Δευτέρα, Νοεμβρίου 30, 2009

Κοινωνική ευθύνη




Έξι μήνες μετά την κήρυξη συναγερμού από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, κι ενώ αρχίζει στην Ελλάδα ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, ας κάνουμε μια μικρή ανακεφαλαίωση.

1) Η γρίπη Α δεν είναι τόσο φονική όσο φοβήθηκαν οι επιστήμονες όταν εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στο Μεξικό, στις 17 Απριλίου. Τα συμπτώματα είναι ήπια και οι θάνατοι δεν φαίνεται προς το παρόν να είναι περισσότεροι από εκείνους που αποδίδονται κάθε χρόνο στην εποχική γρίπη. Δύο στοιχεία είναι ανησυχητικά. Πρώτον, ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια ταχύτερη αύξηση των θανάτων. Δεύτερον, ότι μεταξύ των σοβαρών περιπτώσεων η αναλογία των νέων ανθρώπων είναι μεγαλύτερη.

2) Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας καλώς προετοίμασε τον πληθυσμό για τα χειρότερα. Όπως επισημαίνει στη Λιμπερασιόν η Σιλβί βαν ντερ Βερφ από το Ινστιτούτο Παστέρ του Παρισιού, η επιστημονική κοινότητα είχε φανεί ανέτοιμη στις δύο προηγούμενες κρίσεις: τον ιό SΑRS (2003), που ευτυχώς δεν μεταδιδόταν τόσο εύκολα, και τον ιό της γρίπης των πτηνών (2005), που αποδείχθηκε ότι δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι δύο αυτές κρίσεις έδειξαν τη σημασία του παγκόσμιου συντονισμού. Η ΠΟΥ κήρυξε πανδημία όχι επειδή ο ιός Η1Ν1 σκότωνε υπερβολικά πολλούς ανθρώπους, αλλά επειδή μεταδιδόταν πολύ γρήγορα. Κι αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο.

3) Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν, αντίθετα, να πείσουν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αναγκαίο. Αυτό έχει βέβαια σχέση με τις συνθήκες υπό τις οποίες οι φαρμακευτικές εταιρείες κλήθηκαν να το παρασκευάσουν. Υπάρχει όμως κι ένας άλλος παράγων που δεν έχει επαρκώς εξηγηθεί: ο βασικός λόγος για τον οποίο πρέπει να εμβολιαστεί ένας υγιής πολίτης δεν είναι για να μην κινδυνεύσει ο ίδιος από τυχόν επιπλοκές τυχόν προσβολής του από τον ιό, αλλά για να δημιουργηθεί μια ασπίδα που θα εμποδίσει την προσβολή των πιο ευάλωτων. Αυτός είναι και ο λόγος που κλείνουν τα σχολεία. Με άλλα λόγια, το ζήτημα του εμβολιασμού έχει μια ισχυρή δόση κοινωνικής ευθύνης.

4) Οι συνωμοσιολόγοι έλαμψαν και πάλι. Και τι δεν ακούστηκε και γράφτηκε τις τελευταίες εβδομάδες: ότι ο ιός κατασκευάστηκε σε ένα εργαστήριο, ότι η ΠΟΥ είναι όργανο της φαρμακευτικής βιομηχανίας, ότι κάποια μεγάλη εταιρεία έκανε μυστηριώδεις επενδύσεις στις αρχές του χρόνου στο Μεξικό, ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να προκληθεί παράλυση από το εμβόλιο (το περίφημο σύνδρομο Γκιλέν- Μπαρέ), ότι οι ανοσοενισχυτικές ουσίες που περιλαμβάνονται σ΄ αυτό είναι τοξικές. Οι φήμες διαδίδονται πάντα πιο εύκολα από τις διαψεύσεις τους- οι οποίες άλλωστε γίνονται από «ύποπτους» και «αναξιόπιστους» διεθνείς οργανισμούς. Και, σε τελευταία ανάλυση, τι είναι πιο γαργαλιστικό: μια επίσημη ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στα εμβόλια και τους θανάτους ή η διαβεβαίωση του κολλητού μου ότι, όπως του είπε ένας κολλητός του, κάποιος γνωστός του πέθανε δύο ώρες αφού έκανε το εμβόλιο και οι γιατροί συνωμότησαν για να το κρύψουν;

5 Comments:

At 30/11/09 1:25 μ.μ., Blogger sissa ben dahir said...

Μου κάνει εντύπωση πως δεν αναφέρεις ότι ο ιός επινοήθηκε στα αμερικανοσιωνιστικά εργαστήρια για να λύσει το πρόβλημα του υπερπληθυσμού της γης επιφέροντας μαζικούς θανάτους. Και μάλιστα στις μουσουλμανικές χώρες που δεν μπορούν να προμηθευτούν πολλά εμβόλια. Αχ, μου φαίνεται ότι προσχώρησες και συ στον άξονα του κακού της λέσχης bilderberg.

 
At 30/11/09 5:20 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Εχεις απόλυτο δίκιο, ξέχασα αυτή την ιστορία που κυκλοφορεί και στο YouTube. Η φινλανδή υπουργός που παραιτήθηκε, έτσι; Και υπάρχουν άνθρωποι που το πιστεύουν, άνθρωποι ανάμεσά μας, αλήθεια.

 
At 30/11/09 11:39 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Γιατί; Το άλλο το βίντεο ππου κυκλοφορεί με τον Κίσσινγκερ;;!!

Από αύριο εμβόλιο. Ήρθε η σειρά της νεολαίας, Μισέλ. Ήρθε η σειρά μας.

 
At 1/12/09 11:41 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Πράγματι, πιθανότατα πρόκειται για μια συνηθισμένη (μεγάλη) επιδημία γρίππης, σαν αυτές που παρατηρούνται κάθε 30-40 χρόνια.
Και όντως, αυτό που παρακολουθείται πιό στενά είναι οι μεταλάξεις του ιού - μέσα σε δέκα περίπου μήνες και μέχρι τώρα, τίποτε το δραματικό.

 
At 9/12/09 11:53 π.μ., Blogger Unknown said...

Επιτέλους μια σοβαρη αναφορα στην ολη ιστορια. Σημερα πηγα να εμβολιαστω στο ιατρειο του Δημου κι ενας υπαλληλος που ρωτησα "που γινονται τα εμβολια" εσκασε στα γελια και μου ειπε "ποιο; αυτο που το κανει ενας και πεθαινουν πεντε;"...

Με τοση ραδιο αρβυλα ολοι εχουν γινει γιατροι και ειδικοι επειδη διαβαζουν πεντε σαχλαμαρες απ το internet κι εχουμε φτασει να δικαιολογουμε την κοινη λογικη...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home