Δευτέρα, Δεκεμβρίου 04, 2006

Σαν μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα



«Ο Αλεξάντρ Λιτβινένκο ήταν το ίδιο επικίνδυνος με μια απασφαλισμένη χειροβομβίδα», λέει ένας φίλος του που εργάστηκε μαζί του για πολλά χρόνια. Τον έφαγαν είτε επειδή πρόδωσε τις μυστικές υπηρεσίες είτε επειδή σκάλιζε στο περιβάλλον του Πούτιν.

«Ο Άλεξ δεν ήταν από τα υψηλά στελέχη της αντικατασκοπείας, δεν είχε περάσει από τη βασιλική οδό, δηλαδή τις μεγάλες σχολές. Δεν ήταν καν πολύ μορφωμένος. Εντάχθηκε στην KGB το 1988 ύστερα από πολλά χρόνια στον στρατό. Στις ειδικές δυνάμεις, ήταν ένα είδος δολοφόνου. Τη δεκαετία του '90, δούλεψε στην πιο μυστική μονάδα της FSB (πρώην KGB), την URPO. Αποστολή της μονάδας αυτής ήταν να ξεφορτώνεται σοβαρούς εγκληματίες, μαφιόζους, τρομοκράτες. Σύμφωνα με τον Άλεξ, όμως, το Κρεμλίνο χρησιμοποιούσε ακόμη την URPO για να πιέζει τους πολιτικούς του αντιπάλους, να τους κάνει να σωπαίνουν. Όταν λοιπόν του ζήτησαν να σκοτώσει τον δισεκατομμυριούχο Μπόρις Μπερεζόφσκι, το 1998, ο Άλεξ βρόντηξε πίσω του την πόρτα της FSB. Από την ώρα εκείνη και μέχρι τον θάνατό του, ο ολιγάρχης τον ανέλαβε υπό την προστασία του».

Ο Νουβέλ Ομπζερβατέρ συνάντησε την πηγή του «κάπου στην Ευρώπη», την επομένη της δηλητηρίασης του Λιτβινένκο με πολώνιο-210. Είναι Ρώσος και φοβάται κι αυτός για τη ζωή του. «Η FSB δεν συγχώρησε ποτέ τον Άλεξ για τη διπλή του προδοσία. Ίσως γι' αυτό να τον δολοφόνησε. Η πρώην KGB δεν αφήνει ποτέ σε ησυχία τους λιποτάκτες. Η εντολή της δολοφονίας ίσως να δόθηκε από τον σημερινό αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, τον Πατρούσεφ, που είναι φίλος του Πούτιν. Υπάρχουν όμως κι άλλα σενάρια. Τη δεκαετία του '90, ο Άλεξ δρούσε για την URPO σε όλο τον Καύκασο και τη Μόσχα. Εκεί έχωσε τη μύτη του σε πολλές δυσώδεις υποθέσεις. Γνώριζε πως η FSB έσφαζε αμάχους στην Τσετσενία, πως βασάνιζε, έκανε απαγωγές και λαθρεμπόριο. Απ' ό,τι έλεγε ήξερε ονόματα, τοποθεσίες, τα πάντα. Ήξερε πως ορισμένοι είχαν χρησιμοποιήσει την URPO για να εκβιάσουν επιχειρηματίες ή να απαλλαγούν από αντίπαλους πολιτικούς. Κάποιος απ' αυτούς μπορεί να διέταξε τη δολοφονία του Άλεξ για να μη μιλήσει».

Γιατί όμως τώρα, αφού οι ιστορίες αυτές χρονολογούνται εδώ και μια δεκαετία; Ο συνομιλητής του γαλλικού περιοδικού τείνει προς μιαν άλλη εκδοχή. «Εδώ και μερικούς μήνες, ο Άλεξ συγκέντρωνε ενοχοποιητικά στοιχεία για να υψηλά στελέχη της FSB και του πολιτικού κόσμου: αποδείξεις διαφθοράς, απάτες, τέτοια πράγματα. Γιατί; Για ποιον; Όλα είναι πιθανά στη σημερινή Ρωσία. Ανάμεσα στους πελάτες του μπορεί να ήταν ξένες μυστικές υπηρεσίες ή ολιγάρχες που θέλουν να πλήξουν τους ανταγωνιστές τους. Ή ακόμη κάποια από τις φατρίες του Κρεμλίνου που θέλει να δυσφημήσει την άλλη εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2008. Ποιος ξέρει;».

5 Comments:

At 4/12/06 5:04 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Μα πόσο πιά μπορεί να βρωμάει αυτό το δηλητηριώδες Ρώσσιο-2006;

Ως εδώ έφτασε η μπόχα

 
At 5/12/06 12:05 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Έχω το δολοφόνο!!! Είναι ο... Μπερεζόφσκι.
Με ποιό όνομα πήρε την αγγλική υπηκοότητα ο Μπ.;
-Πλάτων Ελένιν.
Γιατί αυτό;
-Το Πλάτων για το φιλόσοφο/μαθηματικό που είναι (έχει και θεωρήματα στο όνομά του!),
και το Ελένιν όπως Ε-λένιν (πώς λέμε ο ΓΑΠ έστειλε ένα ε-μαίηλ), δηλ. ο Λένιν του 21ου αιώνα.

Συμπέρασμα, που ενισχύεται από τη μελέτη των υπερ-επαναληπτικών λόγων του: ο Μπερεζόφσκι είναι semiotic freak.

Για να δούμε τώρα, ποιός δηλητηριάζει τις Ευρω-ρωσσικές σχέσεις στην ενέργεια;
-Η Πολωνία.
Και με τι δηλητηριάστηκε ο εχθρός της Ρωσσίας;
-Με τη θανατηφόρο ενέργεια του πολώνιου.
Τι είναι ο αυτουργός της δηλητηρίασης;
-Semiotic freak.
Τόμπολα!!!

(Δηλαδή γιατί, οι άλλες θεωρίες καλύτερες είναι;)
Πάντως ο Λιτβινένκο περιγράφεται ως "τελειωμένος", εδώ. Το υπόλοιπο, με τύπους σαν τον Σκαραμέλλα κτλ, μου θυμίζει όχι Λε Καρέ, αλλά τουρτοπόλεμο. Πυρηνικό τουρτοπόλεμο... μπρρρρρρ ;-))

 
At 5/12/06 7:09 π.μ., Blogger spiretos72 said...

Η συνέχεια στις οθόνες σας :-)

 
At 5/12/06 4:44 μ.μ., Blogger gb said...

Eπιβεβαιώνονται οι θεωρίες περί συνάφειας τρομοκρατικών ενεργειών και μυστικών υπηρεσιών.
καιεισαγωεξαγώμενης διαφθοράς.
Η Guardian π.χ. βλέπει δάχτυλο υπονόμευσης του Πούτιν από ΗΠΑ και Βρετανία στα γεγονότα της δολοφονίας των Πολιτκόφσκαγια και Λιτβινένκο.

Αρκετοί πολιτικοί πιέζονται από αυτό το καθεστώς επικινδυνότητας και ισχυρίζονται ότι ο Σρέντερ απεδέχθη την υπέρογκη αμοιβή της προεδρίας στη Γκάζπρόμ κατόπιν πιέσεων.
Ολα φαίνονται λογικά,
άν οι μυστικοί πράκτορες μετέχουν στη νομή της εξουσίας. ευλόγως και η αντιπολίτευση να προέρχεται από αυτούς.

 
At 5/12/06 10:25 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Πάντως, υπάρχει ένα θέμα: τύποι να περπατάνε και να πασπαλίζουν με πολώνιο τα γιαπόμπαρα του Λονδίνου, που θα φιλοξενήσει και τους ολυμπιακούς... Όπως και νάχει, δεν νομίζω να αρέσει στους άγγλους. Πιστεύω οτι έχουν όντως εντολή να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση - άσχετο με το τι θα μάθουμε εμείς.

-Αλλά ελπίζω να επανέλθουμε στο θέμα, με νέα στοιχεία. Τόσα γράφονται καθημερινά...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home