Πέμπτη, Οκτωβρίου 06, 2005

Οι δίδυμοι ακούνε πάντα τη μαμά



Ένας νεοφιλελεύθερος αναμετράται την Κυριακή για την προεδρία της Πολωνίας με έναν φανατικό εχθρό των ομοφυλοφίλων. Άλλο ένα πλήγμα για το μέλλον της Ευρώπης.

Κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει κι ένα «κλειδί» που επιτρέπει την κατανόηση του κλίματος που επικρατεί στη χώρα. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, τσακώνονταν πριν από μερικούς μήνες για το αν η έγκριση του Ευρωσυντάγματος θα φέρει περισσότερους «Πολωνούς υδραυλικούς» που θα φάνε τις δουλειές των ντόπιων. Στη Γερμανία προβληματίζονταν για το αν μπορεί να γίνει καγκελάριος μια τόσο κακοντυμένη γυναίκα. Στην Πολωνία, πάλι, ασχολούνται με τη θέση των ομοφυλόφιλων στον σημερινό κόσμο.

Την αρχή έκανε πριν από λίγο καιρό ο δήμαρχος της Βαρσοβίας και υποψήφιος για την προεδρία Λεχ Κατσύνσκι, απαγορεύοντας τις παρελάσεις για την Ομοφυλόφιλη Υπερηφάνεια. Ακολούθησε ο δίδυμος αδελφός του Γιάροσλαβ Κατσύνσκι, που ως επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» πρότεινε να απαγορευτεί στους ομοφυλόφιλους να διδάσκουν. H δήλωση αυτή φαίνεται πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο αποτέλεσμα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών: το κόμμα άρπαξε απροσδόκητα την πρώτη θέση από τη νεοφιλελεύθερη «Πλατφόρμα των Πολιτών», που έχει κατηγορηθεί από καθολικούς φονταμενταλιστές για υπερβολική χαλαρότητα απέναντι στην ομοφυλοφιλία και τις αμβλώσεις. Το γλυκό έδεσε με τη δήλωση ενός άλλου στελέχους του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη», του υποψήφιου πρωθυπουργού Καζιμιέρζ Μαρτσίνκιεβιτς. «H ομοφυλοφιλία είναι κάτι το αφύσικο», είπε στην πολωνική έκδοση του Νιούζγουικ. «Φυσιολογική είναι μόνο η οικογένεια, και αυτήν πρέπει να προστατεύσει το κράτος».

Αν όμως στην Πολωνία η απέχθεια προς τους γκέι «βγάζει» πρωθυπουργό, ο πήχυς φαίνεται να είναι ψηλότερα τοποθετημένος για τον πρόεδρο. Χθεσινή δημοσκόπηση φέρει τον νεοφιλελεύθερο υποψήφιο της «Πλατφόρμας των Πολιτών» να προηγείται του Λεχ Κατσύνσκι κατά 11 ολόκληρες μονάδες. Οι δίδυμοι κατέφυγαν έτσι στο έσχατο μέσο: τη μαμά. Με δηλώσεις της προς το Γαλλικό Πρακτορείο, η 78χρονη Γιαντβίγκα Κατσύνσκα βεβαιώνει πως τα παιδιά έχουν πολύ στενή σχέση τόσο μεταξύ τους όσο και με την ίδια, και θα ήταν κρίμα να μην κυβερνήσουν μαζί την Πολωνία. «Όταν ο Γιάροσλαβ είναι να βγει στην τηλεόραση, μου ζητάει πάντα να τον ακούσω. Μένουμε στο ίδιο σπίτι, εκείνος στον πρώτο, εγώ στο ισόγειο, κάθε Κυριακή πάμε μαζί στην εκκλησία. Είναι εργένης, η οικογένειά του είναι το κόμμα του. Ο Λεχ, αντίθετα, είναι παντρεμένος, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να μου τηλεφωνεί κάθε μέρα, στις 10 το πρωί και στις 2 το μεσημέρι ακριβώς».

Είναι πράγματι πολύ συγκινητική αυτή η σχέση. «Αυτός ο ανταγωνισμός για την επιβίωση στην κοιλιά της μάνας, για το στήθος της, για την αγάπη της, είναι συγκλονιστικός», βεβαιώνει ένας διδυμολόγος. Τόσο συγκινητική είναι η σχέση, που ο Γιάροσλαβ έκανε την υπέρτατη θυσία να αποσυρθεί προσωρινά από τη διεκδίκηση της πρωθυπουργίας ώστε να μην πλήξει τις προεδρικές ελπίδες του Λεχ. Όλη η Πολωνία κλαίει. Όταν συνέλθει, θα είναι αργά.



4 Comments:

At 6/10/05 12:08 μ.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Σ' ευχαριστώ για το αισιόδοξο μήνυμα "υπάρχουν κι αλλού χειρότερα"...
Βεβαίως, η ανάλυσή σου για το τι παιζόταν στη Γαλλία και τη Γερμανία θα βρεί αντίθετο το Μαύρο πρόβατο έστω κι αν την έγραψες για Lead στην ιλαροτραγωδία του Πολωνικού.

 
At 6/10/05 1:17 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, τσακώνονταν πριν από μερικούς μήνες για το αν η έγκριση του Ευρωσυντάγματος θα φέρει περισσότερους «Πολωνούς υδραυλικούς» που θα φάνε τις δουλειές των ντόπιων.
Ηταν όντως ο τσακωμός του ντε Βιλιέ και των φασιστών με τους ομοζύγους του στην κοροϊδία σοσιαλιστές, γκωλικούς κτλ κτλ.
Εν τω μεταξύ, οι εργαζόμενοι τα ναυπηγεία του Σαιντ Ναζέρ, με την ΣεΖεΤε στην ηγεσία του αγώνα, κατάφεραν μετά από κοινές απεργιακές κινητοποιήσεις με τους Πολωνούς συνάδελφούς τους, οι τελευταίοι να έχουν πλέον από το Σπτέμβρη τα ίδια εργασιακά δικαιώματα (σύμβαση εργασίας, πληρωμένες υπερωρίες, περίθαλψη) με τους ντόπιους.
Επειδή βλέπω λοιπόν Μιχάλη οτι το ρίχνεις όλο και πιό πολύ στα ελαφρολαϊκά, να ρωτήσω κι εγώ σε ανάλογο πνεύμα: οι αδελφοί Κατσίνσκι, έχουν καμμιά συγγένεια με τον Κατσίνσκι τον αμερικάνο γιουναμπόμπερ;

 
At 6/10/05 1:27 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Καμία σχέση, μαύρο πρόβατο.
Τον γιουναμπόμπερ τον κάρφωσε ο αδελφός του απ΄ότι θυμάμαι. Ενώ το πολωνικό δίδυμο τα πάνε μια χαρά μεταξύ τους. Και με τη μαμά τους κυρίως !
Πως λένε το οιδυπόδειο σύμπλεγμα στα πολωνικά ρε παιδιά ;

 
At 6/10/05 9:13 μ.μ., Blogger ΤΑΣΟΣ said...

O α. πάπας λένε ότι τους έκανε καλό με τη συμβολή του στην πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος. Πόσο καλό έκανε άραγε στην κοινωνία τους και τα διακαιώματα των πολιτών?

Αγνοούν άραγε:
τελευταίες δημοσιέσεις που αναφέρουν ότι κληρονομικοί παράγοντες έχουν τη συμφολή τους στην ομοφυλοφιλία.
ότι το κορμί του ο καθένας το κάνει ότι θέλει

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home