Τετάρτη, Ιανουαρίου 10, 2007

Φασίστες στις εκκλησίες



Το κίνημα γεννήθηκε στην Ιταλία. «Τελειοποιήθηκε» στη Γερμανία. Και τώρα κερδίζει στρατηγικό έδαφος στις Ηνωμένες Πολιτείες, φορώντας τον θρησκευτικό μανδύα της εξτρεμιστικής ευαγγελικής Δεξιάς.

Πρόκειται φυσικά για τον φασισμό. Και ο άνθρωπος που τολμά να μιλήσει για τον κίνδυνο αυτόν είναι ο Κρις Χέτζις, πρώην επικεφαλής του γραφείου των «Νιου Γιορκ Τάιμς» στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, που βραβεύθηκε το 2002 με το Πούλιτζερ για την κάλυψη του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Στο βιβλίο του «Αμερικανοί φασίστες: Η Χριστιανική Δεξιά και ο Πόλεμος κατά της Αμερικής» (εκδ. Free Press), o Αμερικανός δημοσιογράφος καλεί τους συμπατριώτες του να συστρατευθούν για να αποτρέψουν τις προσπάθειες του Τζέρυ Φάλουελ, του Πατ Ρόμπερτσον και των λοιπών χριστιανών ιεροκηρύκων να μετατρέψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα χριστιανικό έθνος.

Ο Χέτζις γνωρίζει καλά για τι πράγμα μιλάει. Γιος ενός Πρεσβυτεριανού ιερέα, απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Χάρβαρντ, ξέρει κατ' αρχήν απ' έξω τη Βίβλο. Αλλά τον φασισμό τον οποίο περιγράφει τον γνώρισε προσωπικά. Έλαβε μέρος σε ένα συνέδριο που έγινε στη Βοστώνη, με χρηματοδότηση της οργάνωσης «Η Οικογένεια στο Επίκεντρο» του Τζέημς Ντόμπσον, όπου εκτέθηκαν τρόποι θεραπείας όσων πάσχουν από έλξη προς το ίδιο φύλο. Επισκέφθηκε το Μουσείο της Δημιουργίας στο Πίτερσμπουργκ του Κεντάκι, όπου η εξέλιξη χαρακτηρίζεται ως «το μεγάλο ψέμα». Και παρακολούθησε ένα πενθήμερο σεμινάριο Ευαγγελικών στη Φλόριντα, όπου έμαθε πώς να παριστάνει τον φίλο για να προσηλυτίζει ανθρώπους. Έμαθε επίσης ότι ο προσηλυτισμός εξαλείφει «τον φόβο μας για τον θάνατο, όχι μόνο τον δικό μας, αλλά και των ανθρώπων που αγαπάμε, όπως των παιδιών μας ή των συζύγων μας που πολεμούν στο Ιράκ».

Η χριστιανική Δεξιά δεν χρησιμοποιεί προς το παρόν τη βία για να πετύχει τους στόχους της. Θα μπορούσε να το κάνει όμως - σύμφωνα με τον συγγραφέα - αν η Αμερική δεχόταν μια νέα καταστροφική τρομοκρατική υπόθεση, αν κατέρρεε η οικονομία της ή αν γνώριζε μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Στην περίπτωση αυτή, άνθρωποι σαν τον Φάλουελ και τον Ρόμπερτσον θα ζητούσαν την παραδειγματική τιμωρία των ομοφυλοφίλων, την κατάργηση των συνδικάτων και των δημοσίων σχολείων και τη δίωξη των απίστων. Το συμπέρασμα είναι αβίαστο: οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν σήμερα μια εσωτερική απειλή ανάλογη με εκείνη που συνιστούσαν οι Ναζί στη Γερμανία της Βαϊμάρης. Οι νεοφασίστες ενισχύονται και από τις κοινωνικές συνθήκες. Γιατί μπορεί μεν η αμερικανική οικονομία να πηγαίνει καλά και η ανεργία να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, αλλά η μεσαία τάξη αισθάνεται να απειλείται από την παγκοσμιοποίηση, τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων στο εξωτερικό, την εισβολή των μεταναστών. Και αναζητεί καταφύγιο στους φονταμενταλιστές, που υπόσχονται την επουράνια δικαιοσύνη.

Η χριστιανική Δεξιά - καταλήγει ο Χέτζις - δεν πρέπει να γίνει άλλο ανεκτή, γιατί προσπαθεί να καταστρέψει την ανοχή που καθιστά δυνατή μια ανοιχτή κοινωνία. Κάτι αρχίζει να αλλάζει στην Αμερική, είναι φανερό.

9 Comments:

At 10/1/07 1:30 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

Μιχάλη, δεν συμμερίζομαι τον πεσιμισμό του Χέτζις.
Αναμφίβολα ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Πιστεύω όμως ότι αν η αμερικανική κοινωνία δεν στράφηκε μαζικά στη φασιστική χριστιανική δεξιά μετά το 9/11, δύσκολα θα στραφεί πλέον. Οι πρόσφατες εκλογές για το Κονγκρέσο ήταν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα.

Εχω την πεποίηθηση ότι οι ανεπτυγμένες κοινωνίες διαθέτουν αντισώματα και δικλείδες ασφαλείας απέναντι στην οπισθοδρόμηση και το σκοταδισμό.

Η μόνη περίπτωση κατά την άποψη μου να σηκώσει κεφάλι το αυγό του φιδιού σε αμερική κι ευρώπη, είναι να συνεχίσει να το τροφοδοτεί συνειδητά - στο πλαίσιο του παγκοσμιοποιημένου ντόμινο - ο άλλος θρησκευτικός φασισμός, ο ισλαμιστικός.

 
At 10/1/07 3:09 μ.μ., Blogger Nicholas said...

Egw pali dystyxws, symerizomai ton pesimismo.Kai den nomizw pws einai aparaithth mia amesh metastrofh (meta thn 11.01) gia na fovomaste. Syn tois allois ta MME dinoun pathma se megalo koino gia na diaspeiroun tis aparadektes ideologies tous kerdizontas etsi kai dynamh. Kai gia paradeigma, ta erga kai hmeres gnwstou ellhna thlevivliopwlh einai dustuxws kathimerina sto proskhnio...

 
At 10/1/07 3:51 μ.μ., Blogger rockerblogger said...

nicholas manie, πρώτα διάβασα το σχόλιο σου και μετά έκανα κλικ και πήγα στο μπλογκ σου. Το πρώτο που είδα ήταν ένα μπλε πλαίσιο που έγραφε μέσα "God loves you and has a wonderful plan for your life" και λέω μα είναι δυνατόν ;;;!!!

Μετά είδα ότι ήταν ads by google και συνήλθα:)))))))))))

 
At 10/1/07 3:57 μ.μ., Blogger Ντεφι said...

έτσι έτσι....

 
At 10/1/07 7:02 μ.μ., Blogger dohant said...

O Kρις Χέτζις φαίνεται να έχει τη φώνη
που χρειαζόμαστε,-κ όχι μόνο για την Αμερική.Έχουμε κ εδώ ένα πολύ "μπερδεμένο" ακροατήριο παρόμοιων κηρυγμάτων..Να πω επίσης ότι δε πάει πολύς καιρός που ο γ.γ. Γραμματέας του Υ.Π&ΘΡ κος Καραμάνος απάντησε σε σχετικό αίτημα πολλών επιστημόνων κ ακαδημαικών σχετικά με τη διδασκαλία της "θεωρίας της εξέλιξης" στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, "ότι υπάρχουν ακόμα πολλά κενά στη θεωρία αυτή κ πως επιφυλάσσεται να απαντήσει στο μέλλον"....κ αυτός ο άνθρωπος ακόμα παραμένει προφανώς στη θέση του.......αλλά όταν ο νυν Πρωθυπουργός υπέγραφε για τις ταυτότητεs...Tι να περιμένεις.... στο άρθρο16+(-16) βρισκόμαστε..

Μια καλή επίσης απάντηση (για το γενικότερο θέμα) βρίσκω όσο προχωράνε οι σελίδες στο "Τhe God Delusion" του Richard Dawkins, o oποίος ειρήσθω εν παρόδω είχε γράψει ένα παρόμοιο άρθρο σε περιεχόμενο, με αυτά που εκθέτει ο Χίτζες, κ είχε αναδημοσιευτεί στην εφημερίδα "Το Βήμα".

Φίλες, Φίλοι, Μιχάλη, κάπως καθυστερημένα .....αλλά Καλή Χρονιά

 
At 10/1/07 10:27 μ.μ., Blogger gb said...

Αν προβλέπει σωστά ο Χέτζις
η μή ανοχή μας σώζει.
Αν κάνει λάθος,
γκρεμίζει την ανοχή
και τελειώνει σαν της Βαϊμάρης η εποχή.
Αυτός είναι σίγουρος για τον εαυτό του,
ποιός ρισκάρει στο μεσιανισμό του;

 
At 11/1/07 10:39 π.μ., Blogger basik-ly said...

Φοβού τους "χριστιανούς" και στη μπλογκόσφαιρα. :)

 
At 11/1/07 12:32 μ.μ., Blogger gb said...

Mή φοβού "τους χριστιανούς" με διαλεκτική,αλλά να φοβού τους δήθεν αριστερούς με μεταφυσική λογική.

 
At 11/1/07 1:43 μ.μ., Blogger basik-ly said...

@ gb
Κι αυτούς τους φοβάμαι. Όπως και τους "δήθεν" γενικά. Γι αυτό κρατάω τις αποστάσεις μου. Οι χριστιανοί με διαλεκτική ίσως δεν είναι "χριστιανοί". Αλλά τρέχα γύρευέ τους. Κι ούτε με αφορούν οι θείοι προβληματισμοί τους.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home