Παρασκευή, Ιουνίου 16, 2006

Tο σύγχρονο Φαρ Ουέστ



Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό: μια χώρα που έχει το 30% των παγκοσμίων αποθεμάτων κοβαλτίου, το 10% των αποθεμάτων χαλκού, απεριόριστο ψευδάργυρο, και ένα διεφθαρμένο κράτος που σε συνεργασία με ξένες εταιρείες λεηλατεί αυτόν τον φυσικό πλούτο.

H ξένη εταιρεία Somika, αγνώστων λοιπών στοιχείων και μετόχων, έχει εγκαταστήσει τη μονάδα επεξεργασίας μεταλλευμάτων, όπου χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες οξέων, πάνω στο υδροφόρο στρώμα που τροφοδοτεί το Λουμπούμπασι, δεύτερη πόλη της Λ.Δ. του Κονγκό. «Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η ποιότητα του νερού σε δύο ή τρία χρόνια», λέει ο διευθυντής ενός ιατρικού κέντρου της πόλης.

H αυστραλιανή εταιρεία Anvil Mining, που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, έθεσε τον Οκτώβριο του 2004 τα φορτηγά και τα αεροπλάνα της στη διάθεση του στρατού για να ανακαταλάβει μια μικρή πόλη που είχε περιέλθει στον έλεγχο μιας ένοπλης οργάνωσης. Όπως αποκάλυψε ρεπορτάζ της αυστραλιανής τηλεόρασης, στη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκαν εν ψυχρώ τουλάχιστον 100 άμαχοι. Ήδη κινούνται δικαστικές διαδικασίες εναντίον της εταιρείας για «συνενοχή».

H ινδική εταιρεία Chemaf έλαβε άδεια για εξορύξεις στην περιφέρεια του Λουμπούμπασι υπό τον όρο να κάνει επενδύσεις για τη βιομηχανική αξιοποίηση της περιοχής. Στην πραγματικότητα, η εταιρεία χρησιμοποιεί ανηλίκους για τη λεηλασία της γης με πρωτόγονα μέσα, και στέλνει τους σάκους με το κοβάλτιο και τον χαλκό στην Ασία, μέσω της Νότιας Αφρικής ή της Τανζανίας.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις καταγγελίες που περιέχονται σε έρευνα που πραγματοποίησε το Κοινοβούλιο της Λ.Δ. του Κονγκό στα τέλη του 2005. «Εδώ είναι το Φαρ Ουέστ», λέει ένας βιομήχανος στη Μοντ. «Έρχονται Ασιάτες, Ευρωπαίοι, Αμερικανοί ή Κονγκολέζοι επιχειρηματίες και λεηλατούν τη χώρα σε συνεργασία με τις αρχές». Την ίδια ώρα, η κρατική εταιρεία Gecamines, σύμβολο τη δεκαετία του '70 μιας Αφρικής που αποτίνασσε τον αποικιοκρατικό ζυγό, αφήνεται σιγά-σιγά να σβήσει. Οι εγκαταστάσεις της στα περίχωρα του Λουμπούμπασι θυμίζουν βιομηχανική έρημο. Μόλις χαράζει, πρώην εργαζόμενοι ή συγγενείς τους έρχονται με σφυριά και προσπαθούν να ξύσουν υπολείμματα χαλκού που είναι κολλημένα στους παλιούς φούρνους. Κάθε τόσο έρχονται οι φύλακες και τους απομακρύνουν, αλλά εκείνοι επιστρέφουν, δεν έχουν άλλωστε τίποτα να χάσουν.

Ο καινούργιος «νονός» του Λουμπούμπασι λέγεται Τζωρτζ Φόρεστ. Βελγικής υπηκοότητας, αλλά γεννημένος στο Κονγκό, ο εξηντάχρονος αυτός επιχειρηματίας είναι πρόεδρος της πρώτης ιδιωτικής εταιρείας της χώρας. Στην πόλη όπου δολοφονήθηκε ο Πατρίς Λουμούμπα, όλα τα σχολεία λέγονται πλέον Τζωρτζ Φόρεστ. Τα κέντρα υγείας, το ίδιο. H τοπική ποδοσφαιρική ομάδα φέρει τα χρώματα των επιχειρήσεών του. Ο επιχειρηματίας επιχορηγεί το τοπικό μουσείο και έχει ιδρύσει ένα πολιτιστικό κέντρο. H Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μετατρέπεται σιγά-σιγά στην πρώτη ιδιωτικοποιημένη χώρα του κόσμου. Εκτός κι αν εμφανιστεί ένας Αφρικανός Τσάβες και χαλάσει τη δουλειά.

8 Comments:

At 16/6/06 3:11 μ.μ., Blogger Ecumene said...

Eτσι εξηγείται και
η αποτυχία των αφρικάνικων
ομάδων στο Μουντιαλ...
το χουνε ριξει στους Μαγους
και τα βουντου....

Και το 2010 παλι λευκοι
θα το διοργανώσουν...

Δεν νομιζω παντως ο Τσαβες
να στειλει "παικτες" στο Κογκό...

Διδάχτηκε απο το παθημα του Τσε...

 
At 16/6/06 4:04 μ.μ., Blogger lazopolis said...

Ξανα-
μετατρέπεται σε ιδιωτικοποιημένη χώρα.

Ωραιότατο ποστ, αλλά λείπουν οι αντίστοιχοι σύνδεσμοι.

Η κυβέρνηση του Βελγίου "συμπαρίσταται" στην (οποιαδήποτε) κυβέρνηση του Κόνγκο, παρέχοντας τεχνογνωσία σχετική με την ανάπτυξη του λιμανιού του Matadi, ενώ σε κάθε ταξίδι της σχετικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων ακολουθεί και μια ομάδα επιχειρηματιών που διαπραγματεύονται διάφορα συμβόλαια με την (οποιαδήποτε) κυβέρνηση.

Μια από τις απόψεις που κυκλοφορούν στα εν λόγω πηγαδάκια ως προς τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων στη χώρα (και το αν θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ'όψιν) είναι οτι τα λαϊκά στρώματα θα αποδεκατιστούν έτσι κι αλλιώς μέσα σε μια γενιά: "έχετε δεί τις στατιστικές για το HIV";

 
At 16/6/06 5:54 μ.μ., Blogger Τελευταίος said...

Πράγματι πολύ ωραίο post κι άκρως ενημερωτικό. Αγνοούσα παντελώς την κατάσταση έτσι όπως την περιγράφεις. Κρίμα πάντως κι άδικο, αλλά αν η κυβέρνηση είναι μπλεγμένη μέσα στο κόλπο, η λύση είναι όχι ο σερίφης αλλά η λαϊκή εξέγερση.

 
At 16/6/06 7:10 μ.μ., Blogger Caesar said...

"Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό"

Ο τίτλος, Λαϊκή Δημοκρατία, πώς προκύπτει ?!

 
At 16/6/06 10:30 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ths kinas pws prokeiptei;

 
At 17/6/06 3:56 π.μ., Blogger Κ. said...

Πολύ ωραίο το άρθρο, ενημερωτικό για μια γωνία του κόσμου που δεν βρίσκεται καθόλου στο επίκεντρο...

"...είναι πρόεδρος της πρώτης ιδιωτικής εταιρείας της χώρας. Στην πόλη όπου δολοφονήθηκε ο Πατρίς Λουμούμπα, όλα τα σχολεία λέγονται πλέον Τζωρτζ Φόρεστ. Τα κέντρα υγείας, το ίδιο. H τοπική ποδοσφαιρική ομάδα φέρει τα χρώματα των επιχειρήσεών του. Ο επιχειρηματίας επιχορηγεί το τοπικό μουσείο και έχει ιδρύσει ένα πολιτιστικό κέντρο."

Νομίζω ότι θα έπρεπε να λέγεται φιλάνθρωπος...


Ιχνηλάτη, τί λές για το Ιταλία - ΗΠΑ ; Ο κ. Μπούς θα (ξάνα)αλλάξει τον νόμο για την μετανάστευση μπάς και έρθει και κανένας Μεξικάνος να παίξει στην εθνική...

 
At 17/6/06 10:58 π.μ., Blogger Caesar said...

"-Μπούς, θα κερδίσουμε;
-Οχι, Πρόεδρε. Οι άλλοι παίζουν ενάμιση αιώνα."
(από την Ελ/πία)

 
At 17/6/06 11:18 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Μην ξεχνάμε και τους σερίφηδες που θα πάνε να ελέγξουν αν "όλα βαίνουν καλώς" στο Κογκό: τη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ το προσεχές φθινόπωρο.
Για τη διασφάλιση της ειρήνης, λένε. Κυρίως του κ.Φόρεστ, θα'πρεπε να συμπληρώσουν...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home