Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2006

Tο σύγχρονο Φαρ ΟυέστΛαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: μια χώρα που έχει το 30% των παγκοσμίων αποθεμάτων κοβαλτίου, το 10% των αποθεμάτων χαλκού, απεριόριστο ψευδάργυρο, και ένα διεφθαρμένο κράτος που σε συνεργασία με ξένες εταιρείες λεηλατεί αυτόν τον φυσικό πλούτο.

H ξένη εταιρεία Somika, αγνώστων λοιπών στοιχείων και μετόχων, έχει εγκαταστήσει τη μονάδα επεξεργασίας μεταλλευμάτων, όπου χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες οξέων, πάνω στο υδροφόρο στρώμα που τροφοδοτεί το Λουμπούμπασι, δεύτερη πόλη της Λ.Δ. του Κονγκό. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η ποιότητα του νερού σε δύο ή τρία χρόνια», λέει ο διευθυντής ενός ιατρικού κέντρου της πόλης.

H αυστραλιανή εταιρεία Anvil Mining, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, έθεσε τον Οκτώβριο του 2004 τα φορτηγά και τα αεροπλάνα της στη διάθεση του στρατού για να ανακαταλάβει μια μικρή πόλη που είχε περιέλθει στον έλεγχο μιας ένοπλης οργάνωσης. Όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ της αυστραλιανής τηλεόρασης, στη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν εν ψυχρώ τουλάχιστον 100 άμαχοι. Ήδη κινούνται δικαστικές διαδικασίες εναντίον της εταιρείας για «συνενοχή».

H ινδική εταιρεία Chemaf έλαβε άδεια για εξορύξεις στην περιφέρεια του Λουμπούμπασι υπό τον όρο να κάνει επενδύσεις για τη βιομηχανική αξιοποίηση της περιοχής. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία χρησιμοποιεί ανηλίκους για τη λεηλασία της γης με πρωτόγονα μέσα, και στέλνει τους σάκους με το κοβάλτιο και τον χαλκό στην Ασία, μέσω της Νότιας Αφρικής ή της Τανζανίας.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις καταγγελίες που περιέχονται σε έρευνα που πραγματοποίησε το Κοινοβούλιο της Λ.Δ. του Κονγκό στα τέλη του 2005. «Εδώ είναι το Φαρ Ουέστ», λέει ένας βιομήχανος στη Μοντ. «Έρχονται Ασιάτες, Ευρωπαίοι, Αμερικανοί ή Κονγκολέζοι επιχειρηματίες και λεηλατούν τη χώρα σε συνεργασία με τις αρχές». Την ίδια ώρα, η κρατική εταιρεία Gecamines, σύμβολο τη δεκαετία του '70 μιας Αφρικής που αποτίνασσε τον αποικιοκρατικό ζυγό, αφήνεται σιγά-σιγά να σβήσει. Οι εγκαταστάσεις της στα περίχωρα του Λουμπούμπασι θυμίζουν βιομηχανική έρημο. Μόλις χαράζει, πρώην εργαζόμενοι ή συγγενείς τους έρχονται με σφυριά και προσπαθούν να ξύσουν υπολείμματα χαλκού που είναι κολλημένα στους παλιούς φούρνους. Κάθε τόσο έρχονται οι φύλακες και τους απομακρύνουν, αλλά εκείνοι επιστρέφουν, δεν έχουν άλλωστε τίποτα να χάσουν.

Ο καινούργιος «νονός» του Λουμπούμπασι λέγεται Τζωρτζ Φόρεστ. Βελγικής υπηκοότητας, αλλά γεννημένος στο Κονγκό, ο εξηντάχρονος αυτός επιχειρηματίας είναι πρόεδρος της πρώτης ιδιωτικής εταιρείας της χώρας. Στην πόλη όπου δολοφονήθηκε ο Πατρίς Λουμούμπα, όλα τα σχολεία λέγονται πλέον Τζωρτζ Φόρεστ. Τα κέντρα υγείας, το ίδιο. H τοπική ποδοσφαιρική ομάδα φέρει τα χρώματα των επιχειρήσεών του. Ο επιχειρηματίας επιχορηγεί το τοπικό μουσείο και έχει ιδρύσει ένα πολιτιστικό κέντρο. H Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μετατρέπεται σιγά-σιγά στην πρώτη ιδιωτικοποιημένη χώρα του κόσμου. Εκτός κι αν εμφανιστεί ένας Αφρικανός Τσάβες και χαλάσει τη δουλειά.

14 Comments:

At 16/6/06 3:11 μ.μ., Blogger Ergotelina said...

Eτσι εξηγείται και
η αποτυχία των αφρικάνικων
ομάδων στο Μουντιαλ...
το χουνε ριξει στους Μαγους
και τα βουντου....

Και το 2010 παλι λευκοι
θα το διοργανώσουν...

Δεν νομιζω παντως ο Τσαβες
να στειλει "παικτες" στο Κογκό...

Διδάχτηκε απο το παθημα του Τσε...

 
At 16/6/06 3:52 μ.μ., Blogger ιχνηλάτης said...

«Εδώ είναι το Φαρ Ουέστ», λέει ένας βιομήχανος στη Μοντ.

Μιχάλη, στο Φαρ Ουεστ ΔΕΝ ήταν έτσι.
Ο βιομήχανος που το είπε αυτό στη Μοντ μάλλον δεν έβλεπε ουέστερν μικρός :)
Και δεν χρειάζεται να εμφανιστεί κανένας αφρικανός Τσάβες για να αντιμετωπίσει τους κακούς πιστολέρο. Εναν καλό σερίφη χρειάζονται :)

εργοτελίνα, ελπίζω απόψε να πάνε καλύτερα οι αφρικανοί. Εχω στοιχηματίσει στη νίκη της Αγκόλα !
Και μην τολμήσει κανείς να φωνάξει Viva Mexico :)

 
At 16/6/06 4:04 μ.μ., Blogger lazopolis said...

Ξανα-
μετατρέπεται σε ιδιωτικοποιημένη χώρα.

Ωραιότατο ποστ, αλλά λείπουν οι αντίστοιχοι σύνδεσμοι.

Η κυβέρνηση του Βελγίου "συμπαρίσταται" στην (οποιαδήποτε) κυβέρνηση του Κόνγκο, παρέχοντας τεχνογνωσία σχετική με την ανάπτυξη του λιμανιού του Matadi, ενώ σε κάθε ταξίδι της σχετικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων ακολουθεί και μια ομάδα επιχειρηματιών που διαπραγματεύονται διάφορα συμβόλαια με την (οποιαδήποτε) κυβέρνηση.

Μια από τις απόψεις που κυκλοφορούν στα εν λόγω πηγαδάκια ως προς τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα (και το αν θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ'όψιν) είναι οτι τα λαϊκά στρώματα θα αποδεκατιστούν έτσι κι αλλιώς μέσα σε μια γενιά: "έχετε δεί τις στατιστικές για το HIV";

 
At 16/6/06 5:54 μ.μ., Blogger Lamiotis said...

Πράγματι πολύ ωραίο post κι άκρως ενημερωτικό. Αγνοούσα παντελώς την κατάσταση έτσι όπως την περιγράφεις. Κρίμα πάντως κι άδικο, αλλά αν η κυβέρνηση είναι μπλεγμένη μέσα στο κόλπο, η λύση είναι όχι ο σερίφης αλλά η λαϊκή εξέγερση.

 
At 16/6/06 7:10 μ.μ., Blogger CAESAR said...

"Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό"

Ο τίτλος, Λαϊκή Δημοκρατία, πώς προκύπτει ?!

 
At 16/6/06 10:30 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ths kinas pws prokeiptei;

 
At 17/6/06 12:14 π.μ., Blogger ιχνηλάτης said...

Τι με κοιτάτε έτσι ; Με έντεκα παίκτες θα τους είχε κερδίσει.

:(

 
At 17/6/06 3:56 π.μ., Blogger Κ. said...

Πολύ ωραίο το άρθρο, ενημερωτικό για μια γωνία του κόσμου που δεν βρίσκεται καθόλου στο επίκεντρο...

"...είναι πρόεδρος της πρώτης ιδιωτικής εταιρείας της χώρας. Στην πόλη όπου δολοφονήθηκε ο Πατρίς Λουμούμπα, όλα τα σχολεία λέγονται πλέον Τζωρτζ Φόρεστ. Τα κέντρα υγείας, το ίδιο. H τοπική ποδοσφαιρική ομάδα φέρει τα χρώματα των επιχειρήσεών του. Ο επιχειρηματίας επιχορηγεί το τοπικό μουσείο και έχει ιδρύσει ένα πολιτιστικό κέντρο."

Νομίζω ότι θα έπρεπε να λέγεται φιλάνθρωπος...


Ιχνηλάτη, τί λές για το Ιταλία - ΗΠΑ ; Ο κ. Μπούς θα (ξάνα)αλλάξει τον νόμο για την μετανάστευση μπάς και έρθει και κανένας Μεξικάνος να παίξει στην εθνική...

 
At 17/6/06 10:58 π.μ., Blogger CAESAR said...

"-Μπούς, θα κερδίσουμε;
-Οχι, Πρόεδρε. Οι άλλοι παίζουν ενάμιση αιώνα."
(από την Ελ/πία)

 
At 17/6/06 11:18 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Μην ξεχνάμε και τους σερίφηδες που θα πάνε να ελέγξουν αν "όλα βαίνουν καλώς" στο Κογκό: τη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ το προσεχές φθινόπωρο.
Για τη διασφάλιση της ειρήνης, λένε. Κυρίως του κ.Φόρεστ, θα'πρεπε να συμπληρώσουν...

 
At 17/6/06 1:28 μ.μ., Blogger Μαριέλε said...

Ο κοσμος μας μοιάζει να ξυπναει από εναν λήθαργο,απο εναν παθητικό εφησυχασμό ,όπου κάποιος σού ψυθιρίζει ότι όλα βαινουν καλώς..
Ενα πρωινό ξύπνημα,πού μας αναγκαζει να δούμε τα πράγματα από τήν αρχή,μαζί...
Ξενύχτησα χθες διαβαζοντας τίς επιστολές τού Λένιν στα αγαπημενα του πρόσωπα...Τωρα για να συνέλθω χρειαζομαι ολους τούς τομους του μικρού Νικόλα!!!!!!!

 
At 17/6/06 1:38 μ.μ., Blogger Μαριέλε said...

Nα συμπληρωσω οτι σημερα ο νεος προλεταριος δεν ζει ουτε στο Παρισι ουτε στο Λονδινο,αλλα σε καποιο αορατο,ανυπαρκτο για την φαντασια ,σημειο της Αφρικής.
Στήν καρδιά τού σκοτους ,οπως έλεγε κι ο Τζοζεφ Κόνραντ..

 
At 17/6/06 2:02 μ.μ., Blogger ιχνηλάτης said...

Παιδιά, τον λυπάμαι τον ΟΠΑΠ σήμερα. Αν με ακούσετε, όλοι οι μπλογκερς πάμε ταμείο αύριο !
Να ρεφάρουμε και τα χαμένα με την Αγκόλα :)

Λοιπόν :

Πορτογαλία - Ιράν : 1 ( 1.3 )( όχι στους μουλάδες )
Τσεχία - Γκάνα : X2 ( 1.89 )( ναι στους μαύρους )
Ιταλία - ΗΠΑ : 1 ( 1.3 )( με βαριά καρδιά :)

Τριπλασιάζετε τα λεφτά σας !
Και δεν θέλω ποσοστά :)))

 
At 17/6/06 2:36 μ.μ., Blogger Μαριέλε said...

Σκέφτομαι κι αυτόν τον Καμύ ,αυτόν τον μεγαλο Ξένο,πού έπαιζε πάντα τερματοφύλακας γιά να μην χαλάσει τα παπούτσια του και τού φωναζει η μαμα του..ήταν καθαριστρια σε σκαλες ..
(με επιασε η...βαριά διαθεση τωρα εντάξει...)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home