Πέμπτη, Φεβρουαρίου 28, 2008

Πώς γέμισε ο κόσμος καταθλιπτικούς



Στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, τα κρούσματα κατάθλιψης που είχαν διαγνωστεί παγκοσμίως ήταν 50 ανά εκατομμύριο. Τρεις δεκαετίες αργότερα, είχαν φτάσει τα 100.000 ανά εκατομμύριο. Τι άλλαξε: οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων ή η διάγνωση;

Για πολλούς ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης που έδειξε ότι τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα ψευδοφάρμακα δεν είναι κάτι το καινούργιο. Μελέτες με ανάλογα αποτελέσματα έχουν γίνει και στο παρελθόν, χωρίς να τύχουν ιδιαίτερης προβολής. Η διαφορά τώρα είναι ότι ελήφθησαν υπόψη και κλινικές δοκιμές τις οποίες οι εταιρείες είχαν μεν χρηματοδοτήσει, αλλά στη συνέχεια επέλεξαν να μη δημοσιοποιήσουν επειδή δεν τις συνέφεραν τα συμπεράσματά τους. Όταν πάνω από τα δύο τρίτα των μελετών χρηματοδοτούνται από τις βιομηχανίες, δεν είναι περίεργο ότι μαθαίνουμε μόνο ένα μικρό μέρος της αλήθειας. Για να συμπληρωθεί όμως η εικόνα της κατάθλιψης, δεν αρκεί η αμφισβήτηση των φαρμάκων που χορηγούνται για την αντιμετώπισή της. Πρέπει να αμφισβητηθεί και η διάγνωσή της. Πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα γιατί μέσα σε τριάντα χρόνια ο κόσμος γέμισε καταθλιπτικούς.

Όπως γράφει στην Γκάρντιαν ο Ντάριαν Λίντερ, συγγραφέας του βιβλίου «Το Νέο Μαύρο: Θρήνος, Μελαγχολία και Κατάθλιψη» (εκδ. Ηamish Ηamilton), το σημείο καμπής ήταν η διαπίστωση ότι ηρεμιστικά φάρμακα όπως το Λίμπριουμ και το Βάλιουμ προκαλούν εθισμό. Για μια στιγμή, μια ολόκληρη αγορά απειλήθηκε με κατάρρευση. Το άγχος, εξαιτίας του οποίου έπαιρναν αυτά τα φάρμακα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, έπρεπε επειγόντως να αντικατασταθεί με κάτι άλλο, και γι΄ αυτό το άλλο να βρεθούν νέα φάρμακα. Δεν ήταν απλό: μετά το σκάνδαλο της θαλιδομίδης, στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, όλα τα νέα φάρμακα πρέπει να αναφέρουν την περιεκτικότητά τους, το διάστημα για το οποίο ενδείκνυται η χορήγησή τους και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Χρειάζονται δοκιμές που να αποδεικνύουν ότι είναι πιο αποτελεσματικά από τα ψευδοφάρμακα. Χρειάζεται, πάνω απ΄ όλα, να πειστεί η κοινή γνώμη για την αναγκαιότητά τους.

Κάπως έτσι επαναπροσδιορίστηκε ο όρος «κατάθλιψη». Αν τα νέα φάρμακα που ήθελαν να προωθήσουν οι εταιρείες επηρέαζαν τη διάθεση, την όρεξη και τον ύπνο, τότε και η κατάθλιψη έπρεπε να συνιστά ένα πρόβλημα διάθεσης, όρεξης και ύπνου. Παράλληλα, έπρεπε με κάθε τρόπο να υποβαθμιστεί η απλή ιδέα ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα επιφανειακά συμπτώματα και τα βαθύτερα αίτια. Γιατί αν επικρατούσε αυτή η ιδέα, πώς θα μπορούσε για παράδειγμα να δικαιολογηθεί η χορήγηση ενός αντικαταθλιπτικού σε κάποιον που έχασε ένα αγαπημένο του πρόσωπο; Στην περίπτωση αυτή, ένα φάρμακο θα κατόρθωνε ίσως να απαλύνει τον πόνο, όχι όμως και να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα.

Τώρα μαθαίνουμε ότι το ίδιο θα πετύχαινε κι ένα placebo. Γιατί λοιπόν να μη στρέψουν εκεί το ενδιαφέρον τους οι εταιρείες; Τα ψευδοφάρμακα είναι πιο φτηνά, πιο ανώδυνα και σίγουρα δεν προκαλούν εθισμό.

5 Comments:

At 28/2/08 12:47 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Ωραίο. Βέβαια, η μελέτη η τελευταία δείχνει ότι τα αντικαταθλιπτικά έχουν αποτέλεσμα μόνο στις βαριές περιπτώσεις, στους αυτοκτονικούς καταθλιπτικούς. Σ'αυτές τις περιπτώσεις, σώζουν ζωές.

Το πρόβλημα βρίσκεται σαφώς στη διάγνωση και αυτό το επισημαίνουν συνεχώς σε άρθρα του οι μπιχεβιοριστές εδώ και χρονια.

Το "manual" περιλαμβάνει μια ευρύτατη γκάμα συμπτωμάτων και όταν κατά την εξέταση κάποιος συγκεντρώνει ορισμένα συμπτώματα που είναι κατηγοριοποιημένα σε διαφορετικές στήλες, χαρακτηρίζεται ως καταθλιπτικός.

Αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι το γιατί οι γιατροί, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν ξεκινούν το έλεγχο από τον θυρεοειδή. Πάρα πολλές φορές, υπάρχουν καραμπινάτα συμπτώματα κατάθλιψης ( ειδικά στις γυναίκες που εμφανίζουν συχνότερα το σύνδρομο Χασιμότο που μάλιστα είναι και κληρονομικό) αλλά πρόκειται για εκδηλώσεις υποθυρεοειδισμού που ρυθμίζονται με θυροξίνη.

 
At 28/2/08 6:53 μ.μ., Blogger Lion said...

Ωραιο και ενημερωτικο.
Δυο συμπληρωσεις:
α) το μεγαλυτερο ποσοστο των καταθλιπτικων ειναι ηλικιωμενοι (65+ ). Συνηθως τα φωτα της δημοσιοτητας πεφτουν στους νεωτερους. Το προβλημα με τους ηλικιωμενους καταθλιπτικους ειναι οτι πασχουν και απο αλλες ασθενειες και τα φαρμακα κατα της καταθλιψης δεν ειναι συμβατα με τα φαρμακα για τις υπολοιπες.

β) Το πλασεμπο "θεραπευει" και πολλες αλλες ασθενειες, οχι μονο την καταθλιψη. Ο οργανισμος μας εχει *τεραστιες*, ασυλληπτα μεγαλες ικανοτητες αυτοιασης (ακομα και εναντιον του καρκινου). Οι φαρμακοβιομηχανιες προφανως δεν ερευνουν την αυτοιαση. Δυστυχως οι φαμακοβιομηχανιες ειναι οι μονες που μπορουν να κανουν ερευνα, οι υπολοιποι σκαλωνουν στο οικονομικο.

Καλησπερα

Υ.Γ. Το ξερω οτι το σημειο (β) ακουγεται λιγο αυθαιρετο, ετσι οπως το εγραψα εδω. Το εγραψα ετσι, χαριν συντομιας. Αν καποιος χρειαζεται στοιχεια + λεπτομερειες, υπαρχουν αφθονα.

 
At 28/2/08 11:31 μ.μ., Blogger Hannibal ante portas said...

Ελκυστικη ως θεωρια συνωμοσιας. Ειναι απιστευτος ο καννιβαλισμος της ιατρικης οταν καλουνται οι δημοσιογραφοι να βγαλουν ειδηση.
Ελπιζω να μην ειναι τοσο "αγραμματοι" και στα υπολοιπα μη ιατρικα θεματα που πραγματευονται.
Ποιο ειναι το επομενο βημα,να δημοσιευτει οτι ο HIV προκαλει απλο κρυολογημα;

 
At 28/2/08 11:54 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Παρατείστε το προζάκ και πάρτε γερές δόσεις από Πλάτωνα, Επίκουρο ή Κομφούκιο, ανάλογα με το προς τα που αλλοιθωρίζετε.

 
At 29/2/08 7:53 μ.μ., Blogger siamalis said...

kai vevaia ta psevdofarmaka prokaloun ethismo.

btw psevdofarmaka apokaloume kai ta farmaka pou xrisimopoiountai sta h' proerxontai apo ta katexomena (kuprou).

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home