Τρίτη, Απριλίου 01, 2008

Τα βιβλιοπωλεία του Μόλχο«Σ΄ ένα από τα ταξίδια στην Ελλάδα κάνει ένα πέρασμα από τη Θεσσαλονίκη και στο βιβλιοπωλείο του Μόλχο το μάτι του πέφτει σ΄ ένα βιβλίο της Εύης Βουτσινά, το “Γεύση Ελληνική”, στον τόμο για τα ψωμιά» (από διήγημα του Αθήναιου, ΤΑ ΝΕΑ, 4/3/2006)

Θεσσαλονίκη, 1888. Ο Ισαάκ Μόλχο ιδρύει το ομώνυμο βιβλιοπωλείο, από το οποίο θα περάσουν γενιές και γενιές Ελλήνων. Λίγα χρόνια αργότερα- όπως διαβάζουμε σε παλιότερο άρθρο της Γιώτας Μυρτσιώτη στην Καθημερινή - θα το αναλάβει ο Μαΐρ Μόλχο, που θα καταφέρει να το ξαναστήσει ύστερα από δύο καταστροφές: την πυρκαγιά του 1917 και τη γερμανική κατοχή. Σήμερα, το βιβλιοπωλείο είναι στα χέρια του Ιωσήφ Μόλχο και έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τον εκδοτικό οίκο Παρατηρητής. Αλλά αποτελεί πάντα έναν αγαπημένο τόπο «προσκυνήματος» για ντόπιους και επισκέπτες, ιδίως μάλιστα για εκείνους που ψάχνουν σπάνιες και «περίεργες» εκδόσεις ή ενδιαφέρονται για τον ελληνικό και ξένο περιοδικό Τύπο.

Νέα Υόρκη, 1932. Ο Ισαάκ Μόλχο, φανατικός αναγνώστης και οπαδός της γαλλικής λογοτεχνίας, ιδρύει στο Rockfeller Center το πρώτο γαλλικό βιβλιοπωλείο της Αμερικής. Θα το ονομάσει La Librairie de France. Στη διάρκεια της κατοχής της Γαλλίας από τους ναζί, θα περάσουν από εδώ μεγάλοι Γάλλοι συγγραφείς που είχαν καταφύγει στην πόλη. Το Rockfeller Center ήταν άλλωστε τότε τόπος συνάντησης της ευρωπαϊκής ελίτ. Ο Αντρέ Μωρουά, ο Ζυλ Ρομαίν, ο Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ θα καθήσουν στην επιβλητική μαύρη δερμάτινη πολυθρόνα που υπάρχει ακόμα στο βιβλιοπωλείο και ο Μόλχο θα ακούσει προσεκτικά τις ιστορίες τους. Στη συνέχεια θα ιδρύσει τον εκδοτικό οίκο La Μaison Francaise ακριβώς για να εκδώσει τα έργα τους.

Σήμερα, το βιβλιοπωλείο το διευθύνει ο γιος του, ο Εμμανουήλ Μόλχο. Αλλά τα νέα δεν είναι καλά. Το τελευταίο ξενόγλωσσο βιβλιοπωλείο της Νέας Υόρκης και το μοναδικό γαλλικό βιβλιοπωλείο της Αμερικής θα κλείσει τον Σεπτέμβριο του 2009, επειδή οι ιδιοκτήτες του κτιρίου τριπλασιάζουν το νοίκι του. Ο Μόλχο έγραψε στη Γαλλίδα υπουργό Πολιτισμού, αλλά δεν πήρε απάντηση. «Το ΒΒC ετοιμάζει ένα αφιέρωμα σ΄ αυτό το κομμάτι της Γαλλίας που πεθαίνει, αλλά η γαλλική κυβέρνηση αδιαφορεί», λέει στο περιοδικό Μαριάν. «Δεν ζητάω χρήματα, μονάχα ένα μήνυμα. Τι νόημα έχουν όλες αυτές οι γιορτές για τη γαλλοφωνία, όταν αφήνουν να κλείσει σιωπηρά το τελευταίο γαλλικό βιβλιοπωλείο των Ηνωμένων Πολιτειών;».

Οι νόμοι της αγοράς είναι αμείλικτοι, βιβλιοπωλεία κλείνουν σε όλες τις δυτικές μητροπόλεις, είχε απαντήσει ο ακόλουθος της γαλλικής πρεσβείας σε ένα καμπανάκι που είχε κτυπήσει τον περασμένο Οκτώβριο και ο Νουβέλ Ομπζερβατέρ. Τι λόγο ύπαρξης έχει αλήθεια ένα βιβλιοπωλείο που μυρίζει παλιό χαρτί και είναι γεμάτο με στοίβες κιτρινισμένων παλιών βιβλίων; Μία ελπίδα υπάρχει: να δείξει ενδιαφέρον η ωραία Κάρλα.

11 Comments:

At 1/4/08 10:35 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά τυπώθηκε κείμενο του Αθήναιου στα ΝΕΑ χάρις σε σένα.
Αύριο θα πάω στη Θεσσαλονίκη και φυσικά είχα σκοπό να περάσω μια βόλτα από του Μόλχο, τώρα θα διαλέξω και για σένα ένα βιβλιαράκι. Πράγματι εκεί βρίσκεις βιβλία, ειδικά γαλλικά βιβλία που δεν τα φέρνει κανείς άλλος στην Ελλάδα και είναι διαλεγμένα γιατί τα φέρνει σε ένα-δυο αντίτυπα όχι παραπάνω. Αν γίνω ποτέ πλούσια θα ανοίξω ένα μικρό βιβλιοπωλείο, γιατί κάτι τέτοιο στις μέρες μας είναι χόμπυ για πλουσίους, δυστυχώς.

 
At 1/4/08 10:40 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Αν και για να αποκαταστήσω πλήρως την ιστορική αλήθεια, τα κείμενα που δημοσιεύθηκαν στα ΝΕΑ έφτασαν σε σένα μέσω του Πάνου. :-)

 
At 1/4/08 11:27 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Θα την αποκαθιστούσα εγώ πρώτος την αλήθεια, αλλά με πρόλαβες. Χάρις στον Πάνο εντόπισα το κείμενο, πράγματι. Και ήταν πράγματι ένα διαμαντάκι, όπως μου είπε.

 
At 1/4/08 2:30 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Καααλό ήτανε... :-)))

Και εκείνο του Αθήναιου, και το σημερινό δικό σου!

 
At 1/4/08 2:30 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 2/4/08 10:38 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Αντίθετα, Μαυροπρόβατε, δεν ήταν καθόλου καλό το "δικό σου" για το Θιβέτ. Η απάντηση το Σάββατο.

 
At 2/4/08 1:34 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Το Σάββατο κ. αρχισυντάκτα των διεθνών των "Νέων";

Καλώς τα παιδιά, όπως θα έλεγε κι ο Μάο :-)

(Μέχρι το Σάββατο: εδώ τα καλά τα λινκς γι το Θιβέτ)

 
At 2/4/08 3:09 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Ως ισόβια πρόεδρος του φαν κλαμπ σου, σε παρακαλώ να κοπανήσεις τον Πρόβατο κάτω ωσάν να ήταν χταπόδι και όχι πρόβατο. Το ποστάκι με τα κλειστά τα σχόλια είναι απαράδεκτο.

 
At 2/4/08 6:48 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Με την άδειά σας μια εξήγηση για το ποστάκι με τα κλειστά τα σχόλια που είναι απαράδεκτο: αποτελείται από τα αρχικά μου σχόλια στο ποστ του Πάνου όπου παραπέμπω. Σκέφτηκα, πειραματιζόμενος με την μπλογκική intertextualité, να μην σκορπίσω τη συζήτηση στην οποία ανήκει, και να συνεχίσω το διάλογο αποκλειστικά εκεί που άρχισε. Η λύση αυτή έχει παρενέργειες (βλ. - πρώτα - σχόλια στο επόμενο ποστ στο μαγαζί μου, για τον σπουδαίο Ζυλ Ντασέν) και το ιδανικό θα ήταν να δημιουργήσω ένα "mirror" των σχολίων που γράφονται στου Πάνου, κάτω από το δικό μου ποστ. Λυπάμαι αλλά δεν ξέρω να το κάνω αυτό.
Σε κάθε περίπτωση θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε, από Σάββατο.

 
At 3/4/09 4:38 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

情趣商品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品.情趣,情趣,情趣,情趣,視訊聊天室

麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,遊戲,線上遊戲,cs online,搓麻將,矽谷麻將,明星三缺一, 橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,電玩快打

情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情竹園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,色情影片,情趣內衣,情趣睡衣,性感睡衣,情趣商品,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室 ,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080苗栗人聊天室,080聊天室,視訊交友網,視訊

借錢,黃金,黃金回收,黃金價格,黃金買賣,當舖

A片,A片,成人網站,成人影片,色情,情色網,情色,AV,AV女優,成人影城,成人,色情A片,日本AV,免費成人影片,成人影片,SEX,免費A片,A片下載,免費A片下載,做愛,情色A片,色情影片,H漫,A漫,18成人

a片,色情影片,情色電影,a片,色情,情色網,情色,av,av女優,成人影城,成人,色情a片,日本av,免費成人影片,成人影片,情色a片,sex,免費a片,a片下載,免費a片下載,成人網站,做愛,自拍

 
At 12/8/16 5:32 π.μ., Blogger Zheng junxai5 said...

zhengjx20160812
ralph lauren
air jordan 8
louis vuitton outlet stores
hollister jeans
adidas shoes
coach outlet
replica watches
kobe 8 shoes
christian louboutin sale
cheap toms
coach outlet
beats by dre
ray ban outlet
uggs on sale
ralph lauren clearance outlet
cheap pandora jewelry
air jordan femme
giuseppe zanotti outlet
ralph lauren
ray ban outlet
coach outlet clearance
michael kors outlet clearance
ugg boots
true religion outlet online
michael kors outlet clearance
toms outlet
longchamp le pliage
new york knicks jerseys
kobe 11 shoes
ralph lauren outlet
moncler jackets
coach outlet online
red bottom shoes
coach outlet store online clearances
canada goose sale
retro 11
michael kors outlet clearance
jordan retro 8
adidas nmd
oakley sunglasses outlet

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home