Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 21, 2007

Εικονικός δημοσιογραφικός κόσμος



Τις τελευταίες μέρες δεν έχουμε διαβάσει τίποτα στην ΑvaStar για τις εσωτερικές έριδες του ΠΑΣΟΚ. Είναι λογικό: οι Έλληνες σοσιαλιστές, αντίθετα με τους Γάλλους συναδέλφους τους, δεν έχουν ανοίξει ακόμη γραφεία στο Second Life.

Η εφημερίδα είναι εβδομαδιαία, έχει 39 σελίδες και διανέμεται δωρεάν: free press, ή μάλλον free virtual press. Τo ετήσιο κόστος της είναι μηδαμινό, κάπου 100.000 ευρώ, και καλύπτεται κατά μεγάλο μέρος από διαφημίσεις πραγματικών εταιρειών όπως η Sony Εricsson και η Galeries Lafayette (οι διαφημίσεις αυτές κοστίζουν από 1.700
ώς 3.000 ευρώ την εβδομάδα, ενώ οι διαφημίσεις εταιρειών που υπάρχουν μόνο στο Second Life κοστίζουν γύρω στα 20 ευρώ). Η μισή της ύλη γράφεται από μια οκταμελή ομάδα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα γραφεία του Αξελ Σπρίνγκερ, στο Βερολίνο: ο όμιλος αυτός, που εκδίδει και την Μπιλντ, είναι ο κύριος μέτοχος της Βild.Τ-Οnline, που εκδίδει την ΑvaStar. Η άλλη μισή ύλη συντάσσεται από κατοίκους του Second Life, που κατά κανόνα δεν είναι επαγγελματίες δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της εφημερίδας Ρόουαν Μπάρνετ, η ΑvaStar είναι ένα σημαντικό πεδίο πειραματισμού για την Μπιλντ, το ταμπλόιντ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ευρώπη. Ο στόχος είναι να προετοιμαστούν οι εφημερίδες και οι εκδοτικοί όμιλοι για τη μετάβαση όχι μόνο στον ψηφιακό κόσμο, αλλά και στο Ιnternet του μέλλοντος. Τα δημοσιογραφικά κριτήρια και ο τρόπος που γίνονται τα ρεπορτάζ είναι εδώ τα ίδια με τις κανονικές εφημερίδες. «Όταν έχεις καλές επαφές, συλλέγεις ενδιαφέρουσες πληροφορίες», λέει στη Χέραλντ Τρίμπιουν ο διευθυντής σύνταξης Ντέηβιντ Νάιτ, που έχει εργαστεί σε πολλές εβδομαδιαίες εφημερίδες της Βρετανίας. Αλλά η ειδησεογραφία έχει ένα εικονικό χρώμα: οι φετινές γαλλικές εκλογές, για παράδειγμα, καλύφθηκαν με βάση τα προγράμματα που παρουσίασαν τα κόμματα στο Second Life (όλα έχουν γραφεία εδώ) και τον τρόπο που συζητήθηκαν αυτά τα προγράμματα από τους κατοίκους αυτού του εικονικού κόσμου. Μεγάλες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της Linden Lab, που δημιούργησε το Second Life, να απαγορεύσει τον τζόγο, οι «πολίτες-δημοσιογράφοι» έγραψαν πύρινα άρθρα, προετοιμάζονται και διαδηλώσεις.

Η κυκλοφορία της ΑvaStar είναι 100.000 φύλλα, σχετικά μικρή αν ληφθεί υπόψη ότι οι κάτοικοι του Second Life υπερβαίνουν τα εννιά εκατομμύρια. Υπάρχουν όμως και ανταγωνιστές. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για την ημέρα που αυτοί οι online κόσμοι θα γίνουν πραγματικά βιώσιμοι», λέει ο Πήτερ Λούντλοβ, ένας καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν που διευθύνει τη Second Life Ηerald. Είναι αλήθεια ότι αυτό δεν μας λέει και πολλά. Τα ρεπορτάζ των avatars, όμως, θα τα παρακολουθήσουμε, είναι δημοσιογραφικό μας χρέος, ο κοσμοπολιτισμός μας πρέπει να επεκταθεί και στους εικονικούς κόσμους.

4 Comments:

At 21/9/07 10:13 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Kάποια φορά Μιχάλη να μας μεταφέρεις και κάτι από τον τύπο της 2nd Life. Ίσως να έχουν να πουν πιο ενδιαφέροντα πράγματα από την Ελ Παΐς και την Κοριέρε.

 
At 22/9/07 1:04 π.μ., Blogger Ιθάκη said...

Τα ρεπορτάζ των avatars, όμως, θα τα παρακολουθήσουμε, είναι δημοσιογραφικό μας χρέος, ο κοσμοπολιτισμός μας πρέπει να επεκταθεί και στους εικονικούς κόσμους.

H εθνική ταυτότητα θυσία στον κοσμοπολιτισμό του εικονικού κόσμου;

 
At 22/9/07 9:28 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Χθες άνοιξα account στο SL αλλά βαρέθηκα στο πρώτο δεκάλεπτο.

 
At 24/9/07 12:39 μ.μ., Blogger passing bee said...

Είπαμε, όταν δέν αντέχεις τον εαυτό σου στήν Πρώτη Ζωή, ψάχνεσαι στήν SecondLife.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home