Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 15, 2005

Mε όπλο τους πιγκουίνους



Και οι μεν παραγωγοί τη δουλειά τους κάνουν, εισιτήρια θέλουν να κόψουν. Αυτοί οι έξαλλοι χριστιανοί, όμως, είναι δυνατόν να πιστεύουν σοβαρά ότι η αναπαραγωγή των αυτοκρατορικών πιγκουίνων δικαιώνει τα επιχειρήματά τους;

H ταινία έχει τεράστια επιτυχία. Με τα γυρίσματα να έχουν κοστίσει μόλις 2,8 εκατομμύρια ευρώ - παρόλο που έγιναν σε ακραίες συνθήκες στην Ανταρκτική - οι εισπράξεις της, μόνο στην Αμερική, ανέρχονται ήδη σε 54,5 εκατομμύρια ευρώ. Μετά το «Φαρενάιτ 9/11», η «Πορεία των Πιγκουίνων» αποτελεί τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών. «Είναι μια πολύ ευχάριστη έκπληξη», λέει ο Υβ Νταροντώ, ένας από τους Γάλλους παραγωγούς της. Υπάρχει όμως και μια δυσάρεστη έκπληξη: ότι οι χριστιανοί φονταμενταλιστές χρησιμοποιούν αυτό το ντοκιμαντέρ για να προωθήσουν τις θέσεις τους υπέρ της μονογαμίας, κατά των αμβλώσεων και υπέρ του «ευφυούς σχεδιασμού».

Είναι αλήθεια ότι η ταινία δεν κάνει αναφορά στη θεωρία της εξέλιξης, όπως αποφεύγει επίσης να θίξει και τις επιπτώσεις τού φαινομένου του θερμοκηπίου στη ζωή των πιγκουίνων. «Ήθελα να παρουσιάσω την ιστορία με τον απλούστερο δυνατό τρόπο, ώστε να την αφήσω ανοιχτή σε ερμηνείες», είπε ο σκηνοθέτης Λυκ Ζακέ στο «Νάσιοναλ Τζεογκράφικ». Για τους Αμερικανούς συντηρητικούς, όμως, ο θαυμαστός αναπαραγωγικός κύκλος αυτών των ζώων δεν μπορεί να οφείλεται στην τύχη. «Δεν είναι δυνατόν οι πιγκουίνοι να διανύουν από μόνοι τους αποστάσεις 100 χιλιομέτρων μέσα στον πάγο για να φτάσουν στον τόπο της αναπαραγωγής τους», γράφει ο Άντριου Κόφιν στο χριστιανικό έντυπο «World Magazine». «Κάποιος τους καθοδηγεί. Κάποιος προστατεύει τα αυγά τους, ώστε να επιβιώνουν σε θερμοκρασίες μείον 30 βαθμών Κελσίου. Κι αυτός ο κάποιος ευθύνεται για τον σχεδιασμό του θαυμαστού μας κόσμου».

Άλλοι θεωρούν πως η ταινία πρέπει να προβληθεί στα σχολεία, καθώς αποτελεί ύμνο στη μονογαμία. Άλλοι διακρίνουν ένα σαφές μήνυμα κατά των γάμων των ομοφυλοφίλων. Στη συντηρητική ιστοσελίδα WorldNetDaily. com, ένας αντίπαλος των αμβλώσεων έγραψε ότι το ντοκιμαντέρ δοξάζει την ομορφιά της ζωής και υπογραμμίζει την υποχρέωσή μας να την προστατεύσουμε. Κάποιος έφτασε να συγκρίνει την πορεία των πιγκουίνων μ' εκείνη των χριστιανών! «Ο πιγκουίνος βραδυπορεί, όπως ακριβώς βραδυπορούν και ορισμένοι χριστιανοί», λέει ο Μπεν Χαντ, ένας ιερέας από το Δίκτυο Εκκλησιών, που προσφέρει μάλιστα στην ιστοσελίδα του ένα έντυπο στους πιστούς για να το παίρνουν μαζί τους στην προβολή και να γράφουν το μήνυμα του Κυρίου. «Κάθε χρόνο η πορεία αλλάζει, αλλά εκείνοι βρίσκουν τον δρόμο τους, όπως ακριβώς το Άγιο Πνεύμα».

Απ' ό,τι γνωρίζουμε, ο πρόεδρος Μπους δεν έχει κάνει ακόμη καμία δήλωση για το θέμα. Ίσως να μην έχει δει την ταινία. Ίσως να μην την κατάλαβε. Οι συνήθειες των αυτοκρατορικών πιγκουίνων είναι πολύπλοκες, ακόμη και για έναν αυτοκράτορα.


3 Comments:

At 15/9/05 12:29 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Ευτυχώς που αλλάξαν το αρχικό σπηκάζ, γιατί με τους διαλόγους της Εμμανυέλ Μπεάρ και του Ρισάρ Μπόρινγκερ, το είχαν κάνει "ένας άντρας - μια γυναίκα" και ήταν εξαιρετικά γελοίο.

 
At 15/9/05 6:22 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Μου μετέφεραν προ διμήνου την εξής ιστορία την οποία όμως δεν πρόλαβα να την διασταυρώσω: Ένας ζωολογιός κήπος της Ολλανδίας φιλοξενούσε επί μακρόν έξι αρσενικούς πιγκουίνους. Συν τω χρόνο τα ζωντανά απέκτησαν ορέξεις και άρχισαν να τις εκτονώνουν αναμετάξυ των. Οι υπεύθυνοι θρορυβημένοι αποφάσισαν να φέρουν έναν αριθμό θηλυκών πιγκουίνων ώστε να αποκατασταθεί η τάξις. Τούτη όμως η απόφαση διόλου δεν άρεσε στις ολλανδικές ομοφυλοφιλικές οργανώσεις οι οποίες διαμαρτυρήθηκαν διότι θεώρησαν ότι έτσι παραβιάζεται το δικαίωμα της σεξουαλικής επιλογής των πιγκουίνων. Άβυσσος η ψυχή των πιγκουίνων. Ερώτηση: γιάτι κάθε φορά που κατοικεί τον λευκό οίκο κάποιος ονόματι george bush αρχίζουν πάλι οι συζητήσεις περί εφυούς σχεδιασμού και δημιουργισμού (το σκότωσα...).;

 
At 16/9/05 10:13 μ.μ., Blogger Ανδρέας said...

Προτείνω τη μαζική μετανάστευση των χριστιανών φονταμενταλιστών στην Ανταρκτική.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home