Τρίτη, Οκτωβρίου 10, 2006

Εξολόθρευση χωρίς ενδοιασμούς



Αυτός είναι πραγματικός ηγέτης. Στα 54α γενέθλιά του, διέταξε να του φέρουν σ' ένα δίσκο το κεφάλι της πιο ενοχλητικής αντιπάλου του. Στο εξής, κανείς δεν θα ξανατολμήσει να τα βάλει μαζί του.

«Η Ρωσία βρίσκεται σ' έναν φαύλο κύκλο. Ό,τι και να γράψω, δεν θα αλλάξει τίποτα. Στόχος του Πούτιν είναι να διοχετεύεται στη διεθνή αγορά η εντύπωση ότι όλα πάνε καλά, η Ρωσία πολεμά την τρομοκρατία, οι μυστικές υπηρεσίες δίνουν τη μάχη με επιτυχία. Ένα μέρος των Ρώσων αντιλαμβάνεται ότι έχουμε απέναντί μας την ηθική κατάπτωση της πρώιμης δημοκρατίας που υπήρχε την εποχή του Γιέλτσιν. Εκείνη την περίοδο, παρά τα όσα συνέβαιναν, ο κόσμος μπορούσε να μιλά, να συζητά. Πιστεύω πως για όσα έχουν γίνει ευθύνεται το γεγονός ότι τις θέσεις-κλειδιά της κυβέρνησης τις κατέχουν άνθρωποι που προέρχονται από την KGB. Και η γενετική μνήμη του λαού μας είναι τέτοια, ώστε σ' αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αντιταχθεί. Με ρωτούν αν πίσω από τον Πούτιν κρύβεται το παλιό σύστημα εξουσίας που παίρνει την εκδίκησή του. Ας θυμηθούμε ότι στην αρχή τον έβαλε στη θέση αυτή ο Μπερεζόφσκι. Στη συνέχεια, όμως, ο Πούτιν θέλησε να γίνει απόλυτος άρχοντας. Δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά, έτσι έμαθε. Και η πλειοψηφία του κόσμου είναι μαζί του. Τι θα γίνει όμως με τη μειοψηφία; Εγώ γράφω βιβλία και δημοσιεύω άρθρα. Πρέπει να εξηγώ πού πηγαίνουν τα πράγματα. Και πρέπει να γράψω ότι αν το σύστημα αισθανθεί την ανάγκη να εξολοθρεύσει κάποιον, αυτός ο κάποιος θα εξολοθρευτεί χωρίς ενδοιασμούς.

Όποιος διαχειρίζεται με αυτόν τον τρόπο την εξουσία δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα. Τον απασχολεί μόνο μια ιδέα, να παραμείνει στην εξουσία και να αρπάξει όσο το δυνατόν περισσότερα όσο βρίσκεται στην εξουσία. Μιλούν πολλοί για ολιγάρχες. Μα ο πρώτος ολιγάρχης είναι ο κύκλος του προέδρου. Οι άνθρωποι που τον απαρτίζουν ελέγχουν τις επιχειρήσεις. Όλοι έχουν τον ίδιο στόχο, να διατηρήσουν τις θέσεις τους και να προστατεύσουν τη ζωή των απογόνων τους για τα επόμενα χρόνια. Σε όποιον με ρωτά τι συνέπειες θα είχε μια αλλαγή εξουσίας, απαντώ με τη φήμη που κυκλοφορεί τον τελευταίο καιρό, ότι το σύστημα θα έχει το τέλος των Τσαουσέσκου. Σε όποιον Δυτικό με χαρακτηρίζει την κυριότερη ακτιβίστρια κατά του Πούτιν, απαντώ ότι δεν είμαι ακτιβίστρια, είμαι δημοσιογράφος. Και καθήκον του δημοσιογράφου είναι να ενημερώνει.

Όσο για τον Καντίροφ, τον Στάλιν της Τσετσενίας, το όνειρό μου είναι να τον δω να δικάζεται για όλα τα εγκλήματα που έχει διαπράξει. Ύστερα από τα δημοσιεύματά μου, έχει κινηθεί δικαστική διαδικασία εναντίον των ανθρώπων του και του ίδιου προσωπικά. Σε μια από τις δίκες έχω κληθεί ως μάρτυρας».

(Από το τελευταίο ρεπορτάζ της Άννα Πολιτκόφσκαγια, που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα της, τη Νόβαγια Γκαζέτα)

8 Comments:

At 10/10/06 1:51 μ.μ., Blogger Jason said...

Αυτή η δολοφονία ήταν από τα πιο απεχθέστερα εγκλήματα στη σύγχρονη ιστορία.

 
At 10/10/06 3:50 μ.μ., Blogger Ecumene said...

Mπραβο για το ποστ

Τα λεφτα απο το πετρέλαιο
που πανε;..
Εχει βελτιωθει
η οικονομικη κατασταση
του ρωσικου λαου;

To αγγλικο κειμενο
που μπορουμε να το βρουμε;

Eιναι αυτό;
ΤΗΕ LAST PERFORMANCE

 
At 10/10/06 5:17 μ.μ., Blogger ioannisk said...

Δεν νομίζω να έδωσε την εντολή ο Πούτιν, τουλάχιστον θέλω να πιστεύω πως όχι, αλλά το γεγονός ότι δεν έκανε ούτε τις τυπικές δηλώσεις λέει πολλά.

 
At 10/10/06 8:56 μ.μ., Blogger Caesar said...

Πόσο τραγικά προφητικός κι ο επίλογος της στήλης των "Δρόμων" της 7/10/06 ! :

[...Δολοφονία στη Σαμαρκάνδη, δολοφονία στην Τασκένδη, δολοφονίες παντού.]


Ιχνηλάτη, ναι και η Βερόνικα Γκέριν, στα 37 της χρόνια, θυσία στην αλήθεια. 26 Ιουνίου 1996 Δουβλίνο.

[...απαντώ ότι δεν είμαι ακτιβίστρια, είμαι δημοσιογράφος. Και καθήκον του δημοσιογράφου είναι να ενημερώνει. ]

Ονειρεύτηκαν έναν καλύτερο κόσμο,

Yποκλινόμαστε

in memorian.

 
At 11/10/06 2:36 π.μ., Blogger dohant said...

Αχ,, πόσο απέχουμε από τα σύνορα ακόμα....της ελευθερίας? Αγαπητοί φίλοι...

 
At 11/10/06 8:41 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Η δολοφονία της Πολιτκόφσκαγια έρχεται να προστεθεί στο κύμα δολοφονιών που γνωρίζει η Ρωσσία το τελευταίο διάστημα. Μου έρχεται στο μυαλό η δολοφονία του επίσης δημοσιογράφου Κλέμπνικοβ (πάνω από 21 δημοσιογράφοι θύματα από το 2000), η εκτέλεση του ανώτατου τραπεζίτη Κοζλόφ κτλ.

Απ'όσο ξέρω, κανείς δολοφόνος δεν αποκαλύφθηκε ποτέ.

Αλλά δεν είναι μόνο οι δολοφονίες δημοσιογράφων ή αξιωματούχων. Η στήλη νομίζω έχει κι άλλη φορά αναφερθεί στο κύμα ρατσισμού που πλήττει τη Ρωσσία, που αφήνει νεκρούς και τραυματίες μαύρους, ινδούς, τατζίκους, καυκάσιους... και γενικώς όποιον δεν ανήκει στο "ξανθό γένος"...

Όλα αυτά συνθέτουν ένα εξαιρετικά νοσηρό κλίμα. Αυτή η φοβερή περιφρόνηση κάθε αστικοδημοκρατικής αρχής, πασίγνωστη από την εποχή Γιέλτσιν όπου έδιναν κι έπαιρναν οι δολοφονίες και τα εγκλήματα (στην Τσετσενία και αλλού), συνοδεύει τούτη τη φορά όχι τη διάλυση, αλλά τη συγκρότηση της Ρωσσίας σε μεγάλη καπιταλιστική δύναμη. Για ν'απαντήσω στην Εργοτελίνα, η οικονομική κατάσταση του ρωσσικού λαού έχει λίγο βελτιωθεί από τον πάτο που είχε πιάσει, μόνο και μόνο γιατί κάπως λειτουργεί πλέον το κράτος. Το πολύ χρήμα όμως, χρησιμεύει σε μια περίεργη διαδικασία παρασκευής αστικής τάξης με την καθοριστική παρέμβαση του κράτους. Πτοχτές κιόλας Ρώσσοι κι Ελβετοί ανακοίνωσαν τη δημιουργία της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρείας αλουμινίου, λίγο προτύτερα ο Πούτιν έδειχνε περήφανος τα ποσοστά της EADS που απέκτησαν οι Ρώσσοι, το καλοκαίρι παραλίγο να πάρουν την Αρσελόρ... Να πού πάνε τα λεφτά. Et tant pis για την Πολιτκόφσκαγια και οποιονδήποτε άλλον τίμιο δονκιχώτη που περιμένει το γάμο του καπιταλισμού με τη δημοκρατία στη Ρωσσία...

 
At 11/10/06 3:26 μ.μ., Blogger scalidi said...

Προτείνω να διαβάσετε και το σχετικό ποστ της Εργοτελίνας...

 
At 13/10/06 1:34 μ.μ., Blogger Ecumene said...

You tried to kill the truth and left a body
which rises through newsprint to spread it's wings

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home