Πέμπτη, Ιουλίου 09, 2009

Το γέλιο είναι σοβαρή υπόθεση





Τελικά, το γέλιο δεν είναι και τόσο αστεία υπόθεση. Αλλιώς δεν θα συζητούσαν τόσο σοβαρά γι΄ αυτό επί έξι μέρες ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι και γλωσσολόγοι απ΄ όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Δαρβίνο, το γέλιο είναι ένα εργαλείο με το οποίο ο άνθρωπος εξευγενίζει την πανάρχαια ανάγκη του να σκοτώνει. Ο Χέμινγουεϊ, πάλι, έλεγε ότι οι τάφοι των ανθρώπων που έλεγαν πολλά καλαμπούρια στη ζωή τους είναι σκεπασμένοι με καλύτερης ποιότητας χώμα. Το γέλιο είναι αντίδοτο στον πόνο, το γέλιο είναι θεραπευτικό, αλλά εκτός από τη φολκλορική έχει και την επιστημονική του πλευρά. Μια πρόσφατη μελέτη, για παράδειγμα, έδειξε ότι την ικανότητα του γέλιου την έχουν και οι πίθηκοι, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η μορφή έκφρασης έχει ιστορία τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων ετών.

Σ΄ αυτή την πλευρά ήταν αφιερωμένο το πρώτο Διεθνές Συμπόσιο για το Χιούμορ και το Γέλιο που διεξήχθη αυτές τις ημέρες στη Γρανάδα της Ισπανίας. Στην εισήγησή του, ο Ελβετός καθηγητής Βίλιμπαλντ Ρουχ μίλησε για τη γελωτοφοβία, από την οποία πάσχουν όσοι νομίζουν ότι τα ανέκδοτα που λένε οι άλλοι γύρω τους στρέφονται εναντίον τους. Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε σε 74 χώρες, από το σύνδρομο αυτό πάσχει το 2% του πληθυσμού, κυρίως έφηβοι. Ανάμεσα στις συνέπειές του είναι η απομόνωση και η κατάθλιψη. Και ποιος λαός έρχεται πρώτος σε γελωτοφοβία; Οι Βρετανοί, γνωστοί και για το φλέγμα τους. Οι Έλληνες δεν ξέρουμε σε ποια θέση βρίσκονται, στοιχηματίζουμε όμως ότι δεν είναι πολύ ψηλά.

Το αντίθετο της γελωτοφοβίας είναι η γελωτοφιλία, που δεν έχει όμως μελετηθεί ακόμη αρκετά. Ξέρουμε απλώς ότι χαρακτηρίζει εκείνους που τους αρέσει να γελούν οι άλλοι μαζί τους. «Αυτογελοιοποιούνται εθελοντικά», τόνισε ο δρ Ρουχ. Και είναι σε γενικές γραμμές τύποι εξωστρεφείς, που αναζητούν τις συγκινήσεις. Μόνο που καμιά φορά καταλήγουν στον εθισμό, κι αυτό δεν είναι ποτέ καλό. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι δεν κάνουν καλό όλα τα είδη χιούμορ. Η καθηγήτρια Μόνικα Ρομέρο παρουσίασε ένα πείραμα όπου σε μια ομάδα ανδρών είπαν μια σειρά από σεξιστικά ανέκδοτα. Στη συνέχεια, τους παρουσίασαν βίντεο με επιθέσεις εναντίον γυναικών. Η ανοχή τους απέναντι στους δράστες ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που έδειξαν άνδρες που δεν είχαν ακούσει σεξιστικά ανέκδοτα.

Το συμπέρασμα του συμποσίου είναι μάλλον αναμενόμενο. Το χιούμορ διευκολύνει την επικοινωνία, βοηθά να σπάσει ο πάγος και συμβάλλει στην προσέγγιση των ανθρώπων. Είναι όμως και πολύ ανταγωνιστικό. Όπως διαπίστωσε σε μια έρευνά της η Μπεατρίς Πριεγκό-Βαλβέρντ από το Πανεπιστήμιο της Προβηγκίας, στις παρέες ο ένας προσπαθεί συχνά να πει καλύτερα ανέκδοτα από τον άλλο. Κι όποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει, αισθάνεται κάπως απομονωμένος. Ίσως μάλιστα και να φουντώνει μέσα του η πανάρχαια επιθυμία να σκοτώσει...

7 Comments:

At 9/7/09 3:05 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Λες να έρθει ποτέ η μέρα που η εξέλιξη του είδους θα μας επιτρέπει να γελάμε και κατά τη διάρκεια του σεξ;
Είναι η μόνη ευχάριστη πράξη που δεν συνοδεύεται από γέλιο.

 
At 9/7/09 3:35 μ.μ., Blogger Ι.Σ. said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 9/7/09 3:37 μ.μ., Blogger Ι.Σ. said...

Δες επίσης "Τα γελαστά ζώα" του Κ. Παπαγιώργη.

 
At 9/7/09 9:36 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Ο Χόρχε στο όνομα του ρόδου λέει:
"Το γέλιο είναι η αδυναμία, η εξαχρείωση, η αηδία της σάρκας μας. Είναι η διασκέδαση του χωρικού, η ακολασία του μεθυσμένου […], κάτι ποταπό, άμυνα των απλών, ιερόσυλο μυστήριο του όχλου. […] Το γέλιο ελευθερώνει τον αγροίκο από τον φόβο του διαβόλου, γιατί μες στη γιορτή των τρελών και ο διάβολος φαίνεται φτωχός και ηλίθιος, κι επομένως ελέγξιμος.»

Εγώ πάντως να ξέρεις Μιχάλη είμαι με τον Γουλιέλμο του Μπάσκερβιλ.

 
At 10/7/09 8:13 π.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Το γέλιο; "Αρχειν άρχεσθαι"!

 
At 10/7/09 8:39 π.μ., Blogger pap said...

Το γέλιο πέραν των άλλων ωφελημάτων του είναι και μια κατάσταση που εκνευρίζει τους έχοντες εξουσία. Πολλοί θα θυμούνται πως "βιδονότανε" ο ανθυπολοχαγός ή ο λοχίας όταν έπεφτε γέλιο στην αναφορά!

 
At 8/12/15 7:47 π.μ., Blogger John said...

michael kors outlet online
ugg boots
michael kors bag
michaek kors handbags
michael kors handbags
nike trainers
adidas originals
chanel bags
coach outlet online
air max 90
louis vuitton bags
coach outlet store online
coach factory outlet
michaek kors outlet
ugg outlet
michael kors uk
michael kors outlet online
p90x workouts
hollister jeans
louis vuitton backpack
swarovski jewelry
nike running shoes
oakley sunglasses wholesale
christian louboutin outlet
uggs on sale
fitflops sale clearance
canada goose outlet
ugg boots
michael kors handbags
air max 95
timberland boots
ray ban wayfarer
20151208yuanyuan

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home