Σάββατο, Ιανουαρίου 26, 2008

Η λογοκρισία της επιστήμης



Εκείνη την 23η Ιουνίου του 1988 επικρατούσε καύσωνας στις Ηνωμένες Πολιτείες (λίγες ημέρες αργότερα το φαινόμενο θα ερχόταν και στην Ευρώπη, με τη θερμοκρασία να φτάνει στις 7 Ιουλίου στην Αθήνα τους 45 βαθμούς). Ο κόσμος ασφυκτιούσε, οι παραγωγοί δημητριακών ανησυχούσαν, οι πυρκαγιές είχαν ξεκινήσει. Και στην Ουάσιγκτον, ένας επιστήμονας ισχυριζόταν ενώπιον μιας επιτροπής της Γερουσίας κάτι πολύ ενδιαφέρον: ότι οι αφύσικα υψηλές θερμοκρασίες και η παρατεταμένη ξηρασία δεν ήταν αποτέλεσμα της φυσικής διακύμανσης του κλίματος, αλλά των δραστηριοτήτων του ανθρώπου. «Είμαι κατά 99% σίγουρος γι΄ αυτό που λέω», είχε πει ο Τζέιμς Χάνσεν, διευθυντής του Goddard Ιnstitute for Space Studies (GΙSS), ενός εργαστηρίου της ΝΑSΑ. Ένα χρόνο αργότερα, θα επαναλάμβανε τις ανησυχίες του ενώπιον μιας άλλης επιτροπής, με πρόεδρο κάποιον Αλ Γκορ. Σε ένα σημείο της κατάθεσής του, ο μετέπειτα αντιπρόεδρος της Αμερικής τον διακόπτει: «Γνωρίζετε ότι έρχεστε σε αντίφαση με τη γραπτή σας μαρτυρία;». «Ο λόγος είναι απλός», απαντά ο επιστήμονας. «Η τελευταία παράγραφος δεν είναι δική μου. Προστέθηκε από τους ανωτέρους μου».

Ήταν το πρώτο μόνο από μια σειρά κρουσμάτων λογοκρισίας εναντίον του Αμερικανού επιστήμονα, ο οποίος εξακολουθεί και σήμερα να είναι διευθυντής του GΙSS, να μελετά το κλίμα του πλανήτη και να ανησυχεί. Οι πιέσεις κορυφώθηκαν το 2005. «Μου απαγόρευσαν να μιλώ στα μέσα ενημέρωσης», λέει ο Χάνσεν στη Μοντ. «Όταν κάποιος δημοσιογράφος ζητούσε να μου μιλήσει, τον έστελναν αλλού. Όταν επέμενε, το αίτημά του γινόταν δεκτό, με την προϋπόθεση όμως να είναι παρών και κάποιος από τις δημόσιες σχέσεις της ΝΑSΑ». Ώσπου, τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς, κλήθηκε να μιλήσει στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης. Και εκεί ξέσπασε. «Πλησιάζουμε σε ένα σημείο όπου η κλιματική μηχανή θα ξεφύγει από τον έλεγχό μας», προειδοποίησε τους χιλιάδες επιστήμονες που τον άκουγαν. «Η άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να μειώσουν τα αέρια του θερμοκηπίου θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός τελείως διαφορετικού πλανήτη».

Τον επόμενο μήνα, οι κλιματικές αλλαγές έγιναν πρώτο θέμα στους Νιου Γιορκ Τάιμς. Όπως αποκαλύπτει όμως το βιβλίο «Λογοκρίνοντας την Επιστήμη» του Μαρκ Μπόουεν, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες στην Αμερική από τις εκδόσεις Dutton Βooks, οι πιέσεις συνεχίστηκαν. Θύμα δεν ήταν μόνο ο Χάνσεν και θύτης δεν ήταν μόνο η ΝΑSΑ. Η κυβέρνηση Μπους πίεζε, λογόκρινε, φίμωνε τους πάντες και τα πάντα. Αλλά το παιχνίδι το είχε χάσει. Ο Χάνσεν κατηγορήθηκε ότι παρατράβηξε το σχοινί, ότι έπαιξε τον Δον Κιχώτη, ότι δεν συνεργάστηκε με άλλους επιστήμονες, ότι πολιτικοποίησε ένα θέμα καθαρά επιστημονικό. Λάθος: το θέμα είναι εξόχως πολιτικό. Όπως είπε κι ο Αλ Γκορ αυτή την εβδομάδα στο Νταβός, καλοί οι λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά πρέπει να αλλάξουν και οι νόμοι.

5 Comments:

At 27/1/08 9:27 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Αν το θέμα είναι εξόχως πολιτικό, τότε αντιμετωπίζω με καχυποψία τις κατηγορίες για λογοκρισία. Η επιστημη δεν είναι ιδέα για να τη λογοκρίνεις. Είναι μια μέθοδος, ένα εργαλείο και μάλιστα καθόλα αποτελεσματικό για την κατάκτηση της γνώσης του ανθρώπου και του κόσμου. Αν κάτι είναι εξόχως πολιτικό ανά τους αιώνες, είναι η διαχείριση της γνώσης που παράγει η έρευνα δια της επιστημονικής μεθόδου γιαυτό και πάντα ξεσπούσαν συγκρούσεις γύρω από κάθε καινούργια ανακάλυψη, γιατί ακριβώς, έβαζε στο παιχνίδι νέα δεδομένα που οδηγούσαν και στην ανακατανομή της εξουσίας.

Όταν ακούω αυτές τις συζητήσεις, για το κλίμα και τους κακούς που λογοκρίνουν τους καλούς, θυμάμαι την περίπτωση ενός επιστήμονα κατ'εξοχήν, οι έρευνες του οποίου έθιξαν μια τεράστια και πανίσχυρη βιομηχανία η οποία όμως δεν κατάφερε να τον φιμώσει ακριβώς επειδή είναι αδύνατον να φιμώσεις ένα εργαλείο, μια μέθοδο.

Ο Sir Richard Doll είναι ο άνθρωπος που απέδειξε το direct link μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου του πνεύμονα. Η μελέτη του έκανε χρόνια να δημοσιευθεί ( δεν είναι η μόνη κι αυτά δεν συμβαίνουν μόνο στις θετικές επιστήμες, πριν από 1-2 μήνες έγραφα στο μπλογκ μου για τη μελέτη του Ραούλ Χίλμπεργκ για το Ολοκαύτωμα που δεν μπορούσα να δημοσιευθεί επί χρόνια)και η αντίδραση που βρήκε από τις βιομηχανίες καπνού ήταν απίστευτη.

Μόνο που επειδή ο Ντολλ είχε δίκιο και είχε κάνει σωστά τη δουλειά του, στο τέλος κέρδισε.

Έτσι γίνεται με την επιστήμη.

Τώρα για τον Χάνσεν θα δούμε.Με προβληματίζει ο εναγκαλισμός του από αυτούς που εκδηλώνουν τις ανησυχίες για το περιβάλλον, γυρίζοντας μόνον ταινίες.

Αφήστε δε που θυμήθηκα και κάτι άλλο, που είχε δηλώσει ο Ντολλ σε μία συνέντευξη στο British Medical journal( BMJ):

""Research is still competitive, particularly between countries, but in epidemiology the best research workers have recognised the need for collaboration".

Ενώ παρακάτω αναφέρει κατι πιο χαρακτηριστικό:

"But he thinks scientists these days are too eager to rush into print "In 1950 we didn't say: 'Look this is an association which looks fishy,' we said: 'The evidence is that smoking causes cancer of the lung' - and we were sure because we didn't publish until we'd checked the London results on patients in Leeds, Bristol, Cambridge, and Newcastle."

Μπορείτε να διαβάσετε όλο το άρθρο εδώ.

Έτσι είναι επιστημη. Πρώτα το κατατσεκάρεις και μετά βγαίνεις να μιλήσεις. Αλλιώς αρχίζεις τη γκρίνια σαν κακόγουστος πολιτικός. Κάτι σαν τον Αλ Γκορ ένα πραγμα.


Καλημέρα σας. :-)

 
At 27/1/08 1:24 μ.μ., Blogger Unknown said...

Δηλαδή αν παίρναμε μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος, έστω και προληπτικά πριν επαληθεύσει και ο 1001ος επιστήμονας ότι φταίνε οι ανθρώπινες δραστηριότητες, θα ήταν κακό;

 
At 27/1/08 7:01 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Η χρήση της λέξης "δηλαδή" συνήθως δηλοί αναφορική σχέση με τα προηγούμενα. Η δικιά σας ερώτηση τί σχέση έχει με το σχόλιο που έκανα εγώ;

 
At 28/1/08 12:31 μ.μ., Blogger spiretos72 said...

Χμ... έχει πάρει το μάτι μου πάνω-κάτω τις ίδιες κατηγορίες να εκτοξεύονται με ακριβώς αντίθετη φορά. Δηλ. επιστημονικές εργασίες οι οποίες υποστηρίζουν πως το όλο θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι ανυπόστατο, exaggerated κλπ, κλπ, να μην βρίσκουν βήμα για να ακουστούν, να μη δημοσιεύονται and the such.

 
At 2/11/17 10:27 π.μ., Blogger jeje said...

retro jordans
hermes belt
air max 95
adidas superstar
jordan retro
yeezy boost
adidas yeezy
kyrie 4
kate spade handbags
true religion outlet

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home