Τετάρτη, Οκτωβρίου 21, 2009

Το τίμημα της (καλής) δημοσιογραφίας





Σκούρα τα πράγματα για τον Τύπο. Και η ελπίδα, παραδόξως, έρχεται από έναν... ηλεκτρονικό αναγνώστη.

Είδηση πρώτη: οι Νιου Γιορκ Τάιμς ανακοίνωσαν χθες ότι προτίθενται να μειώσουν μέχρι το τέλος του έτους τις θέσεις των δημοσιογράφων κατά 100, δηλαδή το 8% του συνόλου. Πέρυσι είχαν απολυθεί άλλοι 100 δημοσιογράφοι, ενώ στις αρχές του χρόνου αποφασίστηκε μείωση των μισθών κατά 5%. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, η εφημερίδα απασχολεί σήμερα 1.250 δημοσιογράφους, όταν στις άλλες αμερικανικές εφημερίδες εργάζονται το πολύ 750. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα γίνουν πιθανότατα κι άλλες απολύσεις.

Είδηση δεύτερη: μια μελέτη που παραγγέλθηκε από τη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια συμπεραίνει ότι η δημοσιογραφία βρίσκεται σε κίνδυνο και πως η αμερικανική κοινωνία πρέπει να λάβει μέτρα για να την προστατεύσει. Στην έκθεση, που υπογράφεται από τον καθηγητή Μάικλ Σάντσον και τον πρώην διευθυντή της Ουάσινγκτον Ποστ Λεν Ντάουνι, γίνεται έκκληση προς την κυβέρνηση, τα πανεπιστήμια και τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις να παρέμβουν.

Είδηση τρίτη: σύμφωνα με τη φετινή έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου, τα δικαιώματα των δημοσιογράφων περιορίστηκαν πέρυσι σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, ενώ το Ισραήλ υποχώρησε κατά 47 ολόκληρες θέσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, πάλι, «πήδηξαν» 20 θέσεις χάρις στην παρουσία του Ομπάμα στο πηδάλιο.

Κι ενώ μας έχει ήδη μαυρίσει η ψυχή, έρχονται οι εκτιμήσεις κάποιων ειδικών σύμφωνα με τους οποίους η σωτηρία του Τύπου ίσως να έλθει από το ηλεκτρονικό βιβλίο της Αmazon. Το Κindle2, που από την περασμένη Δευτέρα κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, μπορεί να «κατεβάζει», εκτός από βιβλία, γύρω στις τριάντα εφημερίδες και είκοσι περιοδικά σε τιμή πολύ χαμηλότερη από το περίπτερο. Οι Νιου Γιορκ Τάιμς ή οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς κοστίζουν 9,99 δολάρια τον μήνα, ενώ το εβδο μαδιαίο ΤΙΜΕ διατίθεται με 1,49 δολάρια τον μήνα. «Το κατά πόσον το Κindle αποτελεί ευκαιρία ή απειλή για τον Τύπο θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στους ομίλους που παράγουν τα ηλεκτρονικά βιβλία και στους ομίλους του Τύπου», λέει στη Λιμπερασιόν η Γαλλίδα κοινωνιολόγος Μονίκ Ντανιό. «Σε γενικές γραμμές, όμως, κάθε προϊόν που επιτρέπει μια καλύτερη κυκλοφορία βοηθά τον γραπτό λόγο, και κατά συνέπεια τον Τύπο».

Πολλοί αναγνώστες δεν θα συνεχίσουν όμως να διαβάζουν τις εφημερίδες από το Διαδίκτυο; Ναι- μόνο που η συνήθεια αυτή δεν θα είναι για πολύ καιρό ακόμη δωρεάν. Ο Ρούπερτ Μέρντοκ επανέλαβε την περασμένη εβδομάδα ότι από το 2010 η ανάγνωση των εφημερίδων του ομίλου του από το Ιnternet θα χρεώνεται, και το παράδειγμά του αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλοι. «Η καλή δημοσιογραφία έχει ένα τίμημα», τόνισε ο Μέρντοκ. Αρκεί να συμφωνούν μαζί του και οι αναγνώστες.

3 Comments:

At 22/10/09 10:51 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

Δεν καταλαβαίνω την έκκληση να διασωθεί η δημοσιογραφία. Αν η κοινωνία κρίνει πως δεν τη χρειάζεται ας χαθεί. Θα πληρώσω για να διαβάζω ον λάϊν κάποιες εφημερίδες αλλά guess what. Καμία από αυτές που θα πλήρωνα δεν θα ήταν ελληνική...

 
At 22/10/09 11:02 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Φυσικά, αφού την καλύτερη τη διαβάζεις κάθε πρωί στο χαρτί :-)

 
At 22/10/09 11:03 π.μ., Blogger Αθήναιος said...

:-)

Για όσο γράφεις εσύ σ'αυτή.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home