Παρασκευή, Οκτωβρίου 09, 2009

Οικολογικές περιπέτειες





«Οι σοσιαλιστές βλέπουν τους οικολόγους σαν ένα μικρό παιδί. Αλλά το παιδί μεγάλωσε: έχει ύψος πάνω από 1,80 και δεν μπορούν να του απευθύνονται με αυτόν τον πατερναλισμό».

Η δήλωση αυτή ανήκει σε μια νεαρή οικολόγο. Δεν πρόκειται για τη Μαρία Βασιλάκου- δεν θα μπορούσε να πει κάτι τέτοιο η Μαρία Βασιλάκου- αλλά για την κατά έξι χρόνια μικρότερή της Σεσίλ Ντιφλό, γραμματέα των Πρασίνων της Γαλλίας, και το πιο «καυτό» αυτήν τη στιγμή πολιτικό πρόσωπο της χώρας της. Πριν από έναν χρόνο ήταν εντελώς άγνωστη. Πριν από έναν μήνα προσκλήθηκε από τους σοσιαλιστές στο μίνι συνέδριό τους, στη Λα Ροσέλ, και τους είπε κατάμουτρα ότι «ο σοσιαλισμός είναι ένα πρόγραμμα του περασμένου αιώνα, αφού στηρίζεται στην ανάπτυξη και στην ιδεολογία». Και πριν από μερικές εβδομάδες έγινε δεκτή από τον πρόεδρο Σαρκοζί για να μιλήσουν για τον πράσινο φόρο. «Μου είπε ότι θέλει να επιβάλει έναν οικολογικό φόρο, αλλά δεν το πίστευε», θα έλεγε αργότερα. «Ο Σαρκοζί έχει απλώς μεταμφιεστεί σε πράσινο».

Μητέρα τεσσάρων παιδιών, κόρη μιας φιλόζωης καθηγήτριας και ενός αγρότη, η 34χρονη Ντιφλό ζει σε μια μικρή και φτωχή πόλη έξω από το Παρίσι, τη Villeneuve Saint-Georges. «Μπήκα στην πολιτική για να αλλάξω τα πράγματα σε τοπικό επίπεδο, στη γειτονιά μου», λέει στην Ελ Παΐς. «Αλλά τώρα, το πιο γειτονικό είναι παγκόσμιο: η κλιματική αλλαγή». Ούτε ψηλή ούτε κοντή, ούτε όμορφη ούτε άσχημη, κρατά χαμηλούς τόνους, χωρίς να κρύβει τις πολιτικές της φιλοδοξίες. «Η Ελισάβετ, στα 22 της χρόνια, ήταν ήδη βασίλισσα», είπε κάποτε. Παρατηρώντας την, θα έλεγε κανείς ότι βρίσκεται στον αντίποδα του Ντανιέλ ΚονΜπεντίτ, για τον οποίο λέει πως «αυτό που τον κάνει διασκεδαστικό είναι ότι είναι ανεξέλεγκτος». Ο ίδιος ο Ντάνι, πάντως, βεβαιώνει πως η Σεσίλ είναι εξίσου ναρκισσίστρια μ΄ εκείνον. Εξίσου διαυγής. Και εξίσου απαραίτητη στους Πράσινους.

Αν οι Έλληνες οικολόγοι έχουν χρέος να κτίσουν πάνω στο 2,5% που έλαβαν στις εκλογές και την πολυτέλεια (;) να απορρίπτουν μια πρόταση για συμμετοχή στην κυβέρνηση, οι Γάλλοι συνάδελφοί τους έχουν να διαχειριστούν το βαρύ 16,8% που έλαβαν στις ευρωεκλογές και να συμβάλουν στη συγκρότηση αξιόπιστων, προοδευτικών κυβερνητικών συμμαχιών. «Αν θέλουμε να νικήσουμε τον Σαρκοζί, πρέπει να δείξουμε στην κοινωνία ότι μπορούμε, για συγκεκριμένα προβλήματα, να μιλήσουμε με όλο τον κόσμο», λέει ο Κον-Μπεντίτ σε μια συνέντευξη - ποταμό στο περιοδικό Μαριάν. «Αλλά οι σοσιαλιστές δεν μπορούν να το καταλάβουν. Για να μιλήσει με τον Μπαϊρού, η Μαρτίν Ομπρί του ζητά να ξεκαθαρίσει τη θέση του σε δύο ζητήματα: αν ανήκει στην Αριστερά και τι πιστεύει για το Αφγανιστάν. Είναι εντελώς ηλίθιο. Για το Αφγανιστάν, κι εγώ ο ίδιος δεν ξέρω. Ούτε έχει καμιά σχέση με τη Δεξιά και την Αριστερά. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα κι έχω βαρεθεί να τα υπεραπλουστεύουμε όλα».

5 Comments:

At 9/10/09 4:09 μ.μ., Blogger sissa ben dahir said...

Είναι κι αυτή πεπεισμένη ότι κλιματική αλλαγή συνιστά πρόβλημα που αναμένει μια δράση και δεν πρόκειται για παραπλάνηση του καπιταλισμού.

Χαίρομαι επίσης που το ποστ δεν θάβει τον Κον Μπεντίτ (όπως τον θάβει μεγάλη μερίδα των Ελλήνων πρασίνων) που θεωρεί ότι πρέπει να συντάσσεται με την αριστερά για να μιλάει ορθά.

 
At 9/10/09 6:29 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Δεν έχω γνωρίσει ούτε έναν οικολόγο που να τον έχω ακούσει να μιλάει και να έχω σκεφτεί: " Να ένας σοβαρός άνθρωπος"...

 
At 9/10/09 7:49 μ.μ., Blogger Topan said...

Συμφωνω απολυτα με τον Αθηναιο. Δεν ειμαι σιγουρος ομως αν "βγαινει" απο αριστερα, ή, απο δεξια... Εχουν μπερδευτει τοσο πολυ οι οροι και τα καλασματα, και τα... προπαρασκευασματα.

 
At 9/10/09 10:28 μ.μ., Blogger Prokopis Doukas said...

"Παραπλάνηση του καπιταλισμού" ;

 
At 10/10/09 8:08 π.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Ε, όχι και να θάψω τον Ντάνι! Εγώ είμαι δηλωμένος φαν του ανδρός, και απορώ που δεν με έχει ακόμη καταγγείλει ο Μαυροπρόβατος για το τελευταίο ποστ...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home