Παρασκευή, Οκτωβρίου 10, 2008

Ένας Μαύρος στις Ηνωμένες Πολιτείες

Μετά και το δεύτερο ντιμπέιτ, όπου νίκησε ξανά τον έμπειρο, αλλά κυρίως λευκό, αντίπαλό του, ο Μπαράκ Ομπάμα αρχίζει πλέον να πείθει τη μαύρη κοινότητα της Αμερικής ότι μπορεί να συμβεί το αδιανόητο: να γίνει πρόεδρος της χώρας ένας «δικός τους». Να ξεπεραστούν τα σύνδρομα, οι προκαταλήψεις και οι διαχωριστικές γραμμές και να εισέλθει στον Λευκό Οίκο ένας άνθρωπος που, έστω κατά το ήμισυ, έχει αφρικανικές ρίζες. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών γνωρίζει βέβαια πως πρέπει να είναι προσεκτικός, πως αν αρχίσει να μιλά για τη ζωή των Αφροαμερικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να τρομάξει τους λευκούς ψηφοφόρους και έτσι εμφανίζεται ως «υπερ-φυλετικός» και «υπερπολιτιστικός» υποψήφιος, ένας άνθρωπος που η ταυτότητά του είναι προϊόν της παγκοσμιοποίησης.

Ακόμη κι έτσι, η ομιλία που εκφώνησε τον περασμένο Μάρτιο για το φυλετικό ζήτημα ήταν η ωραιότερη που έχει εκφωνήσει Αμερικανός πολιτικός από τότε που ο Ρόμπερτ Κένεντυ απέτισε φόρο τιμής στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, λέει στον Νουβέλ Ομπζερβατέρ ο αιθιοπικής καταγωγής συγγραφέας Ντινάου Μενγκέστου, που το βραβευμένο μυθιστόρημά του «Όλες οι χάρες του ουρανού» μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πόλις. Ο Ομπάμα αντιμετωπίζει τους συμπατριώτες του ως ανθρώπους ικανούς να σκεφτούν κι έτσι δεν τους απευθύνεται με συνθήματα αλλά με επιχειρήματα και ιδέες, χωρίς να αποφεύγει αναφορές στις φυλές και τις τάξεις. Η εκλογή του στην προεδρία θα έχει μεγάλη συμβολική σημασία.

Ο Μενγκέστου έφυγε από την Αιθιοπία με την οικογένειά του το 1980, σε ηλικία δύο ετών, για να γλιτώσουν από τη δικτατορία του Μενγκίστου. Εγκαταστάθηκε στο Σικάγο και τα πρώτα χρόνια τον αντιμετώπιζαν όπως όλα τα άλλα παιδιά. Γύρω στα 13 του, όμως, συνειδητοποίησε ότι ήταν διαφορετικός: ένας Μαύρος στις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα όχι Αφροαμερικανός (δηλαδή απόγονος των σκλάβων) αλλά Αφρικανός σκέτος. Εκτός από τον υφέρποντα αλλά σταθερό ρατσισμό, είχε έτσι να αντιμετωπίσει και την καχυποψία των Αφροαμερικανών, που θεωρούν ότι οι μετανάστες από την Αφρική έχουν καλύτερη πρόσβαση από αυτούς στις ανώτατες σπουδές και ανεβαίνουν πιο εύκολα την κοινωνική ιεραρχία. Είτε το ήθελε λοιπόν είτε όχι, αναγκάστηκε να αναζητήσει τη χαμένη αιθιοπική του ταυτότητα. Και επειδή οι γονείς του δεν μιλούσαν για την πατρίδα τους, αφού ήθελαν να ξεχάσουν το βαρύ παρελθόν, βάλθηκε να διαβάζει ό,τι βιβλίο έβρισκε για την Αιθιοπία.

Την πατρίδα του την επισκέφθηκε και πάλι το 2005. Και όπως λέει στη συνέντευξή του, ένιωσε εκεί μια εσωτερική ειρήνη που δεν είχε νιώσει πουθενά αλλού. Ήξερε βέβαια πως είναι προνομιούχος: εκείνος είχε εκπληρώσει το όνειρο που είχαν οι περισσότεροι από αυτούς που έβλεπε στον δρόμο. Ήξερε επίσης ότι το πρώτο βιβλίο που θα έγραφε, από αυτή τη χώρα μοιραία θα ξεκινούσε.

1 Comments:

At 3/4/09 4:35 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

情趣商品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品.情趣,情趣,情趣,情趣,視訊聊天室

麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,遊戲,線上遊戲,cs online,搓麻將,矽谷麻將,明星三缺一, 橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,電玩快打

情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情竹園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,色情影片,情趣內衣,情趣睡衣,性感睡衣,情趣商品,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室 ,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080苗栗人聊天室,080聊天室,視訊交友網,視訊

借錢,黃金,黃金回收,黃金價格,黃金買賣,當舖

A片,A片,成人網站,成人影片,色情,情色網,情色,AV,AV女優,成人影城,成人,色情A片,日本AV,免費成人影片,成人影片,SEX,免費A片,A片下載,免費A片下載,做愛,情色A片,色情影片,H漫,A漫,18成人

a片,色情影片,情色電影,a片,色情,情色網,情色,av,av女優,成人影城,成人,色情a片,日本av,免費成人影片,成人影片,情色a片,sex,免費a片,a片下載,免費a片下載,成人網站,做愛,自拍

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home