Τετάρτη, Νοεμβρίου 17, 2010

H «χηµεία» της Χίλαρι




Είκοσι µαχητικά αεροσκάφη δώρο στο Ισραήλ για να παγώσει για ακόµη τρεις µήνες τον εποικισµό της ∆υτικής Οχθης; Μα τα έχουν πουλήσει όλα ο Οµπάµα και η κυβέρνησή του;

Αυτή είναι πράγµατι µία ανάγνωση των τελευταίων, και απ’ ό,τι φαίνεται σηµαντικών, εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Η ισραηλινή οργάνωση «Ειρήνη τώρα» δηµοσιεύει στοιχεία που δείχνουν ότι τις έξι τελευταίες εβδοµάδες οι εβραίοι έποικοι έβαλαν τα θεµέλια για 1.649 οικισµούς, όσους περίπου είχαν «παγώσει» στο δεκάµηνο µορατόριουµ που είχε προηγηθεί. Ανήσυχες για τις επιπτώσεις αυτής της οικιστικής φρενίτιδας στην ειρηνευτική διαδικασία, οι Ηνωµένες Πολιτείες αποφασίζουν να «δωροδοκήσουν» τον Νετανιάχου, προσφέροντάς του στρατιωτικό εξοπλισµό αξίας τρίων δισεκατοµµυρίων δολαρίων, συµπεριλαµβανοµένων 20 Στελθ, για να ανανεώσει για τρεις ακόµα µήνες το πάγωµα του εποικισµού στη ∆υτική Οχθη (αλλά όχι και στην Ανατολική Ιερουσαλήµ). Κι εκείνος απαντά ότι θέλει... γραπτές εγγυήσεις προκειµένου να θέσει σε ψηφοφορία αυτήν την πρόταση. Με άλλα λόγια, η πιο δεξιά κυβέρνηση που έχει υπάρξει τις τελευταίες δεκαετίες στο Ισραήλ, εξευτελίζει και εκβιάζει για άλλη µια φορά την υπερδύναµη.

Υπάρχει όµως και µια άλλη ανάγνωση. Σύµφωνα µε τον Ρότζερ Κόεν των «Νιου Γιορκ Τάιµς», το δύσκολο έργο της µεσολάβησης µεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που προσπαθούσε µέχρι τώρα να φέρει σε πέρας ο Τζορτζ Μίτσελ βρίσκεται πλέον στα χέρια της Χίλαρι Κλίντον. Οπως λένε αξιωµατούχοι στην Ουάσιγκτον, την Ιερουσαλήµ και τη Ραµάλα, η αµερικανίδα υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε – κατά παλιότερη δήλωση του συζύγου της – να «τελειώσει τη δουλειά του Ράµπιν». Η Χίλαρι έχει καλή «χηµεία» τόσο µε τον Νετανιάχου όσο και µε τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλαάµ Φαγιάντ. Και δεν έχει καµιά σχέση µε τη Χίλαρι του 1999. Τότε, χαρακτήριζε την Ιερουσαλήµ «αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ». Σήµερα εκφράζει τη βαθειά της απογοήτευση για τα αντιπαραγωγικά οικιστικά σχέδια του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήµ. Αυτό που λέγεται ότι της άλλαξε τα µυαλά είναι ένα ταξίδι της στη Ραµάλα, τον Μάρτιο του 2009. «Στη διαδροµή βλέπαµε τους οικισµούς ναορθώνονται µπροστά µας µε µια γυµνή βιαιότητα», θυµάται ένας σύµβουλός της. «Επικρατούσε παγερή σιωπή. Κι όταν πλησιάσαµε στη Ραµάλα, είδαµε ξαφνικά εκείνους τους στρατιώτες µε τους µπερέδες. Είχαν τόσο επαγγελµατική συµπεριφορά, ώστε στην αρχή νοµίζαµε ότι ήταν Ισραηλινοί. Οµως όχι, ήταν Παλαιστίνιοι. Καταλάβαµε τότε ότι κάτι καινούργιο είχε γεννηθεί».

Και αυτό το καινούργιο ήταν ότι οι Παλαιστίνιοι σταµάτησαν να αυτοοικτίρονται και πήραν τις τύχες τους στα χέρια τους. Ακολούθησε η συνάντηση της Χίλαρι µε τον Φαγιάντ, τον περασµένο Σεπτέµβριο, που διήρκεσε πολύ περισσότερο του αναµενοµένου. Η αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτµεντ είχε πια πειστεί ότι οι Παλαιστίνιοι είναι σοβαροί. Το µπαλάκι είναι τώρα στην πλευρά του Ισραήλ. Εστω κι αν χρειάστηκε να το σπρώξουν µερικά αεροπλάνα.