Τρίτη, Ιουνίου 20, 2006

Ένα πηγαίο γέλιο



Λέγονται Μπενζαμέν Φρεμώ και Κλεμαντίν Μαρκοβισί, είναι 25 ετών και αποφοίτησαν από την περίφημη Σχολή Μεταλλειολόγων του γαλλικού Πολυτεχνείου. Το σημαντικότερο απ' όλα, όμως, είναι ότι τα παιδιά αυτά έχουν χιούμορ.

Το θέμα της πτυχιακής τους εργασίας ήταν φιλόδοξο: «H γέννηση μιας μόδας στη στρατηγική». Αλλά η προσπάθειά τους να το επεξεργαστούν με την κλασική μέθοδο δεν τους ικανοποιούσε. Όλοι οι πρόεδροι επιχειρήσεων, διευθυντές στρατηγικής και σύμβουλοι τους οποίους ρώτησαν με ποιον τρόπο έχουν επηρεαστεί από τα «μεγάλα ρεύματα της στρατηγικής σκέψης» απαντούσαν με κλισέ και ξύλινη γλώσσα. Οι δύο απόφοιτοι σκέφτηκαν τότε να αλλάξουν τρόπο προσέγγισης. Συνέταξαν ένα κείμενο 13 σελίδων για μια νέα, ριζοσπαστική θεωρία του μάνατζμεντ και το έστειλαν σε εκατό ανθρώπους, στους οποίους περιλαμβάνονταν σύμβουλοι, ερευνητές και δημοσιογράφοι. H θεωρία αυτή, τους έγραψαν, λέγεται «Strategic Alignment» (Στρατηγική Ευθυγράμμιση) και την επινόησαν δύο εξέχοντες Αμερικανοί ερευνητές του Harvard Business School, ο Τζόρνταν Άιζενμαν και ο Τόμας Σίγκελ. H κεντρική της ιδέα είναι η ερμηνεία της επιχείρησης με βάση τρεις πόλους: την Ύπαρξη, τον Λόγο και την Πράξη. Πριν από τη λήψη κάθε απόφασης, πρέπει να εξασφαλίζεται ότι οι πόλοι αυτοί βρίσκονται σε αρμονία. Και, φυσικά, η target zone να είναι πολύ προσεκτικά καθορισμένη.

H ανταπόκριση ήταν ενθουσιώδης: το 57% των ανθρώπων που έλαβαν το σημείωμα απάντησαν με εκτεταμένα σχόλια, σκέψεις και προτάσεις, μαζί με λεπτομερείς βιβλιογραφικές αναφορές. Όλοι πρόσεξαν άλλωστε ότι η θεωρία αυτή έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία, την John L. Botsan Company, που εδρεύει στη Νότια Ντακότα. Πολλοί διευθυντές επιχειρήσεων έκριναν σκόπιμο να αναφερθούν σε παραδείγματα από τη δική τους εμπειρία. Το υλικό που είχαν στα χέρια τους ο Μπενζαμέν και η Κλεμαντίν ήταν πλούσιο, η εργασία τους θα ήταν πλήρης. Οι καθηγητές, οι σύμβουλοι και οι διευθυντές μεγάλων βιομηχανικών ομίλων που συγκεντρώθηκαν την περασμένη Τετάρτη στο Πολυτεχνείο για να παρακολουθήσουν την «υποστήριξη» της εργασίας ήταν βέβαιο ότι θα έμεναν ικανοποιημένοι.

Αλλά οι δύο απόφοιτοι τούς επιφύλασσαν μια έκπληξη: η περίφημη θεωρία τους δεν έχει υπάρξει παρά μονάχα στα κεφάλια τους. Εκείνοι την κατασκεύασαν για να προσδώσουν ενδιαφέρον στην εργασία τους και την «έντυσαν» με πολλούς αγγλικούς όρους για να κάνουν μεγαλύτερη φιγούρα. Το κοινό δεν έδειξε πάντως να ενοχλείται από την αποκάλυψη της φάρσας. Κάποιος είπε ότι έλαβε το κείμενο την ώρα που ετοίμαζε μια στρατηγική μελέτη για μια μεγάλη τράπεζα και ότι η κεντρική ιδέα της θεωρίας τού φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμη. «Τίποτα δεν χάνεται, τίποτα δεν δημιουργείται», σχολίασε κάποιος άλλος, εμπνεόμενος προφανώς από τον Λαβουαζιέ. «Όλα μετατρέπονται σε κάτι άλλο - στην περίπτωση αυτή, σε ένα πηγαίο γέλιο».

11 Comments:

At 20/6/06 12:11 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

πάρα πολύ μου άρεσε αυτή η ιστορία ! Σκοτώστε τη σοβαροφάνεια !

 
At 20/6/06 12:26 μ.μ., Blogger Caesar said...

"Ας προσπαθήσουμε να κάνουμε όσο μπορούμε πιο σοβαρά τη δουλειά μας, χωρίς όμως να παίρνουμε στα σοβαρά τον εαυτό μας."
(Βάτσλαβ Χάβελ)

 
At 20/6/06 2:31 μ.μ., Blogger philos said...

Κάτι ιδέες που μου έδωσες....

 
At 20/6/06 8:06 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Αυτά συμβαίνουν όταν οι πωλητές, οι μαρκετίστες και οι παντός είδους CEO θεωρούν τους εαυτούς τους και αλλήλους ως scientists. Τίτλοι όπως: "η στοχοθεσία των κοινωνικών επιδιώξεων στα πλαίσια της μεταβιομηχανικής ανάπτυξης των χρηματοπιστωτικού συστήματος", αποτελούν τίτλους βαρύγδουπων μελετών και μάλιστα ακριβοπληρωμένων.
Τρέμε Sir Isaac και γερο Αλβέρτο.

 
At 21/6/06 1:11 π.μ., Blogger suigenerisav said...

Το αντίστοιχο της περίφημης Sokal Affair στο χώρο της Αγοράς..
Τα θεμέλια της σοβαροφάνειας, φαίνεται, είναι πιο σαθρά απ' όσο νομίζουμε..

 
At 21/6/06 2:56 π.μ., Blogger Κ. said...

Καλά, η υπόθεση με τον Σοκάλ σηκώνει πολύ συζήτηση.

Υ.Γ. άμπαλοι - ξυλοκόποι 2-2

Υ.Γ.2 Ο Κωστάκης ο Στρουμπουλός ο Β', πρώτη σελίδα σε ειδικό εξασέλιδο αφιέρωμα των Financial Times της 20ης Ιούνη. (Μου έχει ξεμείνει η συνδρομή του συγκατοίκου)

 
At 21/6/06 4:34 π.μ., Blogger Κ. said...

Το αφιέρωμα των F.T. είναι για την Ελλάδα όχι τον Κωστάκη, είπαμε στρουμπουλός, αλλά όχι και έξι σελίδες...

 
At 21/6/06 10:54 π.μ., Blogger suigenerisav said...

@
ξεκάλτσωτος

Προφανώς.
Δες, όμως, τη εγγύτητα των προθέσεων, των συνάφεια της χρησιμοποιουμενης μεθοδολογίας [νομιμοποίηση της χάλκευσης δια του μανδύα της επιστημονικής θεωρίας]
τον αντίκτυπο της 'αποκάλυψης', και ασφαλώς το ανοχύρωτο των ορίων Επιστήμης και Παπάρας στον καιρό του πληροφοριακού κατακλυσμού.
Και της άμβλυνσης των κριτηρίων επιστημονικότητας.
Στον καιρό που όλοι δημοσιεύουμε, και διαβάζουμε διαγώνια, ποιός κάνει τον κόπο να διασταυρώσει πια στοιχειωδώς τη λογική εμβέλεια οποιασδήποτε παραδοχής ..;
;-)

 
At 21/6/06 11:24 π.μ., Blogger Κ. said...

Χμμ, τόσο η επιστήμη όσο και η παπάρολογία έχουν ανοχύρωτα όρια, αλλά σαφή σύνορα. Ανάμεσα βρίσκεται η κοινή λογική...

Τελικά οι φοιτητές πέρασαν ή όχι ;

 
At 21/6/06 1:51 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

σωστός suigenerisav!!!
Εκεί ακριβώς ποντάρουν πολλοί από τους ανερχόμενους των καιρών μας.

 
At 21/6/06 5:13 μ.μ., Blogger suigenerisav said...

@
nick
Έτσι είναι..

@
ξεκάλτσωτος
προσυπογράφω τη διατύπωση!
Σε ένα κόσμο, όμως, που έχει πάρει -μαζικά- διαζύγιο από τον ορθολογισμό, αυτή την 'κυρία λογική', δεν τηνε πολυβλέπω στα πέριξ .. (:

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home