Τετάρτη, Φεβρουαρίου 06, 2008

Η Σεγκολέν ψηφίζει Ομπάμα



Αντιπροσωπεία του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος ταξίδεψε αυτές τις ημέρες στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παρακολουθήσει από κοντά τις αναμετρήσεις της Σούπερ Τρίτης. Θα μας ενδιέφεραν πολύ τα διδάγματα που αποκόμισε.

Ας αφήσουμε λίγο τη φαντασία μας ελεύθερη. Ας υποθέσουμε ότι το ΠΑΣΟΚ διχάζεται με αφορμή όχι την ίδρυση ενός ομίλου πολιτικού προβληματισμού ή την προεδρία κάποιων επιτροπών, αλλά τις... αμερικανικές εκλογές. Ο Γιώργος, ας πούμε, τάσσεται υπέρ της Χίλαρυ, όχι (τόσο) επειδή είναι γυναίκα όσο επειδή έχει εμπιστοσύνη στον «Μπιλ και την ομάδα του». Ο Βενιζέλος, πάλι, δεν χάνει ευκαιρία να επαινέσει τον Ομπάμα, όχι (τόσο) επειδή είναι μαύρος όσο επειδή επαγγέλλεται την αλλαγή. Ο προβληματισμός είναι πλούσιος και οι αντιπαραθέσεις έντονες, όχι για το ποιος από τους δύο υποψηφίους του Δημοκρατικού Κόμματος είναι πιο φιλέλληνας, αλλά για το ποιος είναι πιο ειλικρινής, πιο αξιόπιστος, πιο οικολόγος.

Τέτοια πράγματα, βέβαια, δεν γίνονται στην Ελλάδα. Γίνονται όμως, περιέργως, στη Γαλλία: βυθισμένοι σε μια κρίση από την οποία δεν μπορούν να βγουν, οι Γάλλοι σοσιαλιστές αναζητούν σωτηρία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ποιος ενσαρκώνει περισσότερο την πολυπόθητη «αλλαγή», η Χίλαρυ ή ο Ομπάμα; Η υποψήφια του κόμματος στις περυσινές προεδρικές εκλογές, που επέμεινε πολύ στο γεγονός ότι είναι γυναίκα, τάσσεται εδώ υπέρ του άνδρα. Οι κακές γλώσσες λένε ότι η Σεγκολέν Ρουαγιάλ αντιπαθεί τη Χίλαρυ από τότε που η δεύτερη αρνήθηκε να τη συναντήσει τον περασμένο χειμώνα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Ουάσιγκτον. Αλλά η Σοφί Μπουσέ Πέτερσεν, στενή συνεργάτις της Σεγκολέν, δίνει στο περιοδικό Μarianne μια άλλη εξήγηση: «Στη Γαλλία, σύμβολο της αλλαγής ήταν το φύλο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντίθετα, την κεντρική θέση την κατέχει το φυλετικό ζήτημα».

Υπέρ του γερουσιαστή του Ιλινόι τάσσεται και ένας από τους πρώην αντιπάλους της Σεγκολέν για το χρίσμα του κόμματος, ο Λωράν Φαμπιούς. Τον περασμένο Νοέμβριο ακόμα, ο πρώην πρωθυπουργός πίστευε ότι η αμερικανική κοινωνία δεν θα ψηφίσει ποτέ έναν μαύρο για πρόεδρο, αλλά τώρα έχει αλλάξει γνώμη. Τον Ομπάμα υποστηρίζει και ο πρώην γραμματέας του κόμματος Ανρί Εμμανουελί. Με τη Χίλαρυ, αντίθετα, είναι χωρίς δισταγμό ο κύκλος του πρώην υπουργού Οικονομικών, και νυν προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρως-Καν. Οι ίδιοι άνθρωποι που συμβούλευαν ώς πριν από λίγους μήνες τη Σεγκολέν να επιστρέψει στην κουζίνα της εκφράζουν τώρα την επιθυμία να εισέλθει στο Λευκό Οίκο μια γυναίκα. Ο βασικός λόγος, εκτός από τον «παράγοντα Μπιλ», είναι βέβαια η εμπειρία της. «Ως πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου του Ροκάρ, πιστεύω ότι των κυβερνήσεων πρέπει να ηγούνται επαγγελματίες», λέει με απόλυτη σοβαρότητα ένας από τους συνεργάτες του DSΚ, ο Ζαν-Πωλ Υσόν. Και το γεγονός ότι ψήφισε υπέρ του πολέμου στο Ιράκ; «Τελούσε υπό την επήρεια της 11ης Σεπτεμβρίου...».