Τετάρτη, Ιουνίου 25, 2008

Αλίτσε και Ματία



Οι πρώτοι αριθμοί ξέρουμε τι είναι: όσοι διαιρούνται μόνο με τον εαυτό τους και με το ένα. Είναι μοναχικοί, είναι ιδιαίτεροι, αλλά οι πιο ιδιαίτεροι απ΄ όλους είναι σίγουρα οι λεγόμενοι «δίδυμοι», αυτοί που μόνο ένα νούμερο τους εμποδίζει να αγγιχτούν. Ας πούμε, το 11 και το 13.

Η Αλίτσε και ο Ματία μοιάζουν με δύο δίδυμους πρώτους αριθμούς. Έχουν πολλά κοινά σημεία, αισθάνονται κοντά ο ένας στον άλλο, αλλά δεν μπορούν να αγγιχτούν. Αυτό που τους ενώνει και ταυτόχρονα τους εμποδίζει είναι μια τραγική εμπειρία που είχαν στην παιδική τους ηλικία. Ο Ματία είχε μια αδελφή, τη Μικέλα, που ήταν διανοητικά καθυστερημένη. Ντρεπόταν τόσο πολύ γι΄ αυτήν, ώστε μια μέρα που ένας συμμαθητής του τους κάλεσε στα γενέθλιά του, την παρακάλεσε να τον περιμένει σ΄ ένα πάρκο. Αλλά το πάρκο το διέσχιζε ένα ποτάμι κι εκείνη εξαφανίστηκε στα νερά του. Ο Ματία, για να τιμωρήσει τον εαυτό του, έκανε μια βαθιά χαρακιά στο χέρι του. Και συνέχισε να ακρωτηριάζεται για πολλά χρόνια, προσπαθώντας μάταια να απαλλαγεί από το τρομερό βάρος της ενοχής του.

Το πρωινό που αποδείχθηκε μοιραίο για την Αλίτσε ήταν συννεφιασμένο, το βουνό ήταν σκεπασμένο από την ομίχλη κι εκείνη δεν ήθελε να πάει για σκι. Αλλά ο πατέρας της επέμενε. Κάποια στιγμή αισθάνθηκε άσχημα, έκανε εμετό, έχασε τον δρόμο- κι ύστερα ήρθε το ατύχημα. Έμεινε παράλυτη και ανορεξική. Έπαψε να έχει ενδιαφέρον για τη ζωή. Όταν ήθελε να κοιμηθεί δεν κατέβαζε τις περσίδες, απλώς έκλεινε τα μάτια και αγνοούσε το φως, τα αντικείμενα που την περιέβαλλαν και το μισητό της σώμα. Ώσπου μια μέρα γνώρισε τον Ματία, έναν άνθρωπο εξίσου απροσάρμοστο, εξίσου μόνο κι εξίσου απελπισμένο μ΄ εκείνη. Ένωσαν τις μοναξιές τους και τις στερήσεις τους, πιστεύοντας ότι θα μπορούσαν έτσι να συνάψουν μια ερωτική σχέση. Διαψεύστηκαν.

Η Αλίτσε και ο Ματία είναι οι πρωταγωνιστές του πρώτου βιβλίου του 25χρονου Ιταλού Πάολο Τζορντάνο, που κυκλοφόρησε τον περασμένο Ιανουάριο από τις εκδόσεις Μondadori με τον τίτλο «Η μοναξιά των πρώτων αριθμών» κι από τότε δεν έχει ξεκολλήσει από τη λίστα των μπεστ σέλερ. Η σοβαρότητα και η ακρίβεια με την οποία ένας νέος άνθρωπος προσεγγίζει ένα τόσο επικίνδυνο θέμα προκαλούν κατάπληξη, γράφει η Ρεπούμπλικα . Ίσως να έχει να κάνει με το ότι ο Τζορντάνο σπούδασε φυσική των σωματιδίων στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, όπου πήρε διδακτορικό, και στη συνέχεια θήτευσε στη Scuola Ηolden, το εργαστήρι δημιουργικής γραφής που διευθύνει ο Αλεσάντρο Μπαρίκο. Ίσως ο συγγραφέας να κρύβει κάποιο μυστικό και από τη δική του παιδική ηλικία. Η συνάντηση των μαθηματικών με τη ζωή είναι έτσι κι αλλιώς γοητευτική, και οι πρώτοι αριθμοί μπορεί να σε παρασύρουν σε ατέλειωτες περιπλανήσεις.

15 Comments:

At 25/6/08 1:38 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Λίγο ο Γκορζ, λίγο αυτό, μια έφεση στο ντεμέκ μελό την έχεις...

Άραγε, να είναι καλός συγγραφέας ή μια αρσενική Λένα Μαντά;

 
At 25/6/08 3:40 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

δίδυμοι ή αρνητικοί αριθμοί;
-+-=+, πιθανότατα.

 
At 25/6/08 3:49 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 25/6/08 3:50 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Απογοητεύτηκα - η αρχή με έκανε να υποθέσω οτι θα μιλούσες για αριθμούς :-)

-Υπάρχουν (μόνο) ένα ζεύγος πρώτων αριθμών που "αγγίζονται": το (2,3).

-Αυτό το "σατανικό ζεύγος" εμπλέκεται σε όλους τους διδύμους πρώτους: όλοι εκτός του (3,5) είναι της μορφής 6ρ
συν/πλην 1, για κάποιο ρ (προφανώς γιατί σε κάθε τρεις διαδοχικούς αριθμούς υπάρχει τουλάχιστο ένα πολλαπλάσιο του 2 και ένα του 3, αφού δεν είναι οι δίδυμοι ως πρώτοι είναι αυτός που τους χωρίζει).

-Δεν ξέρουμε όμως πόσα είναι τα ζεύγη των διδύμων, ή αν είναι άπειρα. Έχουμε όλες τις ενδείξεις για το τελευταίο, ανακαλύπτουμε ζεύγη όλο και μεγαλύτερων, αλλά η υπόθεση με την απλούστατη εκφώνηση "το πλήθος των διδύμων πρώτων είναι άπειρο" παραμένει αναπόδειχτη. Από την άλλη, πολλά εντυπωσιακά ισχύουν, όπως πχ οτι αν αθροίσουμε τους αντιστρόφους των διδύμων [(1/3+1/5)+(1/5+1/7)+(1/11+1/13)+...] δεν θα ξεπεράσουμε το 2, ενώ ό,τι αριθμό και να βάλουμε στο μυαλό μας, υπάρχει ένα πλήθος πρώτων τέτοιο που αν αθροίσουμε τους αντιστρόφους τους, θα το ξεπεράσουμε.

-Η υπόθεση των ζευγών διδύμων πρώτων γενικεύεται και ως εξής: κάθε ζυγός αριθμός μπορεί να γραφτεί με άπειρους τρόπους ως διαφορά δύο πρώτων (η αρχική υπόθεση αναφέρεται στον ζυγό αριθμό 2).

(Βέβαια, αν ο κ.Τζορντάνο έγραφε τίποτα ενδιαφέρον γι αυτά, δεν θα γινόταν ποτέ ούτε ειδησούλα πέντε λέξεων στον Τύπο...)

 
At 25/6/08 3:56 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Σημασία έχουν οι αριθμοί ώς απεικόνιση ...
ώς χρώματα, σχέσεις,συναισθήματα, κλπ.

 
At 25/6/08 4:11 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Chapeau, Μαυροπρόβατε.
Τι άλλα νέα εκεί στην ξενητειά;

 
At 25/6/08 5:01 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Καλός μοιάζει σά συγγραφέας, για πρωτοσέλιδο, εξαρτάται μέν απ' το χρόνο και τον αναγνώστη

 
At 25/6/08 5:03 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

-Υπάρχουν (μόνο) ένα ζεύγος πρώτων αριθμών που "αγγίζονται": το (2,3).

Αυτό το ξέρουμε, cheri. Ξέρεις πόσα 2 θα είχαν διαλυθεί στα εξ'ων συνετέθησαν αν δεν υπήρχε το νούμερο 3 για να αγγίζει το 2; :-D

 
At 25/6/08 7:59 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

επιασε ουρανους ....

 
At 25/6/08 11:53 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 26/6/08 12:53 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

@Μιχάλης: μας κόβουνε τα φάρμακα σύντροφε αν κατάλαβες ;-)
Θα γράψεις κάτι, ή θα περιμένεις όταν γίνει της... Πόπης;
@Αθήναιος: :-)

 
At 26/6/08 8:36 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

κρίμα διέγραψες το σχόλιο
με την αφιέρωση
μαύρο πρόβατο,
έχεις τ' όνομα
σε άλλους χαρίζεις τη χάρη.
Ωστόσο ταιριάζει τό "θάμπωμα"
τού Ελ. Κανέττι παρά ο Κοσερύ.

 
At 26/6/08 9:02 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

@τρεφώνιρος: Καλημέρα!
Όχι, επιμένω οτι θα μπορούσε να σας αρέσει ο Κοσσερύ (απλώς συνειδητοποίησα οτι είμαστε στο λάθος ποστ!)

 
At 26/6/08 9:55 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν έχεις καθόλου άδικο
απλώς οι οικοδεσπότες
λένε το ταμία πλούσιο
επειδή μετρά τα λεφτά,
Αυτή η δουλειά τους έλαχε
αριστοτελικά
καί τή κάνουνε tόσο καλά
όσο μπορούνε.

 
At 26/6/08 10:08 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Ξεχασμένοι απ' τό Θεό" λέει ο εκδότης ή ο Κοσερύ; ίσως
"Ξεχασμένοι απ' τό Θεό τους"

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home