Τετάρτη, Νοεμβρίου 09, 2005

Aριστοκράτες και πλουτονομίες«H νέα αριστοκρατία ζητά από τις άλλες κοινωνικές κατηγορίες να κάνουν θυσίες στο όνομα του παγκόσμιου ανταγωνισμού ή της ισορροπίας της οικονομίας, αλλά δεν παραιτείται η ίδια από κανένα προνόμιο ούτε δέχεται καν ότι τίθεται τέτοιο θέμα», Λιονέλ Ζοσπέν.

Για το βιβλίο του Κώστα Σημίτη που παρουσιάζεται σήμερα είναι αρμοδιότεροι άλλοι να μιλήσουν. Πριν από λίγες ημέρες, όμως, κυκλοφόρησε το βιβλίο ενός άλλου σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού που προκάλεσε αρκετές συζητήσεις, κυρίως για την περιγραφή του νέου «ταξικού εχθρού». Σύμφωνα με τον Λιονέλ Ζοσπέν («Ο κόσμος όπως τον βλέπω», εκδ. Gallimard), η νέα αριστοκρατία είναι προϊόν μιας άτυπης συμμαχίας ανάμεσα στους διευθυντές των μεγάλων επιχειρήσεων, τους χρηματιστές, υψηλά στελέχη της βιομηχανίας και των υπηρεσιών, ορισμένους ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους και κάποιους προνομιούχους δημοσιογράφους. Αντίθετα με την παλιά αστική τάξη, που ήταν πατριωτική, μερικές φορές εθνικιστική και σίγουρα προστατευτική, αυτή η νέα κυρίαρχη τάξη έχει υιοθετήσει την ιδεολογία της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης επειδή με τον τρόπο αυτό δικαιολογεί την ύπαρξή της και τις απαιτήσεις της.

Έχει δίκιο ο Ζοσπέν; Ναι, απαντά ο Ερίκ Λε Μπουσέ στη Μοντ. Ορισμένα στελέχη έχουν πάρει διαζύγιο από τα έθνη. Ο μισθός των 500.000 ευρώ τον χρόνο δεν περιορίζεται πια μόνο στους 40 πλουσιότερους Γάλλους. Αυτοί οι «νομάδες», όπως τους είχε αποκαλέσει πριν από μερικά χρόνια ο Ζακ Αταλί, έχουν τελείως διαφορετικά συμφέροντα από τους ανθρώπους με λίγα προσόντα ή μικρή κινητικότητα. H ιδεολογία τους συμπυκνώνεται σε τέσσερις λέξεις: «the winner takes all», ο νικητής τα παίρνει όλα. Για τους άλλους δεν μένει τίποτα. Επειδή μάλιστα οι «καλοί» γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να δώσουν τη θέση τους σε ακόμη «καλύτερους», φροντίζουν να πλουτίσουν γρήγορα. Οι αμοιβές τους μόνο μ' εκείνες των αστεριών του ποδοσφαίρου μπορούν να συγκριθούν.

Κατά σύμπτωση, τις ίδιες ημέρες με τα βιβλία των σοσιαλιστών κυκλοφόρησε και μια μελέτη του τεράστιου αμερικανικού ομίλου Citigroup, στον οποίο ανήκει η Citibank. Κατά μία δεύτερη σύμπτωση, τα συμπεράσματα και των δύο στρατοπέδων είναι τα ίδια! Σύμφωνα με τη Citigroup, υπάρχουν τρεις χώρες - οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βρετανία - που η οικονομική τους ανάπτυξη κινείται και καταναλώνεται από τους ολίγους εύπορους. Στις χώρες αυτές, που αποκαλούνται «πλουτονομίες», ο μέσος καταναλωτής απουσιάζει. Υπάρχουν οι πλούσιοι καταναλωτές, λίγοι αλλά με δυσανάλογα μεγάλο μερίδιο στην πίτα, και οι υπόλοιποι, το μεγάλο πλήθος των «μη πλουσίων». Στις ΗΠΑ, το πλουσιότερο ένα εκατομμύριο των νοικοκυριών απορροφά το 20% του συνολικού εισοδήματος, όσο περίπου και τα 60 εκατομμύρια φτωχότερα νοικοκυριά. H ανακατανομή του εισοδήματος δεν ενδιαφέρει τον σημερινό καπιταλισμό. H ενσωμάτωση των κατωτέρων στρωμάτων δεν είναι πλέον αναγκαία, οι ελίτ μπορούν να λειτουργήσουν μόνες τους.

Ή έτσι νομίζουν. Οι εξαγριωμένοι μετανάστες της Γαλλίας, πάντως, έχουν διαφορετική γνώμη.

25 Comments:

At 9/11/05 2:03 μ.μ., Blogger S G said...

φανταζομαι υπαρχουν πηγες που στηριζουν αυτο

"Στις ΗΠΑ, το πλουσιότερο ένα εκατομμύριο των νοικοκυριών απορροφά το 20% του συνολικού εισοδήματος, όσο περίπου και τα 60 εκατομμύρια φτωχότερα νοικοκυριά"

γιατι εχω την εντυπωση οτι αυτο ισχυει για τον πλουτο οχι το εισοδημα (τεραστια διαφορα). Επισης θα ηθελα ενα στοιχειο οτι υπαρχει χωρα οπου οι φτωχοι ειναι πολυ πιο πλουσιοι απο τους Αμερικανους φτωχους. Και σιγουρα την πηγη οπου η Σιτιμπανκ υποστηριζει οτι οι ΗΠΑ δεν εχουν μεσαια ταξη (αν δεν εχουν οι ΗΠΑ μαζικη ευημερουσα μεσαια ταξη ποιος εχει)!!!

Και τελος μια κανονιστικη συζητηση του θεματος της αναδιανομης. Δηλαδη ΓΙΑΤΙ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ?
Φυσικα το επιχειρημα: "γιατι οι φτωχοι ειναι πιο πολλοι και εχουν το δικαιωμα να παιρνουν τα λεφτα των λιγων" δεν στεκει.

Προτεινω και αυτο το αρθρο για μια εισαγωγη στο θεμα

 
At 9/11/05 2:19 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Αναδιανομή; δεν είμαστε καλά! Τόσα έξοδα έχουν οι πλούσιοι...

Ξέρετε πόσα λεφτά πληρώνουν για συστήματα και προσωπικό ασφαλείας, προκειμένου οι δυστυχείς διαμαρτυρόμενοι να μη μπορούν να ζυγώσουν τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ σπίτια και τα ΔΙΚΑ τους αυτοκίνητα;

(Εκτός από τους πολύ προχωρημένους, που βάζουν τους φορολογούμενους ανόητους, μέσω του κράτους, να πληρώνουν για όλα αυτά...)

 
At 9/11/05 2:21 μ.μ., Blogger πιτσιρίκος said...

(Μιχάλη, έτη πολλά και δίκαια.)

 
At 9/11/05 3:06 μ.μ., Anonymous Stavros said...

Δυστυχώς η αριστερά σήμερα έχει χάσει πλήρως την επαφή με την πραγματικότητα. Πετάνε μερικά ωραία όπως αναδιανομή του πλούτου, τα αναπαράγει εντυπωσιασμένος ο κος Μητσός:-), όταν όμως έρθει η ώρα να κυβερνήσουν, με κουπόνια φαγητού μου φαίνεται ότι θα καταλήξουμε οι περισσότεροι.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σήμρα είναι ο Bill Gates, με περιουσία 55 δις δολάρια.Ας πούμε ότι πουλάει τα πάντα και τα αναδιανέμει στους Έλληνες. Στον κάθε Έλληνα αντιστοιχουν 5500 δολάρια. Τη βγάζει ένα χρόνο κανείς με 5500 δολάρια?

Όλα αυτά ακούγονται ωραία.Ας λάβει κανείς υπόψη του την αύξηση του πληθωρισμού που θα προκύψει, τη μείωση των θέσεων εργασίας, και πολύ σύντομα όλοι θα ψάχνουμε για κανένα κουπόνι για να πάμε να φάμε σούπα.

 
At 9/11/05 3:18 μ.μ., Blogger Πάνος said...

...σαν τους δύστυχους Σκανδιναβούς, που κατάντησαν ζητιάνοι από τότε που πέρασε από το μυαλό τους η έννοια της "αναδιανομής" μέσω της φορολογίας - και των (αξιόλογων)κοινωνικών παροχών.

Από τότε, σούπα με κουπόνια τρώνε στη Σουηδία!

 
At 9/11/05 3:40 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

s_g:
κατά τη γνώμη σου, ποιά η διαφορά μεταξύ πλούτου και εισοδήματος;
Κατά τα άλλα, φοβάμαι οτι τα επιχειρήματά σας πάσχουν από κρυμμένη κυκλικότητα:
-ποιός πρέπει να πλουτίζει; Ο άξιος.
-ποιός είναι άξιος; Αυτός που πλουτίζει.
....

 
At 9/11/05 3:55 μ.μ., Anonymous Stavros said...

Δεν ήξερα ότι οι Σκανδιναβικές χώρες θεωρούνται μοντέλο για τον υπαρκτό σοσιαλισμό! Μπορεί να είναι για κάποιους Παπανδρεικούς μοντέλο στο να μοιράσεις λεφτά μέσω κοινωνικών υπηρεσιών, παραμένει όμως το θέμα πόυ θα τα βρεις.

Γιατί αν νομίζει κανείς ότι αυξάνουμε λιγο τη φορολογία και ξαφνικά γίναμε Σουηδία, μάλλον κάνει λάθος. Κοινωνικό κράτος απ'τη μια και νεοφιλελεύθερες απόψεις απ'την άλλη(επιχειρηματικότητα, μικρό-λειτουργικό κράτος)

Επειδή κάπου ξεφεύγω θα θελα να κλείσω με δύο παρατηρήσεις.

Πρώτον αναδιανομή του πλούτου δε σημαίνει γιατί να τα έχει αυτός και να μην τα έχω εγώ που δεν κατάφερα να τα βγάλω τίμια αλλά είμαι σοσιαλιστής.Σημαίνει γενικευμένη φτώχεια έτσι ώστε τουλάχιστον να υποφέρουμε όλοι.Μέσα στη φύση του ανθρώπου είναι κι αυτό. Σύντομα όμως επικρατεί η τάση ότι καθώς προοδεύει η κοινωνία, κάτι καλύτερο θα κερδίσω κι εγώ όπότε ακολουθώ.

Δεύτερον με παραγωγή πλούτου όλοι κερδίζουν, έστω και αν κάποιοι(ικανότεροι-πολυτιμότεροι για το σύνολο) κερδίζουν περισσότερο.

 
At 9/11/05 4:26 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Επειδή βλέπω να γίνεται συζήτηση επιπέδου και να θίγονται ιδεολογικά ζητήματα, θα θελα να θίξω αν θέμα το οποίο κυριε Μητσέ θα μπορούσατε να αναλύσετε σε μελλοντική στήλη.

Όπως ακριβώς ο σοσιαλισμός και η αναδιανομή του πλούτου αναφέρονται στην οικονομία, υπάρχει και ο σεξουαλικός σοσιαλισμός που αναφέρεται στις γυναίκες που πηδάει ο καθένας.

Είναι γνωστό ότι μέσα σε ένα καπιταλιστικό σύστημα υπάρχει ατέλειωτος ανταγωνισμός για τις πιο ωραίες γκόμενες. Κάποιοι έχουν εγγενή(αριστοκρατικά) προνόμια να τις προσελκύουν λόγω της ομορφιάς τους ή και των χρημάτων τους.

Σε ένα σοσιαλιστικό σύστημα δεν θα έπρεπε να υπ΄ρχει μια πρόβλεψη να σταματήσει ο ασύδωτος ανταγωνισμός σε αυτό το επίπεδο και να υπάρξει δίκαιη αναδιανομή των γυναικών?

 
At 9/11/05 5:00 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Πριν από τα ουσιαστικά, μερικά διαδικαστικά:
1) Τα στοιχεία για την αριστοκρατία της Αμερικής προέρχονται από πρόσφατο άρθρο του Αndreas Whittam Smith στην Ιντιπέντεντ (αν ενδιαφέρεστε, μπορώ να το αναπαράγω).
2) Το "εντυπωσιασμένος" από πού το συνήγαγες, Stavros;
3) Γεια σου Πιτσιρίκο! Σε χάσαμε, φταίω κι εγώ.
4) Πάνο, μπορεί στις απορίες σου (στο προηγούμενο post) να απαντήσει σήμερα ο ίδιος ο κ. Σημίτης.
5) Κοσμοπολίτη, Ημίαιμε, γιατί κρύβεστε; Τι έχετε να κρύψετε;

 
At 9/11/05 5:01 μ.μ., Anonymous κοσμοπολίτης said...

" Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σήμρα είναι ο Bill Gates, με περιουσία 55 δις δολάρια.Ας πούμε ότι πουλάει τα πάντα και τα αναδιανέμει στους Έλληνες. Στον κάθε Έλληνα αντιστοιχουν 5500 δολάρια. Τη βγάζει ένα χρόνο κανείς με 5500 δολάρια? "

Παιδιά, από τα γέλια νόμιζα ότι διάβαζα το σχόλιο του Πιτσιρίκου που είναι ακριβώς από πάνω !

Σταύρο, συγνώμη, δεν θέλω να σε θίξω, αλλά η αντίληψη σου για την αναδιανομή του εισοδήματος ( ή του πλούτου αν προτιμάς ) είναι κάπως..πως να το πω..α, ναι, σαν το τρεις το λάδι τρεις το ξύδι έξι το λαδόξυδο ! Τίμια πράγματα ! ( γράφω και γελάω γαμώτο ! )

 
At 9/11/05 5:16 μ.μ., Anonymous distributive said...

Τη δίκαιη αναδιανομή των γυναικών πώς την εννοεί ο ανώνυμος;
Αν του δώσουμε πέντε άσχημες και κρατήσουμε μία όμορφη του κάνει ή πάλι θα νιώθει ζημιωμένος;
Έχει και το σοσιαλιστικό πρότυπο τις αντοχές του, κύριε ανώνυμέ μου...

 
At 9/11/05 6:57 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Γιατί ρε παιδιά μόλις ακούγεται η λέξη "αναδιανομή" αυτομάτως το μυαλό μερικών σκαλώνει στη λέξη "σοσιαλισμός";

Τι παβλοφικό αντανακλαστικό είναι αυτό;

Η αναδιανομή των γυναικών μπορεί κάλλιστα να γίνεται επί καπιταλισμού (με γενναία διεύρυνση του κοινωνικού κράτους)!

Αρκεί να συμφωνήσουν και οι γυναίκες, ε; γιατί αν πάρουν είδηση αυτές τις μπακουρο-αντιλήψεις, μάλλον θα μας πάρουν με τις κλωτσιές...

Αλήθεια, Μιχάλη, γυναίκες γιατί δεν κυκλοφορούν σ' αυτό το ιστολόγιο; Δε φαντάζομαι να τις απομάκρυνε ο Κοσμοπολίτης με καμμιά βαρύγδουπη αλληλουχία ρητών στα λατινικά και στα σουαχίλι;

ΥΓ. Τον γίγαντα Σημίτη ήδη τον περιποιήθηκε δεόντως ο Πιτσιρίκος - δε χρειάζεται να ασχοληθούμε εμείς περισσότερο.

ΥΓ2. Δεν αξίζει και τον κόπο...

 
At 9/11/05 9:52 μ.μ., Anonymous κοσμοπολίτης said...

Μιχάλη, σοβαρό το ερώτημα. ο Πάνος με πρόλαβε. Δεν σε έχει προβληματίσει τόσο καιρό που οι θαμώνες ( κι οι αναγνώστες ; ) σου είναι μόνο άντρες ;
Οι γυναίκες ούτε σαν επισκέπτριες δεν περνάνε από δω.

( Πάνο, δεν φταίνε τα ρητά μου σίγουρα. Έχεις βαρέσει ποτέ λατινικό ρητό σε ξανθιά ; Δοκίμασε το και θα δεις.. )

 
At 9/11/05 10:04 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Κοσμοπολίτη, είπες ακριβώς τη σωστή λέξη για τα ρητά σου: τα ΒΑΡΑΣ!

(...άφησε επιτέλους τις κόνξες και φτιάξε και συ ένα ιστολόγιο! Καιροί ου μενετοί! - να και το ρητό - τα ένδοξα Παρίσια ανυπομονούν να τα καθοδηγήσεις!)

 
At 9/11/05 10:53 μ.μ., Anonymous Judas said...

Τελικά τα λεφτά και οι γκόμενες παραμένουν οι υπέρτατες αξίες μας. Ευτυχώς το σύστημα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αναδιανομή; Τι είναι αυτό; Όσοι δεν έχουν ας βλέπουν.

 
At 9/11/05 11:14 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Κοσμοπολίτη, όταν φτιάξεις το ιστολόγιό σου - έλα τώρα, άσε τις ντροπές - δε φαντάζομαι να το ονοματίσεις ...ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΤΑΝ!

(Υπάρχουν ακόμα ελεύθεροι πολλοί τίτλοι: Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης, ο Ημίαιμος Πρίγκιψ και τα μυστικά του Κόλπου, Γυναίκες - για γκελ μπουρντά, Τρεις και το λουρί της μάνας, Οι μπελάδες του Μιχάλη, ένας Κοσμοπολίτης μα τι Κοσμοπολίτης, Κοσμοπολίτης and dry bread, ο Κοσμοπολίτης φούρναρης κλπ κλπ)

* * *

Αγαπητέ Ιούδα, αν υπάρχουν λεφτά και γκόμενες σε αφθονία - συζητάμε μέχρι και για σοσιαλισμό!

(Δεν είμαστε δογματικοί - δεν κολλάμε στις ταμπέλες ...όπως συνηθίζουν οι νεοφιλελεύθεροι!)

 
At 10/11/05 12:29 π.μ., Blogger Πάνος said...

Διορθώνω - και ουστ απο δω, δαίμονα του ιστολογίου!

Κοσμοπολίτης κι ερημοσπίτης - ο ημίαιμος Κοσμοπολίτης και τα μυστικά του Κόλπου -

και συμπληρώνω:

Κορίτσια, ο Κοσμοπολίτης!

 
At 10/11/05 2:38 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Να ρωτήσω κάτι? Γιaτί ο Bill GATES μας βγήκε τόσο ελληνολάτρης και μοιράζει την περιουσία του στους Έλληνες και όχι πχ στους Αιθίοπες που το έχουν και πιο πολύ ανάγκη?

Πάντως υπάρχει ένα δίκιο, κάπου είχα διαβάσει ότι αν αύριο γίνει μια ευρύτατη αναδιανομή πλούτου, απλώς θα σχηματιστεί ένα νέο σύστημα αξιών και σύντομα θα επανέλθει η ίδια ισορροπία.

Και το ΠΑΣΟΚ πάντως την αναδιανομή επαγγελόταν, ακόμα και η ΝΔ τώρα κάτι παρόμοια λέει.Αυτά εξαρτάται πώς τα βλέπει κανείς.Η αποτυχία των πολιτικών των τελευταίων ετών οδηγεί κάποιους στο εύκολο μοίρασμα.

Όταν δεν μπορείς να εντάξεις κομμάτι του πληθυσμού μειώνοντας την ανεργία, όταν δεν μπορείς να παράγεις πλούτο,όταν όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε οικονομική στασιμότητα και περιμένει επερχόμενη ύφεση, τότε βέβαια το μόνο που μπορείς να υποσχεθείς είναι μια αναδιανομή, ψευδεπίγραφη που δεν θα προσφέρει τίποτα ουσιαστικά στη βελτίωση της ζωής του πολίτη.

Ο Παπανδρέου δηλαδή τι θα προσφέρει δηλαδή?Ένα επίδομα θέρμανσης 20 ευρώ και θα λυθούν όλα τα προβλήματα?

 
At 10/11/05 9:17 π.μ., Blogger Ημίαιμος-Imiaimos said...

Χρόνια πολλά και Καλά!
Δεν κρύβομαι, αντικειμενική αδυναμία παρακολούθησης του διαδικτύου είναι ο λόγος απουσίας.
Καταπληκτικά τα άρθρα και τα σχόλια που προκάλεσαν...
Κατά τα άλλα, προσπαθώ να μένω ήρεμος μπροστά στην απροκάλυπτη μικρότητα ενός ανθρώπου που νομίζει ότι είναι και πολιτικό "Κεφάλαιο" στην Ευρώπη.
Έτσι, μου λύθηκε και η απορία της πρόσκλησης του άλλου μεγάλου "κεφαλαίου" ονόματι Σπράος, για να αναδιανείμει σοσιαλιστικά (με το σχέδιο Πινοσέτ) το ελληνικό ΑΕΠ.
Με όλα τα αποθέματα ευγένειας, φτού τους!!!
(μη μου ορμήξετε ρομαντικοί αριστεροί, ΔΕΝ θεωρώ τον Αλογοσκούφη καλύτερο, δεν ελπίζω πια)

 
At 10/11/05 1:56 μ.μ., Anonymous land ho! said...

dear male human-rights-defenders,
αν τα περί γυναικών σχόλια δεν είναι έκφραση ενός λανθάνοντος ρατσισμού, τότε τί είναι;

 
At 10/11/05 2:22 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Εμ, τους τα έλεγα εγώ, μανδάμ!

(ή "μεσιέ";)

- εύχομαι να είστε γυναίκα, να σπάσει λίγο η βαρβατίλα, σ' αυτό το χωριό των τρελαμένων μετα- επαναστατών (του καναπέ)

 
At 10/11/05 2:30 μ.μ., Anonymous land ho! said...

μανδάμ, μανδάμ!
(or so I'm told)

 
At 10/11/05 2:46 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το είπε και ο Κάστρο, γλιτώσαμε απ'το κέρδος και ησυχάσαμε. Δεν τίθεται θέμα αντικειμενοποίησης των γυναικών.

Θα το δίνουν ελεύθερα και σοσιαλιστικά.

 
At 10/11/05 3:50 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

υπάρχει δηλαδή μια αναλογία με την αναδιανομή του πλούτου;

Όπως κανένας καπιτάλας δεν θα μπορεί να αρνηθεί να αναδιανεμηθεί η περιουσία του, καμιά γυναίκα δεν θα μπορεί να αρνηθεί να αναδιανεμηθεί το μ**νί της;

Πάντως "πάνος" και "κοσμοπολίτης" αν και σοσιαλιστές στα υπόλοιπα είναι φιλελεύθεροι στα ερωτικά. Να τις ρωτήσουμε τις γυναίκες και να τις κατακτήσουμε, όπως θα ρωτήσουμε τον βιομήχανο όταν θα τον φορολογήσουμε με 90% για να γίνουμε Σουηδία;

 
At 10/11/05 4:39 μ.μ., Blogger Πάνος said...

Στοιχειώδες ανώνυμε (Γουώτσον): φυσικά θα ρωτήσουμε πρώτα!

- αν δε ρωτήσεις τις γυναίκες, λέγεται "βιασμός"

- αν δε ρωτήσεις τους βιομήχανους λέγεται "επανάσταση"

Για τέτοια είμαστε τώρα, μεσήλικες και σοβαροί διανοητές;

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home