Σάββατο, Ιουνίου 17, 2006

Ο Kλιμτ και οι γυναίκες του



«Είμαι πεισμένος ότι δεν είμαι ιδιαίτερα ενδιαφέρων άνθρωπος. Δεν έχω τίποτα το ιδιαίτερο. Είμαι ζωγράφος, κάποιος που ζωγραφίζει κάθε μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ». Αυτό γράφει ο Γκούσταφ Κλιμτ σε ένα από τα λιγοστά αυτοβιογραφικά του κείμενα. Αλλά οι γείτονές του στη Βιέννη είναι σίγουρο ότι δεν συμφωνούσαν μαζί του. Στο εργαστήριό του, μια μονοκατοικία μ' έναν υπέροχο κήπο, κυκλοφορούσαν όλες τις ώρες της ημέρας γυμνές γυναίκες. Νέες, ηλικιωμένες, όμορφες, άσχημες, μόνες ή με συνοδεία, μεγαλοαστές ή πόρνες, όλες πόζαραν για τον μεγάλο καλλιτέχνη. Κι εκείνος τις ζωγράφιζε, να στέκονται ή να κάθονται, να είναι ξαπλωμένες με κλειστά τα μάτια ή να αυνανίζονται. Εκατό από αυτά τα έργα, τα περισσότερα ζωγραφισμένα με μολύβι, εκτίθενται από χθες και μέχρι τον Σεπτέμβριο στην έδρα του Ιδρύματος Mapfre, στη Μαδρίτη.

Λένε πως όταν ο Ροντέν επισκέφθηκε το στούντιο του Κλιμτ, γονάτισε μπροστά του και του είπε: «Δεν έχω αισθανθεί ποτέ στη ζωή μου έτσι. Το διάζωμα του Μπετόβεν, τόσο τραγικό και τόσο χαρούμενο ταυτόχρονα· η μεγαλειώδης έκθεσή σας, που μου έχει μείνει αξέχαστη· και τώρα, αυτός ο κήπος, αυτές οι γυναίκες, αυτή η μουσική... Και γύρω σας, και μέσα σας, αυτή η ευτυχισμένη και αθώα χαρά. Τι μπορεί να είναι;» Ο καλλιτέχνης γύρισε τότε και του απάντησε με μια λέξη: «H Αυστρία». Εκείνα τα χρόνια, σημειώνει η Ελ Παΐς, η Βιέννη ήταν γεμάτη ερωτισμό και είχε μια παθολογική περιέργεια για τις μυστικές ιστορίες, για τις διαστροφές. «Ήταν μια ερωτική σαγήνη για τη γυναίκα, που θα οδηγούσε αναπόφευκτα στη μελαγχολία και την απελπισία του τέλους του αιώνα», λέει ο Πάμπλο Χιμένεθ Μπουρίγιο, υπεύθυνος της έκθεσης «Γυναίκες. Κλιμτ».

Ο Κλιμτ ζωγράφιζε το στερεότυπο της καινούργιας γυναίκας, μοιραίας και απορροφημένης στις σκέψεις της. Σπανίως ο άνδρας είχε πιο ενεργό ρόλο από εκείνη. Μόνο στο «Φιλί» αγκαλιάζει η γυναίκα έναν άνδρα: πρόκειται για τον ίδιο τον Κλιμτ και μια ερωμένη του, την Εμιλί. Οι λεσβίες, «ηρωίδες της νέας εποχής», βρίσκονται παντού. Αλλά τα έργα του δεν δέχθηκαν αποκλειστικά θετικά κριτικές. Σε άρθρο που έγραψε το 1908 με τίτλο «Στολίδι και έγκλημα», ο Τσέχος αρχιτέκτονας Άντολφ Λόος χαρακτήριζε τον καλλιτέχνη έκφυλο: «Κάθε τέχνη είναι ερωτική. Το πρώτο στολίδι είχε ερωτική προέλευση. Το πρώτο έργο τέχνης, η πρώτη καλλιτεχνική πράξη που ο πρώτος καλλιτέχνης απεικόνισε πάνω σε έναν τοίχο ήταν ερωτική. Μια οριζόντια γραμμή: η ξαπλωμένη γυναίκα. Μια κάθετη γραμμή: ο άνδρας που διεισδύει. Ένας άνδρας της εποχής μας όμως, που κινούμενος από μια εσωτερική παρόρμηση λερώνει τους τοίχους με ερωτικά σύμβολα ή εγκληματίας είναι ή έκφυλος».

9 Comments:

At 18/6/06 4:26 π.μ., Blogger Κ. said...

Μαρίελε πολύ ενδιαφέροντα αυτά για τον Κλίμτ, δεν έχω καταλάβει πώς μπορεί να αγαπάς μια γυναίκα και να μήν προχωράς στην σχέση μαζί της. Αυτές οι χιλιετηρίδες χριστιανισμού μάλλον δεν έχουν "δαμάσει" την ανθρώπινη (μου) φύση.

 
At 18/6/06 5:57 π.μ., Blogger Κ. said...

Υ.Γ. Τώρα που το είδα, ιχνηλάτη οι καπιταλιστές έχουν βάλλει στόχο να ρουφήξουν το αίμα του απλού Έλληνα τζογαδόρου...

 
At 18/6/06 12:12 μ.μ., Blogger Caesar said...

«Κάθε τέχνη είναι ερωτική. Το πρώτο στολίδι είχε ερωτική προέλευση. Το πρώτο έργο τέχνης, η πρώτη καλλιτεχνική πράξη που ο πρώτος καλλιτέχνης απεικόνισε πάνω σε έναν τοίχο ήταν ερωτική. Μια οριζόντια γραμμή: η ξαπλωμένη γυναίκα. Μια κάθετη γραμμή: ο άνδρας που διεισδύει.

- Μέχρι εδώ καλά τα πήγε,

Ένας άνδρας της εποχής μας όμως, που κινούμενος από μια εσωτερική παρόρμηση λερώνει τους τοίχους με ερωτικά σύμβολα ή εγκληματίας είναι ή έκφυλος».

- Εδώ όμως ?

 
At 18/6/06 2:05 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 18/6/06 2:09 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

... Μα οι αμερικανοί, καλή ομαδίτσα έχουν. Παίξανε τη μπάλα που ξέρουν, ιδρώσανε, το χτυπήσανε το ματς όσο καλύτερα μπορούσαν.
Οι "δικοί" μας όμως; "Κυρίες"... άστα... ελπίζω να παίξουν επιτέλους σαν Ιταλοί και ν'αφήσουν τα... τακουνάκια και τις αηδίες και ν'αποκτήσουν ουσία.
(Συγνώμη Μιχάλη για τη "ρύπανση του ποστ. Ο Κλιμτ για να έχει αγαπήσει τόσο τις γυναίκες, είναι και ο αγαπημένος των γυναικών. Προσωπικά προτιμώ τον Εγκον Σίλε)

 
At 18/6/06 4:47 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Εντάξει, Μαριέλε. Για σένα.

 
At 12/12/16 2:39 μ.μ., Blogger Unknown said...




Finally I've found something that helped me
http://www.prokr.net/2016/09/insulating-companies-3.html
http://www.prokr.net/2016/09/insulating-companies-2.html
http://www.prokr.net/2016/09/insulating-companies.html

 
At 21/8/17 10:39 π.μ., Blogger raybanoutlet001 said...

nike blazer pas cher
ralph lauren polo
michael kors outlet
ralph lauren
nike free run
ugg boots
nike huarache
ugg outlet
seahawks jersey
ed hardy uk

 
At 2/11/17 10:30 π.μ., Blogger jeje said...

yeezy boost 350
huarache shoes
yeezy boost
falcons jersey
yeezy
longchamp bags
air force ones
light up shoes
huarache shoes
lebron shoes

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home