Παρασκευή, Οκτωβρίου 07, 2005

Ο Kατρίνα και το Saab



Έχει κάποιος το δικαίωμα να ξοδέψει ένα σωρό λεφτά για να επισκευάσει μια ασήμαντη ζημιά στο αυτοκίνητό του όταν χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι λόγω του Κατρίνα; Μέγα ηθικό δίλημμα, που μόνο στην Αμερική θα μπορούσε να τεθεί.

Πριν από μερικές εβδομάδες, η Τζένιφερ Φίλμπιν οδηγούσε την BMW της στο κέντρο του Λος Άντζελες, όταν αφαιρέθηκε προς στιγμήν από ένα τροχαίο και έπεσε πάνω στο Saab του μπροστινού. H ζημιά δεν ήταν ορατή με γυμνό μάτι, αλλά ο οδηγός του Saab επέμεινε να κληθεί η τροχαία και να συνταχθεί έκθεση. Λίγες ημέρες αργότερα τηλεφώνησε στην κοπέλα και της είπε ότι είχε γίνει μια «ζάρα» στον προφυλακτήρα του και ότι για να την επισκευάσει ήθελε 836,96 δολάρια. Όχι, αυτό το είδος της ζημιάς δεν φαίνεται σε ψηφιακές φωτογραφίες. Ο αρραβωνιαστικός της κοπέλας αποφάσισε τότε να επισκεφθεί τον «τύπο με το Saab», όπως τον ονόμασε, και να συζητήσουν το ζήτημα από κοντά.

Ο Μάικλ Σουρ δεν εξεπλάγη όταν έμαθε ότι ο οδηγός του Saab ήταν δικηγόρος. Τη «ζάρα», όμως, μόλις και μετά βίας μπορούσε να τη διακρίνει. Πρότεινε τότε μια συμβιβαστική λύση: να καταθέσει, στο όνομα του τύπου, τα 836,96 δολάρια στον Ερυθρό Σταυρό υπέρ των θυμάτων του κυκλώνα Κατρίνα. Ο δικηγόρος όμως ήταν ανένδοτος: ήθελε να φτιάξει τον προφυλακτήρα του. Ο Σουρ πήγε και βρήκε μερικούς φίλους, οι οποίοι συμφώνησαν να συνεισφέρουν και αυτοί στη δωρεά. Μέσα σε μία ώρα, ο Σουρ είχε συγκεντρώσει 1.936 δολάρια. Συνειδητοποίησε τότε ότι είχε μια ευκαιρία να εξευτελίσει τον τύπο. Αν συμφωνούσε με την πρότασή του, η δωρεά θα γινόταν στο όνομά του. Σε αντίθετη περίπτωση, τα χρήματα θα στέλνονταν υπέρ των αστέγων με την επωνυμία «Ο τύπος με το Saab είναι μαλάκας».

Ο Σουρ άρχισε να στέλνει email σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε 24 ώρες είχε μαζέψει 30.000 δολάρια (!). Ήδη, όμως, είχε αρχίσει να αισθάνεται άβολα. Ήταν ηθικά σωστό να κάνει έναν τέτοιο εκβιασμό; Μήπως έπρεπε να πουλήσει το ακριβό ρολόι του, να αγοράσει ένα φθηνότερο και να δωρίσει εκείνος τη διαφορά υπέρ των θυμάτων του Κατρίνα; Το σκέφτηκε, το ξανασκέφτηκε, άνοιξε βιβλία, ρώτησε καθηγητές, αλλά απάντηση δεν πήρε. Έκανε τότε την καρδιά του πέτρα και τηλεφώνησε πάλι στον δικηγόρο. Ο τελευταίος το είχε σκεφτεί και είχε έτοιμη αντιπρόταση: να χρησιμοποιήσει μέρος των χρημάτων για να φτιάξει τον προφυλακτήρα του και τα υπόλοιπα να τα στείλει στους αστέγους της Νέας Ορλεάνης. Ο Σουρ σχεδόν ανακουφίστηκε. Την άλλη μέρα έστειλε την επιταγή. «Είναι ένας πολύ εντάξει κύριος», είπε ο δικηγόρος στον Νιου Γιόρκερ, που δημοσιεύει την ιστορία στο τελευταίο του τεύχος. Όσο για την επιταγή, ακόμη την έχει στο κομοδίνο του, σκέπτεται αν θα την εισπράξει ή αν θα την επιστρέψει.




3 Comments:

At 7/10/05 4:32 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μέγα ηθικό δίδαγμα :
Ποτέ μην εμπιστεύεσαι την BMW στη γυναίκα σου !

 
At 7/10/05 8:21 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Πάρτο λίγο αριστερά, σύντροφε!
Επικίνδυνα ..σεξιστική στροφή εχει πάρει η παρέα τελευταία. Είδα και τα "κακεντρεχη" σχόλιά σας για την μαντάμ ντελ Πόντε και την Δίμετρη προ ημερών.
Πέραν της πλάκας, το δίλημμα δεν τίθεται και εν Ελλάδι; Αποφεύγουμε το τριπάκι των τύψεων Αριστεράς- Δεξιάς για τη συλλογική ευθύνη στα δεινά της σκοτεινής πλευράς Νεας Ορλεάνης ή Δυτικών Συνοικιών;
Αλήθεια, τί απέγιναν οι υπόλοιποι σήμερα; Κατεβάσαμε ρολά για τσάρκες με το SAAB το Σαββατοκύριακο;
Απόλαυσα τη real time παρτιδα πινγκ πονγκ για το γερμανικό δίλημμα προχθες. Πάντα τέτοια!
Επιστρέφω πίσω από την κλειδαρότρυπα.

 
At 15/8/06 4:01 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

This is very interesting site...
» »

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home