Τετάρτη, Φεβρουαρίου 28, 2007

Στην πυρά το βιβλίο, μαζί με τον συγγραφέα!



Τον καθηγητή δεν τον βλέπω καλά. Μετά την απόφαση του Ισραηλινού Κοινοβουλίου ότι το βιβλίο του «έκανε κακό στους Εβραίους», κάποιος θα τον περιμένει στη γωνία τον προδότη και θα τον φάει, όπως έγινε με τον Ράμπιν.

Ο Αριέλ Τοάφ είναι ιστορικός και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Δεν ξέρουμε πόσο σοβαρός είναι, αυτό όμως δεν έχει καμιά σχέση με το δικαίωμά του να εκφράζει τις απόψεις του. Στις αρχές του μήνα εκδόθηκε στην Ιταλία - αλλά όχι και στο Ισραήλ, για λόγους που θα γίνουν αμέσως φανεροί - ένα βιβλίο του με τίτλο «Πάσχα του αίματος». Στο βιβλίο αυτό, που κυκλοφόρησε σε μόλις 3.000 αντίτυπα αφού απευθυνόταν σε έναν στενό κύκλο ερευνητών, ο συγγραφέας διατυπώνει την υπόθεση ότι ορισμένες κοινότητες Εβραίων Ασκενάζι ενδέχεται να διέπραξαν στον Μεσαίωνα τελετουργικά εγκλήματα με θύματα χριστιανούς. Είτε τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν - οπωσδήποτε σε περιορισμένη κλίμακα - είτε όχι, το βέβαιο είναι ότι το κύμα αντισημιτισμού που προκλήθηκε οδήγησε σε πολλές δίκες και σε εκτελέσεις χιλιάδων Εβραίων.

Οι περισσότεροι Ιταλοί μεσαιωνολόγοι, μαζί με τον πατέρα του Τοάφ που είναι Ιταλός ραβίνος, απέρριψαν τα συμπεράσματα του βιβλίου και κατήγγειλαν τη μέθοδο που χρησιμοποίησε ο ιστορικός. Όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο Αντριάνο Πρόσπερι στη Ρεπούμπλικα, «τα βασανιστήρια είναι μια μέθοδος που μπορεί να κάνει οποιονδήποτε να ομολογήσει οτιδήποτε». Μπροστά στις αντιδράσεις αυτές, ο Τοάφ αποφάσισε να ζητήσει από τον εκδοτικό οίκο να αποσύρει το βιβλίο, ώστε να επανεξετάσει τα επίμαχα αποσπάσματά του. Δήλωσε μάλιστα ότι, σε ένδειξη λύπης, θα προσφέρει όλα τα έσοδα στον Αντιδυσφημιστικό Σύνδεσμο, που εδρεύει στην Αμερική. Και το θέμα θα είχε τελειώσει κάπου εδώ αν δεν ερχόταν αυτή την εβδομάδα το Ισραηλινό Κοινοβούλιο να καταγγείλει την έκδοση του βιβλίου, δηλώνοντας ότι «το περιεχόμενό του και οι συζητήσεις που προκάλεσε έκαναν κακό στους Εβραίους και στην επιστημονική αλήθεια». Στη διάρκεια της συζήτησης, μια βουλευτής του Καντίμα ζήτησε την παραπομπή του συγγραφέα σε δίκη, ενώ ένας ακροδεξιός βουλευτής απαίτησε τη διαγραφή του από το Πανεπιστήμιο.

Η απόφαση της Κνεσέτ συνιστά σοβαρή εκδήλωση μισαλλοδοξίας, γράφει στην Κοριέρε ο ιταλός ιστορικός Κάρλο Γκίνσμπουργκ. Το βιβλίο πρέπει να συζητηθεί, ασφαλώς να επικριθεί (και ο ίδιος το επέκρινε με σφοδρότητα), αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε ακαδημαϊκό, όχι σε πολιτικό επίπεδο. Με την απόφαση αυτή αποστέλλεται ένα απειλητικό μήνυμα όχι μόνο στον άμεσο στόχο, αλλά και σε όλους τους «νέους ιστορικούς» του Ισραήλ που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αμφισβητήσει τόσο την παραδοσιακή εικόνα για τη γέννηση του ισραηλινού κράτους όσο και αυτά που προηγήθηκαν. Στο μεταξύ, το βιβλίο αρχίζει να αποκτά θρυλικές διαστάσεις: ένα αντίτυπο πουλήθηκε πρόσφατα μέσω της ιστοσελίδας e-Bay έναντι 300 ευρώ...

3 Comments:

At 28/2/07 3:34 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Μιχάλη, πολύ ωραίο. Έχω κάποια πράγματα να σημειώσω, μάλιστα θα ήθελα και να παραπέμψω σ'ενα αρθρίδιο που έχω γράψει για το ζήτημα στην Αρχαιολογική Εφημερίδα στα πλαίσια της δημοσίευσης της ανασκαφής της Ακροπόλεως της Λίνδου στη Ρόδο, αλλά δεν υπάρχει ον-λάιν.

Αντίθετα απ'ό,τι πιστεύεται, οι Εβραίοι δεν είναι η μοναδική ομάδα που έχει πέσει θύμα "Λίβελου Αίματος", πρώτοι ήταν οι Αρχαίοι Έλληνες από τους Χριστιανούς ενώ παράλληλα οι Χριστιανοί, ήταν αυτοί που έπεσαν θύματα τέτοιων λιβέλων απο τους Ρωμαίους λόγω της Ευχαριστιακής τους λατρείας ( "σώμα και αίμα κυρίου" κλπ)

Οι λίβελοι αίματος κατά των Εβραίων εμφανίζονται βέβαια κατά το Μεσαίωνα και δυστυχώς καλά κρατούν μέχρι και στις μέρες μας στον αραβικό κόσμο από επίσημα χείλη κυβερνώντων μάλιστα.

Θα ήθελα να διαβάσω το βιβλίο. Εσύ που είσαι "αλήτης, ρουφιάνος, δημοσιογραφος", πράκτορας της Νέας Τάξης και του μεγαλοεκδοτικού κατεστημένου ( πόνεσαν τα δάχτυλά μου για να γράψω όλη αυτή τη μλκ...) δεν γίνεται να το βρεις πιο γρήγορα από εμάς τους κοινούς θνητούς; Έλα μωρέ Μιχάλη, δεν σου ζητάμε να μας δημοσιεύσεις δελτίο τύπου της Συμμαχίας, να ασκήσεις την εξουσία σου και να βρεις ένα βιβλίο σου ζητάμε.

Απ'ό,τι φαίνεται, το βιβλίο πάσχει από σοβαρά προβλήματα τεκμηρίωσης. Αν οι απόψεις του βασίζονται ΜΟΝΟ σε πρακτικά της Ιεράς Εξέτασης κι αυτά χωρίς να εξετάζονται κριτικά, τότε σαφώς και υπάρχει πρόβλημα. Γιατί το λέω αυτό; Βασικώς γιατί αυτό επισημαίνουν όλοι, μην το παίζω ξύπνιος, αφετέρου όμως, δεν είναι το πρώτο controversial βιβλίο που εκδίδεται για το θέμα. Πριν από χρόνια, είχα διαβάσει σε μια ακαδημαϊκή λίστα εβραϊκών σπουδών γιαυτό το βιβλίο που όμως δεν είχε προκαλέσει τέτοιου είδους αντιδράσεις.

Από την άλλη πλευρά και με δεδομένη την ευρύτατη αντίληψη για τη "μαγική" δύναμη του αίματος σε πάρα πολλές ομάδες, ανεξαρτήτως θρησκεύματων και γεωγραφικής προέλευσης, δεν θα μου έκανε εντύπωση αν ΚΑΙ Εβραίοι έκαναν μάγια με ανθρώπινο αίμα.

Και να μην ξεχνάμε τί είναι λίβελος. Για να το πω λαϊκά, είναι το PR των ισχυρών, έναντι των αντιπάλων τους που δεν έχουν πρόσβαση στην εξουσία και τους φορείς που διαχέουν τις πληροφορίες στο κοινό. Κακά τα ψέμματα, το αίμα είναι συνεχώς παρόν σε όλες τις λαϊκές δοξασίες και τα έθιμα. Οι Εβραίοι υπέστησαν το λίβελο γιατί αυτοί ήταν οι αδύνατοι μέσα στις μεσαιωνικές χριστιανικές κοινωνίες.

Προς τί το φρικάρισμα λοιπόν;

Το θέμα είναι εξαιρετικά συναρπαστικό, υπάρχει μια πολύ μεγάλη βιβλιογραφία γύρω από αυτό, εκλαϊκευμένη σε μεγάλο βαθμό. Όποιος ενδιαφέρεται εδώ είμαστε.

Φυσικά, τώρα που ανακατεύτηκαν οι κοκορόμυαλοι της πολιτικής το ζήτημα γελοιοποιήθηκε.

Παρεπιπτόντως, να πω ότι πιστεύω πως κάποτε πρέπει κάποιος να αρχίσει να καταγγέλλει την τρομοκρατική δράση της Anti-Defamation League...

 
At 28/2/07 3:50 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Εξοχα, Αθήναιε. Ομολογώ πως με εξέπληξες ευχάριστα.
Οσο για το βιβλίο, εσύ που είσαι γάτος της τεχνολογίας, νομίζω πως μπορείς να αποπειραθείς μέσω του Amazon. Αλλοιώς, πρέπει να ασκήσεις τη γοητεία σου στον εκδοτικό οίκο για να προλάβουν να σώσουν κανένα από την πολτοποίηση.
Και μη χειρότερα.

 
At 28/2/07 4:24 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Γιατί σε εξέπληξα; Πέρσυ έγραφα στο μπλογκ μου υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης του David Irving. Για την Anti-defamation league δεν έχω εκφραστεί ξανά αλλά να ομολογήσω πως αυτούς τους τύπους τους φοβάμαι.

Το βιβλίο δεν υπάρχει στο Amazon. Στο μεταξύ σκεφτόμουν πως ειδικώς στην Ιταλία υπάρχει μια σημαντική παρουσία και σοβαρότατη μελέτη των λεγόμενων εβραϊκών σπουδών. Μάλιστα, έχουν μια ολόκληρη σχολή η οποία βασίζεται στην άποψη πως οι εβραϊκές κοινότητες της Μεσογείου αν και introvert από τη φύση τους, είναι αδύνατον να μελετηθούν εκτός πολιτισμικού context( αυτονόητο αυτό) αλλά και αλληλοεπιδρασης με τις υπόλοιπες θρησκευτικές ομάδες.

Τελικά, τη ζημιά μπορεί να την έκανε και η Corriere de la Serra.

Μήπως το δικό τους άρθρο ήταν έξαλλο;

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home