Σάββατο, Φεβρουαρίου 16, 2008

Έντομα σωτέ



Γιατί να ραντίζουμε τα χωράφια με εντομοκτόνα αν τα έντομα που σκοτώνουμε είναι πιο θρεπτικά από τους καρπούς που καταστρέφουν; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που θα εξεταστούν στο εργαστήρι του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Εθνών που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα στο Τσιανγκ Μάι της Ταϊλάνδης. Ο τίτλος της συνάντησης είναι εύγλωττος: «Τα έντομα των δασών ως προϊόντα διατροφής». Και ένας από τους κυριότερους ομιλητές θα είναι ο Αμερικανός καθηγητής Ντέηβιντ Γκρέισερ, που τρώει έντομα με διάφορους τρόπους, ψητά, τηγανητά ή φιλέτο. Και θέλει να πείσει τους συμπατριώτες του- όπως και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο- ότι η κατανάλωση εντόμων προσφέρει υψηλή απόλαυση στον ουρανίσκο και κάνει καλό στον πλανήτη.

Η εντομοφαγία δεν είναι κάτι καινούργιο. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι έτρωγαν διάφορα ζωύφια, ο Ιωάννης ο Βαπτιστής ήταν λάτρης του είδους, πολλές φυλές στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να εκτρέφουν έντομα ως κατοικίδια. Ο «παράγων γιακ» είναι καθαρά ψυχολογικός. Στο βιβλίο της «Αθήναιου βορβορυγμοί» (εκδ. Πατάκη), η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου αναφέρεται σε ένα μικρό εστιατόριο στο Λονδίνο που οι ηλικιωμένοι Γάλλοι ιδιοκτήτες τους σέρβιραν ποντίκι στην κατσαρόλα, ενώ σ΄αυτές εδώ τις σελίδες διαβάσαμε προχθές ότι στην Κίνα ο αρουραίος τηγανίζεται με πράσινες πιπεριές ή σερβίρεται με λωτό. Όλα μια ιδέα είναι. Στο κάτω κάτω, γράφει ο Σαμ Νιτζέιμ στο Νew Υork Τimes Μagazine, αν μας αρέσουν οι γαρίδες και οι αστακοί, γιατί να μας αηδιάζουν τα στεριανά ξαδελφάκια τους;

Πολλοί νομίζουν ότι τα έντομα είναι βρώμικα. Αλλά είναι κι αυτό ένας μύθος. Τα έντομα δεν φιλοξενούν παθογόνους μικροοργανισμούς που βλάπτουν τον άνθρωπο, όπως σαλμονέλα και Ε. coli. Με άλλα λόγια, δεν ενέχουν μεγαλύτερους κινδύνους για αρρώστιες απ΄ ό,τι οι αγελάδες, τα γουρούνια, τα ψάρια ή τα κοτόπουλα. Το παν είναι να εκτρέφονται και να μαγειρεύονται σωστά. Η θρεπτική τους αξία είναι μάλιστα μεγαλύτερη: σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και λιπαρά οξέα είναι αχτύπητα. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που πολλά ακριβά εστιατόρια στη Δύση έχουν αρχίσει να έχουν τέτοια πιάτα στο μενού τους: το ασιατικό εστιατόριο Τyphoon στο αεροδρόμιο της Σάντα Μόνικα σερβίρει για ορεκτικό σκορπιούς α-λα σιγκαπουριανά με φρυγανισμένες γαρίδες και πατάτες πασπαλισμένες με μαύρα μυρμήγκια.
«Τα έντομα μπορούν να θρέψουν τον κόσμο», διακηρύσσει ο Ντέηβιντ Γκρέισερ επιδεικνύοντας μια ακρίδα βουτηγμένη σε καμένη καραμέλα στην κουζίνα του Τoscanini΄s Ιce Cream. «Οι αγελάδες και τα γουρούνια είναι τα 4Χ4. Οι κοριοί είναι τα ποδήλατα». Τα ψάρια τελειώνουν, το κρέας κάνει κακό στο περιβάλλον, καιρός για εντομοφαγία.

10 Comments:

At 17/2/08 6:44 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Τώρα ξέρω πως υπάρχει έστω κι ένας που διάβασε στα σίγουρα το βιβλίο μου. :-)

Έχω φάει μυρμήγκια (κάτι μυρμήγκια θρεφτάρια ήταν, σαν μεγαλα σκαθάρια σε μέγεθος) ψητά στα κάρβουνα, σ'ενα μπάρμπεκιου πάρτυ στην Αργεντινή. Τα έψηναν και τα σέρβιραν ζεστά, πασπαλισμένα με χοντρό αλάτι. Ήταν σαν φυστίκια. Έχω σαν αρχή, όταν ταξιδεύω να μην τρώω όλα αυτά τα περίεργα σε εστιατόριο γιατί αυτή είναι συμπεριφορά τουρίστα, τα συγκεκριμένα μου τα προσέφεραν σ'ενα σπίτι γιαυτό και τα δοκίμασα.

 
At 17/2/08 6:52 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Μπα, δεν το διάβασα, μονάχα το ξεφύλλισα :-)

 
At 17/2/08 8:47 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Καλά. Όταν γράψει για το βιβλίο ο Ασουλίν και λινκάρει αυτό το ποστάκι για ρεφεράντζα, μην πανηγυρίσεις, όμως.

 
At 17/2/08 9:31 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Ευτυχώς που δεν σκέφτηκε ο Μωυσής να βάλει σε μαντριά τα κοπάδια των ακρίδων που ήταν η πληγή του Φαραώ και να τα μοσχοπουλήσει στις γύρω χώρες. Θα μας είχε κάτσει στο σβέρκο ακόμα και σήμερα η συνήθεια αυτή ως μια ακόμα κληρονομιά του Ιουδαϊσμού.:lol:

 
At 18/2/08 5:07 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

@αθήναιος: δεν πρέπει να έχει φτάσει ακόμη στη σελ. 28 ο Ασουλίν ;-)

-Μιχάλη, γνωρίζεις αν αληθεύει οτι το μόνο μέρος στην Ευρώπη που συνήθιζαν μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα να τρώνε έντομα (ακρίδες) είναι στο Κόσσοβο; Κάπου το είχα διαβάσει...

 
At 18/2/08 5:21 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Δεν ξέρω για το Κόσοβο, Μαυροπρόβατε, αλλά άκουσα ότι αυτά για τον Αγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή που έτρωγε ακρίδες είναι μπούρδες. Εχεις άποψη, Αθήναιε;

 
At 18/2/08 9:21 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Η άποψη ότι ο Βαπτιστής έτρωγε ακρίδες και μέλι, βασίζεται σε κάποια ευαγγελική περικοπή, νομίζω είναι στο Ευαγγέλιο του Ματθαίου. Βέβαια, πρόκειται περί μούφας κι αυτό γιατί είναι πασίγνωστο ότι οι ακρίδες δεν παρεπιδημούν στις ερήμους όπου δεν έχουν τίποτα να φάνε και γενικά στο Ισραήλ δλδ στη γεωγραφική περιοχή της Παλαιστίνης, δεν έχει ακρίδες, εμφανίζονται λίγες την Άνοιξη μετά τις βροχές.

 
At 18/2/08 1:59 μ.μ., Blogger Ασμοδαίος said...

Πράγματι, έχει δίκιο ο Αθήναιος για την περικοπή, αλλά έχω την εντύπωση ότι δεν είναι μούφα. Οι ακρίδες που έθρεφαν τον Ιωάννη δεν ήταν τα γνωστά έντομα, αλλά οι άκρες των ριζών από κάτι φυτά της ερήμου.

Ασχολούνται μαζί σας αποκλειστικά left-wing έντυπα, Αθήναιε, ή είναι ιδέα μου;

 
At 18/2/08 4:55 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Ναι, Ασμοδαίε έχεις δίκιο. Πρόκειται περί παρανόησης του κειμένου του Ματθαίου(;).

Και τα left-wing έντυπα δεν με διαβάζουν καν, απλά, με φυλλομετρούν.

 
At 1/7/18 4:27 π.μ., Blogger eric yao said...

Coach Outlet UGG Outlet Store Cheap Uggs Coach Outlet Coach Outlet Coach Outlet
Coach Outlet Coach Outlet Coach Outlet Online Coach Factory Outlet

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home