Παρασκευή, Ιουνίου 23, 2006

Ο φόβος του επιστήμονα



Ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν αρκέστηκε σε δυσοίωνες προβλέψεις. Μίλησε για φαγητό, μίλησε και για γυναίκες. Όπως είπαν οι τυχεροί που τον παρακολούθησαν, ήταν «άμεσος και αφοπλιστικός».

Είναι δύσκολο να μιλήσεις για πρόοδο στην εποχή μας, όλο και κάτι θα βρουν για να σε κατηγορήσουν. Μια ασφαλής λύση είναι έτσι να παρουσιάζεις τις ριζοσπαστικές σου προτάσεις ως μόνη λύση για να αποφευχθεί η καταστροφή. Αυτό το τέχνασμα φαίνεται να ακολούθησε και ο Στήβεν Χώκινγκ στην πρόσφατη ομιλία του στο Χονγκ Κονγκ. Αντί να υποστηρίξει ότι ο άνθρωπος πρέπει να κατακτήσει το Διάστημα επειδή η εξερεύνηση είναι στη φύση του και επειδή μόνο έτσι θα επεκτείνει τους ορίζοντές του, είπε πως πρέπει να δημιουργήσουμε βάσεις στη Σελήνη και στον Άρη για να γλιτώσουμε από την επικείμενη καταστροφή. Απ' όλους τους κινδύνους που μας απειλούν, σημαντικότερους θεωρεί ο Βρετανός αστροφυσικός την υπερθέρμανση της Γης, τον πυρηνικό πόλεμο, τους γενετικά τροποποιημένους ιούς. Και πολλούς ακόμη που «ίσως σήμερα δεν γνωρίζουμε».

Από πότε η επιστήμη περιλαμβάνει στη συζήτηση πράγματα που δεν γνωρίζει; Από πότε στα όπλα των επιστημόνων, εκτός από την ανάλυση, προστέθηκε και ο φόβος; Στη συζήτηση που είχε προχθές με φοιτητές και καθηγητές στην Κίνα, ο Χώκινγκ εξέφρασε τον φόβο ότι η θερμοκρασία στη Γη θα φτάσει τους 250 βαθμούς, όπως στην Αφροδίτη. Τέτοιες εκτιμήσεις δεν είναι βέβαια δυνατόν να επαληθευθούν, είναι γεγονός όμως πως ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν. H κινδυνολογία «πουλάει». H κριτική που δέχθηκε ο διάσημος επιστήμονας αυτές τις ημέρες δεν αφορά το ότι είναι απαισιόδοξος, αλλά ότι δεν είναι αρκετά απαισιόδοξος. Ένας κοσμολόγος ονόματι Άλαν Γκουθ τον επέπληξε επειδή δεν προτείνει επίγειες διεξόδους από την καταστροφή, όπως για παράδειγμα ένα γιγαντιαίο υπόγειο καταφύγιο στην Ανταρκτική. «Στο σενάριο του Χώκινγκ, οι άνθρωποι είναι οι αρουραίοι του Σύμπαντος» έγραψε η γνωστή μπλόγκερ GrrlScientist. «Όπως οι αρουραίοι μετακινούνταν από το ένα νησί του ωκεανού στο άλλο καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους, έτσι κι εμείς, βρώμικοι, βίαιοι, άπληστοι, θα ταξιδεύουμε από πλανήτη σε πλανήτη σχεδιάζοντας πάντα την επόμενη κατάκτησή μας. Αυτή είναι άραγε η κληρονομιά που θέλουμε να αφήσουμε;».

Όλοι λοιπόν φαίνεται να συμφωνούν ότι στη Γη τα έχουμε κάνει θάλασσα, και το μοναδικό ερώτημα είναι αν πρέπει να κάτσουμε εδώ και να διορθώσουμε ό,τι μπορούμε ή να φύγουμε όσο είναι καιρός. Στην πραγματικότητα, σημειώνει ο Τζο Καπλίνσκι στο Spiked, ένα ταξίδι στον Άρη δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από ένα θετικό όραμα. Ο στόχος μιας τέτοιας αποστολής δεν μπορεί να είναι η δραπέτευση, αλλά η εξερεύνηση. Έχει ο Άρης ζωή ή όχι; Και η ζωή αυτή σχετίζεται με τη ζωή στη Γη ή είναι ανεξάρτητη από αυτή; Σε τέτοια ερωτήματα, μόνο παθιασμένοι άνθρωποι μπορούν να δώσουν απαντήσεις.

9 Comments:

At 23/6/06 8:13 μ.μ., Blogger Κ. said...

Γιατί ρε παιδιά, μια χαρά είναι η Γή. Σε καμμιά εικοσαριά χρόνια θα περιορισουμε και τον υπερπλυθησμό με αρχαιοελληνικές λύσεις και θα λυθούν πολλά προβλήματα. Αντέ να ζεστάνει και λίγο γιατί φέτος τον χειμώνα μας τάραξε πάλι στα χίονια...

Υ.Γ. τι έγινε ρε παιδιά δεν είναι αρκετά νεοτάξ το άρθρο για να σχολιάσετε ;

 
At 23/6/06 8:24 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Έ, τι να πει κανείς βρε ξεκάλτσωτε, για ένα μισθωμένο όργανο του ιμπεριαλισμού, όπως είναι ο Hawking, ο οποίος δεν διστάζει να εξαγνίσει τις νέες ενδογαλαξιακές αποικιοκρατικές βλέψεις, βαφτίζοντάς τις για μια ακόμη φορά ως εξερευνήσεις.
Αλλά τώρα το διθνές κοινωνικό κίνημα δεν μασάει. Το έχει ξαναδεί το έργο πριν 2500 χρόνια και πριν 500 χρόνια. lol.

 
At 23/6/06 8:34 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

εξέφρασε τον φόβο ότι η θερμοκρασία στη Γη θα φτάσει τους 250 βαθμούς

Δηλαδή, τέλος; Ο Χώκινγκ δε φημίζεται να πετάει νούμερα στο βρόντο... Μήπως υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το τι ακριβώς είπε (πχ πότε περιμένει να συμβεί αυτό);

Θυμάμαι βέβαια μια προηγούμενη τοποθέτησή του για την αντίθεση ανθρώπου/μηχανής (σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος θα υποχρεωθεί σύντομα να τροποποιήσει τη βιολογική του ταυτότητα για ν'ανταπεξέλθει στο τεχνο-περιβάλλον όλο και πιό έξυπνων μηχανών) που δε φαινόταν να στέκεται. Ωστόσο, αν στο δεύτερο αυτό θέμα μπορούμε να υποθέσουμε οτι η λειψή κατανόηση των ανθρώπινων κοινοτήτων τον οδηγούσε σε λάθος συμπεράσματα, η τοποθέτησή του στο πρώτο στηρίζεται περισσότερο σε εκτιμήσεις της φυσικής, πράγμα που ίσως τη φέρνει πολύ κοντύτερα στην πραγματικότητα ...

 
At 24/6/06 3:58 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Ο Hawking μιλάει για 250 βαθμούς κάνοντας μάλλον το συλλογισμό ότι η καταληκτική θερμοκρασία θα προσδιοριστεί με κυρίαρχο μηχανισμό, το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Με τις διαστάσεις λοιπόν που έχει η Γη κάπου εκεί φαίνεται να καταλήγει η θερμοκρασία αν η ατμόσφαιρά της ήταν σχεδόν όλη από διοξείδιο του άνθρακα.
Να μην ξεχνάμε ότι η Αφροδίτη που έχει διαστάσεις της ίδιας τάξης με τη Γη και στην ατμόσφαιρά της σήμερα κυριαρχεί το διοξείδιο του άνθρακα, σ' αυτή τη θερμοκρασία έχει ισορροπήσει.
Χοντρικός βέβαια ο συλλογισμός αλλά ουσιαστικά σωστός.
Βέβαια με κυρίαρχο το διοξείδιο του άνθρακα, η ζωή με τη μορφή που την γνωρίζουμε θα έχει εξαφανιστεί.

 
At 24/6/06 5:13 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

ο άνθρωπος είναι καθισμένος στο αναπηρικό καρεκλάκι αλλά παρολά αυτά το μυαλό του ταξιδεύει σε γαλαξίες και νεφελώματα....απλά συγκλονιστικός.Πρέπει να κάνει διάλεξη σε Ελληνικό Παν/μιο.Να δείξει σε κάποια στραβάδια Ελλήνων Πανεπιστημιακών τι σημαίνει να γράφεις βιβλίο για το......."χρονικό του χρόνου".Το μυαλό του?το σύμπαν ολόκληρο.

 
At 24/6/06 8:06 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

"Ελλήνων Πανεπιστημιακών"
MPOYAXAXAXAXAXAXAXAXAXXAXAXA MPOYAAXAXAXAXAXAXAXAXAXA
yPARXOYN ELLHNES PANEPISTIMIAKOI;;;

 
At 24/6/06 8:48 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αγαπητέ Nik-Athenian, η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της Αφροδίτης είναι μη συγκρίσιμη με τη γήινη!

Δεν ξέρω αν συνυπολογίσουμε το διοξείδιο που είναι παγιδευμένο στον ωκεανό και στο περμαφροστ...

Σταματάω γιατί ο κίνδυνος να λέω βλακείες είναι πολύ μεγάλος και ορατός σε μένα :-)

Κοντέ, λαϊκίζεις. Έχει έρθει ο Χώκινγκ στην Ελλάδα, φιλοξενούμενος πανεπιστημιακών συναδέλλφων του, κι έχει μιλήσει στο πανεπιστήμιο - στην Κρήτη.

 
At 24/6/06 10:25 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Κατ' αρχήν να επανορθώσω. Η μέση θερμοκρασία της Αφροδίτης είναι περί τους 480 βαθμούς.
Όσον αφορά την πίεση, πράγματι μαύρο πρόβατο,η πίεση της ατμόσφαιρας της Αφροδίτης είναι περί τις 90 ατμόσφαιρες και συνεπώς η πυκνότητά της είναι αρκετά μεγαλύτερη από τη γήινη. Η συνολική πυκνότητα όμως όλου του πλανήτη είναι παρόμοια με της Γης.
Η πυκνότητα της ατμόσφαιρας έχει να κάνει με το χρόνο που χρειάζεται για να αποκατασταθεί η ισορροπία.
Κατά τα άλλα η αδελφή της Γης όπως τη λένε έχει παρόμοια χημική δομή συνολικά.
Και αυτό είναι και ένα μυστήριο.Γιατί εκεί όλο το διοξείδιο κατέληξε στην ατμόσφαιρα, ενώ εδώ είναι δεσμευμένο στους βράχους. Ίσως υπεύθυνη είναι τελικά η ανάπτυξη ζωής επί της Γης.
Όταν αρχίσει λοιπόν να ανεβαίνει η θερμοκρασία όλο και πιο πολύ διξείδιο ελευθερώνεται και όλο και επιταχύνεται το φαινόμενο.
Συμπέρασμα: Έχουμε αρκετό καιρό μέχρι την καταληκτική θερμοκρασία, να τα κονομήσουμε στη Γη και να πάμε να τα φάμε στον Άρη.
Σταματάω, πριν με κυνηγήσει ο Μιχάλης.

 
At 12/3/07 6:25 μ.μ., Blogger Konstantinos Kotantzis said...

Αυτό με τις αρχαιοελληνικές λύσεις δεν το καταλαβα. Εύχομαι να μην υποννοεί ομοφυλοφυλία. Αν εννοεί κάτι τέτοιο του θυμίζω οτι οι gay τους φαντάζονται όλους gay. Οσο για τον άλλο που λέι παπαριές περι ιμπεριαλισμού και αποικιοκρατίας για τα διαστημικά ταξιδια ένα έχω να του πω. Στα τσακίδια όλα τα Κομμούνια.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home