Τρίτη, Νοεμβρίου 16, 2010

Ενας δηµοσιογράφος µε πολλούς εχθρούς




Αν στην Ελλάδα η «κοινωνία των πολιτών» εκδηλώνεται ψηφίζοντας αιρετικούς δηµάρχους, στη Ρωσία αφυπνίζεται από την κακοποίηση ενός δηµοσιογράφου.

Ο Ολεγκ Κασίν κατάγεται από το Καλίνινγκραντ κι έφτασε στη Μόσχα σε ηλικία 23 ετών. Η πρώτη του δουλειά ήταν σε έντυπα που διάκεινται φιλικά προς το Κρεµλίνο, απ’ όπου εξαπέλυε επιθέσεις σε πρόσωπα όπως η Αννα Πολιτκόφσκαγια, η δηµοσιογράφος που δολοφονήθηκε το 2006. «Λυπάµαι που θα απογοητεύσω τον ροµαντικό αναγνώστη», έγραψε, «αλλά δεν υπάρχει µια τόσο τροµακτική αλήθεια για χάρη της οποίας να µπορεί να σκοτωθεί ένας δηµοσιογράφος». Πριν από δύο χρόνια όµως, ο Κασίν άλλαξε στάση. Σταµάτησε να γράφει σε φιλοκυβερνητικά έντυπα, προσελήφθη στην εφηµερίδα Κοµερσάντ και στράφηκε εναντίον των ισχυρών. Οταν χρησιµοποίησε στο µπλογκ του έναν µειωτικό χαρακτηρισµό για τον 34χρονο Αντρέι Τουρτσάκ, κυβερνήτη του Πσκοφ και πρώην αρχηγό ενός κινήµατος νεολαίας του Κρεµλίνου, εκείνος του έδωσε προθεσµία 24 ωρών για να ζητήσει συγγνώµη. «Θεωρώ την προειδοποίησή σας προσβολή προς τον φεντεραλισµό, την κοινή λογική και άλλα πράγµατα ανάλογου χαρακτήρα» απάντησε ο δηµοσιογράφος. «Περιµένετε να απολογηθώ; Και τι θα γίνει δηλαδή αν δεν το κάνω;».

∆εν το έκανε. Και συνέχισε να δηµιουργεί εχθρούς. Εγραψε πύρινα άρθρα εναντίον των σκίνχεντ. Εξόργισε την αστυνοµία µε τα κείµενά του για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χίµκι, ένα προάστιο της Μόσχας, όπου πρόκειται να καταστραφεί ένα δάσος για να κατασκευαστεί ένας αυτοκινητόδροµος. Ωσπου, στις 6 Νοεµβρίου, ξυλοκοπήθηκε άγρια έξω από το σπίτι του από δύο τύπους και µεταφέρθηκε στο νοσοκοµείο σε κωµατώδη κατάσταση.

Πολλοί δηµοσιογράφοι, ακτιβιστές και άλλοι διαφωνούντες έχουν πληρώσει ως τώρα την τόλµη τους µε τη σωµατική τους ακεραιότητα, ακόµη και µε τη ζωή τους. Οπως επισηµαίνουν όµως οι Νιου Γιορκ Τάιµς, ο 30χρονος Κασίν ανήκει σε µια διαφορετική γενιά, που έχει άλλη σχέση απέναντι στην πολιτική, την τεχνολογία και τη ζωή. Οι άνθρωποι αυτοί είναι αλλεργικοί µε τα πολιτικά κόµµατα και τις διαδηλώσεις. Εχουν όµως σε περίοπτη θέση την ελευθερία του λόγου. Οταν έγινε λοιπόν γνωστή η περιπέτεια του Κασίν, η µπλογκόσφαιρα πήρε φωτιά. «∆ιαβάζω τα σχόλια ανθρώπων που ήταν µέχρι τώρα εντελώς απολίτικοι και µένω άναυδος» λέει ένας γνωστός µπλόγκερ, ο 34χρονος Αλεξέι Ναβάλνι. Προχθές έγινε και η πρώτη διαδήλωση στην Πλατεία Πούσκιν της Μόσχας. Ο κόσµος δεν ήταν πολύς, καµιά πεντακοσαριά άτοµα. Ηταν όµως µια παρακαταθήκη. Και µια υπόσχεση.

Τα τελευταία νέα είναι ευχάριστα. Ο Κασίν συνέρχεται, ζήτησε µάλιστα να του αφαιρέσουν την τεχνητή υποστήριξη. Οι επίδοξοι δολοφόνοι του δεν τα κατάφεραν. Θα υπάρξουν βέβαια κι άλλοι, όπως έγραψε µια φιλοκυβερνητική νεολαία στην ιστοσελίδα της «Οι δηµοσιογράφοι - προδότες θα τιµωρηθούν».