Σάββατο, Απριλίου 08, 2006

Ο πολεμιστής που τα βλέπει όλα



Ολάντα σημαίνει «Ο πολεμιστής που τα βλέπει όλα». Και η πιο ενδιαφέρουσα πλευρά του Ολάντα Μοϊσές Ουμάλα Τάσο είναι η οικογένειά του. Ο πατέρας του, ο δον Ισαάκ, είναι οπαδός μιας ναζιστοφασιστικής ιδεολογίας που δίνει έμφαση στη φυλή και τη στρατιωτική ιδεολογία, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα του Περού και μάχεται για τη χορήγηση αμνηστίας στους αντάρτες του Φωτεινού Μονοπατιού. H μητέρα του, η Ελένα, θεωρεί πως για να καθαρίσει το Περού πρέπει να εκτελεστούν όλοι οι ομοφυλόφιλοι, μαζί με τους δηλωμένους αμφιφυλόφιλους όπως είναι ο γνωστός συγγραφέας Χάιμε Μπαΐλι. Ο μεγάλος του αδελφός, ο Ουλίσες, του καταλογίζει ότι δεν είναι αρκετά αντι-χιλιανός, ότι δεν υποστηρίζει δηλαδή με αρκετή θέρμη την ανάκτηση των εδαφών που χάθηκαν κατά τον πόλεμο με τη Χιλή πριν από έναν αιώνα. Ένας άλλος του αδελφός, ο Ανταούρο, βρίσκεται στη φυλακή για συμμετοχή σε στρατιωτική ανταρσία κατά του απερχόμενου προέδρου Τολέδο. Μία από τις δύο αδελφές του λέγεται Ίμα Σουμάκ, στη μνήμη μιας τραγουδίστριας που είχε γίνει διάσημη τη δεκαετία του '50.

Ο Ολάντα Ουμάλα, ο οποίος ελπίζει να κατακτήσει στις αυριανές εκλογές τη μία από τις δύο πρώτες θέσεις που θα τον στείλουν τον ερχόμενο μήνα στον δεύτερο γύρο, είναι ένας άνθρωπος που δεν μιλάει πολύ. Το πρόγραμμά του, όμως, είναι αρκετά εύγλωττο ώστε να προκαλεί ανησυχία στους Αμερικανούς. Επισήμως, περιλαμβάνει την εθνικοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πόρων (φυσικό αέριο και μεταλλεύματα), την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας και κατανάλωσης της κόκας. Ανεπισήμως - υποστηρίζουν οι αντίπαλοί του - προβλέπει πολλά ακόμη μέτρα που ονειρεύεται ο δον Ισαάκ: την επιστροφή της θανατικής ποινής για τους δημοσίους υπαλλήλους που καταχρώνται δημόσιο χρήμα, την καθιέρωση υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας για όλους και την παροχή κινήτρων σε όλα τα ζευγάρια να κάνουν όσο μπορούν περισσότερα παιδιά ώστε μέσα σε λίγα χρόνια ο πληθυσμός της χώρας να τετραπλασιαστεί και να φθάσει τα 108 εκατομμύρια!

Αυτό που ανησυχεί όμως περισσότερο απ' όλα τηνΟυάσιγκτον σε περίπτωση επικράτησης αυτού του πρώην αντισυνταγματάρχη είναι ο αντιαμερικανικός «άξονας» που θα δημιουργηθεί, ή μάλλον θα ενισχυθεί, στη Λατινική Αμερική. Ο άξονας αυτός περνάει ήδη από την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο, τη Βενεζουέλα του Ούγκο Τσάβες και τη Βολιβία του Έβο Μοράλες. Για να μην περάσει κι από το Περού, χρησιμοποιούνται διάφορα σύγχρονα μέσα. Όπως ένα πολεμικό παιχνίδι που κυκλοφορεί μέσω του Internet και παρουσιάζει έναν Ολάντα-Ράμπο να πυροβολεί καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και γκέι διανοούμενους που προσπαθούν να προφυλαχθούν κάτω από μια ομπρέλα με την επιγραφή «δημοκρατία».

Αλλά τους Περουβιανούς τούς ενδιαφέρουν άλλα πράγματα. Όπως ότι το ποσοστό της φτώχειας ξεπέρασε πέρυσι το 51%.

13 Comments:

At 8/4/06 12:23 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

...και βέβαια μην ξεχνάμε και το Εκουαδόρ, που βράζει - όπως όλη η Λατινική Αμερική...

 
At 8/4/06 12:25 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Βολιβία του Ούγκο Τσάβες και τη Βενεζουέλα του Έβο Μοράλες
Δαίμων του τυπογραφείου ή ενδιαφέρουσα εξέλιξη;
;-))

 
At 8/4/06 12:31 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Μα είναι δυνατόν να κάνω τέτοιες μαλακίες, σύντροφε; Σπεύδω να το διορθώσω!

 
At 9/4/06 9:31 π.μ., Blogger Caesar said...

...είναι οπαδός μιας ναζιστοφασιστικής ιδεολογίας που δίνει έμφαση στη φυλή και τη στρατιωτική ιδεολογία, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα...

Πώς ταιριάζουν και τα δύο μαζί ταυτόχρονα, πώς δένουν;
Yπάρχει ή υπήρχε κάτι αντίστοιχο και κάπου αλλού;

 
At 9/4/06 2:10 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Η ιδεολογία του δον Ισαάκ λέγεται "εθνοκασερισμός" και παίρνει το όνομά της από τον στρατηγό Αντρές Αβελίνο Κάσερες, που αρνήθηκε να δεχθεί την παράδοση του Περού στον Πόλεμο του Ειρηνικού (1879-1883) και συνέχισε να αντιστέκεται στις δυνάμεις κατοχής της Χιλής μαζί με μια μικρή ομάδα ιθαγενών ανταρτών.
Το κίνημα αυτό βασίζει την εθνικότητα στην έννοια της φυλής, του αίματος και της γλώσσας. Σύμφωνα με τον εθνοκασερισμό, Περουβιανοί είναι μόνο οι απόγονοι των Ινκας. Αυτό ανοίγει δρόμους για επικίνδυνα πράγματα. Ευτυχώς, όμως, ο Ολάντα έχει πάρει τις αποστάσεις του.
Αλλη μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: ο δον Ισαάκ ήταν ο "ινστρούκτορας" του Μάριο Βάργκας Γιόσα στον μαρξισμό-λενινισμό, όταν ο συντηρητικός πλέον συγγραφέας ήταν μέλος μιας κομμουνιστικής οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο...

 
At 9/4/06 2:40 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Μιχάλη, έδωσες ρέστα με το σχόλιο!
Ασχετο, προς όλους τους
συν-coglioni ;-)
τελευταίες προβλέψεις για τις εκλογές στη γείτονα;

 
At 9/4/06 3:33 μ.μ., Blogger Caesar said...

@ Mαύρο Πρόβατο:
Προβλέπω ότι η Λορεντάνα τελικά θα βγάλει Ρομάνο Πρόντι.

 
At 9/4/06 4:24 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

achilleas, κερδίζεις μια μπύρα στο... Μόναχο με τις μπερλουσκονικές ιστορικές αναδιφήσεις σου.

Λέτε λοιπόν φίλοι να δούμε anekdoto agona? :-)))
Μόλις συνειδητοποίησα οτι οι κάλπες κλείνουν αύριο...

 
At 9/4/06 4:41 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Μαύρο πρόβατο, έχε στην άκρη του μυαλού σου και την πιθανότητα μιας απροσδόκητης νίκης του Μπερλουσκόνι. Για τους λόγους που θα εξηγούν ένα τέτοιο σενάριο, διάβασε το άρθρο του Davide Berretta στη Χέραλντ Τρίμπιουν της Παρασκευής, με τίτλο "Il dolce Berlusconi". Κι επειδή δεν ξέρω να γράφω "εδώ", πάρε ολόκληρη τη διεύθυνση: http://www.iht.com/articles/2006/04/06/opinion/edberretta.php

 
At 9/4/06 4:42 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Μετά το opinion, η λέξη είναι edberretta.php

 
At 9/4/06 5:20 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Ευχαριστώ για τη reference.

Πάντως, δε θα με ξαφνιάσει μια τέτοια "έκπληξη" - εξάλλου, έχεις ήδη δώσει την ευκαιρία να πω την άποψή μου σχετικά, σχολιάζοντας το κείμενό των "Δ" της 23 Φεβρουαρίου...

Φίλε achilleas, nothing personal! Και συμφωνώ γενικά σε όσα επισημαίνεις για το σήμερα - όσο διαφωνώ στο "ιστορικό" μέρος, εξ'ού και το "καρφί" για το Μόναχο και την επαίσχυντη συμφωνία του. Για την ιστορία, ο Τσάβες, ο Λούλα και ο Μοράλες έχουν πολύ πιο απτούς πολιτικούς και συμβολικούς δεσμούς με το επαναστατικό κίνημα και τον "ιστορικό" κομμουνισμό.
Αλλά όλο αυτό ξεφεύγει πολύ από το θέμα...

 
At 9/4/06 6:59 μ.μ., Blogger Caesar said...

Aχιλλέα & Μαύρο Πρόβατο, σας ευχαριστώ για τα σχόλιά σας.
Ίσως η γνωστή φάρμα του Όργουελ να είναι διαχρονική!

 
At 10/4/06 11:21 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Για τον Μπερλουσκόνι δεν ξέρω αν θα πανηγυρίσουμε, για τον Ολάντα πρέπει να περιμένουμε, αλλά σήμερα έχουμε μια πολύ καλή είδηση: το νομοσχέδιο του ντε Βιλπέν για την Πρώτη Πρόσληψη αποσύρεται. Το ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Σιράκ. Θα το αντικαταστήσει, λέει, με ένα νόμο για την ευκολότερη ένταξη των μη προνομιούχων στην αγορά εργασίας. Adieu Mr. de Villepin!

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home