Τετάρτη, Απριλίου 12, 2006

Tο μανιφέστο των νεο-Δημοκρατικών



Όσοι πιστεύουν πως έρχεται το τέλος του καπιταλισμού και σχεδιάζουν ήδη στο μυαλό τους το σύστημα που θα τον αντικαταστήσει, ας μη διαβάσουν το παρακάτω κείμενο. Οι άλλοι, οι ρεαλιστές, οι ξενέρωτοι τέλος πάντων, μπορεί να πάρουν ιδέες.

Ο Ρόμπερτ Ρούμπιν δεν είναι κανένας επαναστάτης. Ο άνθρωπος που χρημάτισε υπουργός Οικονομικών του Κλίντον από το 1995 ώς το 1999 δεν ονειρεύεται την ανατροπή του καπιταλισμού, αλλά τη χρηστή και ορθολογική διαχείριση ενός δημοκρατικού καπιταλισμού που απειλείται σήμερα από το «bushnomics», την οικονομική πολιτική του προέδρου Μπους. Με αυτόν το στόχο στο μυαλό του παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, μαζί με μια ομάδα οικονομολόγων του Brookings Institution, ένα μανιφέστο που μπορεί να αποτελέσει την εκλογική πλατφόρμα της μετριοπαθούς αμερικανικής Αριστεράς (γνωστής ως «νεο-Δημοκρατικοί», neodemocrats) για τις εκλογές του 2008.

H βασική αρχή αυτού του μανιφέστου, που τιτλοφορείται «Χάμιλτον» από το όνομα του πρώτου Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, είναι ότι μια ισχυρή και διαρκής ανάπτυξη προϋποθέτει μια ευρύτερη βάση, δηλαδή μια δικαιότερη ανακατανομή του πλούτου. H ανάπτυξη για την οποία υπερηφανεύεται ο Μπους είναι εφήμερη, αφού τροφοδοτείται από ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα και από ένα έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ. Στο πρόγραμμα καταγγέλλεται επίσης η άκριτη υποστήριξη του σημερινού Αμερικανού προέδρου προς την παγκοσμιοποίηση και επισημαίνεται η ανάγκη να στηρίξει το Κράτος όλους όσοι πλήττονται από αυτό το φαινόμενο, για παράδειγμα εκείνους που χάνουν τη δουλειά τους από τη μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων.

Το Hamilton Project υπογράφεται από Αμερικανούς οικονομολόγους, αλλά θα μπορούσε να διασκευαστεί και για την Ευρώπη. Όπως γράφει ο Ερίκ Λε Μπουσέ στη Μοντ, ένα τέτοιο κείμενο θα αναφερόταν οπωσδήποτε στους δύο μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι: το συσσωρευμένο χρέος και την ανασφάλεια. Θα έδινε έμφαση σε τρεις αρχές. 1) H σύγχρονη οικονομία στηρίζεται στο ανθρώπινο κεφάλαιο και δεν μπορεί να αποκλείει οποιοδήποτε κομμάτι του πληθυσμού. 2) H οικονομική ανασφάλεια πλήττει την ανάπτυξη: τα οφέλη από την τεχνολογία και τον ανταγωνισμό αντισταθμίζονται από τις αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις τους σε ορισμένα τμήματα του πληθυσμού. 3) H αγορά είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ανάπτυξης, αλλά αποτελεί χρέος του Κράτους να εξασφαλίζει επενδύσεις στην παιδεία, την επιστήμη, την έρευνα. Και θα κατέληγε κάπως έτσι: «H παιδεία και η εργασία μπορούν να δώσουν σε κάθε άτομο μια ευκαιρία να πετύχει και σε κάθε γενιά μια ευημερία ανώτερη από εκείνη των γονιών τους. H υπόσχεση αυτή, που αποτέλεσε τον πυρήνα της οικονομικής και κοινωνικής προόδου εδώ και δύο αιώνες, υπονομεύεται σήμερα από την έλλειψη επενδύσεων για το μέλλον. Αν αυτό δεν αλλάξει, το μέλλον των νέων της Ευρώπης θα συνεχίσει να προσκρούει σε ανυπέρβλητα εμπόδια».

6 Comments:

At 12/4/06 12:56 μ.μ., Blogger Λαμπρούκος said...

Όψιμα τα φρούτα των κυρίων κυρίων και δε πείθουν.

 
At 12/4/06 12:57 μ.μ., Blogger Λαμπρούκος said...

Ως ανεφάρμοστη πολιτική πράξη, γιατί ως θεωρία...

 
At 12/4/06 3:57 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Για το μανιφέστο των ΝεοΔημοκρατικών, όπως λέει κι ο φίλος μου ο Αντώνης Καρακούσης, έχω την εντύπωση πως χρειάζονται κι άλλα πράγματα. Ο Ρούμπιν ήταν μια σημαντική φυσιογνωμία, δεν νομίζω ότι μπορούμε να πετάμε με τόση άνεση τις ιδέες του στα σκουπίδια.
Αυτή τη στιγμή, πάντως, προέχει το θέμα που έθεσε ο Ιχνηλάτης: θα σκοτωνόταν ο Λαμπρούκος σε μονομαχία με έναν αντίζηλό του για τα μάτια μιας γυναίκας; Καλώ τον Λαμπρούκο, αλλά και όλη τη Θεσσαλονίκη, να πάρει θέση.

 
At 12/4/06 5:16 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 12/4/06 8:35 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 12/4/06 8:39 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Ετυχε (μού το κάναν δώρο) και διάβασα ένα βιβλίο του Ρούμπιν, όπου εξιστορεί τα χρόνια του τού Λευκού Οίκου.
Πολύ "αμερικανιά", φλατ, παρατακτικό, χωρίς θεωρητικά σχήματα... αλλά συναρπαστικό, καθώς δίνει μια έστω και στρογγυλεμένη εικόνα της "κουζίνας" της εξουσίας.

Η...Χαμιλτονιανή πρόταση (θού Κύριε, θυμηθείτε συνάδελφοι του θετικοεπιστημονικού συναφιού οτι το όνομα αυτό είναι γνωστό επειδή το έφερε ένας πρίγκηψ των μαθηματικών και όχι ένας ταπεινός υπηρέτης του Κράτους :-))) θυμίζει πολύ την κουζίνα που περιγράφει ο κ. Ρούμπιν στο χρονικό του.
Επειδή έκανα τον κόπο, αν και "μη ξενέρωτος", να διαβάσω τη συνέχεια του ενδιαφέροντος σημερινού κειμένου της στήλης, έχω να συνεισφέρω στους φίλους "ρεαλιστές" με μια προειδοποίηση: στις σημερινές συνθήκες κάθε αναδιανομή σε όφελος της κοινωνίας δεν θα είναι παρά το αποτέλεσμα σκληρών ταξικών συγκρούσεων. Ακούγεται "ξύλινο", αλλά φταίει η πραγματικότητα κι όχι η γλώσσα.
Κι από αναδιανεμητικά νεοκεϋνσιανά πρότζεκτς, ο καθένας μπορεί να φτιάξει ένα στην καθησιά του - μέχρι και ο καθημάς Γιώργος :-))))

ΥΓ Φίλε ιχνηλάτη, τι έκαμα ο κακομοίρης στη Marièle; Αντε, λίγη πλακίτσα, καλόβουλα - αν παρανοήθηκα, τα παίρνω όλα πίσω, τα κεράκια τού Λακάν και τη διαστροφή της διαστροφής. Αλλά κι αυτή, να με "κράζει" με ατάκες ξεσηκωμένες...
-Οσο για τις μονομαχίες, τις αποφεύγω - έχουν κάκιστη φήμη στους μαθηματικούς! :-)

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home