Δευτέρα, Ιουνίου 26, 2006

144.573 δολάρια την ημέρα



Ο αριθμός προέρχεται από πρόσφατη μελέτη της Fed, και άρα δεν επιδέχεται αμφισβήτηση: οι απολαβές των προέδρων των αμερικανικών επιχειρήσεων ήταν πέρυσι 170 φορές μεγαλύτερες από τον μέσο μισθό.

Στα τέλη του 2005, δύο μήνες πριν από τη συνταξιοδότησή του, ο Άλαν Γκρίνσπαν εξέφραζε την ανησυχία του για την αύξηση των ανισοτήτων στη χώρα του και για την εξαφάνιση της μεσαίας τάξης. Μιλώντας στη διακομματική οικονομική Επιτροπή του Κογκρέσου, ο απερχόμενος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τόνιζε ότι δεν είναι δυνατόν το 80% των εργαζομένων να μην έχει πάρει τα τελευταία χρόνια ούτε την παραμικρή αύξηση στον μισθό του. Κι αυτό, τη στιγμή που η παραγωγικότητα της εργασίας έχει αυξηθεί την τελευταία πενταετία κατά 14%.

Όπως λέει στη Μοντ ο Ρικ Βολφ, καθηγητής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, «η πρώτη λύση στην οποία προσφεύγουν οι οικογένειες για να αντιμετωπίσουν τη στασιμότητα ή και την πτώση των μισθών είναι να δουλεύουν περισσότερο. H δεύτερη είναι ο δανεισμός: πάνω από το 15% των καθαρών εισοδημάτων χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή χρεών». Την ίδια στιγμή, πολλαπλασιάζονται οι αποκαλύψεις για σκανδαλώδεις απολαβές των προέδρων των μεγάλων επιχειρήσεων. Στις 25 Μαΐου, ο πρόεδρος της Home Depot Ρόμπερτ Ναρντέλλι αναγκάστηκε να διακόψει ξαφνικά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων όταν δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων για το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία η μεν μετοχή της εταιρείας έπεσε κατά 12%, αλλά ο ίδιος εισέπραξε 245 εκατομμύρια δολάρια. Σάλο προκάλεσε και η είδηση ότι ο πρόεδρος της Exxon Mobil Λι Ρέιμοντ αποχωρεί από την εταιρεία με μισθό 69,4 εκατομμυρίων δολαρίων και με συνταξιοδοτικό «μπόνους» 98,4 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Νιου Γιορκ Τάιμς, ο Ρέιμοντ εισέπραξε την περίοδο 1993-2005 περισσότερα από 686 εκατομμύρια δολάρια ή 144.573 δολάρια για κάθε ημέρα που ήταν επικεφαλής του πετρελαϊκού γίγαντα.

«Οι απολαβές των διευθυντών αποτελούν το τελευταίο μεγάλο σκάνδαλο της αμερικανικής οικονομίας. Ενώ οι συντάξεις των εργαζομένων μειώνονται συνεχώς, εκείνοι κλείνουν εξοργιστικές συμφωνίες για τον εαυτό τους», λέει ο Μπράντον Ριζ, υποδιευθυντής του συνδικάτου AFL-CIO. Ο Τζακ Ουέλς, ιστορικός διευθυντής της General Electric, συμφώνησε με την εταιρεία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα αεροπλάνα της μετά τη συνταξιοδότησή του, να μένει σε ένα διαμέρισμα της Νέας Υόρκης με μηνιαίο νοίκι 50.000 δολάρια (που το πληρώνει η GE) και να απολαμβάνει πλήθος άλλων προνομίων που αντιστοιχούν σε 2,5 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο...

Ανάλογα σκάνδαλα αρχίζουν τελευταία να βγαίνουν στην επιφάνεια και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία με τον πρώην πρόεδρο της Vinci Αντουάν Ζακαριάς. Ο καπιταλισμός αισθάνεται τόσο σίγουρος για τον εαυτό του, ώστε κρίνει πλέον περιττές τις «διορθώσεις» πορείας στις οποίες προέβαινε περιοδικά ώς και πριν από μία ή δύο δεκαετίες. Σύντομα θα καταλάβει το λάθος του.

7 Comments:

At 26/6/06 1:42 μ.μ., Blogger Anastasia Konstantakatou said...

πολυ ενδιαφερον.. αλλά καθόου παράξενο για μια χωρα της οποιας το οικονομικο μοντέλο βασίζεται στην κατακόρυφη διάρθρωση της οικονομίας. Συναστρεφόμενη με Αμερικάνους διαπιστώνω καθημερινά την αβεβαιοτητα και την ανασφάλεια που απορρέει απο την έλλειψη κοινωνικής ασφάλισης ή την "καταναγκαστική" υπερωρία για τα προς το ζην.

Η υπερχρέωση των Αμερικάνων στις τράπεζες καθώς και η εξάρτηση τους στο πλαστικό χρήμα -αγοραζουμε και τσιχλες με πιστωτική- σε συνδυασμό με το καταναλωτικο μοντέλο γονατίζει πολλούς αμερικάνους χαμηλόμισθους στον νότο και αλλού- τα παιδιά αυτών πάνε στο Ιράκ και δουλεύουν στα εργοστάσια της General Motors για 3,60.

Και αν η Αμερικη μπορει να συντηρησει αυτο το μοντελο οπως κανει εδω και χρονια, ισχυει αραγε το ιδιο για αλλες χώρες; Η εισοδος των καρτών στη ζωη μας έγινε χωρίς τυμπανοκρουσιες. Η ενσωμάτωση τους στην ελληνική κοινωνια θα είναι το ιδιο ομαλή;

 
At 26/6/06 2:20 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Μιχάλη και λοιποί γαλλομαθείς, δείτε εδώ μια συγκλονιστική ανατομία της "υπόθεσης" Zacharias, από τον Daniel Schneidermann.

Να σημειώσω με την ευκαιρία το τελευταίο γνωστό κρούσμα αντικοινωνικής συμπεριφοράς διεθυντικού στελέχους στη Γαλλία: είναι η περίπτωση του Noël Forgeard της EADS, που έσπευσε τον περασμένο Μάρτη να εξασκήσει τις options του, σκοτώνοντας τις μετοχές του σε καλή τιμή, έχοντας πλήρη γνώση των δυσκολιών που θα συνατούσε η εταιρεία στην παράδοση των A-380 και που έριξαν λίγες βδομάδες αργότερα τη μετοχή της εταιρείας γύρω στο 28%.

Ο καπιταλισμός αισθάνεται τόσο σίγουρος για τον εαυτό του, ώστε κρίνει πλέον περιττές τις «διορθώσεις» πορείας στις οποίες προέβαινε περιοδικά ώς και πριν από μία ή δύο δεκαετίες. Σύντομα θα καταλάβει το λάθος του.

Διαφωνώ. Το σύστημα είναι αυτοκαταστρεπτικό ("αυτοφαγικό", σύμφωνα με πετυχημένο χαρακτηρισμό ενός οικονομολόγου). Ποτέ ο καπιταλισμός δεν διορθώθηκε από τις "υπερβολές" που τον απειλούν, μέσω ενδογενών μηχανισμών. Η (προσπάθεια για) διόρθωση ερχόταν πάντα "απέξω", από την πολιτική, μετά από καταστρεπτικές κρίσεις και υπό την πίεση των ταξικών αγώνων.
Ετσι εξηγείται το γιατί οι παραινέσεις για "μέτρο", "καλή διακυβέρνηση" κτλ που ακούγονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια από τα χείλη των σοφότερων του συστήματος, σαν τον Γκρήνσπαν ή το Σόρος, δε βρίσκουν καμμία απολύτως ανταπόκριση.
Υποστηρίζεις, θα μου πείτε, οτι η καλύτερη στρατηγική για την ανατροπή του καπιταλισμού είναι η αδράνεια;
Από μια άποψη είναι - σε τέτοιο παράδοξο σημείο έχει φτάσει η συσσώρευση των αντιθέσεων του καπιταλισμού. Μόνο που έτσι στην πτώση του συστήματος θα συμπαρασυρθεί όλος ο ανθρώπινος πολιτισμός, και ίσως όλος ο πλανήτης. Τι νόημα θα είχε τότε κάποιοι να ισχυριστούν οτι "τά έλεγαν";

 
At 26/6/06 5:30 μ.μ., Blogger Jason said...

Όντως τα νούμερα είναι εξωφρενικά.
Αλλά καθόλου δεν αμφιβάλλω.

 
At 26/6/06 5:49 μ.μ., Blogger Κ. said...

"Σύντομα θα καταλάβει το λάθος του. "

Μαύρο Πρόβατο, ελπίζω να έχουμε τρία τέσσερα χρόνια ακόμα πρίν την κατάρευση. Πάντως δεν βλέπω κανένα τέτοιο σημάδι, δεν υπάρχει κανενα κοινωνικό ρεύμα, στην αμερική, για αλλαγές. Όλες τα σοσιαλίζοντα προγράμματα αποτέλεσμα της πολιτικής Ρούζβελτ από το '30 σιγά σιγά καταργούνται. Στην χειρότερη περίπτωση να υπάρξει μια νέα οικονομική ύφεση, θα βρεί κάποιο καινούριο θύμα για πόλεμο ο πρόεδρος και θα ξαναπάρει μπρός η μηχανή.

Υ.Γ. Ιχνηλάτη να προσέχεις μην ζαλιστείς και από τα καγκουρά...

 
At 26/6/06 8:01 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Λίγο σκληρό το καγκουρώ, αλλά το ψήσαμε σύντροφε Ιχνηλάτη :-)))

 
At 26/6/06 11:14 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

μεγάλη ματσάρα!

:-)))))))))

 
At 27/6/06 1:57 π.μ., Blogger Κ. said...

Εμ αφού είναι προπονητής ο Μαρτίνος Λούθηρος που να παίξει ο Μάρξ. Πάλι καλά που μπήκε αλλαγή...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home