Πέμπτη, Δεκεμβρίου 14, 2006

Πάρτι διαζυγίων



Πριν από μερικές εβδομάδες, η Ιζαμπέλ επιφύλαξε στους φίλους της μια έκπληξη: τους κάλεσε σε ένα πάρτι με αφορμή το... διαζύγιό της. Η εκδήλωση έγινε σε ένα κέντρο του Παρισιού και οργανώθηκε από μια καινούργια υπηρεσία που λέγεται Wedding Out Factory. Ντυμένη με ένα σέξι κόκκινο φουστάνι, η 42χρονη σύμβουλος επικοινωνίας υποσχέθηκε ενώπιον ενός άνδρα που υποδυόταν τον δήμαρχο και τριάντα συγγενών και φίλων ότι δεν θα επαναλάβει τα ίδια λάθη. Υπέγραψε ένα πιστοποιητικό «ευτυχισμένης διαζευγμένης». Πέταξε ένα μπουκέτο στην κατεύθυνση της επόμενης που θα παντρευτεί (και θα χωρίσει). Και χόρεψε ξέφρενα μέχρι το πρωί. Μόνο τη 14χρονη κόρη της δεν κάλεσε. Αυτό το πάρτι ήταν μόνο για μεγάλους.

«Ύστερα από 17 χρόνια κοινής ζωής, το διαζύγιο ήταν εξαιρετικά δύσκολο και ήθελα να δώσω τέλος με τελετουργικό τρόπο σε αυτό το επώδυνο στάδιο», διηγείται η Ιζαμπέλ στη Φιγκαρό. «Για τον λόγο αυτό, μου χρειαζόταν μια συμβολική σκηνοθεσία, που να παραμένει ελαφριά. Το προηγούμενο βράδυ έκλαψα πολύ και κοιμήθηκα ελάχιστα, είχα τρακ. Το ότι βρήκα όμως τη δύναμη να δηλώσω μπροστά σε μάρτυρες ότι θέλω να γυρίσω σελίδα με βοήθησε να προχωρήσω. Τώρα αισθάνομαι έτοιμη να αγαπήσω και πάλι».

Αν τα «divorce parties» είναι ένα καινούργιο φαινόμενο στην Ευρώπη, στην Αμερική είναι τα τελευταία χρόνια συνηθισμένα, τόσο μεταξύ διασήμων όσο και μεταξύ ανωνύμων. Υπό τους ήχους τραγουδιών όπως το «Ι will survive» της Γκλόρια Γκέινορ, το «Go Your Own Way» των Φλήτγουντ Μακ ή το «The Thrill is Gone» του Μπι Μπι Κινγκ, οι «πρώην» φωνάζουν τους φίλους τους σε λαμπρές φιέστες όπου καίνε φωτογραφίες, δώρα, ακόμη και γαμπριάτικα κοστούμια ή νυφικά. Δεν λείπουν και οι σκηνές κιτς, όπου ο προδομένος ή η προδομένη σύζυγος καρφώνει την άπιστη ή τον άπιστο σε μια παρωδία τελετής βουντού... Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει μια τεράστια αγορά, με «συμβούλους διαζυγίων», πρακτικούς οδηγούς για την επιτυχία της γιορτής, συμβολικά γλυκίσματα και ειδικευμένες ιστοσελίδες για δώρα (όπως η theytookeverything. com). Σε λίγο θα αρχίσουν να οργανώνονται και ταξίδια διαζυγίου, ώστε να κυλάει πιο εύκολα ο «μήνας του όξους».

Και γιατί οι γυναίκες γιορτάζουν συχνότερα το διαζύγιό τους από τους άνδρες; Μα επειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα στιγματισμένες ήταν εκείνες, λέει στη γαλλική εφημερίδα ο Ρομπέρ Νεμπιρζέ, ψυχίατρος, ψυχαναλυτής και θεραπευτής ζευγαριών και οικογενειών (!). Το να είναι μια γυναίκα μόνη ήταν από μόνο του κάτι ατιμωτικό. Αντίθετα, οι άνδρες δεν θεωρούσαν ποτέ ντροπή να χωρίζουν...

10 Comments:

At 14/12/06 2:11 μ.μ., Blogger Spinoza said...

Ακόμη και σήμερα θεωρείται "ατιμωτικό" (αν και το χαρακτήριζα "προβληματικό" )για μια γυναίκα να είναι μόνη της και αυτό συμβαίνει σε μια εποχή των γάμων συνεταιρισμών και των συμβατικών σχέσεων.

Καλείς κόσμο στο πάρτυ των εγκαινίων των νέων σου γραφείων και σε ρωτούν με νόημα: " Κανένα ευχάριστο έχουμε;" λες και τους κάλεσες να σου ευχηθούν για κάτι δυσάρεστο. :-)

Κάποτε θα πρέπει να γράψω τη φάση μ'ενα φίλο μου που είχαμε βαρεθεί να μας κάνουν προξενειά και να μας έχουν αποκλεισμένους από τις παρέες των ζευγαριών κι έτσι παριστάναμε κι εμείς τους αρραβωνιασμένους. ΛΟΛ. Τους φίλους μας δεν τους πείραζε που μας έβλεπαν μαζί σπάνια ή ότι είχαν δει τον καθένα μας χωριστά τα βράδια με άλλους σε hot τετ-α-τετ μάλιστα, τους έφτανε ότι δηλώναμε ευτυχισμένοι και σχεδόν έτοιμοι να παντρευτούμε.

Τώρα για τα πάρτυ αυτά, δεν είναι του γούστου μου αλλά από την άλλη προλαβαίνεις τις κακίες και τα καυστικά σχόλια τα οποία σε περιμένουν around the corner...

 
At 14/12/06 4:05 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Μια ιδέα ρίχνω βρε παιδιά, και μην βιαστείτε να την χαρακτηρίσετε αμερικανιά:
Μήπως θα ήταν καλύτερα οι δύο διαζευγμένοι να οργανώνουν μαζί το divorce party για να μοιραστούν και την τελευταία χαρά του γάμου αλλά και τα έξοδα βρε αδερφέ!

 
At 14/12/06 4:59 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Γάμος αγαπητή Σπινόζα, είναι ως γνωστόν η συνένωση δύο ανθρώπων για να αντιμετωπίσουν μαζί προβλήματα, τα οποία όμως δεν υπήρχαν πριν από το γάμο.

Επανέρχομαι στην πρότασή μου περί κοινού πάρτι,αφού έτσι δίνεται η ευκαιρία στον καθένα εκ των δύο να γνωρίσει και κανέναν/καμία που θα καλέσει ο/η πρώην.

 
At 14/12/06 6:39 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Θλιβερό το βρίσκω...

Άντε, και σε πάρτυ κηδειών. Με αγαπημένο hit το "Agadoo"...

push pineapple shake the tree
to the left, to the right
jump up and down and till the knees
come and dance every night
singing the jolly melody.


¨Αραγε το να ξορκίζεις με γλέντια το κακό, το εξουδετερώνει;

Ή ο κρυμμένος πόνος γίνεται δηλητήριο;;;

 
At 14/12/06 8:15 μ.μ., Blogger Μαύρος Γάτος said...

Μιχάλη αφιέρωσα στην ηρωΐδα του άρθρου σου ένα τραγουδάκι...

Σ:)))

 
At 14/12/06 8:21 μ.μ., Blogger nik-athenian said...

Αφιερωμένο σε όλους όσους είναι, ήταν, θα ήθελαν να είναι ή θα ήθελαν να μην είναι παντρεμένοι:

Sally was driving home from one of her business τrips in Northern Arizona when she saw an elderly
Navajo woman walking on the side of the road.

As the trip was a long and quiet one, she stopped the car and asked the Navajo woman if she would like
A ride.

With a silent nod of thanks, the woman got into the car.

Resuming the journey, Sally tried in vain to make a bit of small talk with the Navajo woman. The old
Woman just sat silently, looking intently at everything she saw, studying every little detail,
until she noticed a brown bag on the seat next to
Sally.

"What in bag?" asked the old woman.

Sally looked down at the brown bag and said, "It's a bottle of wine. I got it for my husband."

The Navajo woman was silent for another moment or two.

Then speaking with the quiet wisdom of an elder,she said:

"Good trade....."

 
At 14/12/06 11:57 μ.μ., Blogger Spinoza said...

@nik: πάντως δεν είμαι εναντίον του γάμου, απλά οι "ταγμένοι" με φέρνουν σε δύσκολη θέση.

Οι ταγμένοι στο γάμο, την εργένικη ζωή, στον έρωτα, στην ποίηση, σε ο,τιδήποτε. Είναι στη μπλογκόσφαιρα 2-3 αγοράκια που έχουν ερωτευθεί προσφάτως φαίνεται κι έχουν επιδοθεί στη διάδοση της θρησκείας του έρωτα.

Διαβάζουμε ιστορίες με φιλιά που μεταμορφώνουν, δειλούς που βρήκαν κουράγιο, τυφλούς που είδαν το φως τους. Πίστη δλδ ότι φτάνει ένα φίλι για ν'αλλάξεις συμπεριφορά.

Το πιο χαριτωμένο είναι οι χαρακτηρισμοί που εξαπολύουν σε όσους ( και ειδικά όσες) δεν ασπάζονται την πίστη στη μεταμορφωτική δύναμη της αγάπης( προσοχή όμιλώ για πίστη)από τη μια μέρα στην άλλη. Τσούλες τις ανεβάζουν, πουτάνες τις κατεβάζουν (verbatim αυτό) και είναι και οι άλλοι οι black που είναι όλο ποιήματα που στάζουν απογοήτευση. Και μεις αγαπήσαμε αλλά δεν κάναμε έτσι.

Στη μέση όσοι το ρίχνουν στην τρελή, όπως αυτοί που διοργανώνουν πάρτυ διαζυγίων.

Όλα μέσα.Όλοι έχουν δίκιο. Μπορώ τώρα να βγω για λίγο έξω για να πάρω λίγο αέρα; :-)

 
At 15/12/06 5:45 μ.μ., Blogger anonymos said...

"Τώρα μπορώ να αγαπήσω και πάλι"... Αυτή η φράση μου έμεινε.

Τώρα πια η αγάπη εκτός από το ότι μεταμορφώθηκε σε συναίσθημα περιμένει και την εκκίνησή της. Μετά από μια γιορτή.
Όπως λέμε: από Δευτέρα θα κάνω δίαιτα, από Τρίτη θα κόψω το κάπνισμα, έτσι λέμε: μετά από το πάρτυ θα μπορώ να αγαπήσω και πάλι!

 
At 15/12/06 11:44 μ.μ., Blogger ATHENA said...

O ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ ΠΑΛΙ ΘΕΩΡΗΣΕ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΗΝ ΒΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑΝΑΛΙΑ. ΧΩΘΗΚΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΑΥΓΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΥΡΙΣΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΩΡΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΕΤΑΞΕ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ. ΜΟΥ ΠΗΡΕ ΑΛΛΟΝ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΝΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ.

 
At 21/8/17 10:57 π.μ., Blogger raybanoutlet001 said...

michael kors outlet
louboutin shoes
nike outlet
polo ralph lauren outlet
nike outlet
nhl jerseys
jordan 4
ecco outlet
christian louboutin shoes
nike outlet

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home