Πέμπτη, Αυγούστου 25, 2005

H επιστροφή του Mιλόσεβιτς



Ο Βλένταν Μπάτιτς είναι πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Σερβίας. Αν αυτά που λέει σε συνέντευξή του στο «Σπίγκελ» είναι αλήθεια, θα πρέπει να ανησυχήσουμε πολύ, πάρα πολύ, για το μέλλον της γειτονικής μας χώρας.

Πρώτα αποσύρθηκε η κατηγορία εναντίον του γιου (Μάρκο Μιλόσεβιτς) για τρομοκράτηση των πολιτικών αντιπάλων του πατέρα του. Ύστερα αποσύρθηκε η κατηγορία εναντίον της συζύγου (Μίρα Μάρκοβιτς) για συμμετοχή σε οικονομικά σκάνδαλα. Στη συνέχεια, ένα σερβικό δικαστήριο απέρριψε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τα δύο μέλη της μοιραίας οικογένειας. Και πριν από λίγες μέρες, ένας Σέρβος υπουργός απείλησε δύο δημοσιογράφους της τηλεόρασης που διατύπωσαν ερωτήματα για την υπόθεση, χαρακτηρίζοντάς τους «ψυχασθενείς». Μήπως ο πατέρας (Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς) κυβερνά και πάλι αυτή τη χώρα, αυτή τη φορά από το κελλί του στη Χάγη;

Ο Μπάτιτς δεν έχει καμιά αμφιβολία. Για όποιον ζει στη Σερβία - λέει στο γερμανικό περιοδικό - ένα πράγμα είναι σαφές: η περίοδος Μιλόσεβιτς έχει επιστρέψει. Όλα τα σημαντικά αξιώματα καλύπτονται και πάλι από δικούς του ανθρώπους. Στην περίπτωση της συζύγου του, ο ανακριτής εξέδωσε «υποχρεωτική εντολή» προς τον βοηθό του να ακυρώσει το ένταλμα σύλληψης. H δίωξη του γιου του, που συνελήφθη επειδή απείλησε ένα μέλος της αντιπολίτευσης με αλυσοπρίονο, σταμάτησε όταν το θύμα ανακάλεσε την καταγγελία. Πίσω απ' όλα αυτά κρύβεται μια συμφωνία ανάμεσα στον Μιλόσεβιτς και τον πρωθυπουργό Βόισλαβ Κοστούνιτσα. Ο τελευταίος παραμένει στην εξουσία χάρις στις ψήφους των βουλευτών τού Σοσιαλιστικού κόμματος, που παίρνουν γραμμή από ένα κελλί της Χάγης.

Σε ένα τέτοιο κλίμα, δεν είναι δυνατόν βέβαια να λαμβάνονται στα σοβαρά οι υποσχέσεις του Βελιγραδίου ότι θα εντοπίσει και θα συλλάβει τους δύο σημαντικότερους καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου, τους αξιότιμους Κάρατζιτς και Μλάντιτς. Για τον πρώτο, έχουμε μείνει στις σπαραξικάρδιες εκκλήσεις της γυναίκας του. Για τον δεύτερο, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης γνωρίζει καλά ότι βρίσκεται συχνά στη Σερβία, κυρίως στο Βελιγράδι, προστατεύεται όμως από τον στρατό, την Εκκλησία και τον Κοστούνιτσα. Όλοι οι κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου που έχουν παραδοθεί στη Χάγη έχουν λάβει αποζημίωση έως και 500.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά τα έχουν εξασφαλίσει τέσσερις Σέρβοι επιχειρηματίες, που ανταμείβονται από την κυβέρνηση με παχυλές συμβάσεις.

Και η υπόθεση Τζίντζιτς; Γιατί ο εισαγγελέας που ερευνούσε την υπόθεση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού αναγκάστηκε πρόσφατα να παραιτηθεί; «Επειδή δεν υπάκουσε στις κυβερνητικές εντολές να παραποιήσει τα στοιχεία», απαντά ο 56χρονος Μπάτιτς. «Μερικοί από τους ανθρώπους που κατέχουν σήμερα υπουργικές θέσεις είναι άμεσα αναμεμειγμένοι στη δολοφονία, η οποία οργανώθηκε από το κράτος και τις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες. Στη συνέχεια ο πατριάρχης ευλόγησε τη δολοφονία, με τη λογική ότι ο Τζίντζιτς ήταν προδότης και δεν είναι αμαρτία να σκοτώνεις έναν προδότη».



1 Comments:

At 25/8/05 12:30 μ.μ., Blogger 0comments said...

"Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου"

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home