Παρασκευή, Απριλίου 23, 2010

Παραφράζοντας τον Κέινς





Είναι φιλελεύθερος, αλλά θέλει να βάλει χέρι στις τράπεζες. Είναι Βρετανός, αλλά αγαπάει την Ευρώπη. Είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία, αλλά ζητά αµνηστία για τους λαθροµετανάστες. Είναι η έκπληξη αυτών των εκλογών.

Η τελευταία φορά που έγινε στη Βρετανία µια εκλογική αναµέτρηση µε τρεις ισότιµους πρωταγωνιστές ήταν το 1929. Το θέµα, όπως και σήµερα, ήταν η οικονοµική πολιτική. Και το σύνθηµα των Φιλελευθέρων ήταν: «Μπορούµε να νικήσουµε την ανεργία». Ο Κέινς είχε ενθουσιαστεί τόσο πολύ, ώστε έγραψε ένα δοκίµιο µε τίτλο «Μπορεί να τα καταφέρει ο Λόιντ Τζορτζ;». Και η απάντησή του ήταν θετική. Αλλά οι ψηφοφόροι είχαν αντίθετη άποψη. Οι Φιλελεύθεροι δεν τα πήγαν καλά, και για τα επόµενα 80 χρόνια κυριάρχη σε ο δικοµµατισµός.

Παραφράζοντας τον Κέινς, θα µπορούσε κανείς σήµερα να απευθύνει το ερώτηµα: «Μπορεί να τα καταφέρει ο Νικ Κλεγκ;». Οπως επιση µαίνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιµς, ο ηγέτης των Ελεύθερων Δηµοκρατών παρουσιάζει τρία πλεονεκτήµατα. Πρώτον, είναι ένας ολοκληρωµένος τηλεοπτικός περφόρµερ. Εχει µια αταξική ει κόνα που επιτρέπει στον καθένα να προβάλλει πάνω του αυτά που θα ήθελε να δει. Μπορεί να µην έχει το πα ρελθόν του Οµπάµα, αλλά σε µια εποχή απογοήτευσης από την πολιτική είναι ένα πρόσωπο νέο και άφθαρτο. Το δεύτερο πλεονέκτηµά του είναι ότι κανείς από τους δύο πολιτικούς του αντιπάλους δεν είναι χαρισµατική προσωπικότητα: ο Μπράουν θεωρείται υπεύθυνος για την κακή οικονοµική κατάσταση της Βρετανίας και ο Κάµερον υπερβολικά προνοµιούχος και υπερβολικά πλαστικός. Το τρίτο, και σηµαντικότερο, πλεονέκτηµα είναι ότι ο Κλεγκ αξιοποιεί την οργή των ψηφοφόρων για τα δύο µεγάλα κόµµατα. Το σκάνδαλο των βουλευτικών δαπανών τού έδωσε τη δυνατότητα να παρουσιαστεί ως ο άνθρωπος που θα τα αλλάξει όλα και θα επαναφέρει στο Κοινοβούλιο την εντιµότητα.

Οι Ευρωπαίοι δεν µπορούν να κρύψουν τον ενθουσιασµό τους: επιτέλους, ένας κοσµοπολίτης Βρετανός! Με µητέρα Ολλανδή, πα τέρα κατά το ήµισυ Ρώσο και σύζυγο Ισπανίδα, ο πολύγλωσσος Κλεγκ έχει πολύ περισσότερα κοινά στοιχεία µ’ έναν ΖανΚλοντ Γιούνκερ ή έναν Χέρµαν Βαν Ρόµπαϊ παρά µε τους βρετανούς συναδέλφους του. Φυσικά, δεν θα γίνει πρωθυπουρ γός, ακόµη και στην (απίθανη) περίπτωση που το κόµµα του βγει πρώτο. Η συµµετοχή του όµως σε µια κυβέρνηση συνεργα σίας µε τους Εργατικούς αναµένεται ότι θα αποµακρύνει τη Βρετανία από το άρµα της Αµερικής και θα την φέ ρει πιο κοντά στην Ευρώπη.

Προϋπόθεση, βέβαια, είναι να καταστεί δυνατή µια τέτοια συνεργασία. Γιατί, όπως έλεγε τις προάλλες ένας βουλευτής του Εργατικού Κόµµατος στον δηµοσιογράφο της Γκάρντιαν Τζούλιαν Γκλόβερ: «Αν νικήσουν οι Τόρις, ελπίζω να κατακτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία. Δεν θα άντεχα ένα µετέωρο Κοινοβούλιο όπου θα κάνουν κουµάντο όλοι αυτοί οι αυτάρεσκοι Φιλελεύθεροι»…

4 Comments:

At 24/4/10 10:09 μ.μ., Blogger Jesus was a Rabbi said...

Το σημερινό σας άρθρο για τον John Paulson είναι καλό, αλλά - ώς συνήθως - μάς αποκρύπτετε την ουσία: Ο Paulson είναι Εβραίος και το ξέρουν όλοι στην Αμερική. Γιατί να μην το μάθουν και οι χαχόλοι Έλληνες αναγνώστες σας, κύριε Μητσέ;
Επίσης, σαν πιστός αναγνώστης σας, επιθυμώ κάποτε να τολμήσετε να ασχοληθείτε με το αυτονόητο, που απασχολεί χιλιάδες αρθρογράφους στο USA όπου μένω: Πώς γίνεται οι Εβραίοι που αποτελούν το 2% του Παγκόσμιου Πληθυσμού, να έχουν πάρει τα μισά Νόμπελ, να κυριαρχούν στα Αμερικανικά Πανεπιστήμια και να είναι το 60% των χιλίων πιό πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη;(περιοδικο Φόρμπς, Μάρτιος 2010). Κατά την ταπεινή μου γνώμη, έχουν καλή θρησκεία (κάργα εθνικιστική), ενώ εμείς έχουμε την πιό άθλια θρησκεία του κόσμου, εντελώς κομμουνιστική, διεθνιστική κλπ. Η βρωμερή Ορθοδοξία κατάφερε να κάνει τον πιό αυτοκρατορικό λαό του Κόσμου (τους Έλληνες) έναν λαό προβάτων.
Μετά τιμής
Ελληνοαμερικανός, ετών 62.

 
At 26/4/10 1:03 π.μ., Blogger greekgaylolita said...

Αν δεν αγαπαγατε και τα κοριτσια θα ησασταν σχεδον (αρχαιοελληνικα)τελειος.

 
At 26/4/10 5:34 π.μ., Blogger S G said...

Ο Κεϋνς δεν ειχε και τοσο τεραστια εκτιμηση στον Λλοϋντ Τζωρτζ βεβαια, ειδικα στο θεμα των γερμανικων αποζημιωσεων. Ειχε γραψει οτι ειναι σαν:

half-human visitor to our age from the hag-ridden magic and enchanted woods of Celtic antiquity

 
At 5/5/10 12:23 μ.μ., Blogger Zanglos said...

Λες να το γνωρίζει και να το απέκρυψε? Xμμμμ...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home