Τετάρτη, Νοεμβρίου 23, 2005

Tο στοίχημα του Σαρόν



Τα κατάφερε πάλι ο Αριέλ Σαρόν να αποδείξει ότι είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης του Ισραήλ, ο μόνος που μπορεί να φέρει την ειρήνη με τους Παλαιστινίους. Αλλά το ρίσκο που αναλαμβάνει δεν είναι μικρό.

Τελικά δεν θα το λένε «Εθνική Ευθύνη»: το όνομα που προτάθηκε αρχικά για το νέο κόμμα του Σαρόν κρίθηκε αναχρονιστικό και αφελές. Ούτε το «Ελπίδα» άρεσε. Σύμφωνα με την ισραηλινή τηλεόραση, δεν αποκλείεται το κόμμα να ονομαστεί απλώς «Αριέλ». Ο προσωποπαγής χαρακτήρας του δεν θα το εμποδίσει όμως να διεκδικήσει την πρώτη θέση στις πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν σε λίγους μήνες. Με τον τρόπο αυτό ο Σαρόν ελπίζει ότι θα μπορέσει να συμμαχήσει από θέση ισχύος με τους Εργατικούς, ώστε να προχωρήσουν από κοινού σε αυτό που ζητά εδώ και χρόνια η πλειοψηφία της ισραηλινής κοινωνίας: τον τερματισμό της σύγκρουσης με τους Παλαιστινίους και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Θα κερδίσει ο Σαρόν το προσωπικό του στοίχημα; Δεν είναι βέβαιο. Μια ανάλογη κίνηση είχε γίνει και το 1965, όταν ο ιδρυτής του Ισραήλ Νταβίντ Μπεν Γκουριόν αποχώρησε από τους Εργατικούς για να απαλλαγεί από τις πιέσεις των κομματαρχών, παρασύροντας μαζί του λαμπρά νεαρά στελέχη όπως ο Σιμόν Πέρες και ο Μοσέ Νταγιάν. Όμως το κόμμα που δημιουργήθηκε τότε έλαβε στις εκλογές μόλις 10 έδρες και χρειάστηκε να γίνει ο πόλεμος του 1967 για να επιστρέψουν οι «αντάρτες» στο σπίτι τους. H επιτυχία του εγχειρήματος του Σαρόν θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη στάση των Παλαιστινίων. Εάν αρχίσουν και πάλι οι επιθέσεις αυτοκτονίας, οι Ισραηλινοί ψηφοφόροι θα στραφούν προς δεξιές λύσεις, βλέπε Νετανυάχου. Αν ο Αμπάς καταφέρει να επιβληθεί στην εξτρεμιστική του πτέρυγα, ίσως αρχίσει να φυσά ένας άλλος άνεμος στην περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, η μεταμόρφωση του δημίου σε ειρηνοποιό είναι εντυπωσιακή. Και η κίνηση του Σαρόν να εγκαταλείψει το κόμμα που ίδρυσε είναι γενναία. Σύμφωνα με τον Αντόνιο Φεράρι της Ρεπούμπλικα, αποτελεί μάθημα πραγματικού πολιτικού θάρρους όχι μόνο για τη Ραμάλα, αλλά για όλες τις αραβικές χώρες της περιοχής, που χαρακτηρίζονται από μια γενική ακινησία, όσο κι αν κάποιες απ' αυτές έχουν ξεκινήσει μερικές δειλές μεταρρυθμίσεις. Ύμνους για τον απερχόμενο Ισραηλινό πρωθυπουργό επιφυλάσσει και η μεταρρυθμιστική Αριστερά της Ιταλίας. «Αν ζούσα στο Ισραήλ θα ψήφιζα τους Εργατικούς, αλλά η καρδιά μου είναι με τον Σαρόν» λέει ο Ουμπέρτο Ρανιέρι, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών της Ελιάς. Σήμερα αναμένεται εξάλλου στο Μιλάνο η ανακοίνωση της ίδρυσης μιας οργάνωσης που θα λέγεται Αριστεροί υπέρ του Ισραήλ. H πρωτοβουλία ανήκει σε μια σειρά πολιτικών και δημοσιογράφων και υποστηρίζεται από τον Ουμπέρτο Έκο και τον πρώην πρωθυπουργό Τζουλιάνο Αμάτο. Πρόεδρος της οργάνωσης θα είναι ένας πρώην διευθυντής της Ουνιτά: ο Φούριο Κολόμπο.

7 Comments:

At 23/11/05 12:37 μ.μ., Blogger 0comments said...

Ο λύκος κι αν εγέρασε ...

 
At 23/11/05 4:33 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Τι να πω κι εγώ... τα είπε όλα ο φίλτατος κοσμοπολίτης.

 
At 23/11/05 5:14 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Παιδιά, με συγχωρείτε που παρεμβαίνω, αλλά μιλάγαμε για το Μεσανατολικό. Εχουμε τον Κοσμοπολίτη, εμφανώς βαθύ γνώστη του θέματος, κι αντί να τον ταράξουμε στις ερωτήσεις, τον βάζουμε να ψάχνει τους πλάγιους χαρακτήρες. Ε, το παιδί γνωρίζει από Μέση Ανατολή, γνωρίζει από ποδόσφαιρο (έτσι λέει τουλάχιστον), αλλά στα κομπιούτερ δεν τα καταφέρνει, πώς να το κάνουμε.
Ημίαιμε, πάρε θέση για τον Σαρόν, τον Ροναλντίνιο και τους πλάγιους χαρακτήρες!

 
At 23/11/05 10:31 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κοσμοπολίτη, μάλλον τα έμπλεξες λιγάκι: Οι Ασκενάζι προέρχονται από την ανατολική Ευρώπη και μιλούν/μιλούσαν Yiddish ενώ οι Σεφαρδίτες προέρχονται από την Ιβηρική χερσόνησσο, μιλούσαν Ladino (υβριδικό ιδίωμα ισπανικών και εβραϊκών) και εγκαταστάθηκαν σε άλλες μεσογειακές περιοχές (Βενετία, Θεσσαλονίκη) όταν τον 15ο αιώνα εκδιώχθηκαν από την Ιερά Εξέταση.

Για περισσότερες πληροφορίες:

http://en.wikipedia.org/wiki/Jewish_ethnic_divisions

Φιλικά, όλα αυτά.

 
At 23/11/05 11:46 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Κοσμοπολίτη, ίσως να φταίει η Ρόζα Εσκενάζυ και η ανατολίτικη μουσική της. Η οποία Εσκενάζυ ήταν...Σεφαρδίτισσα :)

Ο ίδιος ανώνυμος

 
At 24/11/05 1:16 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Επί της ουσίας, συμφωνώ με την ευχή σου, να ανακτήσει χάρη στον Περέτζ το Εργατικό κόμμα την χαμένη του τιμή. Γι αυτό που λες, ότι η Ισραηλινή κοινωνία είναι κυρίως φυλετικά παρά ταξικά δομημένη, δεν ξέρω αν ισχύει πλέον. Μην ξεχνάμε ότι οι Ρωσοεβραίοι (και οι Αιθίοπες-εβραίοι) είναι πρόσφατοι μετανάστες (ειδικά οι πρώτοι), διακατέχονται από έντονο τοπικισμό ούτως ή άλλως και επιπλέον συγκαταλέγονται στα φτωχότερα στρώματα--και λόγω πρόσφατης μετανάστευσης, και λόγω των συγκυριών (βλ. ιντιφάντα) με τις οποίες συνέπεσε (και εν μέρει προκάλεσε) η μετάβασή τους στο Ισραήλ. Άρα εύλογο είναι το να σκέφτονται φυλετικά, γιατί αισθάνονται αποκλεισμένοι. Οι αυτόχθονες Ισραηλινοί δεν νομίζω πως σκέφτονται φυλετικά, πλέον.

Διάβαζω δε ότι η Ισραηλινή οικονομία έχει μαύρα χάλια, με τεράστιες διαφορές ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, και ότι η εκλογή του Περέτζ κυρίως σε αυτό οφείλεται. Από αυτή την άποψη το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας μάλλον ταξικά λειτουργεί.

 
At 24/11/05 12:45 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Θα μας πρήξει τώρα παιδιά αυτός με τους πλάγιους, θα μας υποδεικνύει τι πρέπει να προσέχουμε από τις σοφίες που γράφει. Τι το'θελες ρε Πάνο;

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home