Τετάρτη, Ιουνίου 18, 2008

Σπασμωδικές κινήσεις



Τα μέλη του κόμματος έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό μέσα σε μια εικοσαετία. Από αυτά που έχουν απομείνει, 36% αναγνωρίζουν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν την κομματική τους ταυτότητα. Και 6% είναι αποφασισμένα να το κάνουν.

Το κόμμα αυτό έχει βυθιστεί σε μεγάλη και παρατεταμένη κρίση. Οι εσωτερικές αντιθέσεις οξύνονται, οι δημοσκοπήσεις είναι όλο και χειρότερες και ο αρχηγός ελάχιστους πλέον πείθει. Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την κατάσταση, ο τελευταίος αναθεωρεί τις αποφάσεις που είχε λάβει ο προκάτοχός του και στρέφεται προς τα αριστερά. Εκεί όμως κυριαρχεί ένα κόμμα που τον τελευταίο καιρό έχει υπερδιπλασιάσει τη δύναμή του, υπερβαίνει πια σαφώς το 10% και απειλεί να μετατραπεί σε ρυθμιστικό παράγοντα των εξελίξεων στις επόμενες εκλογές. Ο ηγέτης αυτού του μικρού κόμματος, αντίθετα από τον άλλο, είναι περιζήτητος στα μέσα ενημέρωσης. Και στην πάγια ερώτηση που του κάνουν όλοι, αν υπάρχει περίπτωση να λάβει μέρος σε μια προοδευτική κυβέρνηση, απαντά: «Η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση αποτελεί μέσο για ένα σκοπό. Αν το μέσο αυτό μας επιτρέψει να ασκήσουμε την πολιτική μας, θα το χρησιμοποιήσουμε. Αν αισθανθούμε ότι η προσφορά εκείνων που θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας είναι ανεπαρκής, θα μείνουμε απ΄ έξω».

Όχι, δεν μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, πώς σας πέρασε από το μυαλό κάτι τέτοιο, αυτή η στήλη δεν ασχολείται με ελληνικά θέματα. Είναι αλήθεια, όμως, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα πρέπει να αισθάνεται λιγότερο μόνος όταν βλέπει την κρίση που περνά το αδελφό κόμμα της Γερμανίας. Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Στερν δίνει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 20%, που είναι το μικρότερο ποσοστό του από τότε που ιδρύθηκε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, το 1949. Ο ηγέτης του κόμματος Κουρτ Μπεκ προσπαθεί να αντιδράσει, αλλά οι κινήσεις του είναι σπασμωδικές. Άλλοτε στρέφεται προς τους Φιλελεύθερους με την ελπίδα να συγκροτηθεί μια τριμερής συμμαχία με τους Πράσινους η οποία θα μπορούσε να κυβερνήσει το 2009, και άλλοτε εμφανίζεται αριστερότερος των αριστερών σε μια προσπάθεια να κλέψει ψήφους από το κόμμα του Όσκαρ Λαφονταίν. Αυτή την εβδομάδα, για παράδειγμα, οι Σοσιαλδημοκράτες ανακοίνωσαν ότι αίρουν τη στήριξή τους προς την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67, που είχε αποφασίσει ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ στο πλαίσιο της Ατζέντας 2010.

Από την κρίση αυτή επωφελείται φυσικά η καγκελάριος Μέρκελ, που την είδαμε προχθές το βράδυ να παρακολουθεί σε υψηλά κέφια την αναμέτρηση της εθνικής ομάδας της χώρας της με την Αυστρία. Επωφελείται όμως ακόμη περισσότερο ο Λαφονταίν, ο «μυστικός καγκελάριος» όπως τον αποκαλούν τα μίντια, αφού εκείνος καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ημερήσια διάταξη των δύο μεγάλων κομμάτων. Κινδυνεύει πάντως και αυτός από την αλαζονεία του, κάτι μας θυμίζει, κάτι μας θυμίζει, αλλά είπαμε, κάθε ομοιότητα με ελληνικές καταστάσεις είναι παραπλανητική.

9 Comments:

At 18/6/08 2:14 μ.μ., Blogger neoinileias said...

Διαβάστε ολόκληρη τη συνθήκη της Λισσαβόνας στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

http://neoinileias.blogspot.com/

 
At 18/6/08 5:09 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

1. Όχι, δεν μιλάμε για το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, πώς σας πέρασε από το μυαλό κάτι τέτοιο

2. αλλά είπαμε, κάθε ομοιότητα με ελληνικές καταστάσεις είναι παραπλανητική

Παρόλο που σαφώς το λέει το ποστ και μάλιστα 2 φορές, περνάει βεβαίως το μήνυμα πως καθόλου δεν είναι τυχαία τέτοια ομοιότητα. Το κάνει ασυνείδητα ή ενσυνείδητα άραγε;

 
At 18/6/08 7:40 μ.μ., Blogger Dr Jekyll said...

Κάτι άσχετο: εσείς που παρακολουθείτε τα πολιτικά πράγματα στις άλλες Ευρωπαικές χώρες, τολμώ να σας ρωτήσω: υπάρχει στη Γερμανία Κομμουνιστικό κόμμα στη Βουλή; Υπάρχει μήπως Γερμανικός ΣΥΡΙΖΑ; Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να το μαθαίναμε...!

 
At 18/6/08 10:20 μ.μ., Anonymous Ανώνυμος said...

Τι βαρετη που ειναι η πολιτικη..

 
At 18/6/08 11:01 μ.μ., Blogger Lion said...

Μιας και ρωτησε ο dr jekyll, ας δωσω μερικες πληροφοριες: ολα ειναι σχετικα ;-)
Η Γερμανια δεν εχει ενα κοινοβουλιο αλλα καμποσα. Το ομοσπονδιακο και τα ξεχωριστα για το καθε ομοσπονδο κρατιδιο (Βαυαρια, Ρηνανια-Βεστφαλια κ.α. ). Το κομμουνιστικο κομμα - σχετικος ορος οπως θα δειξω σε λιγο - εκπροσωπειται στην ομοσπονδη βουλη με 53 εδρες. Εκπροσωπειται και σε μια μειοψηφια των κοινοβουλιων στα ξεχωριστα κρατιδια.
Οι δημοσκοπησεις δειχνουν οτι μαλλον τα ποσοστα του θα ανεβουν στις επομενες εκλογες.

Ο ορος "κομμουνιστικο κομμα" ειναι πολυ σχετικος. Οι ιδιοι δεν ονομαζουν τον εαυτο τους κομμουνιστες. Αυτοαποκαλουνται "οι αριστεροι". Στην ουσια προερχονται απο το παλαι ποτε ΚΚ της Ανατολικης Γερμανιας. Επειδη ειδικα αυτο το κομμα θεωρειται (δικαιως) σαν υπευθυνο για ολες τις θηριωδιες του καθεστωτος της πρωην Αν. Γερμανιας, κανεις δεν παραδεχεται ανοιχτα οτι εχει σχεση με το ΚΚ (το οποιο επισημως εχει διαλυθει).

Το κομμα "οι αριστεροι" κρατησε λοιπον τα λεφτα του πρωην ΚΚ Αν. Γερμανιας, κρατησε τα γραφεια, κρατησε τα στελεχη. Το μονο που δεν κρατησε ηταν το ονομα, γιατι τους βαραινε η αρνητικη φημη.
Οι "αριστεροι" πλαισιωθηκαν απο εναν σφοδρα λαικιζοντα, αρριβιστα πολιτικαντη, που πρωτα ανηκε στους γερμανους σοσιαλδημοκρατες, για τους οποιους κανει λογο ο Μιχαλης στο ποστ. Δυστυχως ο τυπος αυτος εχει μεγαλη ρητορικη δεινοτητα και ειναι ενας απο τους λογους για τους οποιους το κομμα "οι αριστεροι" εχει ρευμα.

Στην Γερμανια δεν υπαρχει κατι αναλογο του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηση προς τον Μιχαλη:
Ποιες ειναι οι αναλογιες αναμεσα στην πολιτικη σκηνη της Γερμανιας και της Ελλαδας; Γιατι η ανοδος (ειτε η πτωση) των ποσοστων του γερμανικου σοσιαλδημοκρατικου κομματος εχει αντικτυπο στα ελληνικα κομματα;

Συμφωνω οτι πρεπει να ενημερωνομαστε για το τι συμβαινει στις αλλες χωρες. Ειναι σημαντικοτατο να ξερουμε τι γινεται εξω απο τα στενα συνορα μας. Αλλα γιατι τα χαμηλα ποσοστα της γερμανικης σοσιαλδημοκρατιας να επηρρεαζουν την τυχη των ελληνικων κομματων;
Για τους γερμανους, πιστευω οτι τα σημερινα ποσοστα τους εχουν "τοπικο" χαρακτηρα. Οφειλονται δηλαδη σε καθαρα γερμανικες ιδιαιτεροτητες, που παει πολυ μακρυα να αναπτυξω εδω.

Καλησπερα.

 
At 18/6/08 11:23 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

@Ανήσυχος: Ψέματα; Γιαυτό να ασχολείστε με τη γαστρονομία.

 
At 19/6/08 1:34 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 19/6/08 1:41 π.μ., Blogger Μαύρο πρόβατο said...

Trivia:
-Συνασπισμός, Λίνκε και Ριφοντατσιόνε είναι συνιστώσες του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ενός "δευτεροβάθμιου" γραφειοκρατικού πολιτικού σχηματισμού που χρηματοδοτείται από την ΕΕ στα πλαίσια της προαγωγής της ευρωπαϊκής συνείδησης.
-Ο Συν και οι Λίνκε "πετούν" στα γκάλοπ, και η ιδέα μιας μελλοντικής συγκυβέρνησης με τους μεταλλαγμένους σοσιαλδημοκράτες, κάνει το δρόμο της. Η ριφοντατσιόνε συγκυβέρνησε ήδη, και τώρα ανήκει στο χώρο του εξωκοινοβουλευτικού ρεφορμισμού.
-Οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες επανέφεραν στις αναλύσεις τους τον όρο "ιμπεριαλισμός", από τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα με μνημειώδη πατάτα του αείμνηστου Γεννηματά, εισηγητής του όρου ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου (ο παππούς) - ο Χιλφερντιγκ ήρθε δεύτερος, κι ο Λένιν τρίτος και καταϊδρωμένος.
Με τη σειρά του ο Γιώργος Παπανδρέου ο εγγονός, σε ένα tribute στο λενινισμό, μίλησε πρόσφατα για μοίρασμα σφαιρών επιρροής που εξελίσσεται στη ζώνη της κεντρικής Ασίας και δώθε, και κάλεσε την κυβέρνησ να μην εμπλακεί στα σχετικά παιχνίδια.
Βέβαια εν αντιθέσει με το μεγάλο επαναστάτη, ο πρόεδρος (της σοσιαλιστικής διεθνούς) δεν υποτιμά τόσο τα πλήθη ώστε να εξηγήσει ο ίδιος πολιτικά τι σημαίνει η έκκληση της μη εμπλοκής.
Θα το βρουν οι μάζες, αν ποτέ εμπλακούν στη διαδικασία ερμηνείας της σκέψης του :-)

-Παράλληλα, στη Γαλλία το σοσιαλιστικό κόμμα είναι βυθισμένο σε κρίση ηγεσίας, ενώ δήλωσε οτι εγκαταλείπει τη μαρξιστική προσέγγιση (ψάξε/βρες...). Τα γκάλοπ δίνουν πιό δημοφιλή προσωπικότητα της "αριστεράς" το σοσιαλιστή δήμαρχο Παρισιού Ντελανοέ, με δεύτερο/τρίτο το νεαρό εκπρόσωπο της "μετατροτσκιστικής" επαναστατικής κομμουνιστικής λίγκας, Μπεζανσενό.
-Ο τελευταίος πήρε πριν λίγα χρόνια το "δαχτυλίδι" από τον έμπειρο ηγέτη της που διετέλεσε κι ευρωβουλευτής, Αλαίν Κριβίν.

Μ'άλλα λόγια, το παιχνίδι με τις ομοιότητες και τις διαφορές στην κρίση της σοσιαλδημοκρατίας (αλλά και το σύνολο της πολιτικής ζωής)ανά την Ευρώπη έχει πλάκα λίγο ή πολύ - ανάλογα τα γούστα. Το θέμα είναι όμως, όπως θα λέγαν οι μαθηματικοί, να βρεθούν οι "αναλλοίωτες" αυτών των συσχετισμένων διαδρομών.

 
At 19/6/08 12:33 μ.μ., Blogger neoinileias said...

http://neoinileias.blogspot.com/

Xιλιάδες εκπαιδευτικοί εδώ και 4 χρόνια καταγγέλλουν ότι παραβιάζεται από την κεντρική επιτροπή αθλητικών τάξεων το νομοθετικό πλαίσιο και γίνονται κάθε έτος περίπου 1200 παράνομες προσλήψεις σε βάρος χιλιάδων άλλων τίμιων εκπαιδευτικών με την ΑΝΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home