Το ταξίδι στο παρελθόν είναι αδύνατο
Τι κοινό μπορεί να έχουν ένας κβαντικός υπολογιστής, το σκάκι, μια μηχανή του χρόνου και ο νέος επιταχυντής στοιχειωδών σωματιδίων της Γενεύης; Κατ΄ αρχάς τίποτα, εκτός από το ότι απασχολούν τον Έντουαρντ Φάρχι, διευθυντή του τμήματος Θεωρητικής Φυσικής του ΜΙΤ, που έλαβε πρόσφατα μέρος σε ένα συνέδριο στη Μαδρίτη. Όπως και χιλιάδες συνάδελφοί του σε όλο τον κόσμο, ο Φάρχι περιμένει με αγωνία να ξεκινήσει ο επιταχυντής που θα αναπαραγάγει τις συνθήκες οι οποίες επικρατούσαν λίγες στιγμές μετά το Μπιγκ Μπανγκ. Στο μεταξύ, όμως, δεν χάνει την ώρα του: μελετά τους κβαντικούς υπολογιστές, έχει μάλιστα ήδη κατασκευάσει ένα μικρό αλλά δεν κάνει πολλά πράγματα, το πολύ πολύ να υπολογίσει ότι 3 επί 5 κάνει 15. Σ΄ αυτούς τους υπολογιστές βρίσκεται πάντως το μέλλον, λέει ο Φάρχι σε συνέντευξή του στην Ελ Παΐς. Ένας συμβατικός υπολογιστής δεν είναι παρά ένα μηχάνημα που διαχειρίζεται άσους και μηδενικά. Τι γίνεται όμως όταν κάτι είναι εν μέρει μηδέν και εν μέρει ένα; Έχει αποδειχθεί ότι η φύση βασίζεται στους νόμους της κβαντικής φυσικής, σύμφωνα με τους οποίους ένα στοιχειώδες σωματίδιο δεν βρίσκεται κατ΄ ανάγκη στην κατάσταση spin up ή spin down, αλλά μπορεί να βρίσκεται και στις δύο καταστάσεις ταυτοχρόνως.
Εν τάξει, ο Αμερικανός επιστήμονας γνωρίζει ότι δεν μιλά σε ανθρώπους εξοικειωμένους με αυτά τα πράγματα, οπότε χρησιμοποιεί το παράδειγμα του σκακιού. Σ΄ ένα παιχνίδι αυτού του τύπου, που χαρακτηρίζεται από διαδοχικές κινήσεις, ένας συμβατικός υπολογιστής αργεί πολύ να προσδιορίσει ποια στρατηγική είναι νικηφόρα, αφού ο αριθμός των πιθανών κινήσεων είναι τεράστιος. Ένας κβαντικός υπολογιστής, αντίθετα, εκδίδει την ετυμηγορία του πολύ πιο γρήγορα, αφού είναι σε θέση να εξετάζει κάθε φορά περισσότερες από μία θέσεις.
Ο Φάρχι έχει όμως πειραματιστεί και με κάτι πολύ πιο ελκυστικό: τη μηχανή του χρόνου. Από τη θεωρία της σχετικότητας γνωρίζουμε ότι ο χρόνος λειτουργεί διαφορετικά ανάλογα με το αν κάποιος βρίσκεται στη Γη ή σε ένα διαστημόπλοιο που κινείται με μεγάλη ταχύτητα. Το παράδειγμα των διδύμων είναι γνωστό: αν ο ένας επιστρέψει στη Γη ύστερα από ένα ταξίδι στο Διάστημα, θα βρίσκεται στο μέλλον σε σχέση με τον αδελφό του. Η διαφορά βέβαια είναι μικρή, κάπου ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Αν όμως τα διαστημόπλοια κινούνταν πολύ γρήγορα, ας πούμε με την ταχύτητα του φωτός, ένας αστροναύτης θα μπορούσε να φύγει το 2008 και να επιστρέψει ένα χρόνο αργότερα γι΄ αυτόν, μόνο που στη Γη θα είχε περάσει στο μεταξύ ένας αιώνας, θα ήταν το 2100, κι έτσι θα γνώριζε τα δισέγγονά του. Το μόνο που δεν θα μπορούσε να κάνει θα ήταν να επιστρέψει στο 2008: είναι αδύνατο να κατασκευαστεί μια μηχανή του χρόνου που θα μας ταξιδεύει στο παρελθόν.
6 Comments:
Μιχάλη, μ’ αρέσει που ρίχνεις πότε-πότε και καμιά ματιά στο χώρο της χαρντ σάϊενς. Έχει κι αυτή διανοητική ομορφιά.
Όμως αν και τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Εντ Φάρχι είναι πράγματι αυτά που γράφει η Ελ Παΐς και εσύ, εντούτοις το όλο ποστ δεν είναι ούτε ένα τρίμπιουτ στον Φάρχι, ούτε φωτίζει κάπως, καμία από τις ερευνητικές αιχμές που παρατίθενται και τις ιδέες που βρίσκονται πίσω τους. Μάλλον τις συσκοτίζει.
Αντίθετα, εκείνο από τα παλιά σου ποστς για τον Ettore Majorana, είχε ένα πολύ πιο ενδιαφέρον στυλ. Ταπεινή μου γνώμη βέβαια και τίποτα παραπέρα
Nik-athenian, μπορεί να έχεις δίκιο. Για να κάνω όμως αυτό που ζητάς, πρέπει να με αφήσουν ήσυχο για μερικές ωρίτσες, όπερ άτοπον. Περιορίζομαι λοιπόν - είκοσι χρόνια τώρα - να ρίχνω μερικές ιδέες και να σας προκαλώ να τις επεξεργάζεστε.
"Συσκοτίζει", όμως, είναι βαρειά λέξη. Μια συνέντευξη του Φάρχι μετέφερα, με τρεις ιδέες επιφανειακά πιασμένες, όπως γίνεται στις συνεντεύξεις. Αν έκανα κάποιο λάθος, πράγμα άλλωστε που κάνω καθημερινά, να μου το επισημάνεις. Αλλά "συσκοτίζει";
Και τώρα που το σκέφτομαι, ποια είναι η προσωπική σου συμβολή για να πιάνω εγώ ή τα ΝΕΑ θέματα από τη χαρντ σάιενς, με τρόπο που να φωτίζει και όχι να συσκοτίζει;
"Το μόνο που δεν θα μπορούσε να κάνει θα ήταν να επιστρέψει στο 2008: είναι αδύνατο να κατασκευαστεί μια μηχανή του χρόνου που θα μας ταξιδεύει στο παρελθόν"
Όχι ρε γαμ$%^&!
ΥΓ. Μιχάλη, σε διαβάζω πάντα, αλλά λόγω "χαζάιν πιρούιτ" δεν σχολιάζω πια (σχεδόν) πουθενά. Ήλπιζα να διορθωθεί το πράγμα με τη σωστή μηχανή του χρόνου, αλλά το σημερινό σου ποστ μου έκοψε τη φόρα!
Μιχάλη, τη λέξη συσκοτίζει μην την παίρνεις ως προσβλητική.
Σημαίνει απλά ότι δεν αναδεικνύεται η κεντρική ιδέα ενός επιστημονικού θέματος είτε ότι ο τρόπος έκθεσης απέχει από το να είναι ακριβής. Και βέβαια δεν φταις εσύ γι αυτό. Είναι η αχίλλειος φτέρνα των εκλαϊκεύσεων και των συνεντεύξεων με τους τοπ της επιστήμης.
Ασχολούμαι πολλά χρόνια με το θέμα της εκλαΐκευσης επιστημονικών θεμάτων, και ξέρω από πρώτο χέρι τις δυσκολίες.
Τα εκλαϊκευτικά άρθρα των εφημερίδων (αδιάκριτα ελληνικών ή διεθνών), με εμφανή εξαίρεση τους ΝΥΤ, είναι δύσκολο να κρατηθούν σε επίπεδο που να μην προδίδει την ακρίβεια. Αν επιχειρήσουν να κρατήσουν την ακρίβεια και να μην γενικεύσουν, δεν θα ενδιαφέρει κατά κανόνα τους αναγνώστες γιατί τότε τα άρθρα δεν θα τους φανούν αρκετά εντυπωσιακά.
Όσον αφορά τώρα τη δική μου συνεισφορά. Όποτε θελήσεις, μπορείς να επισκεφτείς την ιστοσελίδα www.physics4u.gr όπου κάθε μέρα υπάρχουν νέες ειδήσεις και άρθρα, και ότι σου αρέσει μπορείς να το χρησιμοποιήσεις.
Καλησπέρα,
είχα ξεκινήσει να γράφω τα "κακά νέα" και μου έσβησε το σχόλιο...
Οι κβαντικοί υπολογιστές λοιπόν επιταχύνουν, αλλά όχι όσο θα θέλαμε. Τα προβλήματα που είναι δύσκολα για τους κλασσικούς υπολογιστές, παραμένουν και για τους κβαντικούς - τουλάχιστο αυτούς για τους οποίους γίνεται λόγος. Είναι οι εφαρμογές στην κρυπτογραφία (και το σπάσιμό της) που έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους κβαντικούς υπολογιστές.
Συγχαρητήρια και για το θέμα και για το κείμενο. Μακάρι κι άλλα τέτοια συχνότερα :-)
για ποιο λόγο το ταξίδι στο παρελθόν δεν είναι εφικτό? Ακόμα και στο παράδειγμα που αναφέρετε, είναι σαν να ταξίδεψε όλος ο κόσμος 100 χρόνια πίσω και να επισκέφτηκε τον αστροναύτη...φανταστείτε το παραπάνω σε μεγαλύτερη κλίμακα μόνο :)
Ο χρόνος είναι η "τέταρτη διάσταση". Όπως και με τις υπόλοιπες 3, κανείς δεν απαγορεύει την κίνηση και προς τις 2 κατευθύνσεις του άξονα αυτού.
ακόμα και το ταξίδι πίσω στο χρόνο σχετικό είναι
Δημοσίευση σχολίου
<< Home