Ο άνθρωπος που άξιζε 5 δισεκατομμύρια
Δύο άνθρωποι εφάρμοσαν τις τελευταίες ημέρες με θεαματικό τρόπο τη βασική αρχή της «οικονομίας των σούπερ σταρ»: αν μπορέσεις να αναδειχθείς στον κορυφαίο της επαγγελματικής σου κατηγορίας, κερδίζεις κύρος και πολλά χρήματα. Ο ένας ήταν ήδη διάσημος και παρασύρθηκε από την αλαζονεία του. Ο άλλος ήταν άσημος και παρασύρθηκε από την απληστία του. Ο δεύτερος έχει μια δικαιολογία. Ο πρώτος δεν έχει καμία.
Τι δικαιολογία μπορεί να έχει ο Τομ Κρουζ για να εμφανίζεται σε ένα βιντεοκλίπ να γελάει με μανία και να ισχυρίζεται ότι χάρις στη συμμετοχή του στην Εκκλησία της Σαϊεντολογίας έχει αποκτήσει ειδικές δυνάμεις με τις οποίες θα μπορούσε να βοηθήσει τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων; Και μόνο το όνομά του αρκεί για να προσελκύσει ένα μεγάλο κοινό σε οποιαδήποτε ταινία, γεγονός που του εξασφαλίζει κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Μπορεί να υπερέβη εαυτόν το 2006 όταν διαπραγματεύτηκε ένα συμβόλαιο με την Ρaramount Ρictures, αλλά σήμερα είναι πρόεδρος της United Αrtists, που ίδρυσαν το 1919 ο Τσάρλι Τσάπλιν και η Μέρι Πίκφορντ. Δεν είχε λοιπόν καμιά δουλειά να γελοιοποιείται με τους Σαϊεντολόγους. Όπως γράφει όμως ο Τζον Γκάπερ στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο συνηθισμένοι να κάνουν οτιδήποτε χάριν της δημοσιότητας, ώστε δεν γνωρίζουν πού να σταματήσουν. Κάπως έτσι η Μπρίτνεϊ Σπίαρς οδηγήθηκε προχθες στο νοσοκομείο για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα.
Με τον Ζερόμ Κερβιέλ, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ο «τρέιντερ» της Σοσιετέ Ζενεράλ, που προκάλεσε στην τράπεζά του μια ζημιά 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν ήθελε να γίνει πλούσιος ο ίδιος. Ήθελε να δείξει ότι αξίζει όσο και οι άλλοι γύρω του. Κατείχε τις βασικές αρχές της «οικονομίας των σούπερ σταρ» το ίδιο καλά με τον Τομ Κρουζ. Κι ήθελε να γίνει σταρ σαν κι εκείνον. Το ισοδύναμο των ταινιών στην οικονομία είναι τα hedge funds: όπως οι θεατές σπεύδουν να δουν τις πρώτες όταν παίζει ένα μεγάλο όνομα, έτσι και οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν χρήματα στα δεύτερα όταν συνδέεται με αυτά κάποιος σταρ. Το κακό είναι ότι τόσο στο Χόλιγουντ όσο και στις τράπεζες, οι σταρ είναι λιγοστοί.
Η απάτη του Κερβιέλ, τελικά, αποκαλύφθηκε και ο ίδιος συνελήφθη. Από μία άποψη, όμως, κατάφερε να γίνει σταρ. «Ανάμεσα στον φρικτό Ντανιέλ Μπουτόν, που διοικεί την τράπεζα κατηγορώντας όλους τους άλλους, και τον ωραίο πειρατή που θέλησε να μιμηθεί τον Τομ Κρουζ, προτιμώ ανεπιφύλακτα τον δεύτερο», γράφει η Ρrune, μια από τις πολυάριθμες θαυμάστριες του Κερβιέλ στο Ιnternet. Στο Facebook υπάρχουν τουλάχιστον τριάντα ομάδες στήριξής του, ορισμένες από τις οποίες έχουν χιλιάδες μέλη. Και τα παρατσούκλια είναι άφθονα: Ελ Πιστολέρο, Ρομπέν των Δασών, Τοπ Γκαν, «Ο άνθρωπος που άξιζε 5 δισεκατομμύρια»...
4 Comments:
Ένα σχολιάκι μόνο γιατί οι δημοσιογράφοι είναι άτομα μειωμένης αντίληψης, συνήθως, οι ομάδες υποστήριξης στο facebook 9 στις 10 των περιπτώσεων είναι χιουμοριστικές.
Ο Κερβιέλ δεν έκανε καμιά απάτη. Έκανε μόνο λάθη στην συνεχή προσπάθειά του να ρεφάρει την προηγούμενη ζημιά. Οι μηχανισμοί ελέγχου της τράπεζάς του ήταν ανύπαρκτοι και δεν μπόρεσαν να σταματήσουν έγκαιρα τις εντολές του. Τα ίδια είχαν ξανασυμβεί και παλιότερα με τον Λώσον.
Αλλά νατο θέσω και κάπως αλλιώς.
Ο Κερβιέλ κατηγορείται ότι έκανε απάτη.
Τότε τι έκαναν τα μεγάλα αφεντικά της σίτιγκρουπ για παράδειγμα, όταν δέχονταν να πάρουν τα τεράστια ρίσκα των σαμππράιμς;
Δεν είναι θέμα μεμονωμένων προσώπων Μιχάλη. Είναι θέμα μηχανισμών, ανεξέλεγκτων σε μεγάλο βαθμό, που αν μεν πετύχει το κόλπο τους κερδίζει μόνο το φαντ τους. Αν όμως δεν πετύχει, το ντόμινο γκρεμίζεται μέχρι και μας τους αμέτοχους σε τέτοια κόλπα. Την πληρώνουν δηλαδή ακόμα και τα συνταξιοδοτικά μας ταμεία.
Πρόκειται μάλλον για βαποράκι πώλησης της τράπεζας σε άλλη, BNP or S.AGR. με ενδιαφέρουσα εκμεταλευση ανθρωπόβιομηχανιών.
Εδώ μια εμπεριστατωμένη εικονογραφημένη ανάλυση :-)
Δημοσίευση σχολίου
<< Home