Τρίτη, Φεβρουαρίου 05, 2008

Η προειδοποίηση του αρχιμανδρίτη



Ο εκλεκτός του Κρεμλίνου Ντμίτρι Μεντβέντεφ είναι ο σίγουρος νικητής των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν τον άλλο μήνα στη Ρωσία. Αλλά η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία ανησυχεί, τον χαρακτηρίζει «υπερβολικά φιλοδυτικό» και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Τον ακούσαμε για πρώτη φορά πριν από τέσσερα χρόνια, όταν υποστήριξε δημοσίως τους έξι Ρώσους που είχαν εισβάλει σε μια έκθεση στη Μόσχα και είχαν καταστρέψει ορισμένα έργα. «Η έκθεση είναι βλάσφημη και οι καλλιτέχνες που εκθέτουν εκεί τα έργα τους είναι διεφθαρμένοι», είχε δηλώσει τότε ο πατήρ Τύχων Σεβκούνοφ. Έναν χρόνο μετά, πέσαμε πάλι πάνω του με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου Πούτιν στο Άγιον Όρος. Σε ένα ρεπορτάζ της στο « Βήμα », η Μαρία Αντωνιάδου χαρακτήριζε τον Σεβκούνοφ «προσωπικό εξομολογητή» του Πούτιν και υπαινισσόταν ότι κάτω από τη δική του επιρροή επισκέφθηκε ο Ρώσος πρόεδρος δύο λίκνα του χριστιανισμού σε διάστημα μικρότερο των πέντε μηνών: τον Άθω και τον Πανάγιο Τάφο.

Πτυχιούχος κινηματογράφου, ο αρχιμανδρίτης Τύχων έγραψε το σενάριο και πρωταγωνιστεί στο ντοκιμαντέρ «Η κατάρρευση της Αυτοκρατορίας. Το μάθημα του Βυζαντίου», που προβλήθηκε την περασμένη Πέμπτη από το κρατικό κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης. Σύμφωνα με τον πνευματικό πατέρα του Ρώσου προέδρου, η παρακμή του Βυζαντίου οφείλεται στο γεγονός ότι προδόθηκαν δύο αρχές: η ταύτιση της Εκκλησίας με το κράτος και η αυστηρή τήρηση των συντηρητικών παραδόσεων του κράτους. Κάνοντας μια σύγκριση του Βυζαντίου με τη σημερινή Ρωσία, ο Τύχων κατήγγειλε τους ολιγάρχες του Βυζαντίου που ζούσαν στη Ρώμη (μια σαφής αναφορά στον Μπόρις Μπερεζόφσκι και το Λονδίνο) και κατηγόρησε τη Δύση ότι λεηλάτησε τους θησαυρούς του Βυζαντίου και του επέβαλε τις μεταρρυθμίσεις της (τον επαγγελματικό στρατό και την ένταξη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου της εποχής). Ένα μεγάλο πρόβλημα του Βυζαντίου, τόνισε, ήταν οι συχνές αλλαγές του πολιτικού του προσανατολισμού. Υπήρξε μάλιστα μια περίοδος- άκουσον, άκουσον!- που οι αυτοκράτορες άλλαζαν κάθε τέσσερα χρόνια! Σε αυτές τις συνθήκες, «είναι δύσκολο να εφαρμόσεις έργα μακράς πνοής».

Το ντοκιμαντέρ του Τύχωνα, λέει ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Βλαντίμιρ Πριμπιλόφσκι στην « Ελ Παΐς», αποτελεί ένα προπαγανδιστικό εργαλείο που ξεκινά από την ιδέα ότι η Ρωσία είναι ένα κάστρο υπό πολιορκία για να υποστηρίξει την ανάγκη οικοδόμησης της κοινωνίας σε μια αντιδυτική βάση. Το περίεργο είναι πως όποιοι υποστηρίζουν τέτοιες απόψεις έχουν συνήθως πολλά χρήματα, σπίτια και παιδιά που σπουδάζουν στη Δύση. Αυτή τη Δύση που, σύμφωνα με τον αρχιμανδρίτη Τύχωνα, εξακολουθεί να μισεί ακόμη και σήμερα το Βυζάντιο. Και θέλει να υποτάξει τη σύγχρονη εκδοχή του, δηλαδή την υπερήφανη Ρωσία του προέδρου Πούτιν.

3 Comments:

At 5/2/08 2:10 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Κάτσε να εκλεγεί ο Ευστάθιος εδώ να δεις γέλια που έχουμε να ρίξουμε.

 
At 5/2/08 2:31 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ενδιαφέρουσες, λυγερόκορμης αναλογίες, έχει πράγματι
η προειδοποίηση του αρχιμανδρίτη για τη Ρωσία να γίνει 'τού Βυζαντίου'.
Αλλά διατί κρούει κώδωνες να σώσει τί Βυζάντιο;
Διότι από Βαλκάνια του Αθω έρχονται αυτοκράτορες και αγαθά Πάν Αγια από Μέση Ανατολή;

Το ζήτημα του δεν είν η Δύση του Μεγίστου Πέτρου αλλά ο Νότος του...Μεθοδίου τού "Βυζαντίου".
Διότι από τη Δύση όσο παίρνεις πάνω-κάτω και δίνεις.
Απ' τό Νότο είναι αλλοιώς,
έχουν λαμβάνειν
πολιτισμό έλαβον
τί να επιστρέψουν;

Οι θησαυροί της Βενετιάς από Βυζάντιο δεν είχαν αξία για τη Δύση.
Αξία έχουν οι θησαυροί των Αράβων Διγενών και Περσών όταν πλούτιζαν το πολιτισμό στη Μεσογειακή Δύση, στη Reconquista καί το 1492.

Ο αρχιμανδρίτης λέγει γιά Δύση και δείχνει Νότο, σωστά διότι κανείς δεν ενδιαφέρεται ποιοί έχουν την ισχύ να εκμεταλεύονται όταν αναζητά το θύραμα με τη μικρή ισχύ να εκμεταλεύεται.
Διότι το μικρό ψάρι κρύβεται απο το μεγάλο με στρουθοκαμηλισμούς και όχι λεονταρισμούς! ή μήπως όχι;

 
At 5/2/08 2:34 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τα γέλια Αθήναια έχουν όλοι αυτοί που θέλουν αρχιεπίσκοπο "κότα" απέναντι σε "λιοντάρια",
όπως στα Ιεροσόλυμα. Δε το νομίζω..

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home