Πέμπτη, Μαρτίου 27, 2008

Το νέο πρόσωπο της εξέγερσης



«Λογικευτείτε!»: αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε τον περασμένο Νοέμβριο από το blog της η 45χρονη Βελγίδα Μαρί-Κλαιρ Ουάρ προς τους πολιτικούς που αδυνατούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Την άλλη μέρα, 35.000 άνθρωποι εξέφραζαν με αυτό το σύνθημα την οργή τους στον δρόμο...

Στο Ιράν είναι οι γυναίκες. Εκατοντάδες από αυτές διαδήλωσαν τον περασμένο Δεκέμβριο στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης με συνθήματα όπως «Ούτε πόλεμος ούτε φασισμός» ή «Οι γυναίκες πρέπει να αποφασίζουν για την τύχη τους, όχι το κράτος». Σημαντική είναι η παρουσία τους και στα blogs, τα οποία έχουν ήδη ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο. «Είναι πολύ πιο δύσκολο να ελεγχθούν τα blogs από τις εφημερίδες. Επιπλέον, τα blogs ενισχύουν τους δεσμούς με το εξωτερικό», λέει στην Ελ Παΐς ο Ιβάν Μπρίσκο, από το ισπανικό Ίδρυμα για τις Διεθνείς Σχέσεις και τον Εξωτερικό Διάλογο (Fride). Οι Ιρανοί μπορούν βέβαια να ζητήσουν συμβουλές από την κυβέρνηση της Κούβας, που τοποθέτησε «φίλτρα» στο δημοφιλές blog της 32χρονης Γιοάνι Σάντσες (1,2 εκατομμύρια hits τον περασμένο μήνα), με αποτέλεσμα να απαιτούνται πλέον πάνω από 15 λεπτά για την πρόσβαση σε αυτό...

Στο Πακιστάν είναι οι δικηγόροι και οι δικαστές. Άριστα οργανωμένοι και με πολύ καλή γνώση των νομικών παγίδων στις οποίες θα μπορούσαν να πέσουν, βγήκαν από τα γραφεία τους τους τελευταίους μήνες και διαδήλωσαν μαζικά κατά των παρεμβάσεων του προέδρου Μουσάραφ στο Ανώτατο Δικαστήριο. «Οι δικηγόροι έκαναν για το Πακιστάν περισσότερα απ΄ ό,τι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί τα τελευταία χρόνια» εξηγεί ο Αλί Νταγιάν Χασάν, από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ισλαμαμπάντ.

Στο Θιβέτ, όπως παλιότερα στη Βιρμανία, είναι οι μοναχοί. Τους βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να βγαίνουν από τα μοναστήρια τους και να διαμαρτύρονται για την καταστολή, πληρώνοντας όλο και συχνότερα την τόλμη τους με τη ζωή τους. Δεκαπέντε από αυτούς, μερικοί κάτω από είκοσι χρόνων, κόσμησαν προχθές το πρωτοσέλιδο της Ιντιπέντεντ, με τον τίτλο «Αγνοούνται». Η Διεθνής Αμνηστία ζητά από την κινεζική κυβέρνηση την άμεση απελευθέρωσή τους.

Σε όλο τον κόσμο, οι πρωταγωνιστές των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας έχουν αλλάξει. Δεν είναι πια κάποιες οργανώσεις ιδεολογικού, θρησκευτικού ή ταξικού χαρακτήρα, αλλά άμορφες ομάδες που ξεφεύγουν από τα στερεότυπα. Δεν αγωνίζονται για την ανατροπή του συστήματος, αλλά για την απόκτηση περισσότερων κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών. Δεν εκφράζονται μέσα από συνέδρια, αλλά από ηλεκτρονικούς τόπους. Ένας από τους σημαντικότερους, το Global Voices, δέχεται 50.000 επισκέψεις την ημέρα. «Το Ιnternet προσφέρει στους πολίτες όλου του κόσμου έναν απλό και φτηνό τρόπο για να καταγγείλουν τις αδικίες», σημειώνει η Τζόρτζια Πόπλγουελ, μια από τις υπεύθυνες αυτού του φόρουμ. Οι κυβερνήσεις αντιδρούν, οι ακτιβιστές βρίσκουν άλλους τρόπους να διαμαρτυρηθούν, η μάχη δεν σταματά.

3 Comments:

At 27/3/08 2:16 μ.μ., Blogger Yannis Zabetakis said...

καταπληκτικό κείμενο!
μπράβο!

στην Ελλάδα όμως μήπως ...κοιμόμαστε ακόμα;

 
At 27/3/08 7:03 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Μιχάλη ωραίο το κείμενο και συγχαρητήρια για την ανακοίνωση συμπαράστασης στους "Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα" που υπέγραψες κι εσύ.

Μπορείς σε παρακαλώ να φτιάξεις τις φωτογραφίες. Ειλικρινά δεν μπορώ να τις βλέπω έτσι.

 
At 21/8/17 10:50 π.μ., Blogger raybanoutlet001 said...

clippers jersey
hugo boss sale
ugg outlet
adidas nmd
louboutin shoes
ugg outlet
skechers shoes
polo ralph lauren
fitflops
cheap oakley sunglasses

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home