Πέμπτη, Ιανουαρίου 11, 2007

Το λάθος του Λε Καρέ



«Έγραψα τη "Ρωσική Εστία" μετά την επίσκεψή μου στη Ρωσία, το 1988. Τότε ήμουν ιδεαλιστής: πίστευα ότι ζούσαμε μια σύντομη στιγμή της ιστορίας κατά την οποία θα μπορούσαμε να ξαναφτιάξουμε τον κόσμο. Αλλά έκανα λάθος».

Όταν ξέσπασε η υπόθεση Λιτβινένκο, του Ρώσου πρώην πράκτορα που δηλητηριάστηκε με πολώνιο, πολλοί μίλησαν για μια ιστορία βγαλμένη από τα βιβλία του Τζων Λε Καρέ. Ο ίδιος ο 75χρονος συγγραφέας, που υπήρξε στο παρελθόν άριστος πράκτορας, χαρακτηρίζει την υπόθεση κωμικοτραγική. Καμιά δολοφονία στην ιστορία δεν έχει αφήσει πίσω της τόσα ίχνη, λέει σε συνέντευξή του στην Ελ Παΐς. Μετά τον πόλεμο του Αφγανιστάν, η Ρωσία ήταν γεμάτη με όπλα, υπήρχαν πυρηνικά υλικά σε κάθε ψυγείο του στρατού. Η KGB είχε στενές σχέσεις με το έγκλημα. Τον Λιτβινένκο τον έβγαλαν από τη μέση επειδή είχε τα ονόματα των ανθρώπων που είναι αναμειγμένοι σε μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς και δολοφονίες, όπως και όλων των ηλιθίων που έχει στρατολογήσει ο κάθε ολιγάρχης.

Ο Λε Καρέ δεν την πατάει ξανά, ο κόσμος δεν μπορεί να φτιαχτεί από την αρχή. Η Ρωσία, ειδικά, είναι ένας κόσμος από μόνη της. Μετά τους λευκούς τσάρους ήρθαν οι κόκκινοι, και τώρα είναι η σειρά των γκρίζων. Χάρις στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, η ρωσική αυτοκρατορία έχει το ελεύθερο να κάνει ό,τι θέλει στην πίσω αυλή της. Κάπως έτσι διαπράχθηκε το έγκλημα της Τσετσενίας. Τώρα ο πρόεδρος Πούτιν έχει συνειδητοποιήσει ότι τα όπλα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου είναι πιο αποτελεσματικά από τα πυρηνικά όπλα. Μέσω της Gazprom, μπορεί να ελέγχει ολόκληρη την Ευρώπη. Άλλωστε, και ο πόλεμος στο Ιράκ για το πετρέλαιο έγινε. Στους υψηλούς γεωπολιτικούς κύκλους των Ηνωμένων Πολιτειών υπήρχε ο φόβος ότι οι Κινέζοι θα έφταναν στο ιρακινό πετρέλαιο πριν από εκείνους.

Γι' αυτόν τον κόσμο που δεν αλλάζει ποτέ μιλά και το τελευταίο βιβλίο του Τζων Λε Καρέ με τίτλο «Το τραγούδι των ιεραποστόλων», που εκτυλίσσεται στο Κονγκό. Ο ήρωας, ένας μιγάς διερμηνέας ονόματι Σάλβο, είναι πολύ διαφορετικός από τους κλασικούς ήρωες του συγγραφέα, εντελώς ανυποψίαστος, εντελώς αθώος.

Η οργή του για τη λεηλασία της χώρας του από τις πολυεθνικές αντανακλά την οργή του δημιουργού του για τη διεθνή κατάσταση. Και το βιβλίο είναι ένα κάλεσμα για ένα ηθικό αντάρτικο κατά της διαφθοράς. «Είναι αδύνατο πια να γράψεις σήμερα χωρίς να έχεις πολιτικές προθέσεις», λέει ο Λε Καρέ. «Η παράδοση της αναφοράς σε παγκόσμια γεγονότα μέσα από τη λογοτεχνία είτε έχει πεθάνει είτε έχει ανατεθεί στους συγγραφείς των θρίλερ. Ζούμε σε μια περίοδο όπου η αλήθεια βρίσκεται στη μια πλευρά και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αντιληπτή αυτή η αλήθεια βρίσκεται στην άλλη. Εγώ διηγούμαι ιστορίες σε μια προσπάθεια να γεφυρώσω αυτό το χάσμα».

9 Comments:

At 11/1/07 3:28 μ.μ., Blogger spiretos72 said...

Αναρωτιέμαι… μόνο οι πολυεθνικές φταίνε για την λεηλασία του Κονγκό (και στης Νιγηρίας και της Ζάμπιας κλπ, κλπ)?

 
At 11/1/07 4:13 μ.μ., Blogger Spinoza said...

Πολύ ωραίο άρθρο και ωραίο θέμα. Η πορεία του Σάλβο από την αφελή μεν, υπερφίαλη δε θεώρηση της κοινωνίας που ζει προς τη συνειδητοποίηση του τί παίζεται, μου θύμισε την κατά Σπήλμπεργκ διαδρομή του Όσκαρ Σίντλερ μόνο που η δεύτερη δεν συγκρίνεται στην τέχνη καθώς η μεταστροφή γίνεται βήμα-βήμα και ο ήρωας παίρνει το δρόμο της συντριβής ακολουθώντας τους κανόνες της αρχαίας τραγωδίας.

Στο ερώτημα αν ο κόσμος αλλάζει προσωπικά έχω μια απάντηση, μάλλον απαισιόδοξη. Όμως ο Σίντλερ υπήρξε και δεν ήταν αφελής αντίθετα από τον μυθιστορηματικό Σάλβο και ίσως αυτή η διαπίστωση από μόνη της αρκεί για να αισιοδοξουμε. Ή όχι;

Το τελευταίο ζήτημα όμως σχετικά με τις προθέσεις της γραφής και την πόλωση ανάμεσα στη (πολιτική) θέση και την πραγματικότητα το θεωρώ λίγο τεχνητό.

Το πιο ωραίο για το ζήτημα το έχει γράψει ο Μισέλ Φάις στην "Ελληνική Αϋπνία" και νομίζω πως ταιριάζει γάντι στο σημερινό κείμενο:

"Πολλά πράγματα συμβαίνουν γιατί η ζωή δε ζει και η αφήγηση δεν αφηγείται...".

 
At 11/1/07 4:52 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

Μιχάλη, έχω εγκωμιάσει πολλές φορές τη θεματολογία που επιλέγεις για τη στήλη σου.
Θα το κάνω και σήμερα.

Προσωπικά, εμπιστεύομαι πολύ περισσότερο τη θεώρηση των πραγμάτων από την οπτική γωνία του Λε Καρέ, παρά από εκείνη των πολιτικών και των αναλυτών των think tanks.

Δεν θεωρώ τον Λε Καρέ συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων, αλλά έναν από τους κορυφαίους λογοτέχνες του εικοστού αιώνα.

Λίγα βιβλία μπορούν να συγκριθούν - λογοτεχνικά - με το αριστούργημα του - "ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο".
(η ταινία δεν κατάφερε να αποτυπώσει το ψυχολογικό βάθος των χαρακτήρων)

Η έρευνα που κάνει ο Λε Καρέ για να γράψει τα βιβλία του είναι απίστευτη. Φροντίζει να ψάξει το θέμα από όλες τις πλευρές του, και το παρουσιάζει με όλες τις διαστάσεις του. Πολιτικές, κοινωνικές, φιλοσοφικές.

Ίσως δεν είναι ευρύτερα γνωστό, αλλά για να γράψει τη "Μικρή Τυμπανίστρια" ταξίδεψε και έμεινε αρκετό καιρό στη Βηρυτό, στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα.
Κάποιοι διανοούμενοι της PLO (που ουσιαστικά κυβερνούσε το Λίβανο τότε, ως κράτος εν κράτει) έμαθαν για την άφιξη του και για το σκοπό του ταξιδιού του. Φρόντισαν να τον πάνε στον Αραφάτ, με την ελπίδα να γράψει μια κάπως φιλοπαλαιστινιακή ιστορία. Ο Αραφάτ τον υποδέχθηκε - όπως συνήθιζε - με αγκαλιές και φιλιά. Λέγεται ότι η φιλοσοφική συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ τους ήταν εξαιρετικού ενδιαφέροντος.
Βέβαια, η συνάντηση με τον γοητευτικό Αραφάτ δεν τον επηρέασε. Μάλλον δεν επέτρεψε στον εαυτό του να τον επηρεάσει. Και έγραψε την ιστορία όπως εκείνος πίστευε.

 
At 11/1/07 5:33 μ.μ., Blogger Spinoza said...

Τώρα, αγαπητε Rockerblogger, λέω να πάω μια βολτίτσα για να μη σχολιάσω την τελευταία παράγραφο του σχολίου σας... :-)

 
At 11/1/07 5:36 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Αυτό το ειδύλλιο του ροκερμπλόγκερ με τη Σπινόζα πλέον με ξεπερνάει.

 
At 11/1/07 5:50 μ.μ., Blogger Ελένη said...

Αχ κύριε Μητσέ μου, εγώ το ήξερα ότι κατά βάθος θα θέλατε να γράφετε στο "ΛΟΙΠΟΝ". Καθείστε ήσυχα γιατί δεν το έχω σε τίποτε να εγκατασταθώ εδώ μέσα και να καίω κάθε μέρα 2-3 σουτιέν σε ένδειξη διαμαρτυρίας...

Νάστυ σπέκτακλ,I'am telling you...

Μιας και ήρθα όμως, ελάτε κοντά να σας δώσω ένα φιλάκι για να μη ζηλεύετε. Κοντά, ΕΙΠΑ!

:-*

 
At 11/1/07 7:05 μ.μ., Blogger christina said...

Κι ύστερα λένε ότι τα κατασκοπικά βιβλία είναι σκουπίδια και να κάτσω να διαβάσω καμιά σοβαρή πανεπιστημιακή ανάλυση...

 
At 11/1/07 10:08 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

Μιχάλη, το ειδύλλιο με τη spinoza είναι καθαρά.. ιδεολογικό!
Εκείνη προσπαθεί να με πείσει για την ορθότητα του Φιλελεύθερου λόγου, κι εγώ να τη προσελκύσω στη νεοσύστατη ΚΡΑ (Κοσμοπολίτικη Ροκ Αριστερά:)

 
At 21/8/17 10:38 π.μ., Blogger raybanoutlet001 said...

ugg outlet
oakley sunglasses
ugg boots
michael kors uk
michael kors outlet
louis vuitton sacs
new york knicks jersey
true religion outlet
polo ralph lauren
ugg outlet

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home