Σάββατο, Οκτωβρίου 07, 2006

Ας τη βοηθήσουμε να γιατρευτεί



Η καγκελάριος της Γερμανίας δηλώνει ρητά στην τουρκική κυβέρνηση ότι, αν δεν ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κύπρο, δεν μπορεί να περιμένει να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε σε διάφορες ευρωπαϊκές εφημερίδες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας τόνιζε ότι στο ζήτημα αυτό δεν έχει άδικο η Τουρκία, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού δεν έχει τηρήσει τη ρητή δέσμευσή της να προχωρήσει σε εμπορικές συναλλαγές με τη Βόρεια Κύπρο.

Με ποιον είμαστε; Με την Άγγελα Μέρκελ, θα απαντούσε ο μέσος Έλληνας και ο μέσος Ευρωπαίος - αφού λέει το αυτονόητο. Ο Γιόσκα Φίσερ συνδέει δύο άσχετα μεταξύ τους ζητήματα, όπως έχει καταστήσει επανειλημμένα σαφές η κυπριακή κυβέρνηση. Δηλαδή, η πρώτη είναι έντιμη και δίκαιη, ενώ ο δεύτερος τα παίρνει από τους Τούρκους; Όχι βέβαια. Απλώς η Μέρκελ δεν θέλει την ένταξη της Τουρκίας και ερμηνεύει την κρίση με τρόπο που να ενισχύει αυτή τη θέση, ενώ ο Φίσερ θεωρεί ότι η σύγκρουση των δύο τρένων πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί και αναζητεί συμβιβασμό.

Ο επίτροπος για τη διεύρυνση το είπε καθαρά αυτή την εβδομάδα, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα. Όσοι ηγέτες μιλούν για «προνομιακή σχέση» με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Όλι Ρεν αναφερόμενος εμμέσως στη Μέρκελ και στον Σαρκοζί, είναι ανεύθυνοι, υπονομεύουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία και στρέφουν τους Τούρκους εναντίον της Ευρώπης. Η προνομιακή σχέση υπάρχει ήδη. Όποιος λοιπόν την υπόσχεται για το μέλλον είναι υποκριτής.

Δηλαδή θα πρέπει να ξεχάσουμε τη διγλωσσία του Ερντογάν, τις κορόνες των στρατηγών και τις καθημερινές δίκες των διανοουμένων, και να ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες της Ευρώπης στους Τούρκους; Όχι βέβαια. Ο Γάλλος κινηματογραφιστής Κλωντ Εντελμάν, μέλος της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Τουρκία, ήταν παρών στην πρόσφατη δίκη της Ελίφ Σαφάκ και έφριξε με την εικόνα των εθνικιστών έξω από το δικαστήριο που κυμάτιζαν σημαίες της Ε.Ε. με τον αγκυλωτό σταυρό. Η νύφη πάσχει από σχιζοφρένεια, γράφει στη Μοντ. Από τη μια πλευρά, ο Ερντογάν τηλεφωνεί στη Σαφάκ και τη συγχαίρει για την αθώωσή της και, από την άλλη, δέχεται την απαίτηση των εθνικιστών να παραμείνει σε ισχύ το άρθρο 301 που στέλνει στη φυλακή όποιον «προσβάλλει την τουρκική ταυτότητα». Την ώρα που ο Γκιουλ διαβεβαιώνει τις Βρυξέλλες ότι οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται, οι καταγγελίες για βασανιστήρια, απαγωγές και συνοπτικές εκτελέσεις πολλαπλασιάζονται. Η Τουρκία υποφέρει από κρίση ταυτότητας, γράφει ο Εντελμάν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι άρρωστη. Ας μην την απορρίψουμε όμως: ας τη βοηθήσουμε να γιατρευτεί.

13 Comments:

At 7/10/06 8:55 μ.μ., Blogger Ecumene said...

Γιατρεύονται οι Στρατηγοί;....

Κατι θα τους ετοιμάζει ο κουμπάρος...

μεσα στο Αουρούπα μπιρλιί,βέβαια...

γιατί εκτός την εχει ασχημα..

:)

 
At 7/10/06 9:14 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ας τη βοηθήσουμε να διαλυθεί - εκεί οδεύει ολοταχώς. Για να είμαστε ειλικρινείς...

 
At 7/10/06 9:47 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Εγώ θα έλεγα να είμαστε πολύ αυστηροί ως προς τα δημοκρατικά δικαιώματα στο εσωτερικό της Τουρκίας και πάντα να συνδέουμε την επιθετικότητά του κατεστημένου της με αυτά.

 
At 7/10/06 9:48 μ.μ., Blogger Κ. said...

Υπάρχει και η λύση Σαρκοζί. Αν γιατρευτείτε καλώς, αλλά μην μας κωλύσετε και τίποτα..

 
At 7/10/06 10:26 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Τα επιχειρήματα του Σαρκοζί όπως εκτίθενται στη σημερινή Ελευθεροτυπία, είναι ίσως λίγο δραματοποιημένα αλλά καθόλου απορριπτέα.
Από την άλλη πλευρά, σήμερα πήρε θέση υπέρ των απόψεων του Φίσερ και ο επίτροπος Φερχόιγκεν.
Ακόμα ένα σύνθετο πρόβλημα που όμως έχει το πλεονέκτημα οι αντιτιθέμενες απόψεις να είναι λίγες.
Συνεπώς πιστεύω ότι η λύση που θα δοθεί θα είναι μεσοβέζικη, για να μείνουν όλοι μέτρια ικανοποιημένοι.
Παράταση της ειδικής σχέσης με παράλληλη χορήγηση φαρμάκου για να γιατρευτεί.
Φάρμακο εδώ σημαίνει, ρίξε λεφτά μπάρμπα κι εγώ θα σου παίρνω τα προϊόντα σου χωρίς δασμούς για να σου δώσω το πλεονέκτημα απέναντι στο θείο Σαμ.

 
At 8/10/06 12:00 π.μ., Blogger gb said...

Το θέμα δεν είναι Τουρκία-Ε.Ε. αλλά Τουρκία-Ρωσια.
Απο το 1917 τουλάχιστον, η Τουρκία αποτελεί το γεωπολιτικό ανάχωμα πρός τη Μεσόγειο και τη Μ.Ανατολή, μέ ότι κέρδος και ζημία σημαίνει αυτό.
Πάντως είναι εμφανής οι διαφορές Σρέντερ-Μέρκελ με τον Φίσερ, ο οποίος θα μείνει ώς αναμορφωτής στην ιστορία όχι μόνο της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης.

 
At 8/10/06 1:02 π.μ., Blogger Jason said...

Έχει δίκιο το καπιταλιστικό κουμμούνι. Παίζουν και αυτά το ρόλο τους.

 
At 8/10/06 3:57 π.μ., Blogger philos said...

Η λύση είναι να καταλάβουν ότι μας έχουν ανάγκη. Να αλλάξουν νοοτροπία όχι οι απλοί εθνικιστές, αλλά οι μορφωμένοι άνθρωποι, αυτοι που ζουνε Άγκυρα, Σμύρνη, Πόλη.
Και να φτιάξουν την επόμενη γενιά με ευρωπαικό προσανατολισμο. Θέλουν δουλειά, αλλά συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο, πρέπει να τους βοηθήσουμε να γιατρευτούν. Είναι στο απόλυτο συμφερον και της Ελλάδας και της Ευρώπης.

 
At 8/10/06 10:10 π.μ., Blogger Anastasia Konstantakatou said...

Θα παραφράσω τον Εντελμαν με την έννοια ότι η Τουρκία δεν υφίσταται "κρίση ταυτότητας" αλλά προσπαθεί να δημιουργήσει μια σταθερή ταυτότητα (εδώ και χρόνια)..

Η εκλαικευμενη δημοκρατία και ο θρησκευτικος χαρακτήρας συγκρούονται από το 1923 με τον Ερντογάν, τον 'πολιτικό Ισλαμιστή' να θέλει να μετουσιωθεί στη χρυσή τομή.

Δεν είναι σχιζοφρένια λοιπόν αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία, απλά η έκφανση αντικρουόμενων ιδεολογιών, κάτι που είναι εν μέρει λογικό επακόλουθο αν λάβει κανείς υπόψη του το ιδιαίτερο βαρος της κάθε μίας μες στη κοινωνία. (Στην Ελλάδα διχάζεται η κοινωνία για ασήμαντες διαφορές, πόσο μάλλον για σημαντικά ζητήματα ας μη ξεχνάμε).

Και ενώ τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας δεν πρέπει να εκληφθούν ως πανάκεια ή συγχωροχάρτι δεν ξέρω κατά πόσο είναι σκόπιμη (και αποτελεσματική) η εξαναγκαστική 'γιατρειά' της χώρας από γιατρούς χωρίς διπλώματα...

 
At 9/10/06 9:48 π.μ., Blogger Haris said...

H Τουρκία πάσχει από έλλιψη Δημοκρατικών Θεσμών.
Αυτό είναι το βασικό της πρόβλημα...

 
At 9/10/06 2:47 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ενώ η Λ.Δ.της Γερμανίας, δεν έπασχε ούτε πάσχει
απο Δημοκρατικούς θεσμούς.
Μπήκαν αυτομάτως λόγω συγγένειας και ... φυλής.
Ας ξεχωρίζουμε κάποτε τα φαινόμενα ισχύος απο τα επιχειρήματα, ούτε μας χρωστάνε ούτε χρωστάμε πουθενά.

 
At 9/10/06 3:05 μ.μ., Blogger christoforos said...

Διάβασα ένα σχετικό κείμενο χθες στην Αυγή. Μήπως να προσθέταμε ότι οι διώξεις, οι τραμπουκισμοί και τα παρόμοια έφεραν και εμάς στο χείλος του γκρεμού λίγα χρόνια πριν; Αν μπορεί μια σύγκριση να υποστηρίξει αυτά που λέτε. Μπορεί οι κλασικοί να ανακάλυψαν τη δημοκρατία, η εφαρμογή της στον τόπο της όμως ήταν μέχρι πριν από κάποια χρόνια πονεμένη ιστορία. Δεν διαφέρουμε από τους Τούρκους. Ακούστε αυτά που λέει ο "..και πάσης Ελλάδος" και θα συμφωνήσετε.

 
At 10/10/06 9:59 μ.μ., Blogger nkalomiris said...

Η Τουρκία θα μπει στην ευρωπαική ένωση και:
1)Θα αποκτήσει σύνορα με τα πετρέλαια και το αέριο.
2)Θα βρεί φτυνά κουρδικά εργατικά χέρια.
3)Θα ανοίξουν εργοστάσια και επιχειρήσεις για έλεγχο της αραβικής αγοράς
4)Το απόστημα της αμερικής θα αρχίζει να μυρίζει.
5)Η φτώχια των ευρωπαίων πολιτών θα αυξάνεται.
και όλα αυτά δημοκρατικά.
Κύριοι οι ευρωπαίοι δεν κατακτήσανε την Τουρκία το 1922 θα την κατακτήσουν τώρα είτε το θέλεται είται όχι.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home