Παρασκευή, Ιουνίου 20, 2008

Σαφάρι στη Νεκρά Θάλασσα



Η εκεχειρία που ξεκίνησε χθες στη Γάζα δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο θέμα των ημερών στην περιοχή, που θα ωφελήσει ταυτόχρονα την ειρήνη και το περιβάλλον, είναι το κανάλι που θα συνδέσει τη Νεκρά Θάλασσα με την Ερυθρά Θάλασσα.

Oι οικολόγοι στο Ισραήλ είναι έξαλλοι με τον Σαρκοζί. Επειδή του αρέσει η Ερυθρά Θάλασσα, και πέρασε εκεί υπέροχες ημέρες με την Κάρλα τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει βαλθεί τώρα να φτιάξει το «κανάλι της ειρήνης». Την ερχόμενη Δευτέρα, μάλιστα, θα ταξιδέψει στο Ισραήλ μαζί με μια ομάδα επιχειρηματιών για να εγκαινιάσει την έναρξη της κατασκευής αυτού του γιγαντιαίου καναλιού, που θα έχει μήκος 200 χιλιόμετρα και θα κοστίσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια. «Η στάση της Γαλλίας είναι σχιζοφρενική», λέει στον ιστότοπο Rue89 ο Γκιντεόν Μπρόνμπεργκ, διευθυντής των Φίλων της Γης στη Μέση Ανατολή. «Από τη μια διαφημίζει το σχέδιο κι από την άλλη συνεισφέρει με 3 εκατομμύρια δολάρια σε μια μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, θα κρατήσει δύο χρόνια και θα αποφασίσει για τη σκοπιμότητα αυτού του σχεδίου. Κι αν η απόφαση είναι αρνητική;».

Το σχέδιο κατασκευής του καναλιού προβλέπει το άνοιγμα 200.000 ξενοδοχειακών δωματίων (περισσότερα απ΄ όσα υπάρχουν σήμερα στο Ισραήλ), την κατασκευή κεντροηλεκτρικών σταθμών (η Νεκρά Θάλασσα βρίσκεται 420 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας) και τη δημιουργία ενός σταθμού αφαλάτωσης που θα παρέχει πόσιμο νερό στους τοπικούς πληθυσμούς. Θα ενισχύσει την ειρήνη, αφού υποστηρίζεται από το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή και την Ιορδανία. Θα ενισχύσει όμως, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, και το περιβάλλον: η στάθμη της Νεκράς Θάλασσας μειώνεται κατά ένα μέτρο τον χρόνο και υπάρχει κίνδυνος να ξεραθεί εντελώς.

Αλλά ο Μπρόνμπεργκ έχει διαφορετική άποψη γι΄ αυτό «το μείγμα ξενοδοχειακού παραλογισμού του Ντουμπάι και κιτς φρίκης του Λας Βέγκας». Η ανάμειξη των υδάτων- τονίζει - θα αλλοιώσει το οικοσύστημα της Νεκράς Θάλασσας. Ορισμένα σπάνια κοράλλια του κόλπου της Άκαμπα, απ΄ όπου θα αντλείται νερό, υπάρχει κίνδυνος να αφανιστούν. Η δημιουργία τεχνητών λιμνών μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα μεγάλη εξάτμιση του νερού. «Δεν είναι αστείο. Τέτοια τεράστια προγράμματα πρέπει να μελετώνται με προσοχή», λέει ο διευθυντής των Φίλων της Γης, που καταγγέλλει ότι με πρόσχημα το «κανάλι της ειρήνης» οι επιχειρηματίες θέλουν να κατασκευάσουν καζίνο, ξενοδοχεία και πάρκα για σαφάρι. Το κακό όμως είναι ότι η Νεκρά Θάλασσα πεθαίνει και οι οικολόγοι δεν προτείνουν μια εναλλακτική λύση. Οι αντίπαλοι του σχεδίου, έγραψε η Χααρέτζ, μοιάζουν με την οικογένεια του ετοιμοθάνατου που αρνείται να συναινέσει σε μια εγχείρηση επειδή φοβάται ότι θα του αφήσει σημάδι.

Το θέμα, βέβαια, είναι όχι μόνο ο άνθρωπος να επιζήσει, αλλά και να τον αναγνωρίζουν οι συγγενείς του μετά την εγχείρηση.

9 Comments:

At 20/6/08 2:25 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Έτσι κι αλλιώς πρόκειται για Νεκρά Θάλασσα. Δεν την θάβουν πια σ' ένα τάφο και στον ξερό πια πυθμένα της να πουλήσουν οικόπεδα;

 
At 20/6/08 4:07 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πώς; να μην τον αναγνωρίζουνε οι "συγγενείς", τόσα χρόνια στο πόλεμο είναι ευχαριστημένοι,
στο πόλεμο του δεν έχουν παράπονο, τον υποστηρίζουν στο δίκαιο εξολοθρεμό οι 'συμπονετικοί'...
Επιτέλους, ποιοί ανησυχούν άν γίνει κι' ένα αναπτυξιακό έργο.

 
At 21/6/08 8:03 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Nik-athenian, Νεκρά, αλλά υπέροχη, είχα πάει πρόπερσι, κοίτα να την προλάβεις πριν την καταστρέψουν.
Τρεφώνιρε, οι οικολόγοι τι φταίνε;

 
At 21/6/08 9:02 π.μ., Blogger neoinileias said...

σαφαρι στην ελλαδα!!
Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έχουν αναπτύξει έναν έντονο προβληματισμό (πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα) μεταξύ των πολιτών, υπάρχει παντού έντονη δυσαρέσκεια, οι πολιτικοί αμφισβητούνται σε ό,τι αφορά την πολιτική τους συμπεριφορά. Η προβληματική αυτή είναι απόλυτα δικαιολογημένη, όλοι βλέπουν ότι οι πολιτικοί θεσμοί δεν προάγουν την κοινωνία,( οι πολιτικοί λένε οι πολίτες ενδιαφέρονται για λίγα μεγάλα συμφέροντα και όχι για το γενικό καλό), ενώ, και η όποια αλλαγή οπτικής επιχειρείται προκαλεί το γέλωτα την αποδοκιμασία, τον θυμό ή την αγανάκτηση του συνόλου της κοινωνίας.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
http://neoinileias.blogspot.com/

 
At 21/6/08 9:02 π.μ., Blogger neoinileias said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 21/6/08 9:45 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Και ποια είναι η εναλλακτική λύση στον επερχόμενο θανατο της Νεκράς Θάλασσας; Τα ξενοδοχεία; Η μετατροπή ενός πολύπαθου τόπου σε Ντίσνεϋλαντ; Λίγη αισθητική και σεβασμός δεν υπάρχει πλέον. Πόση είναι η ανάγκη μας για δημιουργία τεχνιτών παραδείσων με τη μορφή θερέτρων που στην πραγματικότητα είναι στρατόπεδα συγκέντρωσης που σου αφαιρούν κάθε δυνατότητα να γνωρίσεις ένα πληθυσμό και τον τόπο του. Κατάρα στους λαδέμπορες και στο ΚΑΡΑΚΙΤΣΑΡΙΟ της γαλλικής προεδρίας.

 
At 21/6/08 12:10 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ποιοί οικολόγοι οι αντιαναπτυξιολόγοι; το άλλοθι των καθυστερήσεων και των παράταιρων συγκρούσεων;
Αναμένουν όλοι μία διαφορετική ανάπτυξη, επενδυτές να κτίζουν στη θάλασσα με σχέδιο αντί στα βουνά αυθαίρετα.

 
At 22/6/08 4:44 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Αθήναιε, δεν το πιστεύω αυτό που διαβάζω. "Καρακιτσαριό της γαλλικής προεδρίας"; Θα πέσει ο ουρανός να σε πλακώσει. Ακόμη δεν έχει στεγνώσει το μελάνι - που λένε - από την αντιπαράθεσή μας. Πιστεύεις, βρε, ότι η Σεγκολέν θα τολμούσε ποτέ να εγκαινιάσει ένα τέτοιο κανάλι στο Ισραήλ;
(Πού είναι, ρε παιδιά, οι χαρούμενες φατσούλες σ'αυτό το μενού;)

 
At 22/6/08 7:32 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Θυμίζω ότι ήμουν με τον Μπαϋρού και όχι με τον Σαρκοζύ στην αγκαλιά του οποίου, έστω και προσωρινώς, με έριξαν οι εξαλλότητές σου με τη Σεγκολέν.

Η Σεγκολέν, cheri θα έκανε ό,τι κάτσει αφού είναι πρόσωπο που στερείται σοβαρότητας, όπως ξέρεις καλύτερα από μένα.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home