Πέμπτη, Ιουνίου 08, 2006

Φιλελεύθερος, δηλαδή αριστερός



Ποιο είναι το κοινό σημείο ανάμεσα στην αγγλική, την αμερικανική και τη γαλλική επανάσταση; Ότι ήταν και οι τρεις φιλελεύθερες. Να το θυμόμαστε, γιατί η λέξη αυτή έχει σήμερα τελείως διαστρεβλωθεί.

Ο υπογράφων βρέθηκε πρόσφατα στο Ισραήλ, μαζί με αρκετούς ακόμη δημοσιογράφους και δύο βουλευτές, έναν της N.Δ. και μία του ΠΑΣΟΚ. Σε μια από τις συναντήσεις με τοπικούς παράγοντες, ο βουλευτής έκανε τις απαραίτητες συστάσεις: «H συνάδελφος είναι από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και εγώ από το Φιλελεύθερο». Ακολούθησαν μερικά δευτερόλεπτα αμηχανίας. Και καθώς η βουλευτής δεν αντέδρασε, το βάρος έπεσε στον δημοσιογράφο: «Τι είναι αυτά που λες στον άνθρωπο, βρε Σίμο, είμαστε κι εμείς μπροστά!». «Τι να κάνω, ρε παιδιά», δικαιολογήθηκε εκείνος, «φιλελεύθερος αισθάνομαι, όχι συντηρητικός»...

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της ευρωπαϊκής Αριστεράς, λέει ο Ισραηλινός ιστορικός Ζέεβ Στέρνχελ σε συνέντευξή του στη Λιμπερασιόν, είναι ότι χάρισε στη Δεξιά τον όρο «φιλελευθερισμός», ταυτίζοντάς τον με τον άγριο και άδικο καπιταλισμό. Μα ο φιλελευθερισμός είναι ένας ευγενής όρος. Ιστορικά, ο σοσιαλισμός είναι κληρονόμος αυτού του ρεύματος - πώς θα μπορούσε λοιπόν να γίνει ο νεκροθάφτης του; Ο δημοκρατικός σοσιαλισμός, που έχει αντικαταστήσει πλέον σήμερα την ξεπερασμένη σοσιαλδημοκρατία, συνδέει την ιδέα της ισότητας (που πρεσβεύει ο σοσιαλισμός) με την ιδέα της ελευθερίας (που πρεσβεύει ο φιλελευθερισμός). Όποιος δηλώνει σήμερα σοσιαλιστής αρνείται ότι η ισότητα επιφέρει περιορισμό της ελευθερίας ή ότι η ελευθερία είναι ασυμβίβαστη με την ισότητα. Το πραγματικό μήνυμα της σημερινής Αριστεράς είναι ότι η ισότητα και η ελευθερία είναι απολύτως συμβατές. Όπως πριν από πενήντα χρόνια. Όπως πριν από εκατό χρόνια.

Ο Γάλλος πολιτικός Γκυ Μολέ έλεγε ότι «οι κομμουνιστές δεν βρίσκονται στην Αριστερά, αλλά στην Ανατολή». Παραφράζοντάς τον, ο Στέρνχελ παρατηρεί πως πρέπει να πούμε στη Δεξιά: «Δεν είστε φιλελεύθεροι, είστε συντηρητικοί». H Αριστερά πρέπει να διακηρύξει ότι δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς την εξασφάλιση της ισότητας. Το να είσαι ελεύθερος να κοιμάσαι κάτω από τις γέφυρες δεν σημαίνει πως είσαι ελεύθερος. H ευρωπαϊκή Αριστερά πρέπει λοιπόν να επαναδιεκδικήσει τον φιλελευθερισμό - τής ανήκει. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλωστε, οι δεξιοί θεωρούν τον «φιλελευθερισμό» βρισιά. Όταν ισχυρίζεσαι εκεί πως είναι ντροπή να μην έχουν ιατρική περίθαλψη 50 με 60 εκατομμύρια Αμερικανοί, και πως πρέπει να αλλάξει η κατάσταση αυτή στο όνομα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, σε χαρακτηρίζουν αμέσως επικίνδυνο επαναστάτη.

Το μεγάλο ερώτημα που έθεσε ο Διαφωτισμός παραμένει επίκαιρο: «Μπορεί να αλλάξει ο κόσμος;». Είναι φυσιολογικό να επιθυμούμε έναν καλύτερο κόσμο; H Δεξιά υποστηρίζει ότι είμαστε μια χαρά, δεν μπορεί να γίνει τίποτα καλύτερο, και κάθε ουτοπία είναι καταδικασμένη να καταλήξει σε ένα Άουσβιτς ή ένα Γκουλάγκ. H Αριστερά έχει χρέος να αποδείξει ότι αυτό είναι λάθος. Και στον αγώνα αυτόν, ο φιλελευθερισμός είναι ένα όπλο όχι απλώς πολύτιμο, αλλά απαραίτητο.

26 Comments:

At 8/6/06 1:38 μ.μ., Blogger Caesar said...

...Είναι φυσιολογικό να επιθυμούμε έναν καλύτερο κόσμο;...

H ερώτηση είναι ρητορική; ή είναι ανέφικτο και oυτοπία να επιθυμούμε έναν καλύτερο κόσμο;

 
At 8/6/06 1:48 μ.μ., Blogger Ecumene said...

Απ τη στιγμη που μιλησε
ο Τσαγκαρουσιανος
για αριστεροστροφο e-rooster...

Καιρος ειναι να ξυπνησει
ο Μανος με το Μιμη...
Η Φιλελευθερη Αριστερα
δηλαδη για να
δουμε τί θα προκυψει
απο αυτην την Αλχημεία...

 
At 8/6/06 1:49 μ.μ., Blogger I.P.Potis said...

Πολύ χρήσιμο το άρθρο σας. Τα σέβη μου.

 
At 8/6/06 2:06 μ.μ., Blogger Dimitris Stefosis said...

Επιτέλους! Κάποιος μιλά για Φιλελεύθερη Αριστερά! Οικολογική θα προσέθετα...

 
At 8/6/06 2:16 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η ιδέα μιας φιλελεύθερης αριστεράς κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια σε ακαδημαϊκούς κύκλους. Το βασικότερο πρόβλημα στην πολιτική φιλοσοφία σήμερα είναι αν μπορεί να συνδυαστεί μία δικαιωματοκρατική θεωρία ιδιοκτησίας και μία εξισωτική δέσμευση στην αναδιανομή εισοδήματος και αγαθών. Αν τα δύο μπορούν να συγκεραστούν, τότε τα αριστερά ιδεώδη μπορούν να συμβιώσουν με την ιδιοκτησία (του εαυτού, των εξωγενών πόρων κ.ο.κ.). Αν όχι, τότε πολύ συχνά θα πρέπει να επιλέγουμε ανάμεσα στην ελευθερία και την ισότητα.

Το ζήτημα είναι βέβαια πολύ πιο περίπλοκο απ'ότι το παρουσιάζω, αλλά αν κάποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει είτε κάποια συναφή κείμενα στο δικό μου blog, είτε να καταπιαστεί απευθείας με το βιβλίο του Mike Otsuka, Libertarianism without Inequality (Oxford 2003).

 
At 8/6/06 2:20 μ.μ., Blogger Ecumene said...

Ωραια ο Μανος με τον Αλαβανο
εχουν κοινο στοιχειο
τον ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟ...
π.χ.υπερ της Καραχασαν...

ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΜΩΣ
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;;;
..................

 
At 8/6/06 2:53 μ.μ., Blogger philos said...

Το φλερτ με την εξουσία, και άρα με τις φιλελεύθερες αρχές που σε μεγάλο βαθμό (και δυστυχώς όχι σωστά εκτελεσμένες) διοικούν παγκοσμίως απαιτεί ως απαραίτητο συστατικό ενός κόμματος και ολίγον φιλελευθερισμό!
Βαλε μια μεζούρα Μάνο, μισή Μίμη και δύο Ανδριανόπουλο, για να δέσει το μίγμα.
Εγώ πάντως ως φιλελεύθερος (και όχι νεοδημοκράτης, το τονίζω!) αισθανόμουν και αισθάνομαι ασχημα ακόμη και σήμερα όταν οι αριστεροι και οι σοσιαλιστές αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και δημοκράτες. Σήμερα δεν τους αρκούν αυτες οι ταμπέλες για να ανέβουν στην εξουσία, και προσπαθούν να ιδιοποιηθούν και άλλες που πλέον το σύγχρονο πολιτικό μάρκετιγκ προβάλλει ως πιο ελκυστικές. Σε μερικά χρόνια θα μιλάμε και για θρησκευτική αριστερά, αν στραβώσει το πράγμα με το φιλελευθερισμό?
Στην σημερινή εποχή που πάμε όλοι να απεμπλακούμε από ταμπέλες, που τόσα χρόνια μόνο κακό κάνανε σε αυτό τον τόπο και ολόκληρο τον κόσμο, είναι πραγματικά οπισθοδρομικό και αυτός είναι ο πραγματικά συντηρητικός τρόπος σκέψης, με το να βαφτίζεις τις ιδέες των ανθρωπων με αυθαίρετες ταμπέλες.
Αλήθεια αυτό επιθυμούμε ακόμη σήμερα? Να δούμε και άλλες πολλές μελλοντικές αναμέτρησεις μεταξύ ταμπελών? Δεν ήρθε ο καιρός πλέον να ψηφίζουμε λύσεις, προτάσεις και αποτελεσματικότητα?
Πόσο ακόμη θα παίζουμε τα παιχνίδια των αμερικανικών think tanks?

 
At 8/6/06 2:58 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 8/6/06 2:59 μ.μ., Blogger Jason said...

Νικόλας said...
"Η ιδέα μιας φιλελεύθερης αριστεράς κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια σε ακαδημαϊκούς κύκλους."

Συγγνώμη, ο Συνασπισμός (της Αριστεράς και της Προόδου...) κάτι τέτοιο δεν ήθελε να πλασάρει σε κάποια στιγμή;

 
At 8/6/06 3:00 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Θίγεις μια πολύ ενδιαφέρουσα διαμάχη ιδεών του... 19ου αιώνα.

Σίγουρα, το 1848 είχε πολύ ενδιαφέρον να ξεχωρίσουμε μέχρι πού το πάει ο αστικός φιλελευθερισμός, και τι θα μπορούσε να είναι το ξεπέρασμά του. Μια απάντηση δόθηκε με το "Κομμουνιστικό Μανιφέστο". Έκτοτε, πολλά έγιναν, και πολλά γράφτηκαν.
Να συζητάμε το (αριστερό) νόημα που μπορεί έχει σήμερα το να είσαι με ο,τι θα μπορούσε να προσδιοριστεί ως αριστερά πριν από 150 χρόνια;
Δε μιλάμε για μπάλα καλύτερα;
Λοιπόν, Βραζιλία είσαι; :-))

 
At 8/6/06 3:49 μ.μ., Blogger jaded man said...

"Ποιο είναι το κοινό σημείο ανάμεσα στην αγγλική, την αμερικανική και τη γαλλική επανάσταση; Ότι ήταν και οι τρεις φιλελεύθερες"

Ποια ήταν η αγγλική επανάσταση;

 
At 8/6/06 4:07 μ.μ., Blogger Thrass said...

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλωστε, οι δεξιοί θεωρούν τον «φιλελευθερισμό» βρισιά.

Αυτά απλά δε στέκει σαν επιχείρημα στην Ελλάδα!

Στις ΗΠΑ οι συντηρητικοί θεωρούν το "φιλελεύθερος" "βρισιά", απλώς επειδή είναι το αντίπαλο κόμμα! Ας αφήσουμε τα μισόλογα, στις ΗΠΑ και τα δύο βασικά κόμματα είναι δεξιότερα του κέντρου και πιο φιλελεύθερα σε σχέση με οποιοδήποτε κόμμα στην Ελλάδα.

Το να είσαι ελεύθερος να κοιμάσαι κάτω από τις γέφυρες δεν σημαίνει πως είσαι ελεύθερος.

Τότε τι σημαίνει να είσαι ελεύθερος; Το να απαγορεύεις στον άλλο να βγάλει περισσότερα χρήματα από εσένα;

 
At 8/6/06 4:43 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

O Aλ Ζαρκάουι ειναι νεκρός,βία στο συλλαλητήριο στό κέντρο τής Αθήνας,βίαιες συμμορίες ανηλίκων...
Βία στα comments...
...

 
At 8/6/06 4:52 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Ε όχι. ΟΧΙ!!!! Ιχνηλάτη, τί λέει εδώ ο ποιητής;;;;

Θα επανέλθω το Σαββατοκύριακο που θα ρεμβάζω εις το κλεινόν άστυ.

Ναι, αυτό είναι απειλή! :-)

 
At 8/6/06 5:32 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

εγω θέλω να κυβερνήσει το ΚΚΕ.

είμαι πολύ περίεργος να δω απο που θα πάρει τα λεφτά για να τα δώσει στο λαό που πεινάει,απο τους βιομήχανους?και αν τσινίσουν?

ο κόσμος πάντως δεν θέλει να κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ.Είναι τσαντισμένος πολυ.

Άραγε η κόρη της Παπαρήγα έχει σπουδάσει στο Αμερικάνικο κολλέγιο?

 
At 8/6/06 6:07 μ.μ., Blogger S G said...

την καλυτερη ατακα την ειπε ενας αστεγος που γνωρισαμε καποτε: αν στο ΚΚΕ ειναι τοσο αλτρουϊστες και εξισωτιστες γιατι δεν φτιαχνουν μια βαση δεδομενων με ολα τα μελη του κομματος για να αναδιανεμουν τις περιουσιες τους μεταξυ τους?

Κατα τα αλλα ο Νικολας και ο θρασσ κατεδειξαν οτι μερικες φορες απλα πρεπει να επιλεξουμε μεταξυ ελευθεριας και ισοτητας. Και προτιμω την ελευθερια. Καλυτερα ελευθερος και αναγκασμενος να δουλεψω για την ζωη μου, παρα χαλαρος, ανετος και σκλαβος.

 
At 8/6/06 6:22 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Φιλελεύθερη Αριστερά… Η παγίδα του αναθεωρητισμού. Έτσι ξεκίνησε και η περεστρόικα και βλέπουμε σήμερα τα αποτελέσματα.

 
At 8/6/06 7:40 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Θα συμφωνησω, αλλωστε οι οροι Αριστερα και Δεξια-αν θυμαμαι καλα- γεννιουνται κατα την γαλλικη επανασταση, αυτοι που καθονταν αριστερα του αυτοκρατορος ηταν οι φιλελευθεροι, αυτοι που καθονταν στα δεξια οι συντηρητικοι.
Βεβαια απο τοτε εχον αλλαξει πολλα πραγματα.....

Ιχνηλατη forza squadra azzura...και φυσικα δεν προκειται να τσακωθουμε τον επομενο μηνα. Παντως το Forza Italia το εγραψα εχοντας στο μυαλο μου και τον Μπερλουσκονι, ηθελα να σας "τσιγκλισω" λιγο.....

 
At 8/6/06 8:20 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Η ταμπελολογία υπήρξε ανέκαθεν η πρακτική της ευρωπαϊκής αριστεράς. Με αποκορύφωμα τον περίφημο Τρίτο Δρόμο προς το σοσιαλισμό. Οι μεν χρησιμοποίησαν τους όρους,για να αμπαλάρουν ιδεολογικά τη φιλελεύθερη πολιτική τους, που καμία σχέση είχε με το σοσιαλισμό, οι μεν αριστεριστές για να φιγουράρουν ως αριστεροί. Μπερδεύοντας τελικά τα μπούτια τους. Φιλελεύθερη αριστερά και που είσαι ακόμα… Οι όροι είναι συγκεκριμένοι και έχουν προσδιοριστεί εδώ και αιώνες. Οι παραλλαγές υπάρχουν για να βολέψουν αδυναμίες.

 
At 8/6/06 8:20 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μιας και ο Μιχαλης ενδιαφερεται τοσο πολυ για μια δημοκρατικη και φιλελευθερη Αριστερα αναρωτιεμαι αν μια αναλυση για το Euston Manifesto που συνεγραψαν και υπεγραψαν πολλοι φιλελευθεροι της Αριστερας εχει θεση στα εξωτερικα των Νεων..εγω νομιζω πως οχι...
http://eustonmanifesto.org/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=1

 
At 8/6/06 9:29 μ.μ., Blogger Κ. said...

Στην Αμερική σήμερα, ο φιλελευθερισμός περιστρέφεται γύρω από τον γάμο των ομοφυλλοφίλων, την αλλαγή του κλίματος και άλλα ωραία αλλά κάπως περιθωριακά. Αυτό φαίνεται και από την ελάχιστη εναντίωση στον πόλεμο του Ιράκ, στο σκάνδαλο παρακολούθησης της ΝΣΑ και άλλα. Δυστηχώς και εδώ, υπάρχει μόνο ένα κόμμα με δύο τάσεις, οι διαχωρισμοί είναι νομίζω σε κάποια περιθωριακά προβλήματα.
Εν ολίγοις έχεις τόση ελευθερία όση μπορείς να αγοράσεις...

 
At 9/6/06 10:56 π.μ., Blogger Caesar said...

Ave praetoris urbanis

 
At 9/6/06 8:21 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ωραία τα λένε οι φίλοι από την Ελλάδα, αλλά ρωτήστε και ένα "Αμερικάνο" :-)

Ο φιλελευθερισμός (τουλάχιστον εδώ στις ΗΠΑ) δεν είναι φυσικά ούτε μόνο δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, ούτε απλά περιθωριακές ιδέες. Και βέβαια δεν περιορίζεται στους Δημοκρατικούς μόνο. Βεβαίως ο φίλος thrass σωστά λέει ότι και τα δύο κόμματα στην Αμερική είναι δεξιότερα του δεξιού (Για την ακρίβεια, θα κατάτασσα τους Δημοκρατικούς στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ (για να κάνουμε αντιπαραβολή με την Ελλάδα) και τους Ρεπουμπλικάνους μεταξύ Χρυσής Αυγής και Γκαργκάνα (χεχε). Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η έλλειψη προοδευτικών ιδεών ή ρευμάτων στην Αμερική, είναι η εγγενής φιλοσοφία που διέπει την κοινωνία. Συγκρίσεις πάντως ΗΠΑ και Ευρώπης (γενικώς και ειδικώς) είναι αδύνατες. Η διαφορά φιλοσοφίας και κοσμοθεωρίας είναι τέτοια που μόνο κατ'όνομα "ανήκομεν στην Δύσην" και οι δύο.

Ενώ είναι εύκολο σχετικά κάποιος να συγκρίνει λχ την Ελλάδα με τη Γερμανία έστω και εάν δεν έχει ζήσει εκεί, το να συγκρίνεις Ευρώπη με Αμερική εάν δεν έχεις ζήσει τη διαφορά είναι σαν να συγκρίνεις καρχαριοειδή με φασόλια. Και τα δυο τρώγονται αλλά οι ομοιότητες σταματούν εκεί.

Εάν κάτι είναι συγκρίσιμο, αυτό είναι η αλλοίωση της γλώσσας και των εννοιών. Τούτο φαίνεται άλλωστε καθώς η ευγενής ιδέα του φιλελευθερισμού κατάντησε συνώνυμη με τον συντηρητισμό στην Ευρώπη. Παρόμοια στην Αμερική, έννοιες και λέξεις ευγενείς καταντούν βρισιές...

 
At 12/8/16 5:10 π.μ., Blogger Unknown said...

zhengjx20160812
michael kors outlet online
louis vuitton handbags
louis vuitton outlet
uggs for men
louis vuitton
oakley sunglasses
coach outlet online
louis vuitton outlet stores
louis vuitton purses
abercrombie outlet
supra footwear
cheap toms shoes
jordan 6s
michael kors handbags
nike store
jordan 3 powder blue
coach factory outlet online
rolex watches
canada goose sale
coach outlet store online clearances
timberland boots
louis vuitton outlet
ralph lauren sale
hermes birkin handbags
toms outlet
jordan retro 4
cheap jerseys
cheap air jordans
fitflop clearance
san antonio spurs jerseys
rolex watches
ugg boots
michael kors
oakley sunglasses
louis vuitton purses
clarisonic
ugg outlet store
cheap jerseys
uggs for women
washington wizards jerseys

 
At 5/6/17 8:58 π.μ., Blogger nancycongdon said...

TubiTV com over-blog.com/ Download for Samsung, Lenovo, LG, Visit here Motorola, Sony and so on. Due to some reasons TUBI TV EASILY DOWNLOAD & INSTALL ON ANDROID, PC this is special layouts for Roku networks just. Tubi TV APK The method to controls the low-grade devices for Tubi TV this application TV networks.

 
At 8/7/17 1:24 μ.μ., Blogger albertcarson said...

Mobdro app is constantly upgrading it's material Mobdro APK Download you will certainly locate some and insane entertainment official guide things on this app. I assume all you Download Mobdro could installed this Mobdro for PC successfully on your Computer.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home