Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 02, 2005

Tο σχέδιο του Zαρκάουι



Όλμοι, δηλητηριασμένα τρόφιμα και επαγγελματίες προβοκάτορες: η αλ-Κάιντα αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πιο πρωτότυπα όπλα για να σπείρει τον τρόμο και τον θάνατο.

Δεν χρειάζονται πάντα σύγχρονα ή βαριά όπλα για να προκληθεί μια σφαγή. Το απέδειξαν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, το απέδειξε και το προχθεσινό μακελειό στη γέφυρα του Τίγρη, όπου μια κραυγή ήταν αρκετή για να προκληθεί ένας φονικός πανικός. Θα μπορούσε να είναι τυχαίο, θα μπορούσε να είναι σύμπτωμα του γενικότερου κλίματος ανασφάλειας που επικρατεί στο Ιράκ, αν αυτή η κραυγή («Καμικάζι!») δεν συνοδευόταν από δύο ακόμα γεγονότα: την επίθεση με όλμους, λίγο νωρίτερα, εναντίον του ίδιου εκείνου πλήθους, και τον θάνατο 25 προσκυνητών από δηλητηριασμένα τρόφιμα. Οι σιίτες προσκυνητές βρήκαν έτσι τον ίδιο θάνατο που είχε βρει 1.200 χρόνια νωρίτερα ο ιμάμης Μούσα αλ-Καντίμ, τη μνήμη του οποίου είχαν συγκεντρωθεί εκείνη την ημέρα για να τιμήσουν. Ο συμβολισμός είναι ισχυρός, ο στόχος σαφής: να προκληθεί εμφύλιος πόλεμος μεταξύ σιιτών και σουνιτών, να οδηγηθεί στην έξοδο ο Αμερικανός Σατανάς και να πνιγεί η χώρα στο αίμα.

Κι ύστερα; Ποιος είναι ο απώτερος στόχος του Ζαρκάουι και των ανθρώπων του, που δεν τους ενδιαφέρει τόσο να σκοτώνουν Αμερικανούς όσο τους συνεργάτες τους, τους προδότες του Ισλάμ, τους αιρετικούς σιίτες; Όπως επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα «Ιλ Ριφορμίστα», το όνειρο του Ιορδανού αρχιτρομοκράτη είναι στα ερείπια του Ιράκ να δημιουργηθεί ο σπόρος ενός μελλοντικού χαλιφάτου. Αυτό θα περιθωριοποιήσει σταδιακά τον κυριότερο ανταγωνιστή του, τον Αιγύπτιο χειρουργό Ζαουάχρι, και θα τον οδηγήσει στην ηγεσία της νέας αλ-Κάιντα. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρέπει να τιναχθεί στον αέρα όλη η ιστορία του δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα. Άλλωστε, οι εγκέφαλοι της αλ-Κάιντα θεωρούσαν πάντα ότι ο πόλεμος εναντίον του εχθρού διεξάγεται στο πεδίο της μάχης και όχι στις κάλπες, πολύ περισσότερο μάλιστα που αυτές οι κάλπες στήνονται σε μια «ειδωλολατρική δημοκρατία».

Φαίνεται όμως πως υποτίμησαν την ωριμότητα του αντιπάλου. Παρ' όλο που οι τρομοκράτες (ή η «ιρακινή αντίσταση» όπως τους αποκαλούμε στην Ελλάδα) δεν έχουν αφήσει σιιτικό τζαμί ή θρησκευτική τελετή που να μην τα πνίξουν στο αίμα, οι ηγέτες των σιιτών επιμένουν να απευθύνουν εκκλήσεις για ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. Το κάνει κάθε φορά ο μεγάλος αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι, το έκανε προχθές και ο σιίτης πρωθυπουργός Ιμπραήμ αλ-Τζαφάρι. Την ίδια ώρα, φαίνεται να επανεξετάζουν και οι σουνίτες τη στάση τους απέναντι στο Σύνταγμα. Παρά τις σφαγές, παρά τα εγκληματικά λάθη των δυνάμεων κατοχής, παρά τις απίστευτες δοκιμασίες στις οποίες υποβάλλονται καθημερινά, οι Ιρακινοί δείχνουν αξιοθαύμαστη υπομονή και αντοχή. Και δίνουν μαθήματα προς όλες τις κατευθύνσεις.



15 Comments:

At 2/9/05 12:28 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

http://www.monde-diplomatique.de/pm/2005/01/14/a0012.text.name,asksrbPQK.n,15
Το link είναι στα γερμανικά διότι δε μιλώ τη γαλλική. Πιστεύω ότι θα το έχεις υπόψη σου τούτο το άρθρο.

 
At 2/9/05 2:46 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δηλαδή, κατά τον Ιταλό, η όλη αιματοχυσία αφορά στο ποιός θα είναι αρχηγός της Αλ Κάιντα; Και, κατά την εμμονή του Μιχάλη, για να τιναχθεί στον αέρα το Σύνταγμα;
Οι "εφευρέτες" του Ισλαμικού έχθρού, σε αντικατάσταση του "κόκκινου", συνεχώς σμιλεύουν την κακομουτσουνιά του με ενέργειες τρομοαντίστασης που κινηματογραφούνται για να προβάλλονται μετά στις ώρες μεγάλης τηλεθέασης κι έτσι να "πίνουμε το γάλα μας, αλλοιώς...". Αλλοιώς, θα πάρουμε κι εμείς ένα Σύνταγμα ναααα, να το χαιρόμαστε.

 
At 2/9/05 3:24 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Και για να ρίξω κι εγώ λίγο λάδι στη φωτιά, η σιιτική κοινότητα, αν δικαιούμαστε να ορίσουμε ένα τέτοιο συλλογικό υποκείμενο, τι θέλει; Δυτικού τύπου 'δημοκρατία', ή ισλαμική 'δημοκρατία' αλά Ιράν;
Και οι αγγλοαμερικάνοι εισβολείς (γιατί υπάρχουν και αυτοί, αν και το κείμενο του Μιχάλη υποβοηθεί τον αναγνώστη να ξεχάσει τέτοιες λεπτομέρειες), τι θέλουν ως νέο καθεστώς;
Μήπως n'importe quoi, αρκεί να συμμορφώνεται σε πάγια βάση μαζί τους;
Εν κατακλείδει, νομίζω οτι είναι αστείο να ποντάρει κανείς στη μελλοντική διαμόρφωση ενός 'συνταγματικού πατριωτισμού' στο κατεχόμενο και μάλλον υπό διαμελισμό Ιράκ. Η μόνη δυνατότητα για κάτι τέτοιο, είναι να στρέφεται ένας τέτοιος πατριωτισμός πρώτα απ'όλα ενάντια στους στρατούς κατοχής, και μετά ενάντια στους αρχηγίσκους του νεφελώματος της Αλκάιντα. Δεν πιστεύω λοιπόν να τον αναπτύξει κανείς άλλος πέρα από δυνάμεις αντίστασης στην κατοχή και τους Κουίσλινγκ που διεκπεραιώνουν τις τρέχουσες υποθέσεις κυβερνητικής διαχείρησης στη χώρα.

 
At 2/9/05 6:35 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Νομίζω οτι το τι ακριβώς σημβαίνει στο σημερινό Ιρακ εκφράζεται με τον καλύτερο τρόπο από το πρόσφατο κείμενο-παραλήρημα του Al-Zarqawi, διάλεξα μερικές φράσεις:

1) Δημοκρατία είναι μέγα ψέμα!!!

2) «Πολιτισμένη Δημοκρατία» είναι και αυτό μεγάλη απάτη....

3) Η Δημοκρατία είναι ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ σύστημα και κατά συνέπεια είναι ανεπαρκές…

4) Η βασική αρχή της Δημοκρατίας: «εξουσία του Λαού για τον Λαό» που είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας, είναι και αυτό ΠΛΑΝΗ….

5) Με την Δημοκρατία οι άνθρωποι υπακούν τους ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ αντί να υπακούσουν τον Αλλάχ!!! Εδώ είναι η πεμπτουσία της Αίρεσης, του Πολυθεϊσμού και της Πλάνης διότι κάνουν τον αδύναμο άνθρωπο συνέταιρο του Αλλάχ….!!!!!

6) Η Δημοκρατία βασίζεται στην ιδέα της Ελευθερίας και αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία να επιλέγει όποια θρησκεία θέλει, έστω και αν αυτό σημαίνει να παύει να πιστεύει στην θρησκεία του Αλλάχ….…. αυτό σημαίνει Αποστασία και η ποινή [με βάση το Κοράνι] είναι ο θάνατος…

7) Το Δημοκρατικό σύστημα βασίζεται στην ιδέα της «ελεύθερης έκφρασης» όποια και αν είναι αυτή η έκφραση, έστω και αν αυτή προσβάλλει τον Αλλάχ….

8) Η Δημοκρατία βασίζεται στην ιδέα του διαχωρισμού Κράτους και Θρησκείας… αυτό δεν είναι σύμφωνο με τις αρχές του Ισλάμ……

9) Η Δημοκρατία επιτρέπει την ελεύθερη δημιουργία κομμάτων όποιες και αν είναι οι ιδέες και ηθικές αρχές τους……

10) Η Δημοκρατία βασίζεται στην αρχή της πλειοψηφίας έστω και αν η πλειοψηφία διαψεύδει τα διδάγματα του προφήτη …..

Ο Al-Zarqawi αποδεικνύει οτι έχει διαβάσει Rousseau,Μontesquieu και ίσως να ξεφύλλισε και τον Max Weber, τον φιλόσοφο του "πολυθεισμού των αξιων" ή τουλάχιστον καταλαβαίνει τι εστί Δημοκρατία πολύ περισσότερο από κάποιους δυτικούς διανοούμενους(Πρόσφατα ο ιστορικός μαρξιστής Eric Hobsbawm δήλωνε οτι "η Δημοκρατιά ως πολτικό πρόγραμμα δεν έχει καμία αξία" και ό,τι "αξίζει την απεχθειά μας" στο ίδιο μήκος κόμματος και συγγραφέας Norman Mailer, θεωρεί τις εκλογές στην Μέση Ανατολή "fiction" στην Ιταλία ο μαρξιστής φιλόσοφος του “pensiero debole” Gianni Vattimo αποκαλούσε τους τρομοκρατές αντιστασιακούς, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της ένωσης ιταλών αντιστασιακών, παρακαλόντας τον να ξαναδιαβάσει την ιστορία της Αντιστασης)

 
At 2/9/05 10:40 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Παιδιά, να βρίσουμε όσο θέλετε τους "αγγλοαμερικανούς εισβολείς", η επαναστατική γυμναστική δεν έκανε ποτέ κακό σε κανέναν, το ζήτημα είναι τι θα γίνει στο Ιράκ όταν φύγουν αυτοί οι εισβολείς, εσείς θέλετε να πνιγεί στο αίμα για να αποδειχθεί πόσο κακός είναι ο Μπους και ο ιμπεριαλισμός, εγώ θέλω να στηθεί στα πόδια του κι ας ισχυριστεί ο Μπους ότι έγινε χάρις σ'αυτόν. "Δυνάμεις της αντίστασης" οι υπεύθυνοι για το θάνατο χιλίων ανθρώπων, για όνομα του Θεού...

 
At 2/9/05 11:20 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Ποιός μας ρωτάει εμάς Μιχάλη τι θέλουμε... Αναρωτήσου όμως πότε και από πού 'αποχώρησε' ο ιμπεριαλισμός και δεν άφησε πίσω του εμφύλιες συρράξεις και guerres larvées...
Αν λοιπόν 'θέλουμε' να σταθούν οι ασταθείς περιοχές του πλανήτη στα πόδια τους, να κάνουμε κάτι που εμποδίζει τέτοιες εισβολές.
Καλές διακοπ(ούλ)ες τυχεράκια, και μακριά από Θεούς και δαίμονες!

 
At 3/9/05 10:25 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο κάτοχος του blog απεφάνθει:

"η επαναστατική γυμναστική δεν έκανε ποτέ κακό σε κανέναν, το ζήτημα είναι τι θα γίνει στο Ιράκ όταν φύγουν αυτοί οι εισβολείς, εσείς θέλετε να πνιγεί στο αίμα για να αποδειχθεί πόσο κακός είναι ο Μπους και ο ιμπεριαλισμός, εγώ θέλω να στηθεί στα πόδια του κι ας ισχυριστεί ο Μπους ότι έγινε χάρις σ'αυτόν".

Προσωπικά γνωρίζω 35 ανθρώπους που το πήραν σοβαρά το θέμα και η "επαναστατική γυμναστική" τους έκανε μεγάλο κακό, σε μερικούς μάλιστα τόσο ανεπανόρθωτο ώστε είναι μη-αναστέψιμο (Ιάκωβε Κουμή, συντρόφισσα Κανελλοπούλου, σύντροφε Καλτεζά, προφανώς πεθάνατε χωρίς να έχετε καταλάβει ότι το μέγιστο ζητούμενο είναι να έχουμε διαθέσιμες όλες τις παραλλαγές της δημοκρατίας, ήτοι τέσσερα νούμερα με ένα πάγιο ή δύο γραμμές σε ένα τηλέφωνο,ή μια γραμμή σε δύο κινητά).

Σε ποιά θέματα, αλήθεια, εστιάζει ο φακός, για να μας προσφέρει κάτι χωνευτικότερο ενώ τρώμε σουβλάκια παρακολουθώντας θανάτους άλλων; Αλλά το θέμα δεν είναι ούτε καν αυτό. Το θέμα είναι ότι δεν κατάλαβες καλά εσύ σύντοφε και αδερφέ Φώτη Αγγουλέ, το πώς έχει η κατάσταση όταν έγραφες "τόσοι σταυροί που στήθηκαν/τόσοι που θα στηθούνε/ εμάς μονάχα με σταυρούς/ μπορούν να μας μετρούνε": το θέμα είναι ότι ο καθείς έχει το δικαίωμα να πέρδεται μπροστά σε τάφους. Και ο καθένας έχει το δικαίωμα να ανησυχεί, ορμώμενος από τα καλύτερα φιλανθρωπικά του αισθήματα, για την δημοκρατική εξέλιξη του άλλου, η οποία προβλέπει να σου'χουν σκίσει τα βάρδουλα κι εσύ να προσπαθείς να επαναδομήσεις μια ζωή. Ζώντας με το τραύμα.Κι αποκρύπτοντας απ' τα παιδιά σου το πώς ξεκίνησαν όλα, τις ρίζες του κακού. Θα εκπαιδεύσεις τα παιδιά σου με ήθη και πάθη που δεν τους αρμόζουν, χάριν ευνομίας. Κι όλα αυτά θα γίνουν. Για να σταθεί στα πόδια του ο Ιρακινός λαός. Για να μετέλθει της δικής μας παιδείας. Και να πάει να απαυτωθεί το αίτιο, το αιτιατό και η ιστορία. Για να ζήσουμε. Πιο καλά. Με χαμηλότερη την τιμή του πετρελαίου (βρε αχαϊρευτοι, γιατί δεν λέτε ότι, τόσοι τόνοι κοιτάσματων έχουν περιέλθει στα χέρια των Η.Π.Α. κι όμως το πετρέλαιο συνεχίζει προς τα πάνω; Γιατί ρε μορφωμένοι πονηράνθρωποι δεν προτείνετε να κάνει delta hedging στο πετρέλαιο η κάθε μια κυβέρνηση; Είναι πολλά τα λεφτά Αρη;). Με χαμηλότερα πάγια. Να ζήσουμε πιο καλά, ώστε να δεχόμαστε ότι φταίνε οι (άντε πάλι...) Ταλιμπάν, Ιρακινοί, αντιστασιακοί, μουλάδες, φανατικοί, ψυχασθενείς, ψυχαναγκασμένοι, χασάπηδες, μανάβηδες, σουβλατζήδες, ταξιτζίδες, Παλαίστίνιοι, Γορτύνιοι, παράφοροι, ανυπόφοροι, κατσαπλιάδες, τσαμπομαγκίτες και jumboκλέφτες που πέθαναν οι άνθρωποι στην γέφυρα. Επαναλαμβάνετε τα ίδια και τα ίδια λάθη λογικής κύριε. Αν και δεν μου είστε αντιπαθής, πιστεύω ότι με τον καιρό θα γίνεται γραφικός.Και μάλιστα πάσχων από την ασθένεια της επιλεκτικής κώφωσης (διότι πώς αλλιώς να εξηγήσω την απουσία αναφοράς σας στους θανάτους από βομβαρδισμούς της Συμμαχίας στο Ιρακ την ίδια ακριβώς ημέρα;).

Φαντάζομαι ότι δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω μετά την μακρά δημοσιογραφική σας θητεία ότι το θέμα που επιλέγουμε μας κρίνει.

 
At 4/9/05 6:19 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

βεβαια... για τα εγληματικα κομμουνιστικα καθεστωτα τσιμουδια μεγαλε..ετσι δεν ειναι "ευαισθητε δημοκρατη"?
για τους 78 διανουμενους που σαπιζουν στις φυλακες της Κουβας μονο και μονο γιατι εξεφρασαν μια διαφορετικη γνωμη μιλια δεν βγαζετε
γι αυτο δεν προκειται να σας παρει ποτε σοβαρα ο κοσμος...

 
At 4/9/05 10:17 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Να υποθέσω, Μαύρο Πρόβατο, ότι μπορεί να σε δούμε μάρτυρα υπεράσπισης του Μιλόσεβιτς στη Χάγη, μετά την Κανέλλη; (βλέπεις ότι σε παρακολουθώ και από τις διακοπές μου)

 
At 5/9/05 1:56 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Βλέπω Μιχάλη δεν αρκείσαι στις βουτιές και ΄το διασκεδάζεις να τσιγκλάς το "μαύρο πρόβατο" :-)

Να υπερασπίσω ποιόν έναντι ποιών; Δεν έχει πολύ νόημα. Αντίθετα, λέω να ετοιμάζω κάτι για τον Τσάβες, με τη φόρα που έχουν πάρει οι δικοί σου, ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί να χρειαστεί...

 
At 5/9/05 9:18 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ως ημίαιμος δεν πολυπάω τις "καθαρόαιμες" επαναστατικές ή μη αναλύσεις γιατί πιστεύω ότι ο δογματισμός, "καθαρόαιμη" μορφή του εγωισμού, είναι ο δρόμος που οδηγεί στο μαντρί του κάθε πολιτικού ή θρησκευτικού "ισμού". Και βελάζοντας τον χαβά μας, ο Ανώνυμος τον ιδεολογικό του, ο Μητσός τον επαγγελματικό του, ο Μαύρος πρόβατος τον γεωστρατηγικοπολιτικό του, ο ημίαιμος τον τουρλού όλων αυτών, δεν ακούμε, βεβαίως, τον άλλον.
Ας τηρήσουμε ένα δυό μήνες σιγή στη μνήμη όλων των αφελών γενναίων κάθε ράτσας και φυλής που νόμιζαν ότι θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

 
At 5/9/05 5:39 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Δηλωση Τσαβες σε συγκεντρωση συμφωνα με ιταλο συνδικαλιστη που παρευρισκονταν εκει: τα πρωτυπα μου ειναι Καστρο , Νεγρι καιΜΟΥΣΟΥΛΙΝΙ! ακομα αλλον εναν "δημοκρατη" γεννησε η αριστερα.......

 
At 5/9/05 7:23 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

αντε ρε ώνυμε, ήταν εκεί ο ... συνδικαλιστής;; Και παρεκάθησε, ή απλώς παρευρισκόταν;

 
At 5/9/05 8:14 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

η ουσια βρισκεται στην γεννηση ενος αλλου αριστερου φασιστα και οχι στην χρηση ρηματων........

 
At 7/9/05 12:07 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τι κοινό έχουν ο αριστερός Φασίστας Τσάβες, ο Ναζιστής Σαντάμ και οι ισλαμοφασίστες Ιρανοί (κατά τον χαρακτηρισμό Ανώνυμων και Επώνυμων;
Κατά σατανική σύμπτωση, οι σατανάδες, ήθελαν να πουλήσουν το πετρέλαιό τους σε ΕΥΡΩ. Οι κακοί!
Ενώ ο ανανήψας Καντάφι προσκύνησε το δολλάριο και, μετά τη Γιουβέντους, πάει να αγοράσει και τους Νιού Γιόρκ Νικς.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home