Σάββατο, Νοεμβρίου 13, 2010

«Αγανακτήστε!»




Ο τίτλος του ανθρώπου της εβδοµάδας στη Γαλλία θα µπορούσε άνετα να απονεµηθεί στον Νικολά Σαρκοζί, που αφού νίκησε όσους αντιστέκονταν στη συνταξιοδοτική µεταρρύθµιση πήγε όλος χαρά στη Σεούλ για να αναλάβει την προεδρία της G20. Ή στον Μισέλ Ουελµπέκ, που αφού κέρδισε το φετινό βραβείο Γκονκούρ έρχεται µεθαύριο στην Αθήνα µαζί µε τον Μπερνάρ-Ανρί Λεβί για να µιλήσουν στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Για τον διευθυντή του «Νουβέλ Οµπζερβατέρ», όµως, άνθρωπος της εβδοµάδας είναι χωρίς αµφιβολία ένας 93χρονος Γερµανοεβραίος που έλαβε µέρος στην Αντίσταση κατά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο, επέζησε του Ολοκαυτώµατος και συνεργάστηκε στη σύνταξη της Οικουµενικής ∆ιακήρυξης των Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων. Τον λένε Στεφάν Χέσελ. Και πριν από λίγες ηµέρες κυκλοφόρησε ένα µικρό βιβλίο του µε τίτλο «Αγανακτήστε!».

Ενας από τους λόγους που ο Χέσελ έχει αγανακτήσει και καλεί κι εµάς να κάνουµε το ίδιο είναι ότι επέστρεψε από άλλο ένα ταξίδι του στη Γάζα. Εκεί είδε έναν λαό να υποφέρει για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η ασφυκτικήπολιορκία που έχει επιβάλει το Ισραήλ. Και ο δεύτερος, ο εθνικο-θρησκευτικός δεσποτισµός της Χαµάς, που εφαρµόζει στην περιοχή τον ισλαµικό νόµο. Οι γυναίκες, οι χριστιανοί και οι νέοι – η σειρά δεν είναι τυχαία – κάνουν ό,τι µπορούν για να φύγουν. ∆εν προσπαθούν να πάνε στην Ευρώπη ή στην Αµερική, αλλά στη Ραµάλα, που γνωρίζει κάποια ευηµερία χάρις στην ευρωπαϊκή βοήθεια. Στα σχολεία αυτής της παλαιστινιακής πόλης γίνονται µαθήµατα. Στα νοσοκοµεία της γίνονται εγχειρήσεις. Οι κάτοικοι δεν έχουνχάσει (ακόµα) όλες τους τις ελπίδες.

Η δουλειά των δηµοσιογράφων είναι να γράφουν γι’ αυτά που βλέπουν, που ακούνε και που διαβάζουν. Η δουλειά των πολιτικών είναι να βρίσκουν λύσεις στα προβλήµατα χωρίς να χώνουν το κεφάλι τους στην άµµο. Ενας ισραηλινός πρώην υπουργός, ο Σλόµο Μπεν-Αµί, είναι σαφής: ας µιλήσουµε µε τη Χαµάς! Αυτοί κατέχουν την εξουσία στη Γάζα, αυτοί χαίρουν µιας υψηλής δηµοτικότητας µεταξύ των Παλαιστινίων, δεν µπορούµε λοιπόν να τους αγνοούµε επειδή δεν µας αρέσουν οι απόψεις τους. Τον ακούει κανείς;