Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 22, 2005

Οι προστάτες των εγκληματιών



H Κάρλα ντελ Πόντε ανεβάζει (κι άλλο) τον πήχυ. Και στερεί επιχειρήματα από εκείνους που την κατηγορούν για μονομέρεια, αντισερβικές προκαταλήψεις και λοιπές φαιδρότητες.

Πρώτα απευθύνθηκε στην κροατική κυβέρνηση, η οποία δήλωσε φυσικά πλήρη άγνοια. Ύστερα ταξίδεψε στη Ρώμη για να ανταλλάξει απόψεις και να συγκρίνει σημειώσεις με τον αρχιεπίσκοπο Τζοβάνι Λατζόλο, «υπουργό Εξωτερικών» του Βατικανού. «Ψάχνω τον Άντε Γκοτοβίνα», του είπε, «και έχω πληροφορίες ότι κρύβεται σε ένα από τα 80 μοναστήρια της Κροατίας. Μήπως θα μπορούσατε να με βοηθήσετε να τον βρω;». H απάντηση του αξιωματούχου έλαμπε από ευγένεια: «Το Βατικανό δεν είναι ένα κράτος όπως τα άλλα και κατά συνέπεια δεν είναι υποχρεωμένο από το διεθνές δίκαιο να αναζητεί εγκληματίες πολέμου». Έμπειρη και πεισματάρα, εκείνη δεν έχασε το θάρρος της. Απευθύνθηκε έτσι στην καθολική ιεραρχία και ζήτησε τη βοήθεια των μυστικών της υπηρεσιών για να εντοπίσει τον φυγάδα. Ούτε αυτή η κίνηση όμως είχε αποτέλεσμα. Όταν ο Κροάτης επίσκοπος Μίλε Μπόγκοβιτς χαρακτήρισε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «πολιτικό δικαστήριο» και τον Γκοτοβίνα «σύμβολο της νίκης», η Κάρλα ντελ Πόντε ζήτησε και πάλι εξηγήσεις από το Βατικανό. «Δεν έχω άμεση ευθύνη για τους επισκόπους», απάντησε ο Λατζόλο. H εισαγγελέας, καθολική και η ίδια, ζήτησε τότε να δει τον Πάπα. Κι όταν απορρίφθηκε και αυτό το αίτημά της, αποφάσισε να μιλήσει.

Πρώην μέλος της γαλλικής Λεγεώνας των Ξένων, ο Γκοτοβίνα έκανε καριέρα στον κροατικό στρατό φτάνοντας στον βαθμό του στρατηγού. Το 1995, ηγήθηκε της εκστρατείας για την ανακατάληψη της Κράινα από τις σερβικές δυνάμεις. Στη διάρκεια εκείνης της επιχείρησης σφαγιάστηκαν τουλάχιστον 150 άμαχοι Σέρβοι και εκτοπίστηκαν 150.000 με 200.000. Το 2001, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απηύθυνε επισήμως κατηγορία εναντίον του Γκοτοβίνα για εγκλήματα πολέμου. Αλλά εκείνος είναι άφαντος. Όπως άφαντοι είναι οι άλλοι δύο μεγαλοεγκληματίες των Βαλκανίων: ο Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο Ράτκο Μλάντιτς. Κάποιοι τους προστατεύουν, τους κρύβουν ή κάνουν πως δεν τους βλέπουν. Στην περίπτωση των δύο Σερβοβοσνίων σφαγέων, η εισαγγελέας έχει κατηγορήσει ευθέως το Βελιγράδι για συνενοχή ή αδιαφορία. Αυτήν την εβδομάδα, προχώρησε ακόμη ένα βήμα. «Το Βατικανό προστατεύει έναν εγκληματία και αρνείται κατηγορηματικά να συνεργαστεί μαζί μας», είπε στην «Ντέιλι Τέλεγκραφ». Και δεσμεύτηκε πως όσο οι κατηγορούμενοι παραμένουν ελεύθεροι, δεν θα επιτρέψει να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ούτε της Σερβίας ούτε της Κροατίας.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Ερζεγοβίνης, φραγκισκανοί μοναχοί αποφάσισαν να προσφέρουν καταφύγιο στον Γκοτοβίνα χωρίς να ενημερώσουν για την απόφασή τους αυτή την καθολική ιεραρχία. Βολική εξήγηση. Εξίσου πιστευτή με ένα -υποθετικό φυσικά -σενάριο που θα ήθελε μοναχούς του Αγίου Όρους να προσφέρουν καταφύγιο στον Κάρατζιτς εν αγνοία της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας...


16 Comments:

At 22/9/05 2:10 μ.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Δεν θα αμφισβητούσα τις καλές προθέσεις της κυρίας -οία η ψυχή τοιάδε και η μορφή- Ντελ Πόντε, αν η καλή κυρία δεν εκπροσωπούσε τους "νικητές" Νατοαμερικάνους που δεν αναγνωρίζουν Διεθνές Δικαστήριο για εγκλήματα Πολέμου.
Και, βεβαίως, δεν είναι στις δικές μου προθέσεις να υποστηρίξω τους κάθε λογής εγκληματίες σε όποια πλευρά κι αν είναι. Δεν είναι, κατά την κυρία αυτή, έγκλημα η μόλυνση της Αδριατικής από τα ουράνια των αμερικάνικων βομβών (ουδέτερο το παράδειγμα για να μη παρεξηγηθώ αν αναφέρω τις επιπτώσεις στα πεδία των μαχών);

 
At 22/9/05 2:43 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μιχαλη εισαι η "isola felice" του ελληνικου δημοσιογραφικου πανοραματος, να 'σαι παντα καλα.

για το ουρανιο δεν εχει αποδειχτει τιποτα.

 
At 22/9/05 3:26 μ.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Κατά τα άλλα, τσακίστηκαν να τις μαζέψουν για ψυχολογικούς λόγους;
Και τις μάζεψαν όλες;
Και τι να αποδειχθεί;
Ότι το περίβλημα των, κυρίως διατρητικών, βλημάτων είχε ουράνιο;
Και το έγκλημα αυτό δεν είναι μόνο εναντίον της, ένοχης ούτως ή άλλως, γενιάς μας, αλλά και αυτών που έρχονται...των ακόμη αθώων.
Isola felice ή προβοκάτορας για αύξηση των παρεμβάσεων στο blog του;

 
At 22/9/05 4:38 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Οπα, και "προβοκάτορας"!
Ερωτήματα τρία προς Ημίαιμο.
1) Από πού το βγάζεις μεγάλε ότι η Ντελ Πόντε "εκπροσωπεί" τους Νατοαμερικάνους;
2) Ποιος θα ήθελες να παραπεμφθεί για το ουράνιο, με ποια κατηγορία, και ποιος να τον δικάσει; (ώστε να το φροντίσουμε)
3) Γιατί να θέλω να αυξήσω τις παρεμβάσεις στο "blog"; Παίρνω καμιά επιχορήγηση;

 
At 22/9/05 4:43 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Χαίρε Μιχάλη!
σαν παλιός αναγνώστης σου, καινούργιος όμως στην e-tech, είπα ν'αρχίσω κι εγώ να σε ζαλίζω με τις απόψεις μου για τις απόψεις σου ! και όταν διαφωνώ ΚΑΙ όταν συμφωνώ !

( ελπίζω να καταφέρω να στείλω αυτό το πρώτο μήνυμα ! )

 
At 22/9/05 5:27 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Γεια σου κοσμοπολίτη! Ελπίζω να μη σε εντάξει ο Ημίαιμος στα προϊόντα της προβοκάτσιας μου...

 
At 22/9/05 11:39 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

αγαπητέ Μιχάλη,
τώρα που έμαθα τα e-κόλπα (!)ξεκινώ με ένα σύντομο σχόλιο για το κείμενο σου για την κα Ντελ Πόντε:
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με την τοποθέτηση σου, και βρίσκω κάπως υπερβολικές τις αιτιάσεις του ημίαιμου.
Ομως, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης οφείλει να αποδείξει την αξιοπιστία του ασχολούμενο και με όλους τους άλλους σφαγείς και δολοφόνους, είτε φοράνε χακί στολές είτε μεταξωτές γραβάτες.
Π.χ. με κείνον τον Ισραηλινό στρατηγό που πριν λίγες μέρες δεν κατέβηκε απο το αεροπλάνο στο Λονδίνο, αφού κάποιοι
του "σφύριξαν" έγκαιρα ότι εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του για εγκλήματα πολέμου. ο "γενναίος" αυτός στρατηγός είχε διατάξει την κατεδάφιση των σπιτιών των παλαιστινίων πάνω στα κεφάλια τους, στη Ραφάχ.
Αντί λοιπόν να ασχολείται ολόκληρος ο ΟΗΕ με τις ανακρίσεις για τη δολοφονία του Χαρίρι - καταδικαστέα βεβαίως, αλλά κλασική περίπτωση πολιτικής δολοφονίας, όπως τόσες άλλες - καλό θα ήταν να αφήσει το επιλεκτικό κυνήγι και να "μαζέψει" ΚΑΙ μερικούς θρασύδειλους στρατηγούς του ναζί Σαρόν.(by the way, για τη σφαγή σε Σάμπρα και Σατίλα θα δικαστεί ποτέ κανείς;..)
Αυτά προς το παρόν. και δεν πιστεύω να με εντάξει ο ημίαιμος στα προϊόντα της προβοκάτσιας σου !
με φιλικούς χαιρετισμούς,
Κοσμοπολίτης.

 
At 23/9/05 3:25 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Ο εισαγγελικός βολονταρισμός της κυρίας ΝΤΕΛ ΠΌΝΤΕ αν και στα μάτια των Δυτικών φαίνεται δικαιολογημένος ώστε να τιμωρηθούν επιτέλους οι αυτουργοί των εγκλημάτων πολέμου που συγκλόνισαν την Ευρώπη στο κατώφλι του 21ου αιώνα,για τους άμεσα εμπλεκόμενους βαλκανικούς λαούς λειτουργεί μάλλον ως αφορμή περαιτέρω ηρωοποίησης των κατηγορουμένων(εδώ λειτουργεί και το κλασικό βαλκανικό σύνδρομο καταδίωξης).
Από τη στιγμή που όλοι οι λαοί της πρώην Γ ιουγκοσλαβίας που πήραν μέρος στον εμφύλιο κρύβουν(περισσότερο ή λιγότερο)σκελετούς στο ντουλάπι τους,μήπως θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη βάση σε μια διαδικασία αυτοκάθαρσης των κοινωνιών απο το μικρόβιο του σωβίνισμού μέσα απο την ανάδειξη των όσων θετικών στοιχείων χαρακτήριζαν την εποχή της συνύπαρξης?
Μήπως τελικά η κατάσταση επιβάλλει περισσότερο κατανόηση και λιγότερο αφ΄ υψηλού αντιμετώπιση?
Μήπως ένα λογοτεχνικό έργο ή μια ταινία μπορεί να λειτουργήσει περισσότερο κατευναστικά στα οξυμμένα απ΄τον εμφύλιο εθνικιστικά πνεύματα από κάτι που στα μάτια αρκετών Βαλκάνιων μοιάζει με έναν θηλυκό μισητό Ιαβέρη?
Μήπως η συγκυρία απαιτεί περισσότερο Μπρέγκοβιτς καο Κουστουρίτσα και λιγότερο Ντελ Πόντε?

 
At 23/9/05 9:01 π.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Τσ, τσ! Πού πήγε η ευγένειά σου Μιχάλη; "Προϊόντα" οι blogoσύντροφοι;
Και περιμένεις να σου απαντήσω όταν θέτεις τα ερωτήματά σου έτσι αφ 'υψηλού και ειρωνικά; Είπαμε ημίαιμος αλλά...
Ο Κοσμοπολίτης και ο Κορνήλιος δίνουν το στίγμα.
(Το "προβοκάτορας" έχει και καλή έννοια, από τη θητεία σου αριστερά έχεις κρατήσει μόνο την κακή)

 
At 23/9/05 9:56 π.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Προς Κοσμοπολίτη:
Κι εγώ συμφωνώ με τα αναφερόμενα στο κείμενο. Οι επιφυλάξεις μου δεν αφορούν σ' αυτά αλλά στις προθέσεις της κυρίας.
Το ότι, κατά την άποψή μου, εκπροσωπεί τους νικητές Νατοαμερικάνους είναι αιτίαση; Και μάλιστα υπερβολική;
Ή η πραγματικότητα;
Αν επικρατούσαν, πχ, οι Σέρβοι, θα δίκαζε η κ.Ντελ Πόντε κανέναν Κροάτη, Βόσνιο, Σλοβένο, Αλβανό ή δεν ξέρω τι;
Το παράδειγμα του ουρανίου μπορεί να μην είναι τόσο αποκαλυπτικό των εγκλημάτων πολέμου από πλευράς ΝΑΤΟ γι αυτό ρωτώ τους βαθύτερα γνώστες: Προβλέπονται στο Διεθνές Δίκαιο (Κανόνες Πολέμου) "Παράπλευρες Απώλειες";

 
At 23/9/05 12:38 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

προς ημίαιμο :
ακριβώς επειδή οι επιφυλάξεις σου αφορούν τις προθέσεις της Ντελ Πόντε, και όχι τις πράξεις της, είμαι επιφυλακτικός απέναντι στις - κατα τα άλλα συζητήσιμες - αιτιάσεις σου.
Οι δίκες προθέσεων παραπέμπουν σε ορουελικές καταστάσεις.
Είμαι βέβαιος οτι δεν είναι αυτές οι προθέσεις σου !

 
At 23/9/05 1:37 μ.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Όχι βέβαια! Άλλο Κρίνω, άλλο Δικάζω. Εγώ δεν είπα ότι είμαι ημίθεος, ημίαιμος δηλώνω.
Όχι μόνο δεν μπορώ να δικάσω,πόσο μάλλον "να φροντίσω" να γίνει αυτό...
provoke: εξοργίζω υπερβολικά, ερεθίζω, παρακινώ, παρέχω το αναγκαίο ερέθισμα, προκαλώ
provocation: Παρακίνηση, πρόκληση
("Πολυλεξικό").
Νόμιζα ότι η "πρόκληση" σ' ένα blog "επιδοτεί" δημιουργικά σχόλια που ο αριθμός και η ποιότητά τους είναι ανάλογη με την ποιότητα των κύριων άρθρων του.
Αράζω, λοιπόν, στη γωνιά μου γιατί δεν θέλω να φαίνεται ότι γαυγίζω άσκοπα.

 
At 23/9/05 2:31 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Πολύ παρεξηγησιάρης δεν είσαι, Ημίαιμε; Εγώ τι να πω με τόσα που μου έχεις σούρει; Δεν σου είπε και τίποτα δα ο Κοσμοπολίτης. Χάσαμε τον Πιτσιρίκο, δεν βλέπω τελευταία το Μαύρο Πρόβατο, θα χάσουμε κι εσένα, πάει, θα το κλείσουμε το μαγαζί.

 
At 23/9/05 3:23 μ.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Ρε Μητσέ (να γίνω και λίγο ανάγωγος) τα μισά -από το provoke και κάτω- είναι για σένα.
Ο Κοσμοπολίτης μια χαρά τα λέει, δεν διαφωνώ. Εσύ μου φαίνεται ότι διαβάζεις βιαστικά -πολύ βιαστικά- τα σχόλια.
Άντε, ας διαγράψουμε τη λέξη "εκπροσωπεί" και ας εξαντλήσουμε όλη την καλή μας πίστη στην κριτική, κριτική επαναλαμβάνω, για τις προθέσεις της κυρίας.
Στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας διαπράχτηκαν εγκλήματα (με βάση την ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου) πολέμου από "όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές". Η κυρία Ντελ Πόντε έχει απαγγείλει κατηγορίες σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές;
Απ' ό,τι ξέρω, όχι.
Και, για να μη πελαγοδρομούμε, οι μόνοι για τους οποίους δεν έχει απαγγείλει κατηγορίες είναι οι Νατο-αμερικάνοι που, με βάση το Διεθ.Δίκαιο δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούν όπλα μαζικής καταστροφής (όπως, π.χ., τα περιέχοντα στο περίβλημά τους ουράνιο -με μακρόχρονες επιπτώσεις επί των αθώων-). Και όχι μόνο να μη τα χρησιμοποιούν αλλά ούτε και να τα απορρίπτουν στη θάλασσα. Αυτό συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Αυτά, ως προς τις δύο ερωτήσεις σου.
Ως προς τη τρίτη, προσπάθησα, προφανώς χωρίς επιτυχία (με ευθύνη μου) να σου απαντήσω με το αμέσως προηγούμενο σχόλιό μου.
Ξαναπροσπαθώ αλλοιώς: Με χαρά μου θα δω αύξηση των συμμετοχών στο blog σου που προκαλείται από εύστοχα και "προβοκατόρικα" (προκλητικά, παρακινητικά) άρθρα σου γιατί κάθε φορά διαπιστώνω ότι η πλειονότητα των σχολιαστών κάτι έχει να προσφέρει ως ερέθισμα σκέψης αλλά και πηγή γνώσης. Από το σύνολο των επιλογών και των άρθρων σου (εκτός από αυτά που βγάζουν μάτια ως "ξεπέτες" και για τα οποία θα τα ακούς χοντρά), φαίνεται ότι κατέχεις την τέχνη του.. "ανάμματος του τζακιού".
Από τη μπλογκοπεριπλάνησή μου εκτιμώ ότι ο Πιτσιρίκος και ο Μ.Π.μάλλον έχουν κουραστεί. Ο Πιτσιρίκος από κάποιες ανούσιες και ακατανόητες συγκρούσεις και ο Μ.Π. λόγω ηλικίας (να δούμε τώρα αν επιμένει στην απόσυρση...!)
Μακάρι να επανέλθουν.
Ζητώ συγνώμη από τους υπόλοιπους για την έκταση του σχολίου.

 
At 25/9/05 3:43 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Εντάξει, μπορεί να ήμουν ανάγωγος, συγγνώμη. Η ντελ Πόντε απαγγέλλει κατηγορίες για συγκεκριμένα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Γιουγκοσλαβία από τους Σέρβους, τους Κροάτες και τους Μουσουλμάνους, οι αρμοδιότητές της δεν επεκτείνονται στη σκοπιμότητα των βομβαρδισμών και στα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν. Αν αυτό είναι σωστό ή ηθικό, είναι μια συζήτηση φιλοσοφικού χαρακτήρα. Για τα όπλα ουρανίου, πάντως, δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά τίποτα κακό και άρα η χρησιμοποίησή τους δεν συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Οσο για τα κείμενά μου, σε διαβεβαιώ Ημίαιμε πως σκοπός τους δεν είναι να "προβοκάρουν", αλλά να ενημερώσουν, να προβληματίσουν και να προκαλέσουν συζήτηση. Το αν το καταφέρνω είναι άλλη συζήτηση.
Να'σαι καλά, και να μη θυμώνεις χωρίς λόγο (αλήθεια, όταν είμαστε καλά αποκαλούμε κάποιον με το όνομά του και όταν θυμώνουμε με το επώνυμο;)

 
At 26/9/05 8:55 π.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

Μιχάλη Μητσέ (χρησιμοποιώ και τα δύο προς αποφυγή παρεξηγήσεων), η εξήγηση για το σκοπό των κειμένων σου επιβεβαιώνει την "καλή" ερμηνεία του "προβοκάρω". Παλιοεγωιστή...
Νομίζω ότι τα "φιλοσοφικού" τύπου ερωτήματα είναι αυτά που πρέπει να συζητούμε για να προσεγγίσουμε τις απαντήσεις στα "πρακτικά" με κάποια ηθική. Ένα "Διεθνές" Δικαστήριο που δικάζει εγκλήματα σε ένα συγκεκριμμένο πόλεμο πρέπει να έχει τη δικαιοδοσία να δικάσει ΟΛΑ τα εγκλήματα του πολέμου αυτού, αλλοιώς ούτε ΔΙΕΘΝΕΣ είναι ούτε ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ.
Για το ουράνιο και τις επιπτώσεις του επιφυλάσσομαι να σου στείλω στοιχεία.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home