Πέμπτη, Απριλίου 22, 2010

Ολα είναι δυνατά σ' ένα ηφαίστειο





Ισως δεν το µάθατε, αλλά στο Εϊγιαφιαλαγιόκουλ κυκλοφορούν εξωγήινοι. Ισως µάλιστα, ίσως λέµε, αυτοί να έκαναν τη δουλειά.

Το άλµπουµ του Ερζέ «Πτήση 714 για Σίδνεϊ» (1968) δεν ήταν ποτέ το αγαπηµένο των φίλων του Τεντέν. Να όµως που αποδεικνύεται προφητικό. Ο Τεντέν, ο καπετάνιος Χάντοκ και ο καθηγητής Τουρνεσόλ επιβιβάζονται στο αεροπλάνο του πάµπλουτου Λάζο Καρέιντας για να µεταβούν σ'ένα συνέδριο στο Σίδνεϊ. Παρεµβαίνει όµως ο παµπόνηρος Ρασταπόπουλος (που είναι ελληνικής καταγωγής), τους παρασύρει σ'ένα ερηµικό νησί και προκαλεί την έκρηξη του τοπικού ηφαιστείου. Ο Τεντέν και οι φίλοι του θα σωθούν από τους εξωγήινους, οι οποίοι θα τους βάλουν όλους σ'έναν ιπτάµενο δίσκο.

Κάποιοι κακεντρεχείς διατύπωσαν τη θεωρία ότι και την έκρηξη του ισλανδικού ηφαιστείου πάλι Ελληνες την προκάλεσαν για να στρέψουν την προσοχή του κόσµου µακριά από το πρόβληµα του χρέους τους. Αλλά η συνωµοσία αυτή διαψεύδεται από την κολοσσιαία άνοδο που σηµειώνουν αυτές τις ηµέρες τα spreads. Αντίθετα, όταν το κανάλι Sky Νews µετέδωσε το περασµένο Σάββατο ένα βίντεο που έδειχνε αντικείµενα που έµοιαζαν µε ιπτάµενους δίσκους να βγαίνουν από το Εϊγιαφιαλαγιόκουλ, όλοι θυµήθηκαν την περιπέτεια του Τεντέν. Ενας δηµοσιογράφος ισχυρίστηκε βέβαια ότι τα περίεργα αντικείµενα ήταν πουλιά, αλλά κανείς δεν τον πίστεψε. Οπως σηµείωσε κάποιος που ξέρει απ'αυτά, «τόσο ηλίθια είναι τα πουλιά για να πλησιάσουν ένα ενεργό ηφαίστειο;». Μάλλον είχε δίκιο λοιπόν ο Ερζέ. Το έχει πει και ο Προυστ: «Η πραγµατική ζωή είναι η λογοτεχνία».

Να, σε κάποια άλλα ηφαίστεια παίζονται ερωτικά πάθη. Στο άλµπουµ του Ζακ Μαρτέν µε τίτλο «Τα Λάφυρα του Ηφαιστείου» (1977), όπου η δράση εκτυλίσσεται και πάλι σ' ένα έρηµο νησί, ο τολµηρός Γαλάτης Αλίξ προ σεγγίζει µια νεαρή αυτόχθονα ονόµατι Μαλούα, προκαλώντας τη µήνι του αιγύπτιου εραστή της, του Ενάκ. Πάνω στην ώρα αρχίζει να βράζει το ηφαίστειο, κάτι που - όπως παρατηρεί στο µπλογκ της η Λορελίν Καραµπουτζάν - αποτελεί σαφή παραποµπή στο καυτό αίµα που ρέει στις φλέβες του Ενάκ. Περιέργως, όπως καταλαβαίνουµε ήδη από το εξώφυλλο, ο Ενάκ είναι εκείνος που θα δώσει το χέρι του στον Αλίξ και θα τον σώσει από το ηφαίστειο. Ισως επειδή δεν τον φοβάται πια. Ολα µπορεί να γίνουν σ'ένα ηφαίστειο - ακόµη και να εκπληρώσεις τα πιο απίθανα όνειρά σου.

Στο άλµπουµ του Ντιπουί µε τίτλο «Cosmoschtroumpf», ένα από τα συ µπαθή γαλάζια ανθρωπάκια θέλει να πάει στη Σελήνη. Οµως ο πύραυλός του δεν λειτουργεί. Για να µη στενο χωρηθεί, οι φίλοι του τον κοιµίζουν και τον µεταφέρουν στον κρατήρα ενός παλιού ηφαιστείου που µοιάζει µε την επιφάνεια της Σελήνης. Οταν ξυπνά, αυτό που τον πείθει ότι έφτασε σε έναν άλλο πλανήτη είναι οι εξωγήινοι. Ε, δεν µπορεί να είναι σύµπτωση πια.