Αριστερός αυταρχισμός
Κούβα και Βενεζουέλα: δύο καθεστώτα ιδιαίτερα αγαπητά σε μια μερίδα αριστερών. Ας γίνουμε λοιπόν σήμερα λίγο δυσάρεστοι.
Η Γιοάνι Σάντσες είναι η πιο διάσημη μπλόγκερ της Κούβας. Στο μπλογκ της «Γενιά Υ» περιγράφει την καθημερινή ζωή στη χώρα της, χωρίς να φείδεται κριτικών προς το καθεστώς. Πέρυσι τιμήθηκε με το βραβείο Ορτέγκα υ Γκασέτ, που απονέμει κάθε χρόνο η εφημερίδα Ελ Παΐς. Αλλά οι κουβανικές αρχές δεν της επέτρεψαν να ταξιδέψει στην Ισπανία για να το παραλάβει. Φέτος τιμήθηκε με το βραβείο Μaria Μoors Cabot, το πιο παλιό βραβείο δημοσιογραφίας στον κόσμο. Η τελετή απονομής έγινε χθες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκηςαλλά ούτε αυτή τη φορά ήταν παρούσα. Από τις δέκα φορές που έχει ζητήσει βίζα για να ανταποκριθεί σε προσκλήσεις στο εξωτερικό, τις τρεις συνάντησε την άρνηση των αρχών και τις άλλες επτά την αδιαφορία τους. Αλλά δεν προτίθεται να χρησιμοποιήσει την τουριστική βίζα για να εγκαταλείψει την Κούβα. «Η πρώτη ύλη της δουλειάς μου είναι η κουβανική πραγματικότητα», είπε αυτή την εβδομάδα στο βραζιλιάνικο περιοδικό Veja. «Δεν θέλω και δεν μπορώ να είμαι μακριά από τις ιστορίες μου. Έχω καταλάβει εδώ και καιρό ότι η ζωή μου δεν υπάρχει έξω από την Κούβα».
Ο Ραούλ Μπαντουέλ ήταν ο άνθρωπος που τον Απρίλιο του 2002 έσωσε τον Ούγκο Τσάβες όταν όλα έμοιαζαν χαμένα. Ο στρατός είχε κάνει πραξικόπημα, η Ουάσιγκτον κοίταζε αλλού, αλλά ο στρατηγός Μπαντουέλ παρέμεινε πιστός στο Σύνταγμα και συνέβαλε στην επιστροφή του Τσάβες στην εξουσία. Για να τον ανταμείψει, ο τελευταίος τον έχρισε υπουργό Άμυνας. Όμως οι καιροί άλλαξαν. Ο στρατηγός άρχισε να απομακρύνεται από τον πρόεδρο, για να διακόψει τελικά τους δεσμούς μαζί του και να περάσει στην αντιπολίτευση. Και τον περασμένο Απρίλιο συνελήφθη για διαφθορά. «Κάθε μέρα η καταπίεση μεγαλώνει και οι μάσκες πέφτουν», λέει στον δημοσιογράφο της Γκάρντιαν από το κελί του στις στρατιωτικές φυλακές Λος Τέκες, έξω από το Καράκας. «Το μόνο που ενδιαφέρει τον Τσάβες είναι να παραμείνει ισοβίως πρόεδρος. Όσο για την κατηγορία εναντίον μου, είναι αστεία».
Η Σάντσες και ο Μπαντουέλ δεν είναι οι μόνοι. Μολονότι ο Ραούλ Κάστρο έκανε κάποια ανοίγματα, οι πολιτικοί κρατούμενοι στην Κούβα εξακολουθούν να είναι δεκάδες. Και το καθεστώς εξακολουθεί να τους θεωρεί «μισθοφόρους των Ηνωμένων Πολιτειών». Όσο για τη Βενεζουέλα, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Fundepro υπολογίζει ότι 38 άνθρωποι κρατούνται για πολιτικούς λόγους που έχουν μεταμφιεστεί σε διαφθορά ή διατάραξη της δημόσιας τάξης. Καμιά δεκαριά άλλοι έχουν ζητήσει άσυλο στο Περού. Τριάντα δύο ραδιοφωνικοί σταθμοί έχουν κλείσει. «Παλιότερα αποκαλούσαμε τη Βενεζουέλα ατελή δημοκρατία, τώρα τη χαρακτηρίζουμε αυταρχικό καθεστώς με δημοκρατικά χαρακτηριστικά», λέει στη βρετανική εφημερίδα ένας ανώτατος Ευρωπαίος διπλωμάτης. Μπερδεμένο ακούγεται, να το γράψουμε για να μην το ξεχάσουμε.
8 Comments:
Έτσι!
Τι δυσάρεστος να γίνεις Μιχάλη;
Βρήκατε με το ζόρι δύο παραδείγματα στέρησης ελευθερίας (κι αυτά πάντα για το καλό του λαού ε;) ν' αναφέρετε τη στιγμή που σε ισοπληθείς χώρες ο καπιταλισμός πατάει άσπλαχνα κάτω από τη μπότα του τα δικαιώματα για δουλειά, μόρφωση, περίθαλψη έκατοντάδων χιλιάδων ατόμων. Χο Χο Χο.Ζήτω η ελεύθερη Κούβα. Ζήτω ο πρόεδρος Τσάβες.
Αυτη ειναι η τακτικη του λεγομενου Σοσιαλοφασισμου, σοσιαλισμος στα λογια αρχικα μεχρι να υπνωτιστουν οι μαζες και φασισμος οταν αρχισουν να ξυπνανε.
Ειναι η ιδια τακτικη που θα εφαρμοστει και στην Ελλαδα...
Αφιερωμένο...
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=94095
για να θυμιθουμε λιγο τις συνθηκες που επικρατουσαν και επικρατουν ακομη σε μερικές μπανανίες..
Πέρυσι τιμήθηκε με το βραβείο Ορτέγκα υ Γκασέτ, που απονέμει κάθε χρόνο η εφημερίδα Ελ Παΐς. Αλλά οι κουβανικές αρχές δεν της επέτρεψαν να ταξιδέψει στην Ισπανία για να το παραλάβει. Φέτος τιμήθηκε
Σίγουρα, τα πράγματα δεν είναι πολύ σοβαρά: ο Φρεντερίκ Μιτεράν δε διαμαστυρήθηκε :-))
Χωρίς πλάκα, τέτοιες αρνήσεις/αδιάφορες αποδοχές θα είναι απαράδεκτες όταν οι ΗΠΑ θα επιτρέπουν στους πολίτες τους να ταξιδεύουν ελεύθερα στην Κούβα.
Μπα; Ποιος το αποφάσισε αυτό; Θέλεις να το πεις και στη Γιοάνι για να μη στενοχωριέται άδικα;
Εδώ για λεπτομέρειες.
Κι εδώ οι προσδοκίες από τον Ομπάμα - μέχρι στιγμής, αναμένομεν...
Προσθέτω οτι δεν είναι πιό πολύπλοκο: αν είσαι δημόσιος υπάλληλος, μπορεί να χάσεις τη δουλειά σου (ως παραβάτης της νομοθεσίας). Όσο για τη Σάντσες, φοβάμαι οτι θα χαρεί μόνον αν κυβερνήσει ο Χουάν Κάρλος την Κούβα - θ'αργήσει δηλαδή...
(=είναι πιό πολύπλοκο)
Δημοσίευση σχολίου
<< Home