Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 16, 2005

Tα κίνητρα των καμικάζι



Σήμερα στο Ιράκ, χθες στο Ισραήλ, συγκροτημένοι άνθρωποι δίνουν τέλος στη ζωή τους προσπαθώντας να παρασύρουν στον θάνατο όσο το δυνατόν περισσότερους. Γιατί το κάνουν; Πώς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε;

Στο βιβλίο του «Πεθαίνοντας για να Νικήσουν: H Στρατηγική Λογική των Τρομοκρατικών Επιθέσεων Αυτοκτονίας» (εκδ. Random House), ο Αμερικανός πολιτικός επιστήμονας Ρόμπερτ Πέιπ υποστηρίζει ότι το κοινό σημείο των περισσοτέρων επιθέσεων αυτοκτονίας που έχουν γίνει τα 25 τελευταία χρόνια είναι η αντίθεση στην κατοχή ή τον έλεγχο ενός εδάφους από μια ξένη δύναμη. H θρησκεία αποτελεί απλώς έναν επιβαρυντικό παράγοντα. Οι ηγέτες των τρομοκρατικών οργανώσεων επιδιώκουν, πάνω απ' όλα, την εκδίωξη των εισβολέων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1995 ώς το 2003 δεν έδρασε κανένας καμικάζι από ισλαμικές χώρες που δεν είχαν αμερικανική στρατιωτική παρουσία, όπως η Λιβύη, το Ιράν, η Συρία και το Σουδάν. Αντίθετα, την περίοδο αυτή σημειώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις με τη συμμετοχή 34 εξτρεμιστών από τη Σαουδική Αραβία. Το συμπέρασμα του συγγραφέα είναι απλό. Αν η Ρωσία θέλει να σταματήσουν οι επιθέσεις αυτοκτονίας των Τσετσένων, πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Τσετσενία. Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να εξουδετερώσουν την απειλή της Αλ Κάιντα, πρέπει να αποχωρήσουν από τη Μέση Ανατολή.

Μακάρι να ήταν έτσι. Μακάρι η Αλ Κάιντα να ήταν κάτι σαν τη Χεζμπολάχ, που σταμάτησε να στέλνει καμικάζι εναντίον του Ισραήλ όταν αποχώρησαν τα ισραηλινά στρατεύματα από τον Λίβανο. Όπως γράφει ο Κρίστιαν Κάριλ στο New York Review of Books, το κακό είναι ότι για τον Μπιν Λάντεν και τους οπαδούς του η «κατεχόμενη γη» είναι μεγάλη, πολύ μεγάλη, τόσο μεγάλη ώστε να περιλαμβάνει ολόκληρη την ούμα, δηλαδή την παγκόσμια μουσουλμανική κοινότητα. H στρατολόγηση καμικάζι από τη Σαουδική Αραβία δεν σταμάτησε τον Αύγουστο του 2003, όταν αποχώρησαν όλες οι αμερικανικές δυνάμεις από τη χώρα. Ο Ζαρκάουι δεν κήρυξε αυτή την εβδομάδα τον πόλεμο στους Αμερικανοβρετανούς εισβολείς, αλλά στη σιιτική πλειοψηφία του Ιράκ: ο στόχος του δεν είναι το τέλος της κατοχής, αλλά ο εμφύλιος πόλεμος.

Σε μια άλλη ενδιαφέρουσα μελέτη του φαινομένου των καμικάζι, που έχει τίτλο «Βομβιστές αυτοκτονίας: Οι Νέοι Μάρτυρες του Αλλάχ» (εκδ. Pluto Press) και κυκλοφόρησε πριν από τις επιθέσεις στο Λονδίνο, ο Ιρανός κοινωνιολόγος Φαρχάντ Χοσροχαβάρ επισημαίνει ότι στην πρωτοπορία του ισλαμικού κόσμου που οραματίζεται η Αλ Κάιντα βρίσκονται νεαροί Πακιστανοί δεύτερης γενιάς οι οποίοι ζουν στην Ευρώπη και στην πλειονότητά τους έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Γοητευμένοι από τον σημαντικό ρόλο που τους προσδίδει η σχέση τους με την τζιχάντ, οι άνθρωποι αυτοί θεωρούν ότι έχουν έναν προφητικό ρόλο να παίξουν στην πατρίδα των γονιών τους. Διαλέγοντας τον ρόλο του καμικάζι, τιμωρούν τη Δύση για τις διακρίσεις που τους επέβαλλε και τον εαυτό τους για την έλξη που αυτή η Δύση τούς άσκησε.



10 Comments:

At 16/9/05 1:31 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Ο Ζαρκάουι δεν κήρυξε αυτή την εβδομάδα τον πόλεμο στους Αμερικανοβρετανούς εισβολείς, αλλά στη σιιτική πλειοψηφία του Ιράκ: ο στόχος του δεν είναι το τέλος της κατοχής, αλλά ο εμφύλιος πόλεμος.
Ερώτηση: ποιά είναι η εθνική σύνθεση του Ιράκ; Για να περιοριστούμε στις βασικές ψηφίδες του μωσαϊκού, ποιό το ποσοστό των αράβων σουνιτών, των σιιτών, και ποιό των κούρδων;

 
At 16/9/05 2:28 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Κάποια παγίδα κρύβει αυτή η ερώτηση, αποκλείεται ένα Μαύρο Πρόβατο να μη γνωρίζει την εθνική σύνθεση του Ιράκ. Θα μου αμφισβητήσεις τώρα ότι οι Σιίτες αποτελούν την πλειοψηφία, κάπου 60-65%;

 
At 16/9/05 2:55 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 16/9/05 2:58 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Très précisément Μιχάλη. Αυτό γράφεται παντού. Δεν έχω βρει πουθενά καμμία απογραφή που να το επιβεβαιώνει. Τα τελευταία πραγματικά στοιχεία έχουν συλλεχθεί επί Σαντάμ, δείχνουν οτι οι σουνίτες είναι η μεγαλύτερη ανάμεσα στις τρεις μεγάλες εθνοτικές-θρησκευτικές ομάδες. Οι στατιστικές αυτές βεβαίως απορρίπτονται ως χαλκευμένες.
Σε στέλνω όμως σε μια μικρή αριθμητική άσκηση που δοκίμασα,
στο
http://parvusclub.free.fr/article.php3?id_article=11
και που δείχνει οτι το 60-65% για τους σιίτες, πρέπει να είναι χοντρό ψέμμα. Όσοι γαλλομαθείς και γνώστες πρακτικής αριθμητικής, προσέλθετε!
δυστυχώς δεν έχω χρόνο να το μεταφράσω, ίσως αργότερα.

 
At 16/9/05 3:03 μ.μ., Blogger Κωστής Γκορτζής said...

3% Ιρακινοί/Κούρδοι Χριστιανοί
17% Κούρδοι Σουνίτες
50% Ιρακινοί Σιίτες
30% Ιρακινοί Σουνίτες
(από Αμερικάνικες, άρα ανξιόπιστες, μετρήσεις -προ πολέμου-)
Επειδή, ως ημίαιμος, δεν ομιλώ τη Γαλλική, παρακαλώ μη λακωνίζεις σε ακατάλληλη στιγμή και μας παραπέμπεις έτσι.

 
At 16/9/05 3:29 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Χωρίς την αριθμητική, το πολύ βασικό επιχείρημα είναι: πώς γίνεται οι σιίτες να είναι το 60-65%, να έχουν (πολύ) μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές από τους άραβες σουνίτες, και η συμμαχία του Σιστανί να παίρνει 48%;;
Εγώ η μόνη λύση που βρήκα συμβατή με τα εκλογικά ποσοστά και τις "πληροφορίες" των κατοχικών για τη συμμετοχή στις εκλογές, είναι:
άραβες σουνίτες 42%
σιίτες 41%
κούρδοι 17%
με ένα τζόγο +-5% και τους υπόλοιπους 3-4% να χωράνε αν μειωθούν ομοιόμορφα τα παραπάνω ποσοστά.
ΑΝ είναι έτσι, τα περί μεγάλης πλειοψηφίας των σιιτών αποδεικνύονται ένα γκαιμπελικό ψέμμα του πεντάγωνου που ασυνείδητα και ανεύθυνα αναπαράγουν, χωρίς να αμφισβητήσουν, οι δημοσιογράφοι.
ΑΝ δεν είναι έτσι, πού έχω λάθος;;

 
At 16/9/05 8:23 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ας δεχθούμε, ως υπόθεση εργασίας, ότι είναι έτσι. Το 41%, δηλαδή τη "σιιτική μειοψηφία", έχει δικαίωμα να τη σφάζουν ο Ζαρκάουι και οι καμικάζι του; Διότι από εκεί ξεκινήσαμε, αν δεν κάνω λάθος.

 
At 16/9/05 11:51 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Γράφει το Μ.Π
"πώς γίνεται οι σιίτες να είναι το 60-65%, να έχουν (πολύ) μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές από τους άραβες σουνίτες, και η συμμαχία του Σιστανί να παίρνει 48%;;"


Νομίζω οτι αν προσθέσει κάποιος τα ποσοστά των κοσμικών σιιτικών λιστών (π.χ Αλαουι) το ποσοστό των σιιτών που δεν πήγαν στις κάλπες είτε απο αδιαφορία είτε απο φόβο το 60-65% μου φαίνεται λογικό.

 
At 17/9/05 11:13 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

 
At 17/9/05 12:01 μ.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Θα θελα κι εγώ Γιώργο να εξηγείται έτσι, αλλά τίθεται το πρόβλημα, οι σουνίτες τι διάολο ψηφίσανε.

Μιχάλη, να την κάνουμε την υπόθεση εργασίας οτι το Πεντάγωνο είναι Γκαίμπελς και οτι οι δημοσιογράφοι γράφουν πολλές φορές πράγματα επειδή κάποιοι συνάδελφοί τους τα έγραψαν πριν από αυτούς (Επιμένω βέβαια να μην περάσει στο ντούκου το θεμα αυτό με ένα "έστω οτι είναι έτσι").
Η εν λόγω "εργασία" όμως ποιά είναι; Αν είναι να σταματήσουν οι σφαγές (που κανείς δε δικαιούται να κάνει, είτε αφορούν το 41% του πληθυσμού, είτε το 1%!), τότε να πούμε οτι ξέρουμε να δημιουργούμε το φαινόμενο (κατοχή - αποικιοκρατία - εμφύλιος) και κάπως ανάποδα θα το σταματήσουμε. Ο Ζαρκάουι δε "σκοτώνει" ακριβώς: διαφθείρει νέους και τους στέλνει να σκορπίσουν το θάνατο αυτοκτονώντας. Ποιές είναι οι συνθήκες, υπό τις οποίες κανείς δε θέλει να πεθάνει; Ξέρω το πρώτο κομμάτι του πάζλ: να φύγουν οι ξένοι εισβολείς. Για τα υπόλοιπα, έχω εμπιτοσύνη στον πολύπαθο ιρακινό λαό, και... βοηθείστε κάι όσοι υποστηρίζετε αυτόν τον τερατώδη πόλεμο που μας έφερε εδώ.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home