Δευτέρα, Φεβρουαρίου 26, 2007

Ο δικαστής έδειξε επιείκεια



Τρία χρόνια για προσβολή της θρησκείας και έναν χρόνο για προσβολή του προέδρου Μουμπάρακ. Ζυγισμένη απόφαση, παστρική, αποκαλυπτική για την ποιότητα της αιγυπτιακής δικαιοσύνης. Και η μπλογκόσφαιρα έχει πάρει φωτιά.

Εξήντα άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στη φυλακή επειδή δημοσίευσαν στο Internet κείμενα εναντίον των κυβερνήσεών τους. Πρωταθλήτρια της καταστολής, με 52 μπλόγκερ, είναι η Κίνα: με τις αρχές συνεργάζονται εδώ και οι ξένες εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, οι οποίες όχι μόνο έχουν δεχθεί να αποκλείσουν συγκεκριμένες φράσεις («σφαγή της Τιενανμέν», «ανεξάρτητο Θιβέτ»), αλλά δίνουν και πληροφορίες που οδηγούν σε συλλήψεις διαφωνούντων (δύο φορές το έχει κάνει μέχρι τώρα η Yahoo, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα). Ακολουθούν το Βιετνάμ (4), η Συρία (3), η Τυνησία, η Λιβύη και το Ιράν, με έναν κρατούμενο μπλόγκερ η καθεμία. Το Ιράν αποτελεί ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περίπτωση, αφού μεγάλο ποσοστό των 100.000 μπλόγκερ είναι γυναίκες.

Στον θλιβερό κατάλογο έχει προστεθεί πλέον και η Αίγυπτος, μετά τη σύλληψη και καταδίκη σε τέσσερα χρόνια φυλακή του 22χρονου μπλόγκερ Αμπντελκαρίμ Σουλεϊμάν. Το έγκλημά του ήταν ότι επέκρινε μέσα από το ηλεκτρονικό του ημερολόγιο το Πανεπιστήμιο του Αλ Άζχαρ, στο οποίο σπούδαζε νομικές επιστήμες. «Πρόκειται για πανεπιστήμιο της τρομοκρατίας» έγραψε. Η διοίκηση του Πανεπιστημίου, όπου εδρεύει η ανώτατη αρχή του σουνιτικού Ισλάμ, τον απέβαλε και ζήτησε τη σύλληψή του. Η οικογένειά του τον αποκήρυξε και ο πατέρας του ζήτησε τη θανατική του καταδίκη! Αλλά ο δικαστής έδειξε επιείκεια. «Στην ιστοσελίδα του, ο κατηγορούμενος γράφει ότι το Ισλάμ υποκινεί την τρομοκρατία, το μίσος και τις δολοφονίες» είπε την περασμένη εβδομάδα ο Αϊμάν Οκάζ, δικαιολογώντας την απόφασή του. «Επιπλέον, διαδίδει στους συναδέλφους του λανθασμένες ιδέες για το Ισλάμ».

Η υπόθεση έχει πάρει μεγάλη δημοσιότητα, μπλόγκερ απ' όλο τον κόσμο εκφράζουν την αλληλεγγύη τους και κυβερνήσεις απαιτούν την απελευθέρωσή του (όποιος θέλει να λάβει μέρος στο κίνημα διαμαρτυρίας μπορεί να προσυπογράψει σχετικό υπόμνημα που κυκλοφορεί από την ιστοσελίδα www. petitiononline. com/ KAmer/petition. html ή να στείλει e-mail στην αιγυπτιακή πρεσβεία στην Αθήνα: emb. egypt@yahoo.gr). Η διεθνής κινητοποίηση δεν εξηγείται μόνο λόγω της σκανδαλώδους καταδίκης ενός νέου ανθρώπου που προσπαθεί να εκφραστεί σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον. Ούτε μόνο λόγω της ανησυχίας που προκαλούν όλα αυτά τα «πανεπιστήμια της τρομοκρατίας» με τα οποία έχει γεμίσει ο ισλαμικός κόσμος. Είναι και η συγκίνηση που προκαλεί το blog του Σουλεϊμάν (karam903. blogspot. com): αφιερωμένο στον Κρίστοφ Προμπστ, που αποκεφαλίστηκε στις 22 Φεβρουαρίου 1943 «επειδή τόλμησε να πει "όχι" στον Χίτλερ», είναι (ή μάλλον ήταν) ένας χώρος φρέσκος, ενδιαφέρων, μαχητικός και κεφάτος (πού να ξέραμε και αραβικά!). Οι καταγγελίες μπλέκονται με τα τραγούδια, η οργή με τη νοσταλγία, τρέξτε μόνο να προλάβετε, ίσως το blog να μη βρίσκεται για πολύ καιρό ακόμη στη θέση του.

13 Comments:

At 26/2/07 3:15 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Δεν κρατιέμαι θα το πω. Όταν στα ΝΕΑ κάνουν άρθρα για τους μπλόγκερς με γνώμονα το πόσο τσακώνονται αναμεταξύ τους ( αν και νομίζω πως εσύ Μιχάλη, ήσουν από τους πρώτους που είχες βάλει τα μπλογκ σε εφημερίδα μόνο που μας είχες αφήσει να γράψουμε ό,τι νομίζαμε) υπάρχει κάποιος που αναφέρεται στην ουσία της δραστηριότητας που λέγεται μπλογκιν.

Αν οι αριστερο, υποστηρικτές της Σεγκολέν είναι σαν και σένα τότε δεν με πειράζει καθόλου να με πουν και μένα αριστεροσεγκολενικό.

Υ.Γ. Κρίμα που θα χάσεις το στοίχημα πάντως.

 
At 26/2/07 4:03 μ.μ., Blogger Dimitris Stefosis said...

Μιχάλη,
επίτρεψέ μου καλόπιστη "κριτική": ο τίτλος αδικεί το περιεχόμενο του κειμένου σου...
Κι επειδή είναι μάλλον απίθανο οι περισσότεροι αναγνώστες των "Διαστάσεων" να διαβάζουν (και) αραβικά , συστήνω το άρθρο " The Crime of obeying God!", στο οποίο περιέχεται σύνοψη των κειμένων του Karim.

Υ.Γ.1: Δυστυχώς, νομίζω πως ο Αθήναιος έχει δίκιο, εάν καταλαβαίνω το... διακύβευμα...
Υ.Γ.2: Εάν ψήφιζα στη Γαλλία, αυτονόητα δε θα επέλεγα (στον πρώτο γύρο, τουλάχιστον) κανέναν από τους δύο...

 
At 26/2/07 4:16 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Δημήτρη, ο τίτλος είναι ειρωνικός, νομίζω είναι προφανές. Εγραψα ότι ο πατέρας του Καρίμ ήθελε την καταδίκη του σε θάνατο, άρα "ο δικαστής έδειξε επιείκεια". Πιο κάτω, όμως, μιλώ για σκανδαλώδη καταδίκη.
Με την ευκαιρία, να σε ευχαριστήσω γιατί έγραψες (πρώτος), και γιατί πήρα αρκετά στοιχεία από σένα.
Είμαι "Σεγκολενικός", δεν το κρύβω. Και λυπάμαι που θα σας απογοητεύσω, αλλά η Σεγκολέν θα νικήσει (έγραψα βέβαια τις προάλλες ότι είναι καταδικασμένη, αλλά έχω βάλει στοίχημα και είμαι υποχρεωμένος να το υποστηρίξω).

 
At 26/2/07 4:20 μ.μ., Blogger Αθήναιος said...

Δεν μας απογοητεύεις, ούτε δυσανασχετούμε που θα σου μαγειρέψουμε κι από πάνω για να σε παρηγορήσουμε για την ήττα της κυρίας. Μιας και είσαι Σεγκολενικός μήπως έχεις το ε-μέηλ του υιού, τη φωτό του οποίου είδα σήμερα στην εφημερίδα;

 
At 26/2/07 4:30 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Δηλαδή από πού να το έχω το e-mail, βρε Αθήναιε, τι μας πέρασες, εμάς τους ταπεινούς γραφιάδες των εφημερίδων;
Επειδή όμως είμαι σίγουρος πως αν ψάξεις θα το βρεις, δεν μου το στέλνεις κι εμένα γιατί μου πέρασε μια σατανική ιδέα από το μυαλό;

 
At 26/2/07 4:33 μ.μ., Blogger Dimitris Stefosis said...

Για να ομολογήσω την πάσα αλήθεια, η "κριτική" προέρχεται από συνεργάτιδά μου, η οποία δεν ασχολείται "ενεργά" με το blogging, διάβασε το κείμενο στην εφημερίδα και μου τηλεφώνησε "διαμαρτυρόμενη"... Θεώρησα σκόπιμο να σου το μεταφέρω, εν είδη vox populi...
Όσα για τα στοιχεία, χαίρομαι πολύ που δημοσίευσες το mail της πρεσβείας...
Το "κουντερικό αστείο" της υπόθεσης είναι ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιου του Καίρου εκδήλωση τιμής για τους Ελύτη, Σεφέρη και Μαχφούζ... Ναι, αυτόν που κατέστησε ανάπηρο φανατικός ισλαμιστής!
Αν διαβάσει κανείς το profile του Karim, θα διαπιστώσει ότι αυτός ο 22χρονος είναι από την ίδια "πάστα" με τους Νομπελίστες...
Και, μάλιστα, καταδικάστηκε στην πόλη, όπου η σύζυγος του θιγέντος προέδρου αναβίωσε την Αλεξανδρινή βιβλιοθήκη...
Όσο για τη Γαλλία, όταν ξαναγράψεις για το θέμα, θα έχω αρκετά να σχολιάσω, λαμβάνοντας υπ' όψιν όσα έχουν εισέτι συζητηθεί εδώ επί του θέματος...

 
At 26/2/07 8:23 μ.μ., Blogger ioannisk said...

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι χάρη στο internet και στα blogs υποθέσεις σαν αυτή γίνονται γνωστές σε όλο τον κόσμο και πολύ γρήγορα. Πριν από 20 χρόνια θα τον εκτελούσαν και δεν θα το μάθαινε κανείς.

Να σημειώσω και ένα λαθάκι στο κείμενο: "εταιρείες που παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο", η Yahoo, η google κλπ δεν είναι ISP (όπως είναι η Otenet, η AOL κλπ) αλλά μηχανές αναζήτησης.

 
At 26/2/07 8:47 μ.μ., Blogger Μιχάλης Μητσός said...

Φυσικά, αγαπητέ. Εχεις δίκιο.

 
At 26/2/07 10:50 μ.μ., Blogger Dimitris Stefosis said...

Μιχάλη, να προσθέσω μια σημαντική παράμετρο στην υπόθεση: ο Yasmin Amin, ο συγγραφέας του συνοπτικού άρθρου, στο οποίο παρέπεμψα σε προηγούμενο σχόλιο, με ενημέρωσε με e-mail ότι ο Karim θα καταθέσει έφεση. Αυτό δηλώνει ότι η διεθνής πίεση προς τις αρχές της Αιγύπτου αποκτά μεγαλύτερη σημασία...
Επιπλέον, όπως διαβάζω στο blog "Egyptian Chronicles", η Αιγυπτιακή κυβέρνηση αποφάσισε την άρση της άδειας λειτουργίας ενός αιρετικού τηλεοπτικού σταθμού...

 
At 26/2/07 11:23 μ.μ., Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Εκφράζεται η ικανοποίησή μας γιατί το άρθρο προσεγγίζει μιά πτυχή του θρησκευτικού φανατισμού και των πολιτικών και ατομικών ανελευθεριών

 
At 26/2/07 11:23 μ.μ., Blogger ΤΑΣΟΣ said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

 
At 26/2/07 11:59 μ.μ., Blogger Ελένη said...

Αχ κύριε Μητσέ μου, αχ κύριε Μητσέ μου, λέω.

Θα έρθω μια μέρα στα ΝΕΑ και μπροστά σε όλους ( ΚΑΙ μπροστά στο γκομενίδιο επ'ονόματι Σταύρος Θεοδωράκης που παίρνει συνεντεύξεις από δευτεροκλασσάτους μπλόγκερ) θα ανοίξω το πουκάμισο μου και θα σας προτείνω το ντεκολτέ μου για να υπογράψετε πάνω εκεί ένα αυτόγραφο, μόνο να έχετε στυλό γεμάτα με μελάνι γιατί θα έχετε να καλύψετε μια αξιοσημείωτη επιφάνεια αφού στο εν λόγω ντεκολτέ μπορεί να προσγειωθεί μέχρι και το προεδρικό αεροσκάφος που θα είχε καημένη η Σεγκολέν αν εκλεγόταν.

Κάτι τέτοια τα έκαναν τα κοριτσοπουλα στο μακαρίτη τον Κούρκουλο ο οποίος δεν έπιανε χαρτωσιά μπροστά σας γιατί δεν ήταν ωραίος και ακτιβιστής δημοσιογράφος σαν και σας, ήταν σκέτα ωραίος.

Μετά την ανήκεια επίθεση του Νίκου Δήμου σε μας τα Φιλελεύθερα γκομενίδια είμαι στο τσακ ν'αναφωνήσω:"Μητσέ, είσαι η ελπίδα μας πήδα μας πήδα μας" που λέει και ο λαός μας.

Τρέχω να προωθήσω τη Φιλελεύθερη Ιδέα.

Φιλιά στο Μαύρο Πρόβατο, μιας και πέρασα από εδώ.

Μπεεεεε

 
At 1/3/07 3:10 π.μ., Blogger Χρίστος said...

Στις χώρες αυτές δεν πρέπει να συμπεριληφθεί και η Ελλάδα? Δεν εκρεμμεί μια δίκη για blogger που ειρωνεύτηκε σε κειμενά του τον Λιακόπουλο?

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home