Αλληλεγγύη, μία άγνωστη λέξη
Ιδιαίτερες οικονομικές γνώσεις αυτή η στήλη ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι έχει. Με βάση την κοινή λογική, όμως, ας αποπειραθούμε να ανακεφαλαιώσουμε τι έχουμε καταλάβει μέχρι τώρα.
1. Για κάνα χρόνο τη σκαπουλάραμε. Περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας στο άμεσο μέλλον δεν υφίσταται αφού η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης είναι- θεωρητικά τουλάχιστον- στη διακριτική μας ευχέρεια. Τα 45 δις. ευρώ που αποφασίστηκαν μάλιστα για τον πρώτο χρόνο ήταν περισσότερα του αναμενομένου.
2. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ενδεχόμενο πτώχευσης στο μέλλον έχει αποκλειστεί. Μάλιστα, ο αναλυτής των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς Βόλφγκανγκ Μινχάου είναι βέβαιος ότι τελικά θα συμβεί το μοιραίο. Ανάμεσα στους λόγους που επικαλείται, είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματος, ότι το διεθνές περιβάλλον είναι ανταγωνιστικό, ότι η φορολογική υποδομή της χώρας μας είναι αδύναμη, ότι υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις στις μεταρρυθμίσεις και ότι το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα είναι εύθραυστο.
3. Τα κράτη που θα μας δανείσουν - αν τελικά μας δανείσουν- θα βγουν κερδισμένα: θα δανείζονται με επιτόκιο 3%-3,5% και θα δανείζουν με 5%. Οπως γράφει ο Μινχάου, πολύ γρήγορα θα γίνει αντιληπτό ότι η προχθεσινή συμφωνία συνιστά καθαρή μεταφορά πλούτου από την Αθήνα προς το Βερολίνο- και όχι το αντίστροφο.
4. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει ένα μεγάλο αίνιγμα. Η εμπειρία πολλών χωρών που έχουν ζητήσει τη βοήθειά του (Ουγγαρία, Λετονία, αλλά όχι Τουρκία) είναι καταστροφική. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όμως, δηλώνεται σε όλους τους τόνους ότι δεν θα ζητηθούν πρόσθετα μέτρα. Σύμφωνα μάλιστα με πολύ υψηλά ιστάμενη γαλλική πηγή την οποία επικαλείται ο Νουβέλ Ομπζερβατέρ, ο Ντομινίκ Στρος-Καν έχει δηλώσει ότι δεν θέλει να «στραγγαλίσει» την Ελλάδα.
5. Για λόγους τόσο συγκυριακούς όσο και στρατηγικούς, η Γερμανία αποτελεί τον κυριότερο αντίπαλο μιας ευρωπαϊκής λύσης. Πράγματι, η τηλεδιάσκεψη της Κυριακής πήγε τόσο ομαλά ώστε αναρωτηθήκαμε μήπως απουσίαζε ο αντιπρόσωπος της Γερμανίας! Και ήλθε η χθεσινή παρέμβαση του γερμανού κυβερνητικού εκπροσώπου (ότι σε περίπτωση που ζητηθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, πρέπει να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής) για να μας προσγειώσει. Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι η καγκελάριος Μέρκελ αγνοεί συστηματικά τις προτάσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία.
6. Η λέξη «αλληλεγγύη» είναι μάλλον άγνωστη στην Ευρώπη. «Πώς μπορούμε να μιλάμε για μηχανισμό στήριξης με επιτόκιο 5%;», διερωτάται ο γάλλος οικονομολόγος Ζαν-Πωλ Φιτουσί με συνέντευξή του στη Ρεπούμπλικα. «Για μένα αυτό δεν είναι αλληλεγγύη αλλά τιμωρία. Μια επίδειξη δύναμης των Γερμανών που θέλουν να αποδείξουν ότι όποιος δεν ακολουθεί το δικό τους μοντέλο δεν είναι άξιος να βρίσκεται στην Ευρώπη».
7. Ο ΓΑΠ έχει ρεύμα. Διάβαζες τους ύμνους στη χθεσινή Γκάρντιαν και έπαιρνες λίγο θάρρος. Διόλου αμελητέο αυτές τις δύσκολες ημέρες.
3 Comments:
Κοίτα: Έχω βαρεθεί όλες αυτές τις αναλύσεις του κώλου (δεν αναφέρομαι σε εσένα) για κάτι το πολύ απλό, αλήθεια. Από το 1821 και μετά, οι Έλληνες (βασικά αυτή η μπάσταρδη βαλκάνια φυλή που βαυκαλίζεται ακόμα με την Μεγάλη Ιδέα στα σκέλια)δανείζονται και κλέβουν. Δεν υπάρχει άκρη. No way.
Το κακό είναι όμως ότι μας πήρανε χαμπάρι. Και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε και να κλέβουμε.
Παρήγορη η κολακεία των επικυριάρχων;
Δημοσίευση σχολίου
<< Home